Βάπτισμα Ρωμαιοκαθολικών

Πνευματικά θέματα

Συντονιστές: pAntonios, Συντονιστές

oceangr2
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Re: ΠΕΡΙ ΒΑΠΤΙΣΕΩΣ ΚΑΘΟΛΙΚΩΝ

Δημοσίευση από oceangr2 »

Harrys1934 έγραψε:Φίλε oceangr2 Θέλεις να πεις ότι φτάνει να πιστεύεις στον Θεό και δεν έχει σημασία που ανίκεις; Ναι και τα δαιμόμνια πιστεύουν στον Θεό, μα τα πιάνει φόβος καο τρόμος μόνο στην σκέψη. Μεθαύριο έχουμε των Φώτων που αγιάζουν τα νερά. Ρωτησε την μητέρα σου που έχει βάλει τον Αγιασμό που πήρε πέριση και κοίταξε τον αν είναι καλός. Και άμα βεβαιωθείς ότι είναι εντάξη πιέστον με μία ευχή που θα κάνεις να σε φωτίσει να μπεις στον σωστό δρόμο, γιατί αλλιώς είσαι Ορθόδοξος μόνο στην ταυτότητα. ¨Εχω Αγιασμό για -17- χρόνια τι λες είναι καλός πίνεται; ¨Εχω αντίδωρο που μου το έφερε ένας φίλος από τον Ναό της ανστάσεως θα είναι πάνω από -15-χρόνα, και φυσικά θα πεπρεπε να έχει σκουληκιάσει, και όμως είναι ολοκάθαρο. Οι Καθολικοί κάνουν αγιασμό, αλλά για να έχουν χάσει την χάρη του Θεού για να το διατηρίσουν λίγες μέρες μόνο, όχι μήνες και χρόνια, βάζουν αλάτι μέσα. Το ¨Αγιο Φως της Αναστάσεως το Πάσχα γιατί δεν βγένει στους άλλους γενικά και βγένει μόνο στους Ορθόδοξους; Εσύ που ζεις έστω φαινομενικά σαν ορθόδοξος και δυσκολεύεσε να τα νιώσεις να τα πιστέψεις, γιατί ίσως (μάλον) διαβάζεις λάθος βιβλία . Πόσο μάλον δίσκολο είναι σε έναν των αιρέσεων να τον φέρεις κοντά. ¨Οτι βιβλία έχεις και διαβάζεις ρίχτα στην θάλασσα γιατί είναι του Νίτσε του Καζαντζάκη και το ίδιο συνάφι. ¨Οσο κρατάς αυτά τα βιβλία δεν θα δείς ποτέ την αλήθεια . Αυτό είναι το συμφέρον σου, το συμφέρον της ψυχής που είναι αθάνατη, και από εσένα εξαρτάτε αν αυτή η ψυχή ζει αιώνια στο φως ¨η στο σκοτάδι Με συνχψρείς που τα γράφω αντίθετα από ότι ήθελες να ακούσεις, αλλά καλίτερα είναι το τσίμπιμα του φίλου, παρα το φιλί του εχθρού.
Αγαπητέ φίλε μου, έχω κι εγώ Αγιασμό πολλών ετών και δεν αμφιβάλω και πίνω άφοβα. Αλλά έχει και καθολικός φίλος μου πολλών ετών και πάλι δεν παθαίνει κάτι.
Πιστεύω και στον Άγιο Φως και στους Αγίους μας, όμως δεν μπορώ να κατακρίνω αδελφό μου, συνάνθρωπό μου επειδή γεννήθηκε απο αλλόδοξη οικογένεια και γαλουχήθηκε έτσι. Όλοι είναι τέκνα του Θεού και οφείλουμε να τους αγαπάμε και να τους σεβόμαστε ως αδελφούς.
Οι πρώτοι Άγιοι της πίστης μας που θεμελίωσαν τον Χριστιανισμό, την εκκλησία του Χριστιανισμού ήταν προ σχίσματος γι αυτό και οι δυτικοί τους λατρεύουν ομοίως με εμάς.

Μετά το σχίσμα αν κάποιοι Άγιοί μας έγραψαν κάτι τις παραπάνω για αιρέσεις, το έκαναν για να μην καταπιεί ο Παπισμός την ορθοδοξία και δικαίως το έπραξαν εκείνη την εποχή μιας και ο παπισμός συμβόλιζε τον μεσαίωνα, την επικοινωνία με δαιμόνια και τον υλισμό με αμύθητα πλούτη βουτηγμένα στο αίμα.
Αυτό δεν σημαίνει οτι είναι άπιστοι (και δεν μιλάω για τον κλήρο αλλά για τους πιστούς) και ο Παράκλητος όπως και στην Ορθόδοξη εκκλησία, έτσι και σε κάποια αίρεση με πεπλανημένους πιστούς, λόγω αγάπης προς τα τέκνα του Τριαδικού μας Θεού, Αγιάζει και το ύδωρ και ευλογεί όλα τα μυστήρια, και επαναλαμβάνω για τους πιστούς στον Θεό και όχι για το δόγμα.
Δεν ξέρω αν μπορείς να με καταλάβεις, αυτό που σώζει είναι η Αγάπη, η συγχώρεση και η Πίστη στον Θεό. Τα δόγματα και οι κανόνες είναι ανθρώπινα.
Προσκυνώ Πατέρα, Υιό και Άγιο Πνεύμα, Τριάδα Ομοούσιο και Αχώριστο, νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν
oceangr2
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από oceangr2 »

Thomas15n έγραψε:Αιρώ σημαίνει διαλέγω. Δηλαδή Αίρεση σημαίνει διαλογή, υπάρχει ένα σύνολο και διαλέγω από το σύνολο ότι θέλω τα υπόλοιπα τα απορρίπτω.
Αίρω σημαίνει Διαλέγω. Τι διαλέγω? διαλέγω δόγμα.
Το δόγμα είναι Αλήθεια εξ αποκαλύψεως του Θεού,
Χμμμ. Ποιος στο είπε αυτό.
Δόγμα στη Θρησκεία είναι το σύνολο των απαράβατων απόψεων μιας θρησκείας σχετικά με την ταυτότητα της λατρευόμενης θεότητας και με τον τρόπο λατρείας της. Το δόγμα παρουσιάζεται από τα αρχαιότατα χρόνια στις πολυθεϊστικές αιγυπτιακές και μεσοποταμιακές θρησκείες και αργότερα στις μονοθεϊστικές.
εφ'όσον από το δόγμα διαλέγω ένα κομμάτι και το υπόλοιπο το απορρίπτω ως λανθασμένο παραδέχομαι ότι ο Θεός σφάλει εφ'όσον υπάρχουν λάθη στην διδασκαλία του άρα εφ'όσον ο Θεός σφάλει κατ'ουσίαν δεν είναι Θεός διότι ο Θεός είναι τέλειος και πλήρης δεν μπορεί να σφάλει από την "φύση" του.
Η Επιλογή κοματιών και απόρριψη άλλων είναι θέμα δόγματος.
Έγιναν οικουμενικές σύνοδοι με σκοπό τη συζήτηση και τη ρύθμιση θεμάτων δόγματος (προσθαφαίρεση βιβλίων στην Αγία Γραφή και συμφωνίες σε θέματα πίστεως, κανόνων και διαδικασιών) και εκκλησιαστικής διοίκησης
Προσκυνώ Πατέρα, Υιό και Άγιο Πνεύμα, Τριάδα Ομοούσιο και Αχώριστο, νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν
Melpomeni
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Melpomeni »

oceangr2 έγραψε:
Melpomeni έγραψε:Δεν ξερω τι θελεις και τι δεν θελεις να συνεχισεις, ενα ειναι σιγουρο,απλο και ξαστερο : οποιος ανηκει στην Ορθοδοξη Εκκλησια ,ακολουθει μετα προθυμιας τους κανονες της Εκκλησιας.
Οποιος εχει προβλημα με καποιο κανονα αλλα θελει να ειναι Ορθοδοξος,χρειαζεται και αναζητα καθοδηγηση απο τον Πνευματικο του.
Οποιος αυθαιρετα απορριπτει κανονες και νομιζει οτι μπορει να αποφασιζει μονος του τι ειναι σωστο και τι οχι ,τοτε υπαρχει μεγαλη πιθανοτητα να νομιζει οτι ειναι Ορθοδοξος,αλλα να βρισκεται σε πλανη.
Τετοιος υποκειμενικος και ατομικιστικος τροπος σκεψεως εκφραζει νοοτροπια Νεας Εποχης.
Δωρεάν λάβατε δωρεάν δώσετε, το γνωρίζεις?
Μήπως κάποιοι ξέχασαν αυτήν την εντολή να την τυπώσουν στους κανόνες?
Γιατί όσοι δεν την εφαρμόζουν δεν είναι Ορθόδοξοι αλλά Πονηρόδοξοι.
Μήπως ξεχνάμε και το "ΙΕΡΟ" Πηδάλιο?

Όταν ο Πνευματικός περιμένει το φακελάκι τι είναι και θέλω μια ειλικρινή απάντηση?

Αν πήγαινε ο κλήρος με τους κανόνες να μου πεις οτι θες για ΚΟΧ και για ΑΟΧ, αλλά εφόσον καταργούν τους κανόνες για τους εαυτούς τους μάλλον νεοεποχικοί είναι κατά τα γραφόμενά σου.

Απο την πολη ερχομαι και στην κορφη κανελλα
και βγαλ` το καπελλακι σου να μη βραχει η ομπρελλα ...
...ΚΑΙ ΙΔΟΥ ΕΓΩ ΜΕΘ`ΥΜΩΝ ΕΙΜΙ ΠΑΣΑΣ ΤΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΩΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΟΣ. ΑΜΗΝ.
Melpomeni
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

[quote="oceangr2"
και ο Παράκλητος όπως και στην Ορθόδοξη εκκλησία, έτσι και σε κάποια αίρεση με πεπλανημένους πιστούς, λόγω αγάπης προς τα τέκνα του Τριαδικού μας Θεού, Αγιάζει και το ύδωρ και ευλογεί όλα τα μυστήρια, και επαναλαμβάνω για τους πιστούς στον Θεό και όχι για το δόγμα.
[/quote]

:-O :-O :-O :-O :-O :-O :-O :-O
Aπο που το εμαθες αυτο ;;;;;
...ΚΑΙ ΙΔΟΥ ΕΓΩ ΜΕΘ`ΥΜΩΝ ΕΙΜΙ ΠΑΣΑΣ ΤΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΩΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΟΣ. ΑΜΗΝ.
Melpomeni
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

oceangr2 έγραψε: Δεν ξέρω αν μπορείς να με καταλάβεις, αυτό που σώζει είναι η Αγάπη, η συγχώρεση και η Πίστη στον Θεό. Τα δόγματα και οι κανόνες είναι ανθρώπινα.

Εδω σχεδον συμφωνουμε.Τα δογματα και οι κανονες, αυτα καθ`εαυτα δεν σωζουν.Ειναι ομως ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ μεσα,για να φτασουμε στην Αγαπη.
Περνωντας απο καθαρση και φωτισμο.
Τα δογματα δεν ειναι απλως ανθρωπινες εφευρεσεις.Βασιζονται στην αποκαλυψη της Αληθειας απο τον Θεο,οπως διαφυλασσεται,ερμηνευεται και διδασκεται στην Ορθοδοξη Εκκλησια.
nikolaos-9

Δημοσίευση από nikolaos-9 »

Συνονόματε (εάν δεν κάνω λάθος) ocean, ποιό είναι το σχέδιο του Θεού γιά τη σωτηρία των ανθρώπων Χριστιανών η μη Χριστιανών δεν το γνωρίζουμε. Όλες οι θρησκείες συγκλήνουν στην αγάπη και την πνευματική τελείωση

Αυτό δε σημαίνει πως δεν είναι θρησκευτικά συστήματα μακριά από την Αποκάλυψη του Θεού, ή αν πρόκειται γιά διαφορετικά Χριστιανικά δόγματα, πως δεν είναι αιρετικά. Ας ξεκαθαρίσουμε πρώτα πως η λέξη αίρεση δεν είναι σώνει και καλά ύβρη, ούτε οι άνθρωποι που ακολουθούν μιά αίρεση, ότι είναι σώνει και καλά κακοί, ούτε μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως δε σώζωνται -αλοίμονο- ο Θεός είναι ο Κριτής και έχει τα δικά Του κριτίρια.

Ας μην ξεχνάμε όμως πως η Ορθοδοξία είναι η Αλήθεια, έτσι όπως έχει παραδοθεί από τους Αποστόλους και τους θεοφόρους Πατέρες που μετείχαν στις Οικουμενικές Συνόδους και δογμάτιζαν μέσα από την εμπειρεία της θέωσης. Η επισφράγιση του Αγίου Πνεύματος είναι που κάνει την Ιερή μας Παράδοση αμετακίνητη.

Χρόνια πολλά

pAntonios
Συντονιστής
Συντονιστής
Επικοινωνία:

Ακρίβεια και Οικονομία στο βάπτισμα

Δημοσίευση από pAntonios »

Ανακάλυψα ότι το θέμα αυτό είχε μείνει χωρίς τελική απάντηση και το συμπληρώνω έστω καθυστερημένα.

Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης ο οποίος, ερμηνεύοντας τις απόψεις του Κυπριανού Καρχηδόνος, του Μ. Βασιλείου και της Β' Οικουμενικής Συνόδου, κάνει λόγο, όπως και όλοι οι φιλοκαλικοί Πατέρες του 18ου αιώνος, για την ακρίβεια και την οικονομία, ως προς τον τρόπο εισδοχής των αιρετικών στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Δηλαδή, οι Πατέρες άλλοτε δέχονται τούς αιρετικούς με την ακρίβεια, δηλαδή με το Βάπτισμα, και άλλοτε με την οικονομία, δηλαδή με χρίσμα. Αλλά και όταν η Εκκλησία δέχεται κάποιον με οικονομία, αυτό σημαίνει ότι εκείνη την ώρα πού τον αποδέχεται, ενεργεί το μυστήριο της σωτηρίας, ακριβώς γιατί η Εκκλησία υπέρκειται των Κανόνων, και όχι οι Κανόνες της Εκκλησίας, και η Εκκλησία είναι η πηγή των μυστηρίων και του Βαπτίσματος και όχι το Βάπτισμα βάση της Εκκλησίας. Η Εκκλησία μπορεί να αποδεχθή κάποιον αιρετικό με την αρχή της οικονομίας, χωρίς αυτό να σημαίνη ότι αναγνωρίζει ως Εκκλησία την κοινότητα πού τον είχε προηγουμένως βαπτίσει. Μέσα από την προοπτική αυτή ερμηνεύεται η σχετική απόφαση της Β' Οικουμενικής Συνόδου.

Από όσα προηγήθηκαν φαίνεται πόση σύγχυση επικρατεί στούς οικουμενιστικούς κύκλους γύρω από τα θέματα αυτά, καθώς επίσης και ότι η αποδοχή του Βαπτίσματος των αιρετικών (Παπικών, Προτεσταντών πού αλλοίωσαν το δόγμα της Αγίας Τριάδος κλπ) ερμηνεύεται ως αποδοχή της υπάρξεως Εκκλησίας στούς αιρετικούς και ακόμη χειρότερο ότι και οι «δύο Εκκλησίες» Ορθόδοξη και Λατινική έχουν ενότητα παρά τις «μικρές» διαφορές ή προερχόμαστε από την ίδια Εκκλησία και πρέπει να αναζητήσουμε να επιστρέψουμε και να αποτελέσουμε την μόνη Εκκλησία. Είναι έκδηλη εδώ η θεωρία των κλάδων.

Όταν υπάρχει μιά τέτοια σύγχυση, τότε είναι ανάγκη να υιοθετούμε την άποψη της ακριβείας, πού διασώζει την αλήθεια, ότι δηλαδή όσοι περιπίπτουν στην αίρεση βρίσκονται εκτός της Εκκλησίας και δεν ενεργεί το Άγιον Πνεύμα για την θέωση.

Συμφωνώ απόλυτα με τις παραπάνω απόψεις του σεβ. Ναυπάκτου Ιεροθέου.
ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ
ΠΑΝΤΩΝ ΕΝΕΚΕΝ!
Κλειδωμένο

Επιστροφή στο “Πνευματικά θέματα”