Μπορεί η αδιάκριτη υπακοή να οδηγήσει πιστό στην απώλεια;

Συζητήσεις και γνώμες για τα Ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας μας. Θέματα Λατρείας.

Συντονιστής: Συντονιστές

Misha
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 3872
Εγγραφή: Δευ Δεκ 26, 2005 6:00 am
Τοποθεσία: http://clubs.pathfinder.gr/seraphim
Επικοινωνία:

Μπορεί η αδιάκριτη υπακοή να οδηγήσει πιστό στην απώλεια;

Δημοσίευση από Misha »

Μπορει η αδιακριτη υπακοη να οδηγησει εναν πιστο στην απωλεια?


Αν ναι κατω απο ποιες προυποθεσεις?



Μπορει ενας ευλαβης ανθρωπος εμπιστευομενος τον πνευματικο του να οδηγηθει σε μονοπατια ψυχικης νοσου και διαστροφης ουσιωδων χαρακτηριστικων της ανθρωπινης προσωπικοτητας?

Γνωριζετε τετοιες περιπτωσεις?


Εαν δεν ισχυουν τα παραπανω ,τοτε γιατι ο Αγ.Ιωαννης της Κλιμακος γραφει:"Προσεχε πολυ σε ποιον θα ακουμπησεις την ψυχη σου ,γιατι εαν τυφλος οδηγει τυφλο κι οι δυο σε βοθυνο θα πεσουν"???
<div><img width="158" height="171" border="0" src="whiteangelap0.jpg" /></div><br />
paratiritis
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος
Δημοσιεύσεις: 61
Εγγραφή: Δευ Οκτ 10, 2005 5:00 am
Τοποθεσία: ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ ΑΘΗΝΩΝ

Δημοσίευση από paratiritis »

ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΡΟΝΤΙΚΟ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΕΝΘΥΜΟΥΜΑΙ:

ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΜΟΝΑΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΠΕΒΑΛΕ ΣΕ ΕΝΑΝ ΜΟΝΑΧΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΙΕΡΑΣ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΝΟΝΑ ΣΙΩΠΗΣ.
ΕΤΥΧΕ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ Ο ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΕΝΟΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΝΑ ΤΟΥ ΖΗΤΗΣΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΣΤΕΙΛΕΙ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΜΟΝΑΧΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΣΕ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ.
ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕ ΗΤΑΝ ΚΑΙ Ο ΜΟΝΑΧΟΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΙΧΕ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ Ο ΚΑΝΟΝΑΣ ΣΙΩΠΗΣ.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 15 ΕΤΗ Ο ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΕΚΕΙΝΟΣ ΕΓΡΑΦΕ ΣΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΟΤΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΟΝΑΧΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ ΕΚΟΙΜΗΘΗ ΕΝ ΚΥΡΙΩ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΞΕΘΕΤΕ ΤΙΣ ΑΡΕΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΒΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ. ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΤΟΥ ΑΝΕΦΕΡΕ ΟΤΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥΣ ΗΤΑΝ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΜΟΥΓΚΟΣ.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ
nkope
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1347
Εγγραφή: Σάβ Απρ 08, 2006 5:00 am
Τοποθεσία: Κοζάνη
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από nkope »

Όμως φίλε Παρατηρητή συτός ο μοναχός πιθανότατα αγίασε εξ αιτίας της υπακοής του μέχρις υπερβολής.

Μιχάλη, πράγματι όπως λες κάθε άνθρωπος πρέπει να προσέξει πάρα πολύ για το πως και ποιον θα διαλέξει για Πνευματικό του πατέρα, γιατί τον πραγματικό μας πατέρα δεν τον διαλέγουμε και πρέπει να ζήσουμε, και μάλιστα με αγάπη και ειρήνη, μ΄αυτόν που έχουμε, αλλά τον Πνευματικό μας μπορούμε να τον διαλέξουμε, επομένως καλά θα κάνουμε να διαλέξουμε με σωστά κριτήρια.

Καλός Πνευματικός δεν είναι αυτός που μας αναπαύει, αλλά αυτός που και μας αναπαύει, όποτε πρέπει όμως, κι έχει την εμπειρία και τη Θεία Χάρι να μας καθοδηγήσει έστω και κόντρα στο θέλημά μας.

Από τη στιγμή που θα κάνουμε την επιλογή του Πνευματικού μας είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε, όσο εξαρτάται από μας, υπακοή. Διάκριση σ΄αυτά που μας λέει δεν στέκει, γιατί υποτίθεται την διάκριση την κάνει αυτός με τη βοήθεια της Θείας Χάριτος. Αν κάθε φορά που μας λέει κάτι, που δε μας αρέσει, βάζουμε λογισμό ότι μπορούμε και να μην κάνουμε υπακοή, τότε είμαστε χαμένοι.

Μόνο αν αυτό που θα μας πει είναι προφανώς ενάντια στο θέλημα του Θεού, τότε θα πρέπει να του πούμε την αντίρρησή μας με πολύ ταπείνωση και να ζητήσουμε την άδεια ν΄αλλάξουμε Πνευματικό. Τότε τρία πράγματα μπορεί να συμβούν:

* Να έχει γίνει παρεξήγηση και να διορθωθεί το πρόβλημα με διάλογο.

* Να μας επιτρέψει ν΄αλλάξουμε Πνευματικό.

* Να μην μας επιτρέψει ν΄αλλάξουμε Πνευματικό και να επιμένει στη γνώμη που μας σκανδάλισε. Τότε θα πρέπει να βρούμε έναν ακόμη πιο έμπειρο Γέροντα που να μας πει τι θα κάνουμε.

Ποτέ σε πνευματικά θέματα δεν πρέπει να βασιζόμαστε αποκλειστικά και μόνο στη δική μας γνώμη, γιατί το πιθανότερο είναι ότι θα πέσουμε σε παγίδα.
Ionas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1964
Εγγραφή: Πέμ Μαρ 09, 2006 6:00 am
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ

Δημοσίευση από Ionas »

Συμφωνώ με το Νεοκόπο, νομίζω αυτή είναι η Ορθόδοξη πρακτική. Θα προσθέσω δε και αυτή την ιστορία από το Γεροντικό:

Γεροντικό «Αββάς Ιωάννης ο Κολοβός»

Ο Αββάς Ιωάννης ο Κολοβός, προτού γίνει Ερημίτης, έζησε πολλά χρόνια την υποταγή κάποιου γέροντος στη Θηβαϊδα. Όταν πρωτοπήγε, για να τον δοκιμάση ο Αββάς του, τον πήρε μια μέρα και αφού περπάτησαν δώδεκα ώρες δρόμο από την καλύβα τους, έφθασαν σ’ ένα τόπο άνυδρο. Πήρε τότε ο Γέροντας το ραβδί του, το έμπηξε στη γη και πρόσταξε το νεαρό Ιωάννη να πηγαίνη κάθε μέρα μ’ έναν κάδο νερό να το ποτίζη. Ο καλός υποτακτικός έκανε πρόθυμα τον ορισμό του Γέροντος. Ύστερα από τρία χρόνια το ξερό ξύλο βλάστησε κι’ έκανε καρύδια. Τα πήρε ο Γέροντας και τα πήγε την Κυριακή στην Εκκλησία. Μετά τη λειτουργία τα μοίρασε στους Εριμήτες, λέγοντάς τους:
- Ελάτε, αδελφοί. Να γευτήτε τους καρπούς της υπακοής.
Γνώσεσθε την αλήθεια και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς
NIKOSZ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 6135
Εγγραφή: Τετ Οκτ 04, 2006 5:00 am
Τοποθεσία: Αθηνα

Δημοσίευση από NIKOSZ »

http://img.pathfinder.gr//clubs/files/46610/20.html

Η ΥΠΑΚΟΗ ΣΕ ΓΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟ
ΤΗΝ ΠΛΑΝΗ ΤΟΥ «ΓΕΡΟΝΤΙΣΜΟΥ»

Αγίου ΙΓΝΑΤΙΟΥ Μπριατσιανίνωφ

ΠΗΓΗ ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΟΝ ΕΓΚΟΛΠΙΟΝ
Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον με τον αμαρτωλό
paroikos
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1253
Εγγραφή: Δευ Μάιος 15, 2006 5:00 am

Δημοσίευση από paroikos »

Kαι συνεχίζει ο αγ. Ιωάννης της Κλίμακος, ότι εφόσον εξετάσεις κάποιον πνευματικό και θεωρήσεις ότι είναι καλός, του κάνεις υπακοή απόλυτη.

Αγαπητέ Μιχάλη. Θα έχεις σίγουρα διαβάσει τον βίο του Γέροντα Παΐσιου, ο οποίος "εξομολογείται" ότι στα πρώτα βήματα για την καλογερική, εμπιστευόταν πνευματικούς κρίνοντας κατ' όψιν και ταλαιπωρήθηκε. Αυτό εξήγησε ότι συνέβη για να "ξεχρεώσει" καμιά αμαρτία.

Προσωπικά γνωρίζω περίπτωση φίλου που δεν έχει σχέση με το θέμα αλλά είναι κάτι παραπλήσιο. Ο φίλος εξομολογούνταν σε έναν πολύ καλό πνευματικό. Πραγματικά είχε αγιότητα ο πνευματικός αυτός. Ο φίλος λοιπον, για λόγους εργασίας, άλλαξε πόλη και πήρε ευλογία να εξομολογείται αλλού. Ο νέος του πνευματικός ήταν πολύ απλός. "Δεν σου γέμιζε το μάτι" που λένε. Και οι συμβουλές του τηλεγραφικές και πολύ απλοϊκές. Εκ πρώτης όψεως απογοητεύτηκε συγκρίνοντας τον πρώην με τον νυν πνευματικό αλλά έκανε υπομονή. Σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα δεν μπορώ τις πρώτες μου εντυπώσεις να τις κάνω συμπεράσματα, μου έλεγε. Κι όμως με τον καιρό, με τις μικρές συμβουλές και με την τακτική του νέου πνευματικού, απαλλάχτηκε από πάθος που τον ταλαιπωρούσε χρόνια! Άρα παίζει ρόλο και η προσωπικότητα του ανθρώπου.

Εγώ, προσωπικά, έχω γνωρίσει άτομα με προβλήματα που εξαιτίας τους θα μπορούσε να κατηγορηθεί κάποιος πνευματικός πως "δεν κάνει δουλειά" ή ακολουθεί λάθος δρόμους. Όμως τα άτομα αυτά, ερμήνευαν με τον χαλασμένο τους λογισμό και όπως ήθελαν τα λεγόμενα του πνευματικού, κάνανε άλλα αντ' άλλων και βρέθηκαν σε δυσχερή θέση. Με λίγα λόγια παρερμήνευαν και διαστρέβλωναν τα λόγια του πνευματικού τους ή ακόμη και τις οδηγίες που έδινε....άρα η σχέση πνευματικού-εξομολογούμενου είναι αμφίδρομη, χωρίς να αποκλείονται και περιπτώσεις που περιγράφεις.
lovethink
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 5014
Εγγραφή: Πέμ Μαρ 09, 2006 6:00 am

Re: ΜΠΟΡΕΙ....???

Δημοσίευση από lovethink »

Οταν πας σε ένα γιατρό και σου φανεί κομπογιανίτης θα πας και αλλού για δεύτερη γνώμη
Οταν πας σε γιατρό και δεν σου ελλατώσει τον πόνο στο ελάχιστο θα πας σε άλλο γιατρό
Οταν αυτά τα κάνεις για το σώμα σου πόσο μάλλον για τη ψυχή σου ?
Οταν πας σε ένα γιατρό και σου ελλατώσει το πόνο πάλι θα έχεις το νου σου μη τυχόν η ελλάτωση του πόνου επιφέρει αδράνεια απέναντι στην ασθένεια που πρέπει να προσέχεις
Καλή Σαρακοστή
nkope
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1347
Εγγραφή: Σάβ Απρ 08, 2006 5:00 am
Τοποθεσία: Κοζάνη
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από nkope »

Όμως Μάνο με το γιατρό τ΄ αποτελέσματα είναι ορατά και αντικειμενικά, ώστε να μπορείς κι ο ίδιος να καταλάβεις αν κάνει ο γιατρός ή όχι. Άλλωστε δε χρειάζεσαι την άδειά του για να τον αλλάξεις.

Για τον Πνευματικό τ΄αποτελέσματα θα είναι ορατά, όταν θά ΄ναι πια πολύ αργά. Επιμένω ότι για ν΄αλλάξεις Πνευματικό πρέπει να 'ναι για πολύ σοβαρό λόγο και να πάρεις την ευλόγια του ή την ευλογία ενός καταξιωμένου Γέροντα.
Ionas έγραψε:Συμφωνώ με το Νεοκόπο, νομίζω αυτή είναι η Ορθόδοξη πρακτική.
Αυτός είμαι εγώ;;; :lol: :lol: :lol:

Ρε παιδιά το nkope σημαίνει Νίκος Κοπελιάς. Αυτό είναι τ΄όνομά μου. Προτιμώ να με λέτε Νίκο.
lovethink
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 5014
Εγγραφή: Πέμ Μαρ 09, 2006 6:00 am

Δημοσίευση από lovethink »

nkope έγραψε:
Ρε παιδιά το nkope σημαίνει Νίκος Κοπελιάς. Αυτό είναι τ΄όνομά μου. Προτιμώ να με λέτε Νίκο.
ΑΦΜ δε μας έδωσες ......... 8)
Καλή Σαρακοστή
Απάντηση

Επιστροφή στο “Λειτουργικά Θέματα.”