Περί δήθεν κινδύνων εκ της Θείας Κοινωνίας.

Συζητήσεις και γνώμες για τα Ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας μας. Θέματα Λατρείας.

Συντονιστής: Συντονιστές

silver
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 3145
Εγγραφή: Παρ Δεκ 29, 2006 6:00 am
Τοποθεσία: Κων/νος@Μόντρεαλ-Καναδά.
Επικοινωνία:

Περί δήθεν κινδύνων εκ της Θείας Κοινωνίας.

Δημοσίευση από silver »

=============================================
Περί δήθεν κινδύνων εκ της Θείας Κοινωνίας

Κατά καιρούς αναζητώνται επιχειρήματα διάφορα υπό διαφόρων, διά να δικαιολογήσουν την απομάκρυνσίν των από την Εκκλησίαν και τά μυστήρια αυτής ή την απιστίαν των. Ούτω προσφάτως εις Ελληνορθόδοξον Ναόν της Νοτίου Ακτής, ανεφύη πάλιν το θέμα ότι είναι δυνατόν οι μεταλαμβάνοντες κατά την Θείαν Κοινωνίαν να λάβουν μεταδοτικάς ασθενείας και ειδικότερον AIDS.
Είναι τουλάχιστον βλασφημία ο ισχυρισμός ότι, διά μέσου της Θείας Κοινωνίας, είναι δυνατόν να μεταδοθούν επιδημικές παθήσεις και να τεθεί σε κίνδυνο η ανθρώπινη ζωή. Θυμίζουμε τις πρόσφατες επιστημονικές γνωμοδοτήσεις σύμφωνα με τις οποίες ούτε ο τρομακτικός ιός του AIDS δε μεταδίδεται με τη Θεία Κοινωνία. Αλλά, άς αφήσουμε τις επιστημονικές θέσεις οι οποιες είναι σαφείς επί του θέματος. Διά του Σώματος και Αίματος του Χριστού παρέχεται ζωή στους πιστούς 20 αιώνες τώρα. Ποτέ η ιστορία δεν κατέγραψε κάτι περί του αντιθέτου. Σ’ αυτούς, λοιπόν, πού τεχνηέντως επιχειρούν να ενσπείρουν φόβο, εν όψει μάλιστα και των Χριστουγέννων, θυμίζουμε, μόνο πώς, αν υπήρχε τέτοιος κίνδυνος όλοι οι Ιερείς, που καταλύουν τη Θεία Κοινωνία, χωρίς προηγουμένως να ξέρουν αν οι πιστοί, πού κοινώνησαν ήταν υγιείς ή όχι, θα έπρεπε να είναι νεκροί και κυρίως οι Ιερείς, που υπηρετούν στα σανατόρια κι εκείνοι, που υπηρέτησαν κατά το παρελθόν, στα λεπροκομεία.
Όσα αναγράφονται έως εδώ, είναι η θέσις της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας. Εμείς, ως αδελφότητα, με την ανακοίνωση αυτή έχουμε το προβληματισμό εις ποίους απευθύνομε την ανακοίνωση; Εάν σε πιστά μέλη, της Ορθοδόξου Εκκλησίας, τότε εις μάτην αναφέρουμε όσα αναφέρουμε, διότι οι πιστοί γνωρίζουν ότι κοινωνούν του Σώματος και του Αίματος του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, το οποίον είναι αμόλυντο και δεν περιμένουν βέβαια να το μάθουν μέσα από ανακοινώσεις. Εάν απευθύνομε την ανακοίνωση αυτή σε μη πιστούς, τότε λανθασμένα απευθυνόμεθα σ’ αυτούς, καθότι το θέμα δεν τους αφορά, δεδομένου ότι ή δεν ανήκουν στο Σώμα του Χριστού, την Εκκλησία ή ανήκουν, αλλά είναι νεκρά μέλη και όχι ζώντα. Σ’ αυτούς υπάρχει πράγματι κίνδυνος να αρρωστήσουν, ακόμη και να πεθάνουν, όχι από το AIDS, καθότι, όπως αναφέρει ο Απ. Παύλος, οι αναξίως προσερχόμενοι αυτοκαταδικάζονται: Ώστε ός αν εσθίη τον άρτον τούτον ή πίνη το ποτήριον του Κυρίου αναξίως, ένοχος έσται του σώματος και αίματος του Κυρίου, δοκιμαζέτω δε άνθρωπος εαυτόν, και ούτως εκ του άρτου εσθιέτω και εκ του ποτηρίου πινέτω, ο γάρ εσθίων και πίνων αναξίως κρίμα εαυτώ εσθίει και πίνει, μη διακρίνων το σώμα του Κυρίου, διά τούτο εν υμίν πολλοί ασθενείς και άρρωστοι και κοιμώνται ικανοί ( κοιμώνται ικανοί=απέθαναν αρκετοί ) Α’ Κορ. ια 27-31. Υπενθυμίζεται, ότι πιστό μέλος της Εκκλησίας είναι εκείνο, που ζη τη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας και τελεί υπό πνευματική παρακολούθηση. Οι πιστοί γνωρίζουν ότι πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες του πνευματικού Πατέρα για την προσέλευση ή μη στην Θεία Κοινωνία. Τα δε, μη πιστά ή νεκρά μέλη της Εκκλησίας, τα οποία προσέρχονται στην Θεία Κοινωνία χωρίς την άδεια πνευματικού Πατέρα, είναι ένοχα του σώματος και αίματος του Κυρίου, η δε πράξις αυτή πράγματι θεωρείται βλασφημία.

Με αγάπη Χριστού,

ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΦΩΝΗ
ΜΟΝΤΡΕΑΛ ΚΑΝΑΔΑ

============================================
nkope
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1347
Εγγραφή: Σάβ Απρ 08, 2006 5:00 am
Τοποθεσία: Κοζάνη
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από nkope »

Στο κείμενο που παρέθεσες Κώστα θέλω να ξάνω τρεις παρατηρήσεις:

1. Σαφώς δεν υπάρχει περίπτωση μετάδοσης οποιασδήποτε ασθένειας μέσω του Αγίου Ποτηρίου. Και μόνο η σκέψη ότι η μετάληψη της Ζωής μπορεί να μας κάνει κακό είναι εξωφρενική. Μόνο όποιος δεν πιστεύει ότι το Άγιο Ποτήριο είναι Σώμα και Αίμα Κυρίου μπορεί να σκεφτεί διαφορετικά και τέτοιοι είναι οι Χριστιανοί που έχουν υποστεί επίδραση από αιρετικούς κι ιδιαίτερα Προτεστάντες.

2. Για λόγους τάξης είναι καλύτερα να κοινωνούν πρώτα τα μωρά και τα μικρά παιδιά κι ύστερα οι μεγάλοι, όχι για λόγους υγείας βέβαια, αλλά για να μην αδημονούν και δημιουργούν θόρυβο, που αποσπά τους προσερχόμενους στο Άγιο Ποτήριο απ΄την κατάνυξη τους.

3. Κανείς δεν είναι άξιος της Θείας Κοινωνίας. Όποιος όμως τηρεί τις οδηγίες του Πνευματικού ως προς το χρόνο και τη συχνότητα της συμμετοχής του στο Μυστήριο γίνεται κατά παραχώρησιν άξιος. Όποιος δεν ακολουθήσει αυτό τον κανόνα και κοινωνά είτε από συνήθεια είτε επειδή από έξαρση εγωισμού νομίζει ότι είναι αναμάρτητος, αυτός προσθέτει ένα ακόμη βαρύ αμάρτημα στο παθητικό της ψυχής του και κινδυνεύει ,όπως λένε οι Πατέρες, από σωματικές ασθένειες που έχουν σκοπό το συνετισμό του. Μην περιμένετε όμως να πέσει κανείς ξερός κοινωνώντας αναξίως ή ν΄αρρωστήσει εκείνη τη στιγμή. Αυτό θα συμβεί στο χρόνο, που ο Κύριος γνωρίζει, ότι μπορεί να οδηγήσει στη μεταμέλειά του. Γι αυτό είναι προτιμότερο, αν θέλουμε να πείσουμε κάποιον, που δεν κατανοεί το γιατί η τακτική συμμετοχή στο Μυστήριο της Θείας Εξομολόγησης είναι προϋπόθεση της συμμετοχής στη Θεία Κοινωνία, να εστιαστούμε στην πνευματική ζημιά που προκύπτει απ΄ την ανάξια συμμετοχή κι όχι στην πιθανή επίπτωση στην υγεία, για να μην διαψευστούμε και χάσουμε την αξιοπιστία μας.
silver
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 3145
Εγγραφή: Παρ Δεκ 29, 2006 6:00 am
Τοποθεσία: Κων/νος@Μόντρεαλ-Καναδά.
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από silver »

============================================
O nkope έγραψε :
Στο κείμενο που παρέθεσες Κώστα θέλω να κάνω τρεις παρατηρήσεις:
Ευχαριστούμε αδελφέ Νίκο ( nkope), για τις διαφωτιστικές πληροφορίες
σου.

Eίναι πράγματι ευλογία για τον παρόντα ιστοχώρο να έχει αρκετούς αδελφούς, θεολογικώς, καταρτισμένους επαρκώς.

Νάσαι καλά,

==========================================
stratos
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 2298
Εγγραφή: Δευ Νοέμ 14, 2005 6:00 am
Τοποθεσία: Ηλίας @ Θεσσαλονίκη

Δημοσίευση από stratos »

Eνα περιστατικο πανω στο θεμα

Σε κουβεντα μου με ενα γεροντα στην Ι.Μ Διονυσιου μου ειπε αυτο..

Μια φορα την ωρα της καταλυσης μια τεραστια αραχνη [γνωριζαν οτι εχει δηλητηριο οι πατερες] επεσε στο Ποτηριο
Τα εχασε ο Ιερομοναχος !
Τελικα την κομματιασε με τη Λαβιδα και εκανε την καταλυση
Το μονο που επαθε αν και κανονικα επρεπε ναχει σοβαρο προβλημα ειναι το οτι του εφυγαν μερικες τουφες απο τα γενια
Γελώντας ο γεροντας μου ελεγε πως τελικα καταφεραν με εντριβες με δαφνελαιο να δωσουν λυση στο προβλημα του Ιερομοναχου :lol:
Εικόνα
Nici-D
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 189
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 14, 2007 6:00 am
Τοποθεσία: Germania

Δημοσίευση από Nici-D »

O pneumatikos mou koinonise mia omada apo anthropous pou epasxan apo aids, kai epeidi sto telos panta pinei o iereas oti apomeinei apo tin theia koinonia to ekane ki ekeini tin imera alla den epathe tipota.
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 24979
Εγγραφή: Παρ Απρ 13, 2007 5:00 am
Τοποθεσία: Απόστολος @ Άγιος Δημήτριος (Μπραχάμι)

Δημοσίευση από aposal »

Αδελφοί nkope και silver δώσατε πολύ όμορφα και απλά τις απαντήσεις στο πολύ σοβαρό πρόβλημα που κατά καιρούς περιφέρεται στους πιστούς, αυτό της μετάδοσης ασθενειών μέσω της Θείας Κοινωνίας!
Μακάρι τα κείμενα αυτά να μπορούσαν να διαβαστούν από όλα τα αδέλφια μας παγκοσμίως!
Όσο για το θέμα της συχνής μετάληψης, με απασχόλησε και με απασχολεί πολύ!
Ο πνευματικός μου, μου έδινε κάποτε άδεια για συχνές μεταλήψεις! Ένας άλλος όμως, σε άλλη πόλη, μου έθεσε το ερώτημα :
Κατάφερες, με τις συχνές μεταλήψεις, να υπερνικήσεις το πάθος σου;
Όχι, του απάντησα!
Τότε (μου ξαναείπε), μήπως δεν έπρεπε να κοινωνείς τόσο συχνά, αλλά πρώτα να κάνεις κάποιες σοβαρότερες προσπάθειες να υπερνικήσεις τον εγωισμό σου; Μήπως δεν είσαι έτοιμος για συχνές μεταλήψεις;
Δεν ήξερα τι να του πω, το μόνο που θυμάμαι ήταν ότι ένιωθα πολύ ντροπιασμένος και ανησυχούσα μήπως έκανα τις συχνές μεταλήψεις ενώ δεν έπρεπε, γιατί όντως το μεγάλο μου πρόβλημα παρέμενε!
Ο πνευματικός μου, από την άλλη, μου είπε να μην συνδέω την εξομολόγηση με την Θ. Κοινωνία. Εφ' όσον η πρώτη γίνεται τακτικά, δεν είναι απαραίτητο να προηγείται πριν από κάθε Θεία Μετάληψη!
Μέχρι και σήμερα δεν έχω βρει απάντηση! Αραίωσα βέβαια τις μεταλήψεις, αλλά (πάλι) χωρίς να συμβουλευτώ τον πνευματικό μου!
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
alithis
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 454
Εγγραφή: Πέμ Νοέμ 15, 2007 6:00 am

Δημοσίευση από alithis »

ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΠΑΘΕ ΚΑΤΙ ΚΑΚΟ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.εκατονταδες χρονια τωρα οι ιερεις μας λειτουργουσαν σε σανατορια βαρεως φυματικων και γενικα σε νοσοκομεια και εντατικες και-παλαιοτερα-σε χωρια που ειχε πεσει πανωλη και μετα κατελυαν (επιναν ο,τι περισσευε μετα τη μεταληψη των πιστων).ουδεποτε καποιος εξ αυτων "κολλησε" το παραμικρο!!!

μια φορα-μου ελεγε ο γεροντας μου κατι που το εζησε ως παιδι,τωρα ειναι γερων-ενας ιερεας απο την ιεραπετρα της κρητης,πηγε να λειτουργησει και να κοινωνησει του φυματικους της σπιναλογκα!!πολλοι απο αυτους δεν τα ειχαν καλα με τον θεο και την εκκλησια-θεωροντας τους υπευθυνους(!)για την ασθενεια τους.αφου κοινωνησαν και τελειωσε η θ.λειτουργια,πηγε στο ιερο ο ιερευς να καταλυσει.καποιοι απο αυτους τοτε,κρυφοκοιταξαν απο την πλαινη πορτα του ιερου ,να δουν αν οντως θα καταλυσει ο,τι περρισεψε απο μεταληψη των φυματικων ή αν θα...σιχαθει(ειναι δυνατον??!!!).
οταν τον ειδαν,χωρις καμμια δευτερη σκεψη να καταλυει ολο το αγιο ποτηριο,τα εχασαν!!!
απο τοτε πολυ αγαπησαν τους ιερεις και την εκκλησια ,διοτι ηταν οι μονοι που ερχονταν ανεπυφυλακτως σε κοντινη επαφη μαζι του για να τους κοινωνησουν,να τους εξομολογησουν,να δωσουν την ευχη τους!!
strumfi
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 614
Εγγραφή: Κυρ Αύγ 12, 2007 5:00 am
Τοποθεσία: Ελένη@Αττική

Δημοσίευση από strumfi »

Άλλο παράδειγμα ο Γέροντας Ευμένιος (Κρητικός και αυτός). Τόσα χρόνια εφημέριος στο Λοιμωδών Αθηνών, παρέα με τους λεπρούς. Έπαθε τίποτε;
alithis
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 454
Εγγραφή: Πέμ Νοέμ 15, 2007 6:00 am

Δημοσίευση από alithis »

πολυ ωραιο παραδειγμα στρουμφι!συγχαρητηρια!
strumfi
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 614
Εγγραφή: Κυρ Αύγ 12, 2007 5:00 am
Τοποθεσία: Ελένη@Αττική

Δημοσίευση από strumfi »

Σ΄ ευχαριστώ κι εγώ.
Μου έδωσες ιδέα για θεματάκι.

Υπέροχος γέροντας!
Απάντηση

Επιστροφή στο “Λειτουργικά Θέματα.”