Για ποιο λόγο;

Προβληματισμοί και ανταλλαγή ιδεών από την Επικαιρότητα.

Συντονιστής: Συντονιστές

fotios
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Για ποιο λόγο;

Δημοσίευση από fotios »

Γεια σας!Μερικές φορές σκέφτομαι για ποιο λόγο μιλάει ο κάθε ένας από εμάς;
Είναι για προσωπική προβολή; Είναι από πολυλογία..είναι από άγνοια και έλλειψη πνευματικής ζωής; ή είναι για
να ωφελήσει...Προσωπικά αποφεύγω, να απαντάω πολλές φορές διότι η συζήτηση γίνεται για να γίνεται...χωρίς κανένα ουσιώδες επιχείρημα.
Ομως έτσι δεν κερδίζει κανείς. Καταλαβαίνουμε ότι έχουμε ευθύνη για όσα λέμε;
Εύχομαι πολύ να μην επηρεάζονται από ανώριμες και επιφανεικές σκέψεις οι αναγνώστες ενός site αφιερωμένου
στο Άγιο Όρος...Αυτά τα λέω ως σκέψεις...και για να κάνουμε ένα αυτοέλεγχο, τελικά οι απόψεις μας είναι
Χριστιανικές; Ζούμε εν μετανοία; ή είμαστε σαν το μεγάλο αδερφό που θέλει τη περασμένη ζωή του μικρού αδερφού, ζηλεύει τη ζωή της αμαρτίας που δεν έκανε...ή έκανε λίγο... Τελικά οι απόψεις μας για τα σύγχρονα και παλαιότερα θέματα συμφωνούν με τις απόψεις συγχρόνων Γερόντων, δηλαδή θα τολμούσαμε να τις πούμε μπροστά τους, ή μόνο τις πετάμε στον αέρα..και όποιον πάρουν τα σκάγια; Θα λέγαμε ας πούμε για έναν άντρα(ως σύμβολο μιλάω και όχι ως πρόσωπο) που το μόνο που έκανε είναι να πιάνει "με συγχωρείτε" τα γεν. οργ. μπροστά σε εκατομμύρια ανθρώπους(μικρά παιδάκια, ενήλικες και γέρους), και να κάνει το σατανιστικό σχήμα στα δάκτυλα...Θα λέγαμε σε έναν Γέροντα Παΐσιο ότι μας αρέσουν τα λικνίσματα του τάδε ή της τάδε...και ότι τα αναπολώ...Τι θα μας έλεγε νομίζετε;
Είμαστε τελικά Χριστιανοί; Είμαστε του Χριστού με όλη την έννοια...Θέλουμε όσα σεμνά, όσα δίκαια, όσα ευπρεπή; ...ή είμαστε του άλλου...και έχουμε μαύρα μεσάνυχτα περί Ορθοδοξίας;Τι λέτε;
Άβαταρ μέλους
Σπάρτακος
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Για ποιο λόγο;

Δημοσίευση από Σπάρτακος »

Προφανώς ( για εμένα μιλάω) απο την ανάγκη (κοινωνίας) επικοινωνίας δηλαδή, ιδιαίτερα σε θέματα ορθοδόξου ζωής, που δεν είναι εύκολο να τα συζητάς οπουδήποτε και οποτεδήποτε.
Για άλλους φυσικά - όπως και εσύ - νοικοκύρης είσαι, εσύ θα μιλήσεις περί σεαυτού, όπως και όλοι οι υπόλοιποι.
Πάντως ειλικρινά πιστεύω ότι τα κίνητρα είναι πολλά και διάφορα για πολλούς / ές, που συμμετέχουν στις συζητήσεις, αλλά πιστεύω επίσης ότι για τους περισσότερους είναι η φυσική, ανθρώπινη, ανάγκη επικοινωνίας σε ένα έρημο κόσμο.......
Αληθές είναι το πραγματικό, και η αλήθεια ο ίδιος ο Κύριος, μόνο Αυτός μπορεί να μας ελευθερώσει.
efthumhs
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από efthumhs »

Εγώ -δυστυχώς για εμένα και είναι αλήθεια-και αυτά τα λίγα που αναρτώ στο forum δυστυχώς έχουν αφορμή την κενοδοξία... Που να συμμετείχα και στις διάφορες συζητήσεις...Γι' αυτό και ο λόγος που δεν συμμετέχω επομένως είναι πνευματικός! :cry: :cry:
fotios
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από fotios »

Ωραίες και ειλικρινείς αδερφοί μου οι απαντήσεις. Για να ψάξουμε λίγο ακόμη...μέσα μας...
Πάντως όταν το θέμα είναι "διαφορετικό" από αυτά που ασχολούνται οι πολλοί τότε έχει και κάτι...έχει Χάρη!
Έτσι και για να βοηθήσω την συζήτηση..όσο προλαβαίνω :wink: θα σας γράψω για σήμερα το εξής:
Κάπου είχα διαβάσει την απάντηση ενός Αγίου ή Γέροντα στην εξής ερώτηση:
-Τι θα κάνουμε αν λείψουν, αν απαγορευτούν τα Ιερά Βιβλία, αν δεν έχουμε να διαβάσουμε κάτι αληθινό, αν όλα διαστραφούν...
- Θα βλέπουμε τι κάνει, τι φρονεί ο πολύς ο κόσμος και θα κάνουμε το αντίθετο και θα φρονούμε τα αντίθετα...
theodosis79
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από theodosis79 »

Πολύ ωραία όλα αυτά που γράφετε! Κάποτε είχα θέσει ενα ερώτημα προς όλο το forum. Είχα ρωτήσει τι ζητάτε όσοι μπαίνετε στο forum? Επικοινωνία, πνευματική μελέτη και προκοπή? Το να μοιραστοίτε τις εμπειρίες της πνευματικής ζωής με άλλα άτομα? Τι? Παρόλαυτα όμως πολύ λίγοι απάντησαν λες και το θέμα δεν τους αφορούσε. Πιθανόν να υπέθεσαν ότι το ρωτάω απλά για να ικανοποιήσω την δική μου περιέργεια. Τέλως πάντων. Αυτό που βλέπω τελευταία και θέλω να το επισημάνω γιατί δεν αντέχω, είναι ότι βλέπω πως υπάρχει η πρόθεση προς κάποια άτομα εδω μέσα να νιώσουν ανεπιθύμητα. Είναι αλήθεια ότι καποιοι εδώ μέσα είναι persona non grata? Βλέπω επίσης πως όταν κάποιος εκφράσει μια άποψη του ή κάνει μια παρατήρηση οι άμεσα θιγόμενοι του απαντάνε με περισσή αναίδεια. Δεν θέλω να αρχίσουν πάλι οι ταπεινολογίες του τύπου ότι όλοι είμαστε αμαρτωλοί, όλοι έχουμε ελατώματα,ατέλειες, πάθη κλπ. κλπ. Απλά θέλω να βάλει καποιος επιτέλους το χέρι στην καρδιά και να απαντήσει με ειλικρήνεια. Νιώθετε καλά με αυτή την κατάσταση???
plagiaskepsi
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από plagiaskepsi »

:8
gia na alaksoume ligo tin tropi pou perni to thematiki........
edo irthame na vroume aderfous....telos.
ine kalo sxolio ...edo mathenis....doksa to theo.
ti nomizete ine efkola ola????????
pantos anepithimitous aderfous den exo mexri stigmis....mia aggalia oli sas.....
entometaksi prepi na katalavoume oti to ema nero den ginete arga i grigora.....apo to xristo ema exoume oli mas...opios theli katalaveni.......megales enies....den mporo na eksigiso tin agiotita.
tharos iponi psila to kefali
den exoume exthrous edo mono tous eaftous mas prepi na kanoume kaliterous ((an vlepoume enan san atomo ligo exthrika))......
den pane na me vrizoun oli ego ime eftixismenos......ne ine trelo ginete omos.....
kapote mpori na aganakto me kapious as poume tous politikous...omos tous agapo olous giati simetexoun sto dimiourgiko sxedio tou theou......
:8 :8 :8
exo alaksi gnomes ke tropous.......exoume agones mprosta mas....ouuuuuuuuuuuuuuuuuu
den masame afou me kserete ke sas ksero :8 :8 :8 :8
gia mia metania zoume na pari efxi na pari :8
ante gia na alaksoume tin tropi pou perni to themataki.....
ime kala ime mia xara doksa to theo. :8
theodosis79
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

plagiaskepsi έγραψε::8
gia na alaksoume ligo tin tropi pou perni to thematiki........
edo irthame na vroume aderfous....telos.
ine kalo sxolio ...edo mathenis....doksa to theo.
ti nomizete ine efkola ola????????
pantos anepithimitous aderfous den exo mexri stigmis....mia aggalia oli sas.....
entometaksi prepi na katalavoume oti to ema nero den ginete arga i grigora.....apo to xristo ema exoume oli mas...opios theli katalaveni.......megales enies....den mporo na eksigiso tin agiotita.
tharos iponi psila to kefali
den exoume exthrous edo mono tous eaftous mas prepi na kanoume kaliterous ((an vlepoume enan san atomo ligo exthrika))......
den pane na me vrizoun oli ego ime eftixismenos......ne ine trelo ginete omos.....
kapote mpori na aganakto me kapious as poume tous politikous...omos tous agapo olous giati simetexoun sto dimiourgiko sxedio tou theou......
:8 :8 :8
exo alaksi gnomes ke tropous.......exoume agones mprosta mas....ouuuuuuuuuuuuuuuuuu
den masame afou me kserete ke sas ksero :8 :8 :8 :8
gia mia metania zoume na pari efxi na pari :8
ante gia na alaksoume tin tropi pou perni to themataki.....
ime kala ime mia xara doksa to theo. :8
Το θέμα όμως είναι , σκεφτόμαστε όλοι έτσι?
fotios
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από fotios »

Χαίρετε αδερφοί!
Καταλαβαίνω, ότι αισθανόμαστε αρκετοί πως υπάρχουν προβλήματα στην επικοινωνία.
Επειδή μερικοί γράφουν για να γράφουν, απρόσεχτα, πληγώνουν άλλους αδερφούς.
Άρα οι λόγοι και οι σκοποί που γράφουμε δεν είναι αρκετές φορές σωστοί.
Μήπως θα πρέπει να πάρουμε απόφαση πως δεν μπορούμε να κάνουμε στους άλλους κακό με τα λόγια μας;δεν μπορούμε να στενοχωρούμε, και να κάνουμε τους άλλους να αισθάνονται ανεπιθύμητοι ή κατώτεροι ή...
Η ευγένεια, με την καλή έννοια του όρου, το ήθος στη συνομιλία είναι απαραίτητο , αν θέλουμε να έχει κάποιο επίπεδο το site.
Μιλάω για αποφάσεις αλλαγής σε συγκεκριμένα θέματα που έθιξα, και όχι γενικολογίες περί μετανοίας...

Υ.Γ. Αγαπητή plagiaskepsi, γιατί χρησιμοποιείς λατινικά; Προσωπικά με κουράζει, εξάλλου την ελληνική χρησιμοποίησαν ακόμη και για το Ευαγγέλιο; Πως νομίζεις ότι θα φαινόταν σε έναν Άγγλο να του έγραφε ένας Άγγλος ελληνομαθείς -- > "Χαου αρ γιου?"...Το λέω έτσι φιλικά, αν πάλι σε βολεύει..να' ναι ευλογημένο..
angieholi
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από angieholi »

Πολυ ωραιο το ερωτημα σας!!!!
Και πολλες φορες το εχω κανει και εγω στον ευατο μου. "Γιατι γραφεις και δινεις απαντησεις σε καποια θεματα?" Η απαντηση που δινω ειναι πολλαπλη:
- ορισμενες φορες γραφω γιατι βρηκα κατι το οποιο μου φανηκε πολυ ενδιαφερον και ωφελιμο και θελω να το μοιραστω με αλλους.
- ορισμενες φορες απανταω σε καποια θεματα γιατι απλα με προβληματιζουν και θελω να πω και εγω την αποψη μου
- ορισμενες φορες απανταω σε καποια απορια πιστευοντας οτι μπορει να βοηθησω
- και αλλες παλι φορες γραφω εχοντας μεσα μου ενα αισθημα υπερηφανειας οτι αυτο που γραφω ειναι κατι το καταπληκτικο και οι αλλοι θα θαυμασουν την ευφραδεια λογου μου!!!
Προσπαθωντας λοιπον να κρατησω ενα μετρο προσπαθω:
-να μην βαζω συνεχεια καινουργια θεματα(διοτι το φορουμ δεν περιμενε εμενα για να παει μπροστα)
- να μην απαντω σε ολα και σε ολους διοτι πολυ απλα δεν εχω τις γνωσεις και το καταλληλο πνευματικο επιπεδο
Απο κει και περα θαυμαζω οσους αναρτουν θεματα που ωφελουν ολους τους υπολοιπους παρα πολυ και θεωρω οτι λιγα ειναι τα θεματα που ξεφευγουν απο το υφος του Ορους.
Το μονο που εχω παρατηρησει ειναι το εξης:
-γραφει καποιος κατι και αμεσως θα απαντησουν 1-2 για να του την "μπουν "
αυτο ειναι το μονο που δεν μου αρεσει γιατι υποτιθεται οτι εδω μεσα στο φορουμ ο καθενας μπορει να πει την αποψη του και να εκφρασει αυτο που πιστευει. Αν υπαρχει καποιος που δεν συμφωνει, μπορει με ωραιο τροπο και ευγενικα, θα ελεγα καλυτερα "χριστιανικα" να του απαντησει.
Ολοι ειμαστε Ορθοδοξοι Χριστιανοι αλλα λιγοι εχουν Χριστιανικο Ηθος και αυτο φαινεται απο τον τροπο που εκφραζεται κανεις.....
Φώς στους μοναχούς είναι οι Άγγελοι... και φώς στους κοσμικούς οι Μοναχοί...
theodosis79
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Πολύ συγκινητικές οι τοποθετήσεις σας fotios και angel.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Επικαιρότητα”