Οι Πατέρες της ερήμου λένε, πιάσε ένα- ένα τα πάθη σου ξεχωριστά, και άνοιξε σφοδρό πόλεμο εναντίον τους χρησιμοποιόντας τις αντίστοιχες αρετές.Είσαι λαίμαργος ; κάνε νηστεία.Είσαι φλύαρος; ασκήσου στη σιωπή.Είσαι υπερήφανος, ασκήσου στην ταπείνωση μέσω της εκκοπής του ιδίου θελήματος;κλπ :Dsmarti έγραψε:Πως μπορουμε να καταλαβουμε το παθος της υπερηφανειας.
Πως καταπολεματε;
Π.χ.Εχω γραψει καπου οτι ειμαι ενα υπερηφανο γαιδουρι.Πως μποπω να ξεχωρισω αν ειναι αληθεια η αν ειναι υποκρισια;
Τα πάθη
Συντονιστής: Συντονιστές
-
lazarr
- Κορυφαίος Αποστολέας

Χριστός γαρ εγήγερται, ευφροσύνη αιώνιος...
-
lazarr
- Κορυφαίος Αποστολέας

Είναι ψεύτικη όταν είναι εξωτερική και σχηματική, και όταν είναι ταπεινολογία και γίνεται για τον έπαινο των ανθρώπων( από το βιβλίο Αθωνικά άνθη3 του μοναχού Μωϋσέως Αγιορείτου με τίτλο "η ειρήνη των αρετών και η ταραχή των παθών" :)smarti έγραψε:Πως μπορουμε να καταλαβουμε αν ειναι ψευτοταπεινωση;
Χριστός γαρ εγήγερται, ευφροσύνη αιώνιος...
- smarti
- Κορυφαίος Αποστολέας

Ερωτηση προς τον γεροντα Πιασιο
Γεροντα ,την ελπιδα στο ελεος του θεου την νιωθει και ενας ανθρωπος που δεν εχει καλη πνευματικη κατασταση;
Απαντηση.
Και που ξερει κανεις αν εχει καλη πνευματικη κατασταση; Ο ανθρωπος μονον μπορει να ξερει ,,οτι δεν εχει καλη πνευματικη κατασταση.Ακομη και να εχη,δεν την βλεπει,επειδη και τοτε μονον την αμαρτωλοτητα του βλεπει.Γιατι οποιος αγωνιζεται για την προοδο την πνευματκη,ποτε δεν βλεπει την προοδο του.Μονον τις πτωσεις του βλεπει.
Ειναι λιγο ασχετο με το θεμα .αλλα μου αρεσε και ειπα να το γραψω μια και ειναι αναφερετε στην αρετη ,την ταπεινωση απο το βιβλιο λογοι Ε ΠΑΘΗ ΚΑΙ ΑΡΕΤΕΣ ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΙΣΙΟΣ
Γεροντα ,την ελπιδα στο ελεος του θεου την νιωθει και ενας ανθρωπος που δεν εχει καλη πνευματικη κατασταση;
Απαντηση.
Και που ξερει κανεις αν εχει καλη πνευματικη κατασταση; Ο ανθρωπος μονον μπορει να ξερει ,,οτι δεν εχει καλη πνευματικη κατασταση.Ακομη και να εχη,δεν την βλεπει,επειδη και τοτε μονον την αμαρτωλοτητα του βλεπει.Γιατι οποιος αγωνιζεται για την προοδο την πνευματκη,ποτε δεν βλεπει την προοδο του.Μονον τις πτωσεις του βλεπει.
Ειναι λιγο ασχετο με το θεμα .αλλα μου αρεσε και ειπα να το γραψω μια και ειναι αναφερετε στην αρετη ,την ταπεινωση απο το βιβλιο λογοι Ε ΠΑΘΗ ΚΑΙ ΑΡΕΤΕΣ ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΙΣΙΟΣ
Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία ο Κύριος μετά Σου. Ευλογημένη Συ εν Γυναιξί και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου, ότι Σωτήρα έτεκες των ψυχών ημών.
-
aposal
- Κορυφαίος Αποστολέας

Όλοι νομίζουμε ότι είμαστε σε καλό επίπεδο, γιατί (πιθανότατα) έχουμε κάνει κάποιον αγώνα, αλλά αυτό που δεν ξέρουμε είναι το πόσο πίσω είμασταν όταν ξεκινήσαμε, ώστε να μην έχουμε φτάσει ακόμη σε ανεκτό επίπεδο!
Και δεν συναντάμε όλοι τις ίδιες δυσκολίες : Εγώ πχ όταν υπάρχει νηστεία, λόγω βοήθειας από τον Θεό, μπορώ και αναταποκρίνομαι σχετικά εύκολα. Μιλάω για τη διατροφική νηστεία και μόνον. Και όταν γύρω μου βλέπω άτομα, με πολύ καλο χαρακτήρα, με πολλές δυσκολίες τις οποίες έχουν ξεπεράσει αξιοθαύμαστα, να μην μπορούν να νηστεύσουν παραπάνω από μία εβδομάδα, είναι πάρα πού εύκολο να αισθανθώ σπουδαίος και να "πέσω" από την υπερηφάνια μου!
Όπως επίσης, στη καθημερινότητά μου, βλέπω ότι αντιδρώ, μόλις κάποιος με θίξει! Αργότερα, εξετάζοντας ψυχρά την κατάσταση καταλαβαίνω ότι εφόσον ένιωσα να θίγομαι, σημαίνει πως υπάρχει μέσα μου μπόλικος εγωισμός και περηφάνια! Κι όλο λέω ότι την επόμενη φορά δεν θα την πατήσω, αλλά θα αντισταθώ! Μέχρι να συνειδητοποιήσω ότι πάντοτε θα υπάρχει μέσα μου, καλά κρυμένο το πάθος κι ευχαριστώ τον Θεό που μου δίνει την ευκαιρία να το διαπιαστώνω κι έτσι να μπορώ να το πολεμήσω.
Και δεν συναντάμε όλοι τις ίδιες δυσκολίες : Εγώ πχ όταν υπάρχει νηστεία, λόγω βοήθειας από τον Θεό, μπορώ και αναταποκρίνομαι σχετικά εύκολα. Μιλάω για τη διατροφική νηστεία και μόνον. Και όταν γύρω μου βλέπω άτομα, με πολύ καλο χαρακτήρα, με πολλές δυσκολίες τις οποίες έχουν ξεπεράσει αξιοθαύμαστα, να μην μπορούν να νηστεύσουν παραπάνω από μία εβδομάδα, είναι πάρα πού εύκολο να αισθανθώ σπουδαίος και να "πέσω" από την υπερηφάνια μου!
Όπως επίσης, στη καθημερινότητά μου, βλέπω ότι αντιδρώ, μόλις κάποιος με θίξει! Αργότερα, εξετάζοντας ψυχρά την κατάσταση καταλαβαίνω ότι εφόσον ένιωσα να θίγομαι, σημαίνει πως υπάρχει μέσα μου μπόλικος εγωισμός και περηφάνια! Κι όλο λέω ότι την επόμενη φορά δεν θα την πατήσω, αλλά θα αντισταθώ! Μέχρι να συνειδητοποιήσω ότι πάντοτε θα υπάρχει μέσα μου, καλά κρυμένο το πάθος κι ευχαριστώ τον Θεό που μου δίνει την ευκαιρία να το διαπιαστώνω κι έτσι να μπορώ να το πολεμήσω.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
- smarti
- Κορυφαίος Αποστολέας

To παθος της υπερηφανειας και του εγωισμου που ειναι περιπου ομοια ,νομιζω πως ειναι πολυ δυσκολα να πολεμηθουν,τουλαχιστον απο εμενα.Ποσες φορες λεω στον εαυτο μου ,οτι δεν θα μηλισω δεν θα συμβουλεψω(αφου για να μπορεις να συμβουλεψεις ,αρα πιστευεις οτι ασυνειδητα εισε ανωτερος του αλλου)και εδω υπαρχει πολυ υπερηφανεια και εγωισμος.Πρεπει να ταπεινωθουμε ,αλλα πως:Ειναι τοσο δυσκολο και ολοι μας θελουμε να κανουμε τον δασκαλο ως ενα βαθμο.Με λιγα λογια ειμαστε ανθρωποιμε ολα τα συν και πλην που συνεπαγονται.Ισως αυριο να ειμαστε καλυτερα απο σημερα
Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία ο Κύριος μετά Σου. Ευλογημένη Συ εν Γυναιξί και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου, ότι Σωτήρα έτεκες των ψυχών ημών.
-
Gewrgiosgr
- Κορυφαίος Αποστολέας

μόνο με την ταπείνωση πολεμιέτε και με την αυτομεμψία.
Συνέχισε ετσι καλό κορίτσι.
να σε ρώτησω κατι εχεις διαβασει την "Ασκητική της αγάπης"απο την Γεροντισα Γαβριηλία???ειναι ενα ευκολοδιάβαστο και καταπληκτικότατο βιβλίο... συνγκλονίζει η ζωή της γερόντισας και το παραδειγμά της.
ως προς παναγίωτη2008 τώρα φιλίκη συμβούλη γιατι και εγώ της εντέκατης ώρας έιμαι και μολις 7 μηνών στην εν Χριστώ ζώη(11 νοεμβρίου το βράδυ πήρα την αποφαση μεθύσμενος να πάω στο Άγιον όρος και πήγα και κάθησα εναν μηνα :-* ) να δέχεσε τις επιπλήξεις και τους ελέγχους απο τους μεγαλυτέρους και γενικά απο τον καθένα...
Τι σπουδάζεις παναγιώτη?
Α και κατι που μου είρθε εχθές και θέλησα να το γράψω στο φορουμ,
τι είμαστε ολοι εμείς στο φόρουμ???????????????
ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΣΤΟΝ ΚΑΛΟ ΑΓΩΝΑ!
Συνέχισε ετσι καλό κορίτσι.
να σε ρώτησω κατι εχεις διαβασει την "Ασκητική της αγάπης"απο την Γεροντισα Γαβριηλία???ειναι ενα ευκολοδιάβαστο και καταπληκτικότατο βιβλίο... συνγκλονίζει η ζωή της γερόντισας και το παραδειγμά της.
ως προς παναγίωτη2008 τώρα φιλίκη συμβούλη γιατι και εγώ της εντέκατης ώρας έιμαι και μολις 7 μηνών στην εν Χριστώ ζώη(11 νοεμβρίου το βράδυ πήρα την αποφαση μεθύσμενος να πάω στο Άγιον όρος και πήγα και κάθησα εναν μηνα :-* ) να δέχεσε τις επιπλήξεις και τους ελέγχους απο τους μεγαλυτέρους και γενικά απο τον καθένα...
Τι σπουδάζεις παναγιώτη?
Α και κατι που μου είρθε εχθές και θέλησα να το γράψω στο φορουμ,
τι είμαστε ολοι εμείς στο φόρουμ???????????????
ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΣΤΟΝ ΚΑΛΟ ΑΓΩΝΑ!
Η ελπίς μου ο Πατήρ, καταφυγή μου ο Υιός, σκέπη μου το Πνεύμα το Άγιον.Τριάς Αγία Δόξα Σοι!
- smarti
- Κορυφαίος Αποστολέας

Παρα πολυ ωραιο βιβλιο ΓΙωργο και εμενα μου αρεσε παρα πολυ.Και ενα αλλο πολυ ωραιο που ,που με εκανε και ενιωσα μεγαλο σεβασμο προς ολους αυτους τους Αγιους ανθρωπους ειναι ,,ο Αγιος Νεκταριος,,πολυ συγκηνιτικο.
Πιστευετε οτι εμεις οι απλοι λαικοι ανθρωποι ,μπορουμε καποια μερα να τα διωξουμε ολα τα παθη,με τη βοηθεια του θεου:ΛΙΓΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΤΟ ΒΛΕΠΩ
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ΚΑΛΟ ΑΓΩΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Πιστευετε οτι εμεις οι απλοι λαικοι ανθρωποι ,μπορουμε καποια μερα να τα διωξουμε ολα τα παθη,με τη βοηθεια του θεου:ΛΙΓΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΤΟ ΒΛΕΠΩ
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ΚΑΛΟ ΑΓΩΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
-
Gewrgiosgr
- Κορυφαίος Αποστολέας

Πολύ δύσκολο Σμαραγδή αλλα δεν χάνουμε τιποτα να προσπάθουμε μόνο κερδίζουμε.
απλα να προσπαθούμε αυτο που λεεί η γερόντισα παντα μπροστά εστώ και με βήματα χελωνας!
Πάντως επειδή δύσκολο κανόνα σού βαλα με την ευχή να την λές 10 φορές πρίν να ανάψεις τσιγάρο και δεν εκανες υπακόή σου βάζω καινουριο να λές 3 Κύριε Ιησού Χριστέ και 2 Υπεραγία Θεοτόκε Σώσων ημάς.προσπάθησε να μην αναψεις τσιγάρο πριν αφιερωσεις αυτα τα λιγα δευτερόλεπτα για τις προσευχούλες :)
απλα να προσπαθούμε αυτο που λεεί η γερόντισα παντα μπροστά εστώ και με βήματα χελωνας!
Πάντως επειδή δύσκολο κανόνα σού βαλα με την ευχή να την λές 10 φορές πρίν να ανάψεις τσιγάρο και δεν εκανες υπακόή σου βάζω καινουριο να λές 3 Κύριε Ιησού Χριστέ και 2 Υπεραγία Θεοτόκε Σώσων ημάς.προσπάθησε να μην αναψεις τσιγάρο πριν αφιερωσεις αυτα τα λιγα δευτερόλεπτα για τις προσευχούλες :)
Η ελπίς μου ο Πατήρ, καταφυγή μου ο Υιός, σκέπη μου το Πνεύμα το Άγιον.Τριάς Αγία Δόξα Σοι!