Τι κάνουν στο Άγιον Όρος όταν αρρωσταίνουν?
Αρρωσταίνουν εκεί τόσο τακτικά όσο εμείς έξω στον κόσμο?
Έχουν οδοντίατρους στο Άγιον Όρος?
Ξέρει κάποιος να απαντήσει?
Πράξενες ερωτήσεις αλλά μου κάνει εντύπωση ότι υπήρχαν γέροντες στο Άγιον Όρος που απο αυτά που διάβασα δεν είχαν βγεί ποτέ από το περιβόλι της Παναγίας.
Έτσι μου ηρθε αυτη η ερώτηση...μην με παρεξηγήσετε!!
Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία ο Κύριος μετά Σου. Ευλογημένη Συ εν Γυναιξί και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου, ότι Σωτήρα έτεκες των ψυχών ημών.
Η σωστή απάντηση είναι: Πηγαίνουν στο γιατρό και .. κάνουν προσευχή. Στο Άγιο Όρος υπάρχουν πλέον αρκετοί μοναχοί, που είναι γιατροί. Αν δεν μπορούν να λύσουν κάποιο πρόβλημα τότε ο μοναχός μεταφέρεται σε νοσοκομείο εκτός Αγίου Όρους, στον Πολύγυρο ή στη Θεσσαλονίκη.
Η προσευχή δεν υποκαθιστά την ιατρική βοήθεια, αλλά ενισχύει την αποτελεσματικότητά της
Πρωτα ειναι το πνευματικο.. δηλαδη, αρχικά, ευχαριστουν τον Θεο που τους τιμησε και τους εστειλε την αρρωστια, και τον δοξαζουν.
Στην συνεχεια ακολουθει το ανθρωπινο μερος.. παντα και αυτο συν Θεω.
Δηλαδη, πανε στο Ιατρειο στις Καρυές, οπου υπαρχει και φαρμακείο. Εκει γινεται μια πρωτη διαγνωση ει δυνατον, παρεχεται καποια θεραπευτικη αγωγη, και γυρνουν στον τοπο της μετανοιας τους. Εαν προκειται για πιο βαρυ περιστατικο, βγαινουν Θεσσαλονικη, η, Αθηνα για εξειδικευμενα κεντρα θεραπειας.
Μερικα Μοναστηρια, δεν ξερω για ολα, εχουν και αυτα μικρο "νοσοκομειο" και καποιον που να γνωριζει βασικα πραγματα ιατρικης φροντιδας.
Μετα απο ολα αυτα παρακαλουν και την Θεοτοκο, εαν ειναι προς το συμφερον της ψυχης τους, να τους απαλαξει απο την ασθενεια, η να απαλυνει καπως τον πονο, ωστε να μπορουν να εξυπηρετουνται και να κανουν και τα πνευματικα τους.
Αυτο το τελευταιο δεν ερχεται σε αντιθεση με το πρωτο, γιατι οπως ξερουμε απο την Αγια Γραφη, το μεν Πνευμα προθυμο, η δε Σαρξ ασθενης.. Ανθρωποι ειμαστε ολοι, δεν διαφερουμε στον πονο, εκει που διαφερουμε δραματικα ειναι στην πνευματικη αντιμετωπιση της αρρωστιας και του πονου.
Απο εκει μπορουμε να ωφεληθουμε πολλα απο τους Αγιορειτες..
Στο Άγιον Όρος υπάρχει Κέντρο Υγείας που εδρεύει στις Καρυές. Είναι σχετικά νεοσύστατο, αν δεν κάνω λάθος λειτουργεί από το 2004, όταν αναβαθμίστηκε το μέχρι τότε Αγροτικό Ιατρείο. Σ’ αυτό υπηρετούν, δύο γενικοί γιατροί, ένας παθολόγος και δύο αγροτικοί γιατροί. Είναι καλυμμένο από νοσηλευτικό προσωπικό και οδηγούς ασθενοφόρου.
Πέρα απ’ αυτό τα περισσότερα μοναστήρια έχουν πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο, οδοντιατρείο και φαρμακείο για τις πρώτες ανάγκες των μοναχών. Η στελέχωση των ανωτέρω επιτυγχάνεται από το επιστημονικό δυναμικό της κάθε μονής, με την συνδρομή και προσκυνητών γιατρών, οδοντιάτρων ή φαρμακοποιών.
Φαρμακείο για την εκτέλεση των συνταγών δεν υπάρχει και γι αυτό η προμήθεια των φαρμάκων γίνεται μόνο από την Ουρανούπολη.