pAntonios έγραψε:Μήπως έχει κανείς δείγματα αυτών των τοιχογραφιών για να καταλάβουμε περι τίνος πρόκειται;
Ο Δεσπότης της περιοχής τι θέση πήρε άραγε;
Προσωπικά κατά την ταπεινή μου άποψη, δεν θα ήθελα στον τόπο λατρείας μου να υπάρχουν τέτοιες μορφές, πιθανώς σε άλλους να λειτουργεί αντίστροφα!
Οστώσο φρωνώ σωστό να προσπαθούμε να μην προκαλούμε, καθότι η εκκλησία ήδη βάλλεται.
Πάντως , η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος συνήλθε και σύμφωνα με δελτίο τύπου ζήτησε εξηγήσεις για το θέμα που πρέκυψε .
---
Α΄ Συνεδρίαση ΔΙΣ: Φεβρουάριος 2007
Συνήλθε σήμερα Τετάρτη 7.2.2007, στην πρώτη Συνεδρία Της για το μήνα Φεβρουάριο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 150ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πασης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου.
Κατά την σημερινή Συνεδρία:
......
Β. Η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε να ζητήσει εξηγήσεις και πληροφορίες από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γουμενίσσης κ. Δημήτριο σχετικά με το σκεπτικό που οδήγησε στην αγιογράφιση Ναού στην Αξιούπολη με παραστάσεις και πρόσωπα αδόκιμα με την αγιολογική κατάταξη των τοιχογραφιών, καθώς και το ερώτημα για το αν ελήφθησαν οι σχετικές εγκρίσεις από τη Ναοδομία.
......
Unquote
----
Από το νόημα του κειμένου , φαντάζομαι ότι δεν έτυχε αποδοχής..η ενέργεια της αγιογράφησης του Ι.Ν με τις εν λόγω παραστάσεις .
Sfakianos έγραψε:
Συνήλθε σήμερα Τετάρτη 7.2.2007, στην πρώτη Συνεδρία Της για το μήνα Φεβρουάριο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 150ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πασης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου.
Κατά την σημερινή Συνεδρία:................................................
Β. Η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε να ζητήσει εξηγήσεις και πληροφορίες από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γουμενίσσης κ. Δημήτριο ..............
Πέρα από κάθε φαντασία!!!
Ξέφραγο αμπέλι...
Αυτό ήταν που έλλειπε από την Εκκλησία;
Να μοιάσουν οι εκκλησίες μας με θέατρα;
Έτσι θα πλησιάσουν οι άνθρωποι την Εκκλησία; Από περιέργεια και καλλιτεχνικές αναζητήσεις;
Κρίμα...
πράγματι σημείο των καιρών!!!
Η λογικη του εφημέριου στον ναό κατά την διάρκεια συνέντευξης ήταν πως υπάρχουν ανάλογες παραστάσεις αγιογραφίας όπου απεικονίζονται σκηνές μαρτηρίου Αγίων μας στις οποίες παρίσταται και ο δήμιος..............Αν είναι δυνατόν να αντιστοιχίσουμε κάτι τέτοιο με αυτό το έκτρωμα αγιογραφίας.Θεέ μου συγχώρα μας. Έχουμε χάσει τελείως τον δρόμο μας..........!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
''Γίνου πιστός άχρι θανάτου,και δώσω σοι τον στέφανον της ζωής'' ΑΠΟΚΑΛΥΨΙΣ ΙΩΑΝΝΟΥ κεφ.β' 10
θα μου επιτρεψεται να μην συμφωνησω< κατα κεραια>.αρχικα θα ηθελα να πω αν συμφωνειται με την τις αγιογραφημενες στιγμες του αγιου Λουκα;
αν συμφωνειται στην αγιογραφηση του πρεπει να δεχτειτα και την θεμα του αποσχιματισμου του..μας κατηγορουν οτι δεν εχουμε νεους αγίους,ηρθε σιγα σιγα η ωρα να τος απαντησουμε..χιλιαδες ιερεις σκοτωθηκαν,οι πρεσβυτερες τουςκακοποιηθηκαν και μετα σκοτωθηκαν.τεκνα των ιερεων βιασθηκαν σωματικα κ ψυχικα..θα κρυψουμε τι ηταν αυτα τα καθεστωτα ..κατα την μετριοτητα μου,καλα κανει και αγιογραφει αυτο το θεμα.το σημντικο ειναι κατα ποσον τηρειο αγιογραφος την εικαστικη γλωσσα της αγιογραφειας-την βυζαντινη γλωσσα .
παραπτωμα οι ποιητες και μη αγιοι στον κυριως ναο.δεν ειναι διακοσμητικα στοιχεια παραστασεις πλων ανθρωπων.μονοτους ελληνες φιλοσοφους απεικονιζουν στην παραδοση μας στον νρθηκα νομιζω επειδη ειχαν τον περματικο λογο,ψηγματα αληθειας ωστε να <αλλοιωσουν .> και να παροτρυνουν τους ανθρωπους να σκεφτουν περισστερο στο ζητημα του Θείου Αλλου για να ερθει σιγα σιγα <το πληρωμα του χρονου<η καταλληλη στιγμη> για τον \Υιό ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΝΑ ερθει και να μας σωσε <λαβων δουλου μορφη>[/img]
kwn1 έγραψε:θα μου επιτρεψεται να μην συμφωνησω< κατα κεραια>.αρχικα θα ηθελα να πω αν συμφωνειται με την τις αγιογραφημενες στιγμες του αγιου Λουκα;
αν συμφωνειται στην αγιογραφηση του πρεπει να δεχτειτα και την θεμα του αποσχιματισμου του..μας κατηγορουν οτι δεν εχουμε νεους αγίους,ηρθε σιγα σιγα η ωρα να τος απαντησουμε..χιλιαδες ιερεις σκοτωθηκαν,οι πρεσβυτερες τουςκακοποιηθηκαν και μετα σκοτωθηκαν.τεκνα των ιερεων βιασθηκαν σωματικα κ ψυχικα..θα κρυψουμε τι ηταν αυτα τα καθεστωτα ..κατα την μετριοτητα μου,καλα κανει και αγιογραφει αυτο το θεμα.το σημντικο ειναι κατα ποσον τηρειο αγιογραφος την εικαστικη γλωσσα της αγιογραφειας-την βυζαντινη γλωσσα .
παραπτωμα οι ποιητες και μη αγιοι στον κυριως ναο.δεν ειναι διακοσμητικα στοιχεια παραστασεις πλων ανθρωπων.μονοτους ελληνες φιλοσοφους απεικονιζουν στην παραδοση μας στον νρθηκα νομιζω επειδη ειχαν τον περματικο λογο,ψηγματα αληθειας ωστε να <αλλοιωσουν .> και να παροτρυνουν τους ανθρωπους να σκεφτουν περισστερο στο ζητημα του Θείου Αλλου για να ερθει σιγα σιγα <το πληρωμα του χρονου<η καταλληλη στιγμη> για τον \Υιό ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΝΑ ερθει και να μας σωσε <λαβων δουλου μορφη>[/img]
Σύμφωνοι. Αλλά μέχρι σήμερα υπάρχουν οπαδοί του Λένιν. Αν θελήσουν αυτοί να προσεγγίσουν την Εκκλησία, με τέτοιες αγιογραφές ποια θα είναι η πρώτη τους εντύπωση; Εξάλλου οι αγιογραφίες στηρίζονται σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα. Πότε ο ίδιος ο Λένιν αποσχημάτισε τον άγιο Λουκά; Ίσως ως πίνακα ζωγραφικής αν έβλεπα τη σκηνή του αγίου με τον Λένιν , σε κάποια έκθεση ζωγραφικής να με εντυπωσίαζε θετικά για το μήνυμα που περνάει, με όλους τους συμβολισμούς της. Αλλά όχι και αγιογραφία. Οι κύκλοι της αγιογραφίας και η θεματολογία είναι αυστηρά και με σοφία προκαθορισμένα από την εκκλησία για το πως πρέπει να γίνονται. Δεν μπορεί ο κάθε αγιογράφος να κάνει το "κομμάτι" του μέσα στο ναό