Περί συγγνώμης

Πνευματικά θέματα

Συντονιστές: pAntonios, Συντονιστές

isaak56
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος

Περί συγγνώμης

Δημοσίευση από isaak56 »

ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΟΥ ΕΧΩ ΣΚΕΦΤΕΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΣΥΤΗΣΩ ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΜΕ ΒΛΑΨΑΝΕ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΩΡΗΣΑ ΟΤΙ ΕΙΠΑ ΚΑΤΙ Ή ΕΚΑΝΑ, Ή ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΤΙ ΘΕΩΡΗΣΑ ΚΑΚΟ. ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΥΤΗ Η ΣΥΓΝΩΜΗ ΣΤΡΑΦΗΚΕ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΜΟΥ. ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΜΟΥ ΛΕΝΕ << ΕΣΥ ΓΥΡΕΨΕΣ ΣΥΓΝΩΜΗ >> . ΣΤΟ ΜΙΣΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ ΠΑΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ. ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΣΤΕΝΟΥΣ ΜΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, ΜΕΧΡΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΒΓΑΖΩ ΚΑΚΙΑ ΟΤΑΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΙΛΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΟΞΥΝΘΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ Ή ΟΤΑΝ ΑΦΗΝΩ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΠΑΝΩ ΤΟΥΣ ΕΦΟΣΟΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΟΤΑΝ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΙΠΑ Ή ΕΚΑΝΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ Ή ΕΠΕΙΔΗ ΕΤΣΙ ΤΟ ΗΘΕΛΑΝ. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΝΙΓΟΜΑΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΕ ΦΩΤΙΣΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ.
sverkalo
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Re: ΠΕΡΙ ΣΥΓΝΩΜΗΣ

Δημοσίευση από sverkalo »

isaak56 έγραψε:ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΜΟΥ ΛΕΝΕ << ΕΣΥ ΓΥΡΕΨΕΣ ΣΥΓΝΩΜΗ >> .
Τι εννοείς μ΄αυτό.
Melpomeni
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Melpomeni »

isaak56 έγραψε:ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΟΥ ΕΧΩ ΣΚΕΦΤΕΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΣΥΤΗΣΩ ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΜΕ ΒΛΑΨΑΝΕ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΩΡΗΣΑ ΟΤΙ ΕΙΠΑ ΚΑΤΙ Ή ΕΚΑΝΑ, Ή ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΤΙ ΘΕΩΡΗΣΑ ΚΑΚΟ. ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΥΤΗ Η ΣΥΓΝΩΜΗ ΣΤΡΑΦΗΚΕ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΜΟΥ. ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΜΟΥ ΛΕΝΕ << ΕΣΥ ΓΥΡΕΨΕΣ ΣΥΓΝΩΜΗ >> . ΣΤΟ ΜΙΣΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ ΠΑΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ. ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΣΤΕΝΟΥΣ ΜΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, ΜΕΧΡΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΒΓΑΖΩ ΚΑΚΙΑ ΟΤΑΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΙΛΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΟΞΥΝΘΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ Ή ΟΤΑΝ ΑΦΗΝΩ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΠΑΝΩ ΤΟΥΣ ΕΦΟΣΟΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΟΤΑΝ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΙΠΑ Ή ΕΚΑΝΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ Ή ΕΠΕΙΔΗ ΕΤΣΙ ΤΟ ΗΘΕΛΑΝ. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΝΙΓΟΜΑΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΕ ΦΩΤΙΣΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ.
Αδελφε μου ενας καλος Πνευματικος ειναι απαραιτητος σε ολους μας .
Ο αγωνας ειναι σκληρος , αλλα δεν ειμαστε μονοι.Υπαρχουν στηριγματα.
...ΚΑΙ ΙΔΟΥ ΕΓΩ ΜΕΘ`ΥΜΩΝ ΕΙΜΙ ΠΑΣΑΣ ΤΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΩΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΟΣ. ΑΜΗΝ.
isaak56
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος

Δημοσίευση από isaak56 »

sverkalo έγραψε:
isaak56 έγραψε:ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΜΟΥ ΛΕΝΕ << ΕΣΥ ΓΥΡΕΨΕΣ ΣΥΓΝΩΜΗ >> .
Τι εννοείς μ΄αυτό.
ΣΑΝ ΝΑ ΣΟΥ ΛΕΝΕ ΕΣΥ ΚΑΝΕΙΣ ΛΑΘΗ , ΔΕΝ ΣΕ ΣΥΓΧΩΡΟΥΝ ΑΛΛΑ ΤΟ ΚΡΑΤΑΝΕ ΔΑΝΕΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ
sverkalo
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Δημοσίευση από sverkalo »

Μα κάνεις λάθη έχουν δίκαιο. Όμως αυτό που δεν καταλαβαίνουν αλλά εσύ το νοιώθεις είναι η δύναμη του να συγχωρείς. Αν πραγματικά το πιστεύεις είναι μεγάλη δύναμη, σχεδόν ευλογία. Το να συγχωρείς είναι ένα από τα πιό δύσκολα πράγματα στην ζωή αν όχι το δυσκολότερο. Μπορεί να μάθεις να αγαπάς αλλά όχι και να συγχωρείς. Δεν έχει σημασία τι λένε οι άλλοι αλλά πως νοιώθεις εσύ για τους άλλους. Μπορεί να είναι σκληροί μαζί σου αλλά μπορεί να το κάνουν από αγάπη, το ίδιο και εσύ. Μακάρι να ήξερα να συγχωρώ και εγώ Ισσάκ. Οι διαφορές έρχονται και παρέρχονται και πάντα θα υπάρχουν. Το σημαντικό κατά την γνώμη μου είναι όταν φεύγουν οι διαφορές να μην αφήνουν ιζήματα στην καρδιά και αυτό είναι πολύ δύσκολο. Είναι αυτό που λες ότι σου το κρατάνε. Εσύ μην το κρατάς αν μπορείς. Εγώ προσωπικά θα ένοιωθα ευτυχισμένος αν δεν ήμουν κακός και υστερόβουλος, αλλά είμαι.
Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filotas »

Φίλε Ισαάκ έχεις απόλυτο δίκιο. Οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων έχουν δυσκολέψει πολύ, επειδή ο εγωισμός έχει ριζώσει κι έχει φουντώσει μέσα στις καρδιές μας. Όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά τα δικαιώματά μας και τα διεκδικούμε κι έχουμε διαμορφωμένη άποψη για όλα και την υποστηρίζουμε μέχρι τελικής πτώσεως.

Εκεί είναι το πρόβλημα στον εγωισμό και την υπερηφάνεια, το δικό μας και των άλλων.

Ο Κύριος και οι Πατέρες έχουν δώσει λύση στο πρόβλημα των ανθρωπίνων σχέσεων δίνοντας τις εξής λύσεις:

1. Μην προσπαθείς να διεκδικήσεις τα δικαιώματά σου, αλλά να ικανοποιήσεις με αγάπη τα δικαιώματα των άλλων. Έτσι κατ΄αρχήν δεν θα συγκρούεσαι και στη συνέχεια μπορεί κάποτε να καταφέρεις να σου ανταποδώσουν την ίδια συμπεριφορά.

2. Είναι καλό να έχεις άποψη, αλλά πρέπει να μάθεις ν' ακούς και να σέβεσαι και την άποψη των άλλων. Αν η άποψή σου δεν αφορά βασικά θέματα πίστεως άσε τη γνώμη των άλλων να επικρατήσει. Έχει πολύ μεγαλύτερη αξία ν΄αναπαύσεις τους αδελφούς σου παρά να επικρατήσει η γνώμη σου.

3. Όταν ζητάς συγγνώμη κάντο επειδή το αισθάνεσαι κι όχι τυπικά ή επειδή πρέπει. Πες απλά συγγνώμη και μην χρησιμοποιείς την έκφραση "αν νομίζεις ότι σε έβλαψα ή ότι σε πλήγωσα", γιατί αυτό σημαίνει ότι εσύ δεν το νομίζεις κι ότι το κάνεις από υποχρέωση.

4. Δες όλους τους ανθρώπους γύρω σου σαν αδέλφια σου ή ακόμη καλύτερα δες στο πρόσωπο του κάθε αδελφού σου τον Κύριο. Αν δεν υπήρχαν οι αδελφοί μας δεν θα είχαμε τρόπο να δείξουμε στον Κύριο πόσο τον αγαπούμε. Εκείνος θυσιάστηκε για να μας σώσει και μας ζήτησε να κάνουμε και μεις το ίδιο για τους αδελφούς μας.

Αυτές τις λίγες σκέψεις βασισμένες στα λόγια των Πατέρων θέλω να μοιραστώ μαζί σου, κι ελπίζω να σε βοηθήσουν.

Κάθε περίπτωση έντασης παρά τη δική σου καλή διάθεση αντιμετώπισέ τη κατά περίπτωση με τη βοήθεια του Πνευματικού σου και με προσευχή.
agiografoc
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Δημοσίευση από agiografoc »

ΜΠΡΑΒΩ FILOTAS ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ,

ΙΣΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΠΤΗ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

isaak56 έγραψε:ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΟΥ ΕΧΩ ΣΚΕΦΤΕΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΣΥΤΗΣΩ ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΜΕ ΒΛΑΨΑΝΕ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΩΡΗΣΑ ΟΤΙ ΕΙΠΑ ΚΑΤΙ Ή ΕΚΑΝΑ, Ή ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΤΙ ΘΕΩΡΗΣΑ ΚΑΚΟ. ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΥΤΗ Η ΣΥΓΝΩΜΗ ΣΤΡΑΦΗΚΕ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΜΟΥ. ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΜΟΥ ΛΕΝΕ << ΕΣΥ ΓΥΡΕΨΕΣ ΣΥΓΝΩΜΗ >> . ΣΤΟ ΜΙΣΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ ΠΑΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ. ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΣΤΕΝΟΥΣ ΜΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, ΜΕΧΡΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΒΓΑΖΩ ΚΑΚΙΑ ΟΤΑΝ ΣΩΠΑΙΝΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΙΛΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΟΞΥΝΘΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ Ή ΟΤΑΝ ΑΦΗΝΩ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΠΑΝΩ ΤΟΥΣ ΕΦΟΣΟΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΟΤΑΝ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΙΠΑ Ή ΕΚΑΝΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ Ή ΕΠΕΙΔΗ ΕΤΣΙ ΤΟ ΗΘΕΛΑΝ. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΝΙΓΟΜΑΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΕ ΦΩΤΙΣΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ.
Όπως έγραψε και η Μελπωμένη, το καλύτερο είναι να ζητήσεις τη γνώμη ενός πνευματικού!
Πάντως, θα πρέπει να γνωρίζεις πως όταν κάνεις κάτι Χριστιανικό είναι εύλογο να έχεις αντιδράσεις από το περιβάλλον σου, αλλά γι' αυτό να μην κατακρίνεις τους αδελφούς σου, αλλά τον πονηρό που βάζει ιδέες στο μυαλό τους! Εσύ όμως να μην πτοείσαι από τις αντιδράσεις τους! Εφ' όσον αυτό που κάνεις είναι Χριστιανικό (για την επιβεβαίωση του οποίου θα πρέπει να έχεις την έγκριση του πνευματικού) δεν θα πρέπει καν να περιμένεις, ή να ελπίζεις να ακούσεις καλά λόγια! Αυτό το ευχαριστώ που περιμένουμε οι περισσότεροι προδίδει, στην πραγματικότητα, την πνευματική μας φτώχεια! Γιατί Αυτός που πρέπει να γνωρίζει και να επιδοκιμάζει τις πράξεις μας είναι ο Θεός! Και αυτός το γνωρίζει πολύ καλά. Αν όμως προσβλέπουμε στη δόξα των ανθρώπων, μάλλον θα οδηγηθούμε σε λάθος δρόμο!
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
Άβαταρ μέλους
nasos
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας

Δημοσίευση από nasos »

[quote="aposal"] Πάντως, θα πρέπει να γνωρίζεις πως όταν κάνεις κάτι Χριστιανικό είναι εύλογο να έχεις αντιδράσεις από το περιβάλλον σου, αλλά γι' αυτό να μην κατακρίνεις τους αδελφούς σου, αλλά τον πονηρό που βάζει ιδέες στο μυαλό τους! Εσύ όμως να μην πτοείσαι από τις αντιδράσεις τους! Εφ' όσον αυτό που κάνεις είναι Χριστιανικό (για την επιβεβαίωση του οποίου θα πρέπει να έχεις την έγκριση του πνευματικού) δεν θα πρέπει καν να περιμένεις, ή να ελπίζεις να ακούσεις καλά λόγια!
Εικόνα
Εγώ είμαι η ανάστασις και η ζωή· ο πιστεύων εις εμέ, και αν αποθάνη, θέλει ζήσει·
(’Ιωαννου 11, 25)
fousca
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας

Δημοσίευση από fousca »

κατα τη γνωμη μου πρεπει να ζηταμε συγχνώμη οταν φταίμε. οταν φταιν οι άλλοι απλα πρεπει να τουσ δείχνουμε με την συμπεριφορά μας ότι τουσ συγχωρούμε γιατί αν το πούμε θα μας περάσουν για θύματα. καλύτερα από μεσα μας να μη κραταμε κακία αλλα να κραταμε λίγο απόσταση διακρητική μεχρι να διορθωθούν.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά θέματα”