Υπερηφάνεια?

Εδώ τίθενται Πνευματικά Ερωτήματα.

Συντονιστής: Συντονιστές

georgeva
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Δημοσίευση από georgeva »

smarti έγραψε:Αν όντως το διαπιστώσετε , έχετε το θάρρος να του το πείτε , εάν ο ίδιος του δεν μπορεί να το καταλάβει?Γι αυτό δεν είναι και οι καλοί χριστιανοί?Για να βοηθάμε ο ένας τον αλλον?
Εσείς πιστέυετε ,οτι εγώ εχω πέσει σε αυτό το αμάρτημα αυτή τη στιγμή?
Σμαρω οπως ειπε και ο Κυριος μας ας πρωτα βγαλουμε πρωτα το δοκαρι απο το δικο μας ματι και μετα να βγαλουμε το μικρο σκουπιδακι απο το ματι του αδελφου μας.Συνηθως δεν βλεπουμε το <<δοκαρι>> στο δικο μας ματι.

Ο ΕΓΕΙΡΩΝ ΑΠΟ ΓΗΣ ΠΤΩΧΟΝ,ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΟΠΡΙΑΣ ΑΝΥΨΩΝ ΠΕΝΗΤΑ(ψαλμ.112)
Cordelia
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Cordelia »

smarti έγραψε: Εσείς πιστέυετε ,οτι εγώ εχω πέσει σε αυτό το αμάρτημα αυτή τη στιγμή?
Εννοείται smarti !!!

Είσαι η πιο υπερήφανη όλων μας =))
smarti έγραψε:Αν όντως το διαπιστώσετε , έχετε το θάρρος να του το πείτε , εάν ο ίδιος του δεν μπορεί να το καταλάβει?Γι αυτό δεν είναι και οι καλοί χριστιανοί?Για να βοηθάμε ο ένας τον αλλον?
Πρέπει να προσέχουμε πολύ τι λέμε στους άλλους γενικά. [-(
Δεν είμαστε καρδιογνώστες ούτε μπορούμε να μπούμε στο μυαλό και την ψυχή του άλλου για να ξέρουμε τις προθέσεις του.

Νομίζω ότι πολλοί που φαίνονται ταπεινοί ενδεχομένως είναι πολύ υπερήφανοι :roll: και
πολλοί που μας φαίνονται υπερήφανοι (π.χ. λόγω στυλ ή υπερβολικής αξιοπρέπειας) μπορεί να είναι ταπεινοί στην καρδιά τους....
Άβαταρ μέλους
smarti
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από smarti »

Σας έχει τύχει γράφοντας μια απάντηση εδώ , μετά να νιώθετε ότι φουσκώνει η υπερηφάνεια σας?
Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία ο Κύριος μετά Σου. Ευλογημένη Συ εν Γυναιξί και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου, ότι Σωτήρα έτεκες των ψυχών ημών.
georgeva
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Δημοσίευση από georgeva »

Cordelia έγραψε:[Νομίζω ότι πολλοί που φαίνονται ταπεινοί ενδεχομένως είναι πολύ υπερήφανοι :roll: και
πολλοί που μας φαίνονται υπερήφανοι (π.χ. λόγω στυλ ή υπερβολικής αξιοπρέπειας) μπορεί να είναι ταπεινοί στην καρδιά τους....
Συνηθως η εσωτερικη κατασταση του ανθρωπου συμορφωνεται με τα εξωτερικα σχηματα.(ντυσιμο,υψηλο φρονημα)

Ο ΕΓΕΙΡΩΝ ΑΠΟ ΓΗΣ ΠΤΩΧΟΝ,ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΟΠΡΙΑΣ ΑΝΥΨΩΝ ΠΕΝΗΤΑ(ψαλμ.112)
sokratism
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος

Δημοσίευση από sokratism »

smarti έγραψε:Σας έχει τύχει γράφοντας μια απάντηση εδώ , μετά να νιώθετε ότι φουσκώνει η υπερηφάνεια σας?
ναι φουσκώνει σαν μπαλόνι. :)
ξέρεις υπάρχει και ένα είδος υπερηφάνειας που δε γίνεται εύκολα αντιληπτό. Είναι η κρυφή υπερηφάνεια.
Για παράδειγμα: πιο πριν έγραψα ότι είμαι περήφανος, προσπαθώντας να αποβάλω αυτή την αμαρτία στην ουσία ταπεινολογώντας. Όμως άλλο η πραγματική ταπείνωση και άλλο η ταπεινολογία.
Η ταπεινολογία είναι ένα είδος κρυφής υπερηφάνειας.
αδερφέ μου συγχώρα με γιατί στις συμβουλές είμαι πρώτος αλλά στην εφαρμογή τελευταίος
Άβαταρ μέλους
smarti
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από smarti »

Απο την υπερηφάνεια μπορείς να χάσεις την ψυχή σου?
Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία ο Κύριος μετά Σου. Ευλογημένη Συ εν Γυναιξί και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου, ότι Σωτήρα έτεκες των ψυχών ημών.
sokratism
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος

Δημοσίευση από sokratism »

Η πραγματική ταπείνωση νομίζω ότι δεν εκφράζεται με λόγια και ΣΙΓΟΥΡΑ δεν είναι δικό μας κατόρθωμα αλλά δώρο από Τον Χριστό.
Νομίζω, δεν είμαι σίγουρος ότι είναι κάτι σαν μια κατάσταση..............
αδερφέ μου συγχώρα με γιατί στις συμβουλές είμαι πρώτος αλλά στην εφαρμογή τελευταίος
Cordelia
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Cordelia »

sokratism έγραψε: Για παράδειγμα αν κάποιος με αποκαλέσει ...σκύλο... μπροστά σε κόσμο, ο πόνος που προκαλείται μέσα μας δείχνει ότι είμαι και περήφανος.
Υπάρχει ένας πρακτικός και πολύ αποτελεσματικός τρόπος να μην πονάς σε αυτή την περίπτωση:

:violent1: :violent3: :boxing: :naka:

Κατόπιν τούτου έχεις απαλλαχθεί από την υπερηφάνεια γιατί έχεις αποκτήσει και άλλα ελαττώματα :lol:

sokratism έγραψε:Η πραγματική ταπείνωση νομίζω ότι δεν εκφράζεται με λόγια και ΣΙΓΟΥΡΑ δεν είναι δικό μας κατόρθωμα αλλά δώρο από Τον Χριστό
Συμφωνώ απόλυτα !!!!

Γι' αυτό νομίζω ότι δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή από τους άλλους, παρά μόνον ίσως από τον πνευματικό μας λόγω εμπειρίας...
sokratism έγραψε:...ξέρεις υπάρχει και ένα είδος υπερηφάνειας που δε γίνεται εύκολα αντιληπτό. Είναι η κρυφή υπερηφάνεια......
Η ταπεινολογία είναι ένα είδος κρυφής υπερηφάνειας.
Φοβάμαι πως αυτό το έχουμε όλοι... :roll: Δυστυχώς ... :cry:
Άβαταρ μέλους
Byzantine_Spirit
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Byzantine_Spirit »

Κατά της υπερηφάνειας
και
Υπέρ της αξιοπρέπειας
«Ο λύχνος του σώματος εστίν ο οφθαλμός· εάν ουν ο οφθαλμός σου απλούς η, όλον το σώμα σου φωτεινόν έσται.»
Άβαταρ μέλους
smarti
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από smarti »

Από τη στιγμή που γράφουμε μια απάντηση (για μένα μιλάω ,για να μην παρεξηγηθώ)δεν βάζουμε τον εαυτό μας σε μια θέση καπως ανώτερη του άλλου.Αυτό γινεται αυτόματα!Και αυτό είναι υπερηφάνεια?Για να απαντάμε ,νομίζουμε ότι έχουμε κάτι να πούμε, άρα απο εκέινη τη στιγμή δεν ξεκινάει να δουλεύει η υπερηφάνεια?
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά Ερωτήματα”