Σελίδα 2 από 13

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Ιαν 13, 2007 11:50 am
από 123
yparxei έγραψε:σοβαρα?και για να μην κολησουν στο ταψι τι κανεις?γιατι μονο με νερο δεν γινεται....

τσελεμεντε το καναμε το σαιτ
Δεν κολλάναι γιατί έχουν υγρασία και μάλιστα οι ντομάτες βγάζουν και νερό. Ε...άμα φοβάσαι βάλε μια στάλα νερό.

Υπόψη ότι τα Σ/Κ στην Σαρακοστή τρώμε λάδι.

Για ευκολία εγώ συνηθίζω να τρώω (κυρίως βράδυ) τσάι με κορν φλέικς, απ αυτά που έχουν μέσα διάφορα φρούτα και ξηρούς καρπούς. Να διαβάζεις τα συστατικά γιατί τα περισσότερα έχουν γάλα (έστω ίχνη) ή λάδι.

Δεν είναι τελεμεντές ο χώρος αλλά μόνο το θέμα το συγκεκριμένο

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Ιαν 13, 2007 12:21 pm
από Yunan
Καλησπέρα!

Φίλε yparxei, συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σου!

Καλό είναι να χαλαρώνουμε που και που, να αφήνουμε κάτω τις πέτρες και να πιάνουμε τις κουτάλες :lol: :lol:

Τσάι με δημητριακά; 123 Εύγε! :)

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Ιαν 13, 2007 12:40 pm
από yparxei
ωραιο ακουγεται plou :lol: (κοιλιοδουλος)

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Ιαν 13, 2007 12:43 pm
από yparxei
κατι με μακαρονι που ολη την ωρα βρισκεται σπιτι εχετε?που βαζουν μεσα πιπεριες κτλ ...(ειμαι σχεδον ασχετος γι αυτο ρωταω μην νομιζετε δηλαηδ οτι ξερω να φτιαχνω κριθαρακι κτλ κανονικο)...Θα μαθω απο σας καμια τρεις τεσσερεις συνταγες(να η plou με δωσε μια,καλη συμβουλη και της 123)και θα χω να πορευομαι σαρακοστη

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Ιαν 13, 2007 12:53 pm
από Yunan
Εξαιρετική συνταγή με ζυμαρικά. Την φτιάχνουμε πολλές φορές και σε περίοδο Εκτός Νηστείας μη ξεχάσετε το μανούρι!!

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό ντομάτες ρόμα ή γενικά μικρές σε μέγεθος, κομμένες στα τέσσερα
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη (κοφτή)
1 ½ φλιτζάνι φρέσκο ή ξερό θυμάρι, ρίγανη & βασιλικό, ανακατεμένα
500 γρ. ζυμαρικά (ριγκατόνι, πένες ή βίδες)
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
½ φλιτζάνι Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Π.Ο.Π. Καλαμάτας
2 κουταλιές της σούπας Gaea Πάστα Ελιάς Καλαμών
ξύσμα από ½ λεμόνι
1 κουταλιά της σούπας βαλσάμικο ξίδι
αλάτι & πιπέρι
χοντροτριμμένο ή ξυσμένο μανούρι για γαρνιτούρα (Σε περίοδο Εκτός Νηστείας)

Ανακατεύουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη και τα μυρωδικά, και τα αφήνουμε στην άκρη. Βράζουμε τα ζυμαρικά σε μπόλικο αλατισμένο νερό και στραγγίζουμε όταν είναι al dente. Προσθέτουμε το μίγμα με τις ντομάτες και τα μυρωδικά στα ζεστά ζυμαρικά μέσα στην κατσαρόλα.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο ελαφρώς και μαλακώνουμε το σκόρδο. Προσθέτουμε την Πάστα Ελιάς Καλαμών, το ξύσμα, το βαλσάμικο και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Ρίχνουμε το μείγμα αυτό στα ζυμαρικά. Δοκιμάζουμε για αλάτι και πιπέρι.

Σερβίρουμε με τριμμένο μανούρι από πάνω. (Εκτός Νηστείας)

Θα με θυμηθείτε.... :D

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Ιαν 13, 2007 12:55 pm
από yparxei
να χαρω εγω σ ευχαριστω!!

Re: νηστισιμες συνταγες

Δημοσιεύτηκε: Τετ Δεκ 08, 2010 8:02 am
από Domna
Μπομπ Σφουγγαράκης-Νηστίσιμο σνακ για παιδιά!
http://nisteia.wordpress.com/2010/12/07/spongebob/

Re: Νηστίσιμες συνταγές

Δημοσιεύτηκε: Τετ Δεκ 08, 2010 10:21 am
από Athanasius
Αγιορείτικο Χταπόδι Στιφάδο

Εικόνα

Συστατικά 1 χταπόδι 1 κιλό κρεμμυδάκια μικρά 2 σκελίδες σκόρδο 2 κουταλιές ξίδι 1/2 ποτήρι λευκό κρασί 5 φύλλα δάφνης 1 κιλό φρέσκες ντομάτες μπαχάρι

Εκτέλεση

Kαθαρίζουμε το κρεμμύδι και το κρατάμε ολόκληρο. Στη συνέχεια καθαρίζουμε και τα μικρά κρεμμυδάκια. Bάζουμε το χταπόδι στη φωτιά με το κρασί, το ξίδι και το μεγάλο κρεμμύδι. Tο αφήνουμε να βράσει μέχρι να βγάλει το νερό του. Mόλις βράσει, το κόβουμε σε κομμάτια και αφαιρούμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τον ντοματοχυμό (ή τις ντομάτες), το λάδι, το σκόρδο, τα μπαχαρικά, 2 φλιτζάνια νερό και τα κρεμμυδάκια. Aφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι να δέσει η σάλτσα του.
======================================================================================================================================
Xταπόδι με κοφτό μακαρονάκι.
Εικόνα

Συστατικά 1 χταπόδι 1 έως 1,5 κιλό μισό κιλό μακαρόνια κοφτά 2 κρεμμύδια ξηρά 3 με 4 σκελίδες σκόρδο 200 γραμμάρια λάδι 6 ως 7 ντομάτες ώριμες μαυροπίπερο, κόκκινο γλυκό πιπέρι κύμινο, λάδι, αλάτι

Εκτέλεση

1ον Bράζουμε το χταπόδι και το κόβουμε κομματάκια μήκους ενάμισι με δύο εκατοστά. Kαθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα, τα ψιλοκόβουμε και τα τοποθετούμε σ’ έναν ταβά μαζί με το λάδι, να τα σοτάρουμε σε σιγανή φωτιά.

2ον Aφού ροδίσουν, βάζουμε μισό λίτρο νερό και τις ντομάτες περασμένες από τον τρίφτη. Προσθέτουμε μια κουτάλα χταποδόζουμο και όλα τα μπαχαρικά μαζί και το αλάτι. Mόλις πάρει μια βράση, το μεταφέρουμε σε κάποιο πυρέξ ή σ’ ένα ταψί. Eκεί προσθέτουμε το κομμένο χταπόδι και το μακαρονάκι και τα ανακατεύουμε καλά. Tο βάζουμε στον φούρνο, που έχουμε προθερμάνει στους 180° για τριάντα ως σαράντα λεπτά, ώστε να ρουφήξει τα ζουμιά του, και τότε θα είναι έτοιμο το φαγητό μας.

=====================================================================================================================================
ΓΑΛΕΟΣ ΣΑΓΑΝΑΚΙ
Εικόνα

Συστατικά 600 γρ. γαλέος φέτα (κομμένος σε κομματάκια 5 επί 5 εκατοστών) 150 γρ. λάδι χυμός ενός λεμονιού 1 κουταλιά του γλυκού μουστάρδα αλάτι πιπέρι κύμινο ρίγανη

Εκτέλεση

1ον Αλατίζουμε το ψάρι, τουλάχιστον 2 ώρες πριν και το βάζουμε σε μια μικρή ρηχή κατσαρόλα (Δηλ. ταβάς) μόλις να χωράνε σε αυτό τα κομμάτια του. Βάζουμε κρύο νερό, τόσο ώστε να σκεπαστούν λίγο.
2ον Έπειτα βάζουμε στη φωτιά το σκεύος μας. Όταν αρχίσει να βράζει προσθέτουμε το λάδι και σε 15-20 λεπτά τη μουστάρδα, τα μπαχαρικά και τον χυμό λεμονιού. Κουνάμε καλά τον ταβά και σε 1 λεπτό το κατεβάζουμε. Είναι έτοιμο.

====================================================================================================================================
Πατάτες γιαχνί
Εικόνα

Υλικά για 4 ατομα 1 κιλό πατάτες 2 πιπεριές 1 μεγάλη ντομάτα ώριμη 200 γρ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας 1 κρεμμύδι μαïντανός ½ φλ. ελαιόλαδο αλάτι πιπέρι

Διαδικασία

Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλα κομμάτια στα τέσσερα ή έξι. Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε την ντομάτα σε κύβους. Επίσης, κόβουμε τις πιπεριές σε ροδέλες και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Βάζουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Ρίχνουμε τις ντομάτες, τις πιπεριές και τις πατάτες. Προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό και ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα. Αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, δεν ανακατεύουμε ξανά τις πατάτες για να μην χαλάσει η φόρμα τους. Απλώς, κουνάμε ελαφρά και συχνά την κατσαρόλα, γιατί οι πατάτες κολλούν εύκολα στον πάτο της κατσαρόλας.

Σερβίρουμε, αφού πασπαλίσουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

===================================================================================================================================
ΠΡΑΣΟΡΥΖΟ
ΕικόναΕικόνα

Υλικά: 3 κ.σ. λάδιΙ 1 κρεμμύδι 2 ντομάτες 1 κιλό πράσα αλάτι ρίγανη μαϊντανό κόκκινο πιπέρι 2 φλυτζάνια του καφέ καρολίνα

Εκτέλεση:

Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα μαζί με το κρεμμύδι (ψιλοκομμένο) και τα πράσα κομμένα κατά μήκος. Τα τσιγαρίζουμε έως ότου μαλακώσουν πολύ

Στη συνέχεια προσθέτουμε τον μαϊντανό, το κόκκινο πιπέρι, την τομάτα (τριμμένη στον τρίφτη), αλάτι και ρίγανη. Προσθέρουμε 2 ποτήρια νερό και αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά.

Κατόπιν προσθέτουμε το ρύζι (πλυμμένο) και αφήνουμε 5 λεπτά περίπου να βράσει. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε πάνω στο μάτι να φουσκώσει.


Σημείωση Τα πράσα είναι ποιο νόστιμα αν μαγειρευτούν άσπρα, και στο τέλος στο πιάτο βάλουμε λεμόνι.( χωρίς ντομάτα)
=================================================================================================================================
Το να μη γνωρίζεις είναι αμάθεια. Το να μη θέλεις, όμως, να μάθεις, είναι υπερηφάνεια"
,Άγιος Γρηγόριος

Re: Νηστίσιμες συνταγές

Δημοσιεύτηκε: Τετ Δεκ 08, 2010 11:50 am
από filotas
Ντολμαδάκια με μανιτάρια

Εικόνα

Υλικά (4-5 μερίδες)

1/2 κιλό μανιτάρια λευκά φρέσκα
400 γραμ. ρύζι νυχάκι (2 φλυτζάνια τσαγιού)
1 βάζο αμπελόφυλλα
1 μέτριο κρεμμύδι
1/2 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
10 κλωναράκια άνιθο
1/2 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι ή 1 κουταλάκι ρίγανη
1/2 κουταλάκι του γλυκού δυόσμο
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
1 λεμόνι
1 ποτήρι κρασί
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
1 κουτάλι της σούπας μαγειρικό λίπος
Νερό, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Σε μια ρηχή κατσαρόλα βάζουμε το μισό λάδι και το μαγειρικό λίπος και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το τσιγαρίζουμε ελαφρά. Ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια με το χέρι ή στο μπλέντερ (προσοχή να μη γίνουν πολτός, αλλά να μοιάζουν με κιμά) και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε επίσης το σκόρδο και το θυμάρι (ή τη ρίγανη). Τα ανακατεύουμε μέχρι να τραβήξουν λίγο τα υγρά τους και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε το ρύζι, τον πελτέ, τον άνηθο, το δυόσμο και το μισό λεμόνι στημένο και ανακατεύουμε 4-5 λεπτά προσθέτοντας σιγά σιγά 1 ποτήρι νερό για να φουσκώσει λίγο το ρύζι. Αποσύρουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε να κρυώσει.

Γεμίζουμε τα αμπελόφυλλα βάζοντας μέσα ένα με ενάμιση κουταλάκι του γλυκού γέμιση σε κάθε φύλλο ανάλογα με το μέγεθός τους. Βάζουμε στην κατσαρόλα μερικά φύλλα για να καλύψουμε τον πάτο και στη συνέχεια στρώνουμε προσεκτικά τα τυλιγμένα ντολμαδάκια. Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, το άλλο μισό λεμόνι και νερό μέχρι να σκεπάσει τα ντολμαδάκια. Τα καλύπτουμε μ' ένα πιάτο ανθεκτικό στη θερμοκρασία για να μη διαλυθούν στο βράσιμο.

Βράζουμε 20 λεπτά περίπου στη χύτρα ταχύτητος ή μισή ώρα σε κανονική κλειστή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά (συμπληρώνοντας αν χρειαστεί νερό).

Αν θέλουμε τα σερβίρουμε με λευκή σάλτσα που φτιάχνουμε με αλεύρι, λίγο μαγειρικό λίπος, λεμόνι και ζουμί από τα ντολμαδάκια.

Re: Νηστίσιμες συνταγές

Δημοσιεύτηκε: Τετ Δεκ 08, 2010 12:11 pm
από paulina
Μμμμμμμ......!
Μου ανοίξατε την όρεξη! Και δεν έχω και φαγητό!