Σμαρω οπως ειπε και ο Κυριος μας ας πρωτα βγαλουμε πρωτα το δοκαρι απο το δικο μας ματι και μετα να βγαλουμε το μικρο σκουπιδακι απο το ματι του αδελφου μας.Συνηθως δεν βλεπουμε το <<δοκαρι>> στο δικο μας ματι.smarti έγραψε:Αν όντως το διαπιστώσετε , έχετε το θάρρος να του το πείτε , εάν ο ίδιος του δεν μπορεί να το καταλάβει?Γι αυτό δεν είναι και οι καλοί χριστιανοί?Για να βοηθάμε ο ένας τον αλλον?
Εσείς πιστέυετε ,οτι εγώ εχω πέσει σε αυτό το αμάρτημα αυτή τη στιγμή?
Υπερηφάνεια?
Συντονιστής: Συντονιστές
-
georgeva
- Βασικός Αποστολέας

Ο ΕΓΕΙΡΩΝ ΑΠΟ ΓΗΣ ΠΤΩΧΟΝ,ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΟΠΡΙΑΣ ΑΝΥΨΩΝ ΠΕΝΗΤΑ(ψαλμ.112)
Εννοείται smarti !!!smarti έγραψε: Εσείς πιστέυετε ,οτι εγώ εχω πέσει σε αυτό το αμάρτημα αυτή τη στιγμή?
Είσαι η πιο υπερήφανη όλων μας =))
Πρέπει να προσέχουμε πολύ τι λέμε στους άλλους γενικά. [-(smarti έγραψε:Αν όντως το διαπιστώσετε , έχετε το θάρρος να του το πείτε , εάν ο ίδιος του δεν μπορεί να το καταλάβει?Γι αυτό δεν είναι και οι καλοί χριστιανοί?Για να βοηθάμε ο ένας τον αλλον?
Δεν είμαστε καρδιογνώστες ούτε μπορούμε να μπούμε στο μυαλό και την ψυχή του άλλου για να ξέρουμε τις προθέσεις του.
Νομίζω ότι πολλοί που φαίνονται ταπεινοί ενδεχομένως είναι πολύ υπερήφανοι
πολλοί που μας φαίνονται υπερήφανοι (π.χ. λόγω στυλ ή υπερβολικής αξιοπρέπειας) μπορεί να είναι ταπεινοί στην καρδιά τους....
-
georgeva
- Βασικός Αποστολέας

Συνηθως η εσωτερικη κατασταση του ανθρωπου συμορφωνεται με τα εξωτερικα σχηματα.(ντυσιμο,υψηλο φρονημα)Cordelia έγραψε:[Νομίζω ότι πολλοί που φαίνονται ταπεινοί ενδεχομένως είναι πολύ υπερήφανοικαι
πολλοί που μας φαίνονται υπερήφανοι (π.χ. λόγω στυλ ή υπερβολικής αξιοπρέπειας) μπορεί να είναι ταπεινοί στην καρδιά τους....
Ο ΕΓΕΙΡΩΝ ΑΠΟ ΓΗΣ ΠΤΩΧΟΝ,ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΟΠΡΙΑΣ ΑΝΥΨΩΝ ΠΕΝΗΤΑ(ψαλμ.112)
-
sokratism
- Τακτικό Μέλος

ναι φουσκώνει σαν μπαλόνι. :)smarti έγραψε:Σας έχει τύχει γράφοντας μια απάντηση εδώ , μετά να νιώθετε ότι φουσκώνει η υπερηφάνεια σας?
ξέρεις υπάρχει και ένα είδος υπερηφάνειας που δε γίνεται εύκολα αντιληπτό. Είναι η κρυφή υπερηφάνεια.
Για παράδειγμα: πιο πριν έγραψα ότι είμαι περήφανος, προσπαθώντας να αποβάλω αυτή την αμαρτία στην ουσία ταπεινολογώντας. Όμως άλλο η πραγματική ταπείνωση και άλλο η ταπεινολογία.
Η ταπεινολογία είναι ένα είδος κρυφής υπερηφάνειας.
αδερφέ μου συγχώρα με γιατί στις συμβουλές είμαι πρώτος αλλά στην εφαρμογή τελευταίος
Υπάρχει ένας πρακτικός και πολύ αποτελεσματικός τρόπος να μην πονάς σε αυτή την περίπτωση:sokratism έγραψε: Για παράδειγμα αν κάποιος με αποκαλέσει ...σκύλο... μπροστά σε κόσμο, ο πόνος που προκαλείται μέσα μας δείχνει ότι είμαι και περήφανος.
:violent1: :violent3: :boxing: :naka:
Κατόπιν τούτου έχεις απαλλαχθεί από την υπερηφάνεια γιατί έχεις αποκτήσει και άλλα ελαττώματα
Συμφωνώ απόλυτα !!!!sokratism έγραψε:Η πραγματική ταπείνωση νομίζω ότι δεν εκφράζεται με λόγια και ΣΙΓΟΥΡΑ δεν είναι δικό μας κατόρθωμα αλλά δώρο από Τον Χριστό
Γι' αυτό νομίζω ότι δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή από τους άλλους, παρά μόνον ίσως από τον πνευματικό μας λόγω εμπειρίας...
Φοβάμαι πως αυτό το έχουμε όλοι...sokratism έγραψε:...ξέρεις υπάρχει και ένα είδος υπερηφάνειας που δε γίνεται εύκολα αντιληπτό. Είναι η κρυφή υπερηφάνεια......
Η ταπεινολογία είναι ένα είδος κρυφής υπερηφάνειας.
- Byzantine_Spirit
- Κορυφαίος Αποστολέας

- smarti
- Κορυφαίος Αποστολέας

Από τη στιγμή που γράφουμε μια απάντηση (για μένα μιλάω ,για να μην παρεξηγηθώ)δεν βάζουμε τον εαυτό μας σε μια θέση καπως ανώτερη του άλλου.Αυτό γινεται αυτόματα!Και αυτό είναι υπερηφάνεια?Για να απαντάμε ,νομίζουμε ότι έχουμε κάτι να πούμε, άρα απο εκέινη τη στιγμή δεν ξεκινάει να δουλεύει η υπερηφάνεια?
Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία ο Κύριος μετά Σου. Ευλογημένη Συ εν Γυναιξί και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου, ότι Σωτήρα έτεκες των ψυχών ημών.