Περί Μοναχισμού

Πνευματικά άρθρα και Αναγνώσματα.Αποσπάσματα από διάφορα βιβλία.

Συντονιστές: ntinoula, Συντονιστές

Άβαταρ μέλους
Captain Yiannis
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Περί Μοναχισμού

Δημοσίευση από Captain Yiannis »

petrosathonas έγραψε:
ANTREAS έγραψε:θα συνεχισω να επιμεινω λιγο πανω στο θεμα γιατι απλα εχω γραψει τοσα παραδειγματα που γνωριζω και δεν εχετε δωσει μια κατατοπιστικη απαντηση..ολα καλα αυτα που λετε και συμφωνω μαζι σας..αλλα δεχτειε λιγο και την αλλη πλευρα ομως..για να τα παρατησει καποιος και να παει να μοναση φυσικα θα υπαρχει η αγαπη προς τον Θεο..αυτο ειναι σιγουρο αλλα η αφορμη μπορει να ειναι ενας χωρισμος η κατι τετοιο..και που ξερουμε εμεις που μπορει να φτασει αυτος ο ανθρωπος πνευματικα?αμφιβαλετε οτι μπορει να φτασει σε ενα πολυ καλο πνευματικο επιπεδο?και να ρωτησω και κατι αλλο?μπορει αυτη την στιγμη στο αγιο ορος να ειναι πολλοι μοναχοι που να εχουν μπει για καποιο τετοιον λογο μεσα αλλα φυσικα να μην το λενε..αυτην την στιγμη υπαρχει στην αγια αννα μοναχος ο οποιος ειναι μεσα επειδη βαρεθηκε τα κοσμικα..και ειναι υποτακτικος ενος γεροντα εδω και πολλα χρονια..ποιος μπορει να μου πει εμενα αν αυτος ο ανθρωπος θα πετυχει η οχι?ποτε δεν ξερουμε.
Φίλε μου Αντρέα,δε νομίζω ότι μπορούμε να δώσουμε κατατοπιστική απάντηση και να διεκδικήσουμε το αλάνθαστο, ούτε προσπαθεί κανείς να επιβάλλει τη γνώμη του εδώ μέσα. Απλώς τη λέμε.
Μπορεί να είναι και όπως λες. Άλλες να είναι οι αφορμές.
Αλλά η ειδοποιός διαφορά νομίζω είναι οτι για να "παραμείνει" κάποιος μοναχός σημαίνει ότι έχει ανάψει μέσα του άσβεστος πόθος για τον Κύριο. Και αυτός ο μοναχός στην Αγία Άννα, νομίζω ότι ούτε λεπτό δε θα μπορούσε να παραμείνει τόσα χρόνια υποτακτικός, δηλαδή στην υποταγή, την εκκοπή του ιδίου θελήματος χωρίς την άσβεστη αγάπη προς τον Θεό.
Μπορεί αυτή η αγάπη να δημιουργέιται κατά το στάδιο της δοκιμασίας. Μπορεί να μην την δείχνουν οι μοναχοί για πνευματικούς λόγους. Ομως αυτή πρέπει να είναι η τροφή τους για να υπομένουν τον μοναχικό βίο. Δε μπορώ να το δω αλλιώς. :1

Καμιά φορά , που ξέρεις ? Μπορεί να είναι και πιό απλά τα πράγματα.

Και μόνο που ξεκινούν την Μοναχική ζωή , ίσως να είναι , και όπως στα εργοστάσια , π.χ αυτοκινήτων , που από την μία μεριά μπαίνουν διάφορα υλικά και από την άλλη βγαίνει ένα πανέμορφο αυτοκίνητο , ή το φαγητό , φτιάχνεται σιγά-σιγά προσθέτοντας υλικά , και μαγειρεύοντας το.

Μούλεγε ένας ευλογημένος Αθωνίτης Γέροντας Ιερομόναχος , όταν πήγαινε να βάλει "Ευλογητός ή Ευλογημένη η Βασιλεία του Θεού " ... " Πάω να βάλω μπροστά το Εργοστάσιο " (των Ψυχών καταλάβαινα εγώ)

Δόξα τω Θεώ
Κανείς δεν είναι τέλειος και κανείς δεν θα πρέπει να απαιτεί από τους άλλους τελειότητα.
Όλοι ως ατελείς πορευόμαστε και με ατέλειες συμπορευόμαστε.
Η τελειότητα δεν ανήκει στους ανθρώπους παρά μονάχα στον Θεό.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά Αναγνώσματα”