Ανακοίνωση για τα κέντρα Γιόγκα

Προβληματισμοί και ανταλλαγή ιδεών από την Επικαιρότητα.

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΓΙΟΓΚΑ

Δημοσίευση από aposal »

theodosis79 έγραψε:Πιστεύω οτι τώρα μένουμε στο δέντρο και χάνουμε το δάσος. Και η γιαγιά μου αν άκουγε το HOTEL CALIFORNIA θα βλάπτονταν ψυχικά? Αφού, ούτε καν θα διανοούνταν για τι πράγμα μιλάει. Η όσοι το έχουν ακούσει έχουνε γίνει όλοι σατανιστές? Δεν σημαίνει όμως ότι είναι αθώο κιόλας.
Σταμάτησα να το ακούω (ΚΑΙ τους Eagles) όταν έμαθα ότι αποτελούσε ύμνο των σατανιστών!
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
eikonikos
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας

Δημοσίευση από eikonikos »

Σκέφτομαι μήπως προσπαθούν να επιβάλλουν
τη γιόγκα ως επιστημονική μέθοδο
ώστε να την αποδεχτούμε πιο εύκολα ?
Πως έγινε μόδα η γιόγκα?
Την διδάσκουν στους γυμναστές?
nikolaos-9

Δημοσίευση από nikolaos-9 »

Εύη, η πραγματικότητα είναι, πως η επικοινωνία μέσα από το "μαγικό κόσμο του ίντερνετ", μπορεί να προκαλέσει τέτοιου είδους μικροπαρεξηγήσεις. Όταν δε γνωρίζουμε προσωπικά το άτομο που επικοινωνούμε, δε γνωρίζουμε την προσωπικότητα και την προαίρεσή του, μπορεί να οδηγηθούμε σε στρεβλά συμπεράσματα, σε ότι αφορά τις προθέσεις του.

Στο θέμα της γιόγκας τώρα, θα ήταν χρήσιμη η μαρτυρία σου μέσα από την εμπειρία που διαθέτεις πάνω σε αυτό το θέμα:
Ξεκινάει κάποιος με καλές και αθώες προθέσεις την ενασχόληση μίας τέτοιας δραστηριότητας, χωρίς να τον αφορά η φιλοσοφική της διάσταση. Το επέλεξε από μόδα αν θέλεις και το κάνει από ενδιαφέρον για τη σωματική οφέλεια: Στην πορεία, έχεις συναντήσει ανθρώπους με αφετηρία την ενασχόλησή τους με τη γιόγκα πχ.(και χωρίς επαναλαμβάνω να έχουν πρόθεση "ψαξίματος"), να το ρίχνουν μετά στον εσωτερισμό και σε διάφορα φιλοσοφικά συστήματα της άπω Ανατολής; Άνθρωποι που γύρισαν την πλάτη στην Ορθοδοξία, επειδή ξαφνικά ανακάλυψαν τη "σοφία", τη "γνώση" και τα λοιπά καταστροφικά και αδιέξοδα για την ψυχή μονοπάτια;
Εαν δεν είναι κάτι αδιάκριτο, θα μπορούσες να καταθέσεις και το προσωπικό σου βίωμα; (Ένοιωθες δηλ. ότι επιρρεαζόσουν σταδιακά;)

Στο γυμναστήριο της γειτονιάς μου που πηγαίνω, έχει τμήμα γιόγκα και πιλάτες. Στο τμήμα γιόγκα δεν πήγα, πήγα μερικές φορές στο πιλάτες, αλλά επειδή δε με βόλευε το ωράριο σταμάτησα και επανήλθα στην τυπική προπόνηση ενός γυμναστηρίου. Ε, μόνο θεωρία και φιλοσοφία δεν είδα από τη δασκάλα που διδάσκει αυτά τα δύο! (Άσε που η μουσική που έβαζε στο πιλάτες ήταν σαχλή! :mrgreen: )
Παλαιότερα είχα ασχοληθεί και με το καράτε, όπου και εκεί (που πήγαινα γιά πολύ καιρό), δεν είχα παρατηρήσει τέτοιες προεκτάσεις, παρα μόνο τη διδασκαλία της αυτοάμυνας που διδάσκει μία πολεμική τέχνη.

Παραθέτω τη δική μου μικρή εμπειρία, για να αιτιολογήσω τις θέσεις μου πάνω στο θέμα που συζητάμε. Η δική σου ωστόσο που είναι κατά πολύ μεγαλύτερη, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.

Ευχαριστώ.
Άβαταρ μέλους
Evi_J
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Evi_J »

Νικόλα δεν ξέρω αν η πείρα μου είναι μεγάλη ή μικρή (που σε πολύ έξυπνο σημείο έβαλες την υπογράμμιση, σε παραδέχομαι). Ξέρω ότι μου έχει δώσει μια γνώση η οποία κατά την γνώμη μου έχει αρνητική επίδραση στον άνθρωπο. Με ρωτάς μερικά παραδείγματα. Θα σου πω μερικά.

Την σήμερον ημέρα πολλοί άνθρωποι ασχολούνται με κάτι που έχει σχέση με τα Ινδο-Κινεζικο-Ιαπωνικό πολιτισμό. Λέγοντας "πολιτισμό" εννοώ τα πάντα. Από τηλεόραση, σινεμά και βιβλία, δηλ τα καθημερινά, μέχρι ιστορία, θρησκεία, μυθολογία δηλ τα ποιο βαριά.

Μερικά από αυτά τα στοιχεία πολιτισμού που μου έρχονται στο μυαλό τώρα είναι αυτά:

1) Πολεμικές τέχνες (karate(do), shotokan-karate(do), kendo, tai-chi, kick-boxing)
2) "Γυμναστική" διαφόρων ονομάτων από διάφορες ασιατικές περιοχές (Yoga, Reiki)
3) Διάβασμα περιοδικών (manga) ή βιβλίων
4) Έργα στην τηλεόραση (anime, ova, doramas)
5) Video-παιχνίδια
6) Ayurveda (είδος διατροφής... να δεις που αύριο θα μας το προσφέρουν αντί για την κλασσική Oρθόδοξη νηστεία... τι στοίχημα πας; )

Ο λόγος που σου αναφέρω τόσα διαφορετικά πράγματα και όχι αποκλειστικά Yoga (παρόλο που αυτό είναι το θέμα μας) είναι ότι όλα, λίγο-πολύ οδηγούν το ένα στο άλλο. Αν δεν είναι το ένα, είναι το άλλο, το τρίτο κ.τ.λ, αλληλένδετα. Και όλα επιστρέφουν στο πρώτο και άντε πάλι από την αρχή.

Ρωτάς αν έχω συναντήσει ανθρώπους που με αφετηρία π.χ τη γιόγκα έχουν αρχίσει να ασχολούνται ή και να εμπεδώνουν τον εσωτερισμό, διάφορα φιλοσοφικά συστήματα κ.τ.λ. της άπω Ανατολής. ΝΑΙ έχω γνωρίσει πάρα πολλά τέτοια άτομα. ΝΑΙ, ούτε και εγώ ξέρω πόσα άτομα γνωρίζω που πήγαν για π.χ γυμναστική και κατέληξαν Βουδιστές (ή κάτι σχετικό ανατολίτικο) ως επίσημη τους θρησκεία.

Έχω τουλάχιστον 6-7 φίλους που έχουν πάει για ταξίδι ή διακοπές στην Ιαπωνία. Όχι όμως σε ξενοδοχείο ώστε να καθήσουν λίγες μέρες, να τους τελειώσουν τα χρήματα και να φύγουν, αλλά σε κανονική οικογένεια. Οικογένειες που έχουν δηλώσει στην.... Unesco αν θυμάμαι καλά, την επιθυμία τους να γνωρίσουν και άλλους πολιτισμούς μέσω κάποιου ειδικού προγράμματος της. Δηλαδή μιλάμε για ανθρώπους που έχουν πάρει στα ζεστά το θέμα, όχι να ρίξουν μια ματιά.

Μερικοί από τους φίλους μου αποφάσισαν να σπουδάσουν εκεί!!

Ένας άλλος γνωστός μου ο οποίος έχει σπουδάσει θεολόγος παρακαλώ, πήγε να σπουδάσει κινέζικη φιλοσοφία!!! (Αν και πρέπει να παραδεχτω ότι δεν ξέρω αν το έκανε ακριβώς για να ξέρει και να λέει σε μας, να μας γλυτώνει από τις παγίδες δηλ, ή αν τον τράβηξε ο πολιτισμός. Όμως τώρα ζει εκεί, δηλ έχει γνώση του εκεί.)

Ένας άλλος φίλος μου, από χριστιανική οικογένεια "πολύ πιστών" όπως έτυχε να αναφέρει κάποιοα φορά, έχει μεγάλη εκτίμηση στον Βουδισμό και τον ξέρει καλύτερα από τον χριστιανισμό, παρόλο που η οικογένεια του είναι "πολύ πιστή"!!!

Με δυο λόγια όχι μόνο έχω γνωρίσει αλλά ήμουν μέλος μια ομάδας τουλάχιστον 50 ατόμων (χωρίς υπερβολή στο "50"... μάλιστα ίσως τα 50 να είναι και λίγα) που ενδιαφερόταν για οτιδήποτε Ινδο-Κινεζικο-Ιαπωνικό πολιτισμό. Και όχι μόνο ήμουν μέλος αλλά και ένας από τους πρωτεργάτες στην διάδοση αυτού του πολιτισμού που τόσο θαύμαζα. Βλέπεις το έβλεπα ως σύνολο χωρίς να έχω σκεφτεί, χωρίς να έχω προλάβει την εμπειρία του ΟΛΟΥ πολιτισμου... (εδώ πέρα ταιριάζει απόλυτα αυτό που είπε ο avvas: διαβάσατε, ακούσατε, και "καταλάβατε".... ε, εγώ "κατάλαβα".)

Θεωρούσα το όλο θέμα μια ευκαρία που περιείχε μέσα στοιχεία (φιλοσοφία, φιλολογία, ιστορία) που εγώ λάτρευα. Και που σε ένα ορισμένο σημείο τα λατρεύω ακόμα. Δεν ήξερα βλέπεις ότι η "γυμναστική" ήταν θρησκεία. Αν το ήξερα δεν θα είχα ασχοληθεί ποτέ. ΟΧΙ επειδή ήξερα την ορθοδοξία (που δεν ήξερα την τύφλα μου σχετικά με αυτήν) αλλά πολύ απλά επειδή είμαι λάτρης της ελληνικής παραδόσεως. Δεν θα άλλαζα ποτέ κάτι ελληνικό με κάτι ξένο. Αλλά δεν το θεώρησα "ξένο". Το θεώρησα "διαφορετικό" που είχα την ευκαιρία να το μάθω. Και έτσι την πάτησα.

Επειδή όμως λένε ότι ο Θεός αγαπάει τον κλέφτη αλλά αγαπάει και τον νοικοκύρη, δεν έμεινα για πολύ καιρό στην ιδέα. Μόνο μέχρι να συνειδητοποιήσω το τι γινόταν. Συγχρόνως και εντελώς "κατά τύχη" (ο Θεός βλέπεις φροντίζει για όλους) άρχισα να ασχολούμαι με την Ορθοδοξία, γιατί πολύ απλά διαπίστωσα αυτό που ήθελα να το πω και στον Θεοδώση από χτες αλλά δεν μπορούσα γιατί ήμουν πολύ κουρασμένη. ΔΕΝ είναι αγαπητέ Θεοδώση "σωματικές ασκήσεις υγείας και ευεξίας, καύση των θερμίδων, ανανέωση των κυττάρων" κ.τ.λ που είπες. Αυτά τα έχει η γυμναστική. Οι πολεμικες τέχνες έχουν, chi, chakra και όλα τα σχετικά streams και air-flows. Και δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί αφού υποτίθεται ότι μιλάμε για χαλάρωση εγώ αντιθέτως είχα πονοκέφαλο.... (!?) Και η ειρωνία είναι ότι ο πονοκέφαλος αυξανόταν κάθε φορά που άκουγα βυζαντινούς ύμνους. Δηλ το τι πόλεμος γινόταν από πίσω δεν λέγεται. Μόνο όταν αφιερωνόμουνα στους ύμνους πέρναγε ο πονοκέφαλος.

Με δυο λόγια λοιπόν, κατάλαβα την απάτη της Yoga και των υπολοίπων "επικοινωνιών με τον θεό" και τα παράτησα. Κράτησα μόνο την εμεπειρία για να την λέω στους άλλους και τα καλά του Ινδο-Κινεζικο-Ιαπωνικό πολιτισμού, όπως π.χ την φιλολογία και την γλώσσα.

Ξέρω ότι ίσως να ακούγονται κάπως υπερβολικά όλα αυτά. Αλλά όπως είπα: όποιος θέλει τα πιστεύει. (Γεια σου ρε Ντινούλα!!)
zefs2008
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από zefs2008 »

Μερικά από αυτά τα στοιχεία πολιτισμού που μου έρχονται στο μυαλό τώρα είναι αυτά:

1) Πολεμικές τέχνες (karate(do), shotokan-karate(do), kendo, tai-chi, kick-boxing)
5) Video-παιχνίδια
6) Ayurveda (είδος διατροφής... να δεις που αύριο θα μας το προσφέρουν αντί για την κλασσική Oρθόδοξη νηστεία... τι στοίχημα πας; )
όλοι οι νέοι άνθρωποι με αυτά ασχολούνται
Υπεραγία Θεοτόκε Σώσον Ημάς.
Άβαταρ μέλους
Evi_J
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Evi_J »

zefs2008 έγραψε:

5) Video-παιχνίδια
Το ξέρω. (Γιατί εμένα τι με κάνεις; Γριά; :lol: :lol: )
Να υποθέσω ότι ασχολείσαι και εσύ; Αν ναι, θες να μου πεις με ποια;
zefs2008
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Evi_J έγραψε:
zefs2008 έγραψε:

5) Video-παιχνίδια
Το ξέρω. (Γιατί εμένα τι με κάνεις; Γριά; :lol: :lol: )
Να υποθέσω ότι ασχολείσαι και εσύ; Αν ναι, θες να μου πεις με ποια;

τι λές παιδάκι μου;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
εγώ;;;;;;; μακριά από αυτά είμαι!!!!!!!!!!!
ιησούς χριστός νικά και όλα τα κακά σκορπά
zefs2008
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

στο σχολείο εγώ τους λέω να μην ασχολούνται με αυτά και θα τα κάνω εγώ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
συγνώμη αλλά με έθιξες
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

Το Kick-boxing (με το οποίο ασχολήθηκα) δεν είναι κατ' αυτού γνήσια (original) ανατολίτικη τέχνη. Oυσιαστικά είναι μια αμερικανοποιημένη έκδοση του thai-boxing, που παράγεται από το παραδοσιακό Ταϋλανδέζικο muay-thai.
Οι πολεμικές αυτές τέχνες καθώς και οι άλλες μορφές εκγύμνασης, όπως η yoga υνοδεύονται και από ανατολίτικη φιλοσοφία, την οποία πάντως δεν γνωρίζουν πολλοί, σε σχέση με όσους γνωρίζουν τις τέχνες αυτές.
Στην αρχή όλοι ασχολούνται με το καθαρό γυμναστικό μέρος. Μετά, όσοι είναι πιο προχωρημένοι και ενδιαφέρονται για περαιτέρω κατάρτιση, μπορούν να παρακολουθήσουν σεμινάρια, μέχρι και να μεταβουν στις χώρες όπου εφαρμόζονται αυτές οι τέχνες. Τότε αρχίζει και γίνεται υπαρκτός ο κίνδυνος (ιδιαίτερα στους πιο νέους και αμαθείς) να πέσουν στα δίχτυα αποκρυφιστικών φιλοσοφιών, που είναι παραλλαγές του σατανισμού.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
Άβαταρ μέλους
Evi_J
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Evi_J »

zefs2008 έγραψε:στο σχολείο εγώ τους λέω να μην ασχολούνται με αυτά και θα τα κάνω εγώ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
συγνώμη αλλά με έθιξες
:13 :13 :13 :13 Αλήθεια;; :13 :13 :13 :13 :13 :13 Ζητώ συγνώμη. Ούτε που το φαντάστηκα. Είπες ότι όλα τα παιδιά το κάνουν, κάπου διάβασα ότι είσαι και μικρή κοπέλα ακόμα και έκανα τον συνειρμό.... Και πάλι ζητώ συγνώμη.... :oops: :oops: :oops:
Απάντηση

Επιστροφή στο “Επικαιρότητα”