Προβληματισμός περί γάμου

Εδώ τίθενται Πνευματικά Ερωτήματα.

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
gkdgr
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 174
Εγγραφή: Σάβ Ιουν 25, 2005 5:00 am
Τοποθεσία: ΚΑΒΑΛΑ

Δημοσίευση από gkdgr »

Mέ δύο γάμους ήδη, και αρκετές "ολοκληρωμένες" γνωριμίες δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη ως συμβουλή παρά μόνο απο τις εμπειρίες που είχα.
Και μια και χρεώθηκα ήδη ένα χωρισμό θα καταθέσω με γνώμονα την εμπειρία μου τα εξής:

1.Ο έρωτας είναι απαραίτητος. Κρατάει λίγο η περισσότερο αλλά όχι για πάντα. Αντιακθίσταται συνήθως από αγάπη και σεβασμό.

2.Και βέβαια πάιζει μεγάλο ρόλο η εξωτερική εμφάνιση. Μπορεί να επιλέξεις κάποιον λιγότερο όμορφο απο κάποιον άλλο κάνοντας ένα συνδυασμό εμφάνισης και χαρακτήρα αλλά μέχρι εκεί. Βέβαια η εξωτερική εμφάνιση είναι γούστο και επιλογή του καθένα. Κάποιον η κάποια που θεωρεί καποιος όμορφο ο άλλος μπορεί να το βρίσκει απλά συμπαθητικό.

3.Στο πέρασμα του χρόνου δεν αλλάζει δυστυχώς μόνο η εξωτερική εμφάνιση αλλά και η συμπεριφορά και ο χαρακτήρας. Οι καθημερινές δυσκολίες λειτουργούν αρνητικά τις περισσότερες φορές με αποτέλεσμα να δημιουργούνται επιπλέον προβλήματα. Αρα το πιο ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ Η ΧΗΜΕΙΑ στο ζευγάρι.

Αρα η απάντηση δεν μπορεί να είναι μονολεκτική .. Κατα την γνώμη μου είναι λαχείο.. Το πιο θα τραβήξεις είναι τύχη και διορατικότητα..
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 26148
Εγγραφή: Παρ Απρ 13, 2007 5:00 am
Τοποθεσία: Απόστολος @ Άγιος Δημήτριος (Μπραχάμι)

Δημοσίευση από aposal »

Ο έρωτας είναι καλοδεχούμενος, είναι ένα πολύ καλό κίνητρο για μια σχέση, αλλά χρειάζεται προσοχή στη διαχείρισή του, γιατί ως πολύ έντονο (και μάλλον επιφανειακό) συναίσθημα, μπορεί να αλλάξει τις προτεραιότητές μας, τις αρχές και τις αξίες μας. Εξ' άλλου όσο πιο ακραίο (έντονο) συναίσθημα είναι τόσο λιγότερο κρατάει.
Πρέπει οπωσδήποτε να συνδυάζεται με εκτίμηση για τον χαρακτήρα και τις αρχές του ετέρου μέλους.
Στη κοινωνία που ζούμε, αυτό που κυρίως μετράει είναι οι οπτικές ενυπώσεις. Οι οποίες μπορείς να είναι εντυπωσιακές, αλλά όταν φτάσουμε στην ψυχή (αν φτάσουμε) πιθανόν να έχουμε μια επίσης εντυπωσιακή απογοήτευση.
Είναι δύσκολη η επιλογή, γι' αυτό, όπως έγραψε και ο Μερκούριος, χρειάζεται πολύ προσευχή και μάλιστα θερμή. Όχι για να μας βρει Κύριος το ταίρι! Αυτό φρονώ ότι πρέπει να το αναφέρουμε μόνο μία φορά. Προσευχή για την πνευματική μας βελτίωση, ώστε όταν είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε το αποτέλεσμα της δέησης.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
Άβαταρ μέλους
ntinoula
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1428
Εγγραφή: Πέμ Μαρ 09, 2006 6:00 am
Τοποθεσία: Θεσσαλῶν Νίκη

Δημοσίευση από ntinoula »

Εμείς οι άσχημες, στα τάρταρα :razz:
Το χαμόγελο είναι το φως του προσώπου μας που δείχνει πώς η καρδιά μας είναι μέσα.
Gafaranga
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 78
Εγγραφή: Παρ Ιαν 12, 2007 6:00 am

Δημοσίευση από Gafaranga »

smarti έγραψε:
Domna έγραψε:Και εγώ την ίδια απορία έχω. Υπάρχει ένα παλικάρι το οποίο είναι Γερμανός αλλά πάρα πολύ πιστός ορθόδοξος Χριστιανός και έχει και πνευματικό που χωρίς την ευλογία του δεν κάνει τίποτε . Είναι ένα πάρα πολύ καλό και χρυσό παιδί , σκέτο μάλαμα . Αυτό το παλικάρι το γνώρισα πριν δύο χρόνια στο πανυγήρι της ενορίας μου και πριν λίγο καιρό έδειξε ότι ενδιαφέρεται για μένα αλλά εγώ δυστυχώς δεν αισθάνομαι απολύτως τίποτα γι´ αυτόν και ούτε με τραβάει σωματικά . Επειδή έχει και κάμποσα κιλά παραπάνω και δεν του νοιάζει καθόλου η εμφάνιση του , του είπα ότι πρέπει να δώσει περισσότερο σημασία στην εμφάνιση του και να αδυνατίσει γιατί οι γυναίκες κοιτάνε και την εμφάνιση . Αυτός όμως μου είπε ότι δεν δίνει σημασία στην εμφάνιση μιας γυναίκας και ότι θα πρέπει και η γυναίκα να τον σεβαστεί και να τον αγαπήσει έτσι όπως είναι γιατί η ομορφιά θα φύγει με τα χρόνια .
Παιδιά , εσείς τι λέτε είναι σωστό να παντρευτείς ένα πρόσωπο μόνο επειδή είναι καλό παιδί ή επειδή είναι καλή κοπέλλα ;
Ο Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος λέει σε μια ομιλία του πως πρέπει να σε ελκύει το πρόσωπο που θα παντρευτείς σωματικά και ψυχικά .
Και επίσης είναι σωστό εαν μια κοπέλλα βάφεται και καλλοπίζεται για να την προσέξει το παλικάρι για το οποίο ενδιαφέρεται ;
Θα ήθελα εδώ τις γνώμες σας αλλά και την γνώμη του πάτερ Αντωνίου .
Δομνα ,διαβαζοντας το κειμενο σου ,μου ηρθε μια ερωτηση στο μυαλο μου και θα σου την πω,,Αν ησουν τυφλη και δεν εβλεπες ,πιστευεις με τα λεγομενα του παλικαριου να τον ειχες συμπαθησει?Δεν ξερω αν μπορεσα να σου δωσω να καταλαβεις ,τι εννοω.

ναι αλλα αμα ήσουν κουφή; :lol:
Domna
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 6151
Εγγραφή: Τετ Μαρ 29, 2006 6:00 am
Τοποθεσία: Γερμανία
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Domna »

Σμαρώ μου, καταλαβαίνω απολύτως τι εννοείς αλλά τι να κάνω αφού δεν με ελκύει . Συγγνώμη , Σμαρώ που θα το πω αλλά εαν παντρευτώ κάποιον για τον οποίο δεν αισθάνομαι τίποτα πως θα μπορώ να έρθω μαζί του σε σωματική επαφή ;;; Ποιος μπορεί να μου δώσει εγγύση ότι θα αγαπήσω αυτό το παλικάρι με την πάροδο του χρόνου ;;;; Εγώ μάλιστα πιστεύω ότι ο πονηρός θα με πολεμίσει πάρα πολύ και ίσως κάποια μέρα να ερωτευθώ ένα παλικάρι και θα απεχθάνομαι τον άντρα μου . Τότε τι θα πω στον άντρα μου ; Συγγνώμη δεν σε αγάπησα ποτέ και τώρα αγαπώ κάποιον άλλον .
Σμαρώ , συγγνώμη , αλλά πες μου , δηλαδή τον άντρα σου τον αγάπησες μόνο επειδή είναι καλό παιδί ;;;
Επίσης εδώ και ένα χρόνο είμαι ερωτευμένη με ένα παλικάρι και του ομολόγησα τα αισθήματα μου . Αυτός όμως δεν ανταποκρίνεται στα αισθήματα μου και όταν τον ρώτησα τι δίνει σημασία σε μια κοπέλλα τότε μου απάντησε στον χαρακτήρα . Τότε γιατί δεν αισθάνεται τίποτα για μένα ;;;; Μάλλον θα είμαι πολύ κακιά . :(
Εγώ πάντως συμφωνώ με τον/την gkdgr .
Ο αληθινός χριστιανός έχει τρία γνωρίσματα:
1. Διαβάζει τον Λόγο του Θεού (Αγία Γραφή).
2. Τον εφαρμόζει στη ζωή του.
3. Φροντίζει να τον διαδίδει για να σώζονται και οι άλλοι και να γίνονται κοινωνοί του θαύματος που έζησε.
Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 4119
Εγγραφή: Σάβ Αύγ 11, 2007 5:00 am
Τοποθεσία: Νίκος@Κοζάνη
Επικοινωνία:

Re: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙ ΓΑΜΟΥ

Δημοσίευση από filotas »

theofano έγραψε:Καλησπερα σας,
Παρακολουθω τις συζητησεις εδω και καιρο και οφειλω να πω οτι εχω ωφεληθει πενυματικα ενω παιρνω θαρρος γνωριζοντας οτι υπαρχουνανθρωποι με πιστη στο Θεο που αγωνιζονται να κατευθυνουν το βιο τους προς το θελημα Του. Δεν ξερω αν γραφω στο σωστο θεμα και ζητω εκ των προτερων να με συχωρεσετε.
Ο προβληματισμος που εχω να σας θεσω ειναι ο εξης: προτεραιοτητα στη ζωη μου ειναι ο γαμος και η τεκνοποιια και αυτη τη στιγμη βρισκομαι σε αναζητηση συζυγου. Ομως, σε οσες γνωριμιες εχω κανει μεχρι σημερα (οι οποιες δεν είχαν κατι εφαμαρτο και σαρκικο) δεν βρηκα στο προσωπο καποιου εκεινον που θα μπορουσαμε να μοιραστουμε την επιγεια ζωη μας. Θεωρητικα, καθενας θα μπορουσε να αποτελεσει εναν πιθανο συζυγο, όμως απο την πλευρα μου δεν υπαρχει εντονο συναισθημα. Σας ερωτω:ο ερωτας είναι προυποθεση του γαμου, ενα συναισθημα που πρεπει να υπαρχει πριν απο αυτον ή καλλιεργειται και αναπτυσσεται μεσα στον εγγαμο βιο; Ο πνευματικος μου εχει πει οτι o ερωτας ειναι θειο δωρο γιατι βοηθα τους ανθρωπους να υπομεινουν τους πονους της τεκνογονιας.
Αλλα φοβαμαι, γιατι πως μπορω να ξερω οτι αν παντρευτω καποιον θα τον ερωτευτω κιολας;Πως γίνεται ενα φιλικο αισθημα ή μια συμπαθεια να αλλαξουν;
Σας ευχαριστω πολύ
Αγαπητή Θεοφανώ, σ' ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια για την παρέα μας. Είμαστε όλοι αγωνιζόμενοι πνευματικά άνθρωποι, άλλοι με μεγαλύτερη κι άλλοι με μικρότερη επιτυχία, που μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας από τον αγώνα μας για να παίρνουμε κουράγιο.

Θα σου πω κι εγώ δυο πράγματα, που προέρχονται από την εμπειρία μου και από τη διαφορετική οπτική γωνία, που βλέπω πια τα προβλήματα περί τον Γάμο και τη σχέση μεταξύ των συζύγων, λόγω ηλικίας και λόγω της πιο στενής σχέσης μου με την Εκκλησία τα τελευταία χρόνια.

Ο άνθρωπος ανεξαρτήτως φύλου πρέπει να βάζει σε απόλυτη προτεραιότητα στη ζωή του τη σχέση του με το Θεό και γύρω απ' αυτή τη σχέση να χτίζει την υπόλοιπη δραστηριότητά του.

Έπειτα ο άνθρωπος πρέπει να οικοδομεί τον εαυτό του απ' όλες της απόψεις (χαρακτήρα, γνώσεις, επαγγελματική και κοινωνική αποκατάσταση), ώστε να μπορεί να υπάρξει και σαν αυτοτελής οντότητα και να έχει να προσφέρει περισσότερα στον πιθανό μελλοντικό σύντροφό του. Αυτό τον προφυλάσσει από δύο κινδύνους, δηλαδή από το να μείνει μια ζωή ημιτελής και από το να μείνει ξεκρέμαστος μετά από μια αποτυχημένη σχέση.

Με λίγα λόγια δεν κάνουμε κέντρο της ζωής μας το Γάμο, αλλά το Χριστό, και με τη βοήθειά του οικοδομούμε τον εαυτό μας και κρατάμε τα μάτια μας ανοιχτά για πιθανό κατάλληλο/η σύντροφο.

Έπειτα δείχνεις να έχει βάλει πολύ αυστηρές προδιαγραφές, για το πως θέλεις να είναι ο μελλοντικός σου σύντροφος. Οι προδιαγραφές συνήθως μας οδηγούν σε λάθος δρόμο, γιατί οδηγούν έμμεσα στην οίηση να θεωρούμε τον εαυτό μας καλύτερο από τους άλλους και να τους κρίνουμε πολύ αυστηρά, γιατί είναι πιθανόν πίσω από ένα κομμάτι κάρβουνο να κρύβεται ένα διαμάντι και τέλος γιατί το σχέδιο του Θεού για μας μπορεί να είναι να πάρουμε ένα "κακό" παιδί/κορίτσι και να το στρώσουμε.

Οι επιτυχημένοι Γάμοι δεν προέρχονται από κεραυνοβόλους έρωτες, αλλά από μια σχέση που αναπτύσσεται σταδιακά. Γνωρίζεις κάποιον άνθρωπο που σου προσελκύει το ενδιαφέρον. Φροντίζεις να τον γνωρίσεις καλύτερα. Αν σταδιακά το ενδιαφέρον και η συμπάθεια γι αυτόν μεγαλώνουν και προστίθεται και η σαρκική έλξη τότε έχεις μια καλή βάση για μια σοβαρή κι επιτυχημένη συνέχεια.

Ζήτα στην προσευχή σου μεταξύ των άλλων (όχι σαν πρώτη προτεραιότητα) από το Θεό να σου υποδείξει τον κατάλληλο σύντροφο, αλλά πρόσεχε αυτό που λες να το πιστεύεις. Δηλαδή ο Θεός μπορεί να προορίζει για σένα σύντροφο, που δεν είναι σύμφωνος με τις "προδιαγραφές" σου, πρέπει να είσαι έτοιμη να βάλεις το θέλημα του Θεού και σ' αυτό το θέμα πάνω απ' το δικό σου.

Σου εύχομαι καλή επιτυχία και μην αγχώνεσαι, όλα θα γίνουν στην ώρα τους.
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 26148
Εγγραφή: Παρ Απρ 13, 2007 5:00 am
Τοποθεσία: Απόστολος @ Άγιος Δημήτριος (Μπραχάμι)

Δημοσίευση από aposal »

Αν δεν αισθάνεσαι κάτι ερωτικό (έστω και λίγο) για το παληκάρι, καλύτερα να μην προχωρήσεις. Σωστά λες ότι ο πονηρός θα σε βρει ευάλωτη στο συγκεκριμένο τομέα και θα σε πολεμήσει. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα σε χτυπήσει αν η επιλογή σου είναι κάποιος που πραγματικά ποθείς! Έχω την εντύπωση ότι αυτού του είδους τα έντονα συναισθήματα κάποια στιγμή "ξεφουσκώνουν". Μάλιστα ένας γιατρός (ψυχίατρος) μου είχε πει πως αν κάποιος συνεχίζει να είναι φουλ ερωτευμένος με την κοπέλα του και μετά την παρέλευση 18 μηνών, τότε μάλλον έχει ψυχικό πρόβλημα! Αυτό που τελικά μένει όταν φύγει ο έρωτας είναι το πραγματιό υπόστρωμα της σχέσης, η αγάπη. Η διάθεση να ευχαριστήσεις το ταίρι σου, χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα! Αυτή είναι η Χριστιανική αγάπη, που τόσο σπάνια συναντάται σήμερα και η απουσία της είναι ένας σοβαρός λόγος που διαλύονται οι σχέσεις και οι γάμοι.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 4119
Εγγραφή: Σάβ Αύγ 11, 2007 5:00 am
Τοποθεσία: Νίκος@Κοζάνη
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filotas »

Domna έγραψε:Παιδιά , εσείς τι λέτε είναι σωστό να παντρευτείς ένα πρόσωπο μόνο επειδή είναι καλό παιδί ή επειδή είναι καλή κοπέλλα ;
...
Και επίσης είναι σωστό εαν μια κοπέλλα βάφεται και καλλοπίζεται για να την προσέξει το παλικάρι για το οποίο ενδιαφέρεται ;
Θα ήθελα εδώ τις γνώμες σας αλλά και την γνώμη του πάτερ Αντωνίου.
Δόμνα μου δεν είναι σωστό να παντρευτείς ένα πρόσωπο μόνο επειδή είναι καλό παιδί/κοπέλα. Όμως αν γνωρίσεις κάποιο πρόσωπο και σου αρέσει σαν χαρακτήρας, μπορείς να επιχειρήσεις να το γνωρίσεις καλύτερα και να δεις πως θα εξελιχθεί η κατάσταση, χωρίς στο μεταξύ να του δίνεις υπερβολικές ελπίδες. Αν στην πορεία υπάρξει και ερωτική έλξη τότε όλα πάνε καλά. Αν όχι τότε έχεις αποκτήσει ένα καλό φίλο/η.

Είναι σωστό μια κοπέλα να καλλωπίζεται, αλλά όχι για να προκαλέσει αλλά για να αρέσει. Η διαφορά είναι λεπτή, αλλά υπαρκτή. Η γυναίκα μπορεί με επιμελημένο ντύσιμο να αναδείξει τη θηλυκότητα της χωρίς να γίνει προκλητική, δηλαδή να δείξει ότι είναι όμορφη γυναίκα χωρίς να δίνει την εντύπωση ότι είναι "είδος προς κατανάλωση". Δεν ξέρω αν κατάφερα να σου δώσω να καταλάβεις τι εννοώ; Αν κάποιος φίλος/η μπορεί να το διατυπώσει καλύτερα ας το επιχειρήσει.
Domna
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 6151
Εγγραφή: Τετ Μαρ 29, 2006 6:00 am
Τοποθεσία: Γερμανία
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Domna »

Αγαπητέ filota , κατάλαβα απολύτως τι εννοείς . Και εγώ αυτό εννοώ , δηλαδή να καλοπίζεται η κοπέλλα σεμνά . Πρέπει όμως να ομολογήσω ότι κάποιες φίλες μου μου λένε ότι πρέπει να δώσω λίγο πιο σημασία στην εμφάνιση μου , δηλαδή να βάζω έτσω ένα απαλό και σεμνό κραγιόν και επίσης μου είπαν ότι πρέπει να περιποιούμε και τα φρύδια μου . Δεν ξέρω εαν είναι σωστό αυτό που λένε γιατί εγώ σκέφτομαι και τα τελώνια , δηλαδή διάβασα ότι μετά το θάνατο υπάρχουν και τελώνια της αυταρέσκειας , δηλαδή αυτά τα δαιμόνια θα εξετάσουν εαν βαφόταν η γυναίκα για να αρέσει .
Ο αληθινός χριστιανός έχει τρία γνωρίσματα:
1. Διαβάζει τον Λόγο του Θεού (Αγία Γραφή).
2. Τον εφαρμόζει στη ζωή του.
3. Φροντίζει να τον διαδίδει για να σώζονται και οι άλλοι και να γίνονται κοινωνοί του θαύματος που έζησε.
Domna
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 6151
Εγγραφή: Τετ Μαρ 29, 2006 6:00 am
Τοποθεσία: Γερμανία
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Domna »

Επίσης έχω την γνώμη ότι εαν βάφομαι θα είναι σαν ένα σημάδι ότι δεν έχω καθόλου εμπιστοσύνη στον Θεό ότι θα μου στήλει τον σύντροφο που θα παντρευτώ αλλά στηρίζουμε στον ευατό μου .
Εσείς τι λέτε ; Τι λένε οι κοπέλλες που έχουν πνευματικό ;
Ο αληθινός χριστιανός έχει τρία γνωρίσματα:
1. Διαβάζει τον Λόγο του Θεού (Αγία Γραφή).
2. Τον εφαρμόζει στη ζωή του.
3. Φροντίζει να τον διαδίδει για να σώζονται και οι άλλοι και να γίνονται κοινωνοί του θαύματος που έζησε.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά Ερωτήματα”