Το χέρι του ιερέα!

Εδώ τίθενται Πνευματικά Ερωτήματα.

Συντονιστής: Συντονιστές

Άβαταρ μέλους
smarti
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από smarti »

Σας ευχαριστω πολυ!!!!! :) :) :)
Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία ο Κύριος μετά Σου. Ευλογημένη Συ εν Γυναιξί και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου, ότι Σωτήρα έτεκες των ψυχών ημών.
XRYSA
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος

Δημοσίευση από XRYSA »

Μοναχός μπορεί να γίνει όποιος το επιθυμεί πολύ και έχει την ευλογία του πνευματικού του, Ιερέας όμως μόνον αυτός που δεν έχει κώλυμα Ιεροσύνης. Δεν διαφωνώ ασφαλώς ότι υπάρχουν μοναχοί όπως ο γέροντας Παϊσιος που του άξιζε όχι μόνον να του φιλήσεις το χέρι αλλά και να τον προσκυνήσεις!
Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filotas »

Θα πω κι εγώ την αμαρτία μου, ότι υπάρχουν ιερείς που δεν τους φιλώ το χέρι, γιατί η συμπεριφορά τους με σκανδαλίζει. Επίσης υπάρχουν χώροι στους οποίους η κίνηση αυτή δεν μπορεί να γίνει, όπως ας πούμε όταν είσαι σ΄ένα ξενοδοχείο διακοπές και συγκατοικείς με ιερείς, με τους ποίους συναντιέσαι όλη την ώρα, στην είσοδο, στο εστιατόριο, στη βόλτα, ε νομίζω είναι υπερβολή να τους φιλάς συνέχεια το χέρι, άλλωστε δεν το θέλουν ούτε οι ίδιοι.

Για παράδειγμα σ' ένα εστιατόριο στις διακοπές συνάντησα τον Πρωτοσύγκελο γειτονικής Μητρόπολης. Όταν σηκώθηκα να του φιλήσω το χέρι, εκείνος τραβήχτηκε και μου είπε: "εδώ είμαστε διακοπές".
Άβαταρ μέλους
smarti
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από smarti »

filotas έγραψε:Θα πω κι εγώ την αμαρτία μου, ότι υπάρχουν ιερείς που δεν τους φιλώ το χέρι, γιατί η συμπεριφορά τους με σκανδαλίζει. Επίσης υπάρχουν χώροι στους οποίους η κίνηση αυτή δεν μπορεί να γίνει, όπως ας πούμε όταν είσαι σ΄ένα ξενοδοχείο διακοπές και συγκατοικείς με ιερείς, με τους ποίους συναντιέσαι όλη την ώρα, στην είσοδο, στο εστιατόριο, στη βόλτα, ε νομίζω είναι υπερβολή να τους φιλάς συνέχεια το χέρι, άλλωστε δεν το θέλουν ούτε οι ίδιοι.

Για παράδειγμα σ' ένα εστιατόριο στις διακοπές συνάντησα τον Πρωτοσύγκελο γειτονικής Μητρόπολης. Όταν σηκώθηκα να του φιλήσω το χέρι, εκείνος τραβήχτηκε και μου είπε: "εδώ είμαστε διακοπές".
Καταρχην περαστικα σου και καλη αναρρωση.!!!

Οι ιεροις ,οταν ειναι διακοπες δεν ειναι αλλο ιεροις?
Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία ο Κύριος μετά Σου. Ευλογημένη Συ εν Γυναιξί και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου, ότι Σωτήρα έτεκες των ψυχών ημών.
Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filotas »

Ναι ξέρω κάπως έτσι ακούστηκε, δεν το εννοούσα όμως έτσι, απλά άνθρωποι είναι κι αυτοί θέλουν κάποτε να ησυχάσουν.
Άβαταρ μέλους
smarti
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από smarti »

Προχθές στο σχολείο ήρθε ένας ιερέας σαν γονιός αλλά επειδή ήταν πολύ αυστηρή η φυσιογνωμία του ,φοβήθηκα να του φιλήσω το χέρι.Αυτό είναι ασέβεια?
theodosis79
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από theodosis79 »

Σμαρώ αυτά συμβαίνουν καθημερινά έιτε απο την αμηχανία μας είτε απο την αγνοια μας κλπ. Για ασέβεια δεν νομίζω να είναι, μάλλον έλλειψη θάρρους ήταν. Εγώ έχώ πέσει στο αμαρτημα της ιεροκατηγοριας και νιώθω πάρα πολύ άσχημα. Και όσες φορές σκέφτομαι ότι έχω κατηγορίσει ατομα έστω και για ασήμαντο λόγο, θελω να βαλω τα κλάματα.
paratiritis88
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας

Δημοσίευση από paratiritis88 »

Ας κάνουμε τώρα μία υπόθεση, σχετικά με το θέμα μας.

Μπαίνουμε λοιπόν σ΄ ένα γραφείο καί μέσα εκεί βρίσκεται ένας κυβερνητικός αξιωματούχος γιά τον οποίο μάς έχουν κλείσει ραντεβού γιά μιά σοβαρή υπόθεσή μας, καί ο οποίος αξιωματούχος είναι γνωστός φόβος καί τρόμος...

Στό ίδιο γραφείο καί πολύ κοντά μας βρίσκεται όρθιος καί ένας σεβάσμιος κληρικός.

Μπαίνοντας μέσα λοιπόν τί πρέπει να κάνουμε;

1) Θά πούμε πρώτα ένα "ευλογείτε πάτερ" στόν σεβάσμιο ιερέα ( καί ίσως καί να τού φιλήσουμε το χέρι ) καί μετά θα αποτανθούμε στόν καπετάν Τρομάρα; ( διακινδυνεύοντας έτσι να το ιδεί αυτό καί σαν περιφρόνηση πρός το πρόσωπό του ο καπετάνιος...)

( Καί όλα αυτά σύμφωνα πάντα καί με την προτροπή τού Αγίου Κοσμά τού Αιτωλού "όταν συναντάμε παπά καί βασιλέα μιλάμε πρώτα στόν παπά...")

2) Θά αγνοήσουμε εντελώς τον ιερέα, σαν να μη υπάρχει καί θα χαιρετήσουμε μόνο τόν καπετάνιο;

( άλλη ώρα παπά μου αυτά, γιατί τώρα ήρθαμε γιά δουλειά καί μη μάς πάρει καί στό ψιλό για θρησκόληπτους ο καπετάνιος...)

Τί θα κάναμε φίλοι καί φίλες σε δυό τέτοιες περιπτώσεις πού εν τούτοις η μία τους φέρει ομολογία πίστεως, καί η άλλη ενδεχομένως καί άρνηση πίστεως...

paratiritis88
theodosis79
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από theodosis79 »

paratiritis88 έγραψε:

Ας κάνουμε τώρα μία υπόθεση, σχετικά με το θέμα μας.

Μπαίνουμε λοιπόν σ΄ ένα γραφείο καί μέσα εκεί βρίσκεται ένας κυβερνητικός αξιωματούχος γιά τον οποίο μάς έχουν κλείσει ραντεβού γιά μιά σοβαρή υπόθεσή μας, καί ο οποίος αξιωματούχος είναι γνωστός φόβος καί τρόμος...

Στό ίδιο γραφείο καί πολύ κοντά μας βρίσκεται όρθιος καί ένας σεβάσμιος κληρικός.

Μπαίνοντας μέσα λοιπόν τί πρέπει να κάνουμε;

1) Θά πούμε πρώτα ένα "ευλογείτε πάτερ" στόν σεβάσμιο ιερέα ( καί ίσως καί να τού φιλήσουμε το χέρι ) καί μετά θα αποτανθούμε στόν καπετάν Τρομάρα; ( διακινδυνεύοντας έτσι να το ιδεί αυτό καί σαν περιφρόνηση πρός το πρόσωπό του ο καπετάνιος...)

( Καί όλα αυτά σύμφωνα πάντα καί με την προτροπή τού Αγίου Κοσμά τού Αιτωλού "όταν συναντάμε παπά καί βασιλέα μιλάμε πρώτα στόν παπά...")

2) Θά αγνοήσουμε εντελώς τον ιερέα, σαν να μη υπάρχει καί θα χαιρετήσουμε μόνο τόν καπετάνιο;

( άλλη ώρα παπά μου αυτά, γιατί τώρα ήρθαμε γιά δουλειά καί μη μάς πάρει καί στό ψιλό για θρησκόληπτους ο καπετάνιος...)

Τί θα κάναμε φίλοι καί φίλες σε δυό τέτοιες περιπτώσεις πού εν τούτοις η μία τους φέρει ομολογία πίστεως, καί η άλλη ενδεχομένως καί άρνηση πίστεως...

Δεν είναι μονο θέμα πίστεως αλλα και πρωτοκόλλου. Στους χαιρετισμούς και στις συστάσεις πάντα προηγούνται οι ιερωμένοι. Και αν είσαι σερβιτόρος σε εστιατόριο και έρθει ο πρόεδρος της δημοκρατίας με έναν ιερωμένο, πρώτα θα σερβίρεις τον ιερομένο και μετά τον πρόεδρο της δημοκρατίας.
ester
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από ester »

Η γνώμη μου είναι :
'Aν βρισκόμαστε μέσα στους δρόμους μιας μεγάλης πόλης, τότε
δεν χρειάζεται νομίζω να προβαίνουμε σε ασπασμό, κατά τον ίδιο τρόπο
που δεν χαιρετάμε τους υπόλοιπους περαστικούς.
Άν όμως πας μέσα σε μια εκκλησία όπου το περιβάλλον είναι στενότερο και
οικείο και για τον Ιερωμένο τότε δίδεται η ευκαιρία να ασπατείς το χέρι
του Ιερέα.
Ακόμη σε ραντεβού ή άλλες εν στενώ συναντήσεις.

Ε! δεν είναι και τόσο τρομερό θέμα.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά Ερωτήματα”