Δεύτερος γάμος κληρικών

Συντονιστής: Συντονιστές

konstantinoupolitis
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1080
Εγγραφή: Τετ Ιαν 17, 2007 6:00 am
Τοποθεσία: Μακεδονία

Δημοσίευση από konstantinoupolitis »

Αν διαβάσεις το άρθρο μου περι Γάμου στο εδώ λήμμα "Τα Ιερά Μυστήρια" ίσως βρεις απαντήσεις για πολλές απορίες σου.

Κατα τον Απόστολο Παύλο η διγαμία δηλαδή ο 2ος Γαμός επιτρέπεται "ταις χήραις" και μάλιστα με προτροπή να μείνει παρα την χηρεία άγαμος. Συνεπώς η ερώτηση που πρέπει να τεθεί είναι εάν επιτρέπεται γενικά σε άνδρα να προχωρήσει σε 2ο Γάμο έστω και αν ο πρώτος λύθηκε νόμιμα, με θάνατο δηλαδή ή απο Μοιχεία. Ο ιερεύς είναι που δεν παντρεύεται 2η φορά, ή απλώς η Εκκλησιαστική Παράδοση επιτρέπει στον άνδρα μόνο ένα Γάμο και αυτό έχει τηρηθεί μέχρι σήμερα μόνο στην περίπτωση των Κληρικών;

Κατα την περίοδο του Βυζαντίου και με διάφορες σχετικές νομικές διατάξεις επετράπη ο 2ος και ο 3ος Γάμος έως και ο 4ος, ακριβώς γιατί σε δεδομένες στιγμές έπρεπε να νομιμοποιηθούν ανάλογες καταστάσεις που ο αυτοκράτωρ διατηρούσε(ανάγκη διαδόχου, νομιμοποίηση παράνομου δεσμού κ.τ.λ.). Εντούτοις τα λόγια του Αποστόλου Παύλου καθώς και τα σχετικά του Χριστού περι Μοιχείας αυτού που παντρεύεται διαζευγμένη(και εδώ εννοείται η νομίμως διαζευγμένη), είναι χαρακτηριστικά.
paroikos
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1253
Εγγραφή: Δευ Μάιος 15, 2006 5:00 am

Δημοσίευση από paroikos »

Αν ακούσεις το καινούργιο cd που έβγαλα με τιτλο "Τι γυρεύει τέτοια ώρα ο ψαρας μέσα στη χώρα" θα καταλάβεις ακόμη περισσότερα. :lol: :lol: :lol: :lol: Γιατι αν κατάλαβες καλά, καλέ μου φίλε, όχι μόνο απάντηση δεν πήρες " αλλά βγήκε και λάθος η ερώτησή σου.. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Από την Πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
konstantinoupolitis
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1080
Εγγραφή: Τετ Ιαν 17, 2007 6:00 am
Τοποθεσία: Μακεδονία

Δημοσίευση από konstantinoupolitis »

Προς pariko,

Δεν αναφερόμουν σε εσένα αλλά στον συντάκτη του άρθρου amos. Σε αυτό έφταιξα εγώ καθώς ήσουν ο αμέσως προηγούμενος και λογικό ήταν να θεωρήσεις πως απευθύνομαι σε εσένα, αφού δεν έγραψα ρητά το όνομά του.

Κόττης Κωνσταντίνος
paroikos
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1253
Εγγραφή: Δευ Μάιος 15, 2006 5:00 am

Δημοσίευση από paroikos »

Μα Κων/πολιτη ούτε κι εγω αναφερόμουν σε σενα
katia
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 121
Εγγραφή: Πέμ Ιαν 11, 2007 6:00 am
Τοποθεσία: Δωδεκάνησα

Δημοσίευση από katia »

parikos_ έγραψε:Αν ακούσεις το καινούργιο cd που έβγαλα με τιτλο "Τι γυρεύει τέτοια ώρα ο ψαρας μέσα στη χώρα" θα καταλάβεις ακόμη περισσότερα. :lol: :lol: :lol: :lol: Γιατι αν κατάλαβες καλά, καλέ μου φίλε, όχι μόνο απάντηση δεν πήρες " αλλά βγήκε και λάθος η ερώτησή σου.. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Από την Πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Και ο σοφός του αμαθίου δίνει εντύπωση ηλιθίου...
SOFRON
Νέο Μέλος
Νέο Μέλος
Δημοσιεύσεις: 1
Εγγραφή: Τρί Φεβ 20, 2007 6:00 am

Δεύτερος Γάμος Κληρικών

Δημοσίευση από SOFRON »

Εάν μελετήσουμε τόσο τους κανόνες της Εκκλησίας όσο και την μακραίωνη ιστορία της ορθοδόξου Εκκλησίας μας μέσα στο διάβα τόσων αιώνων είμαι σίγουρος πως μόνο για γέλια είναι τό θέμα του δευτέρου γάμου των κληρικών.
Πρώτα απ'όλα ο έγγαμος κληρικός όταν χειροτονείται παντρεύεται την εκκλησία, τό Χριστό. Βεβαίως επέλεξε, και συμφωνώ μ΄αυτό, νά υπηρετήσει τήν ιερωσύνη μέσα από το γάμο. Ο ίδιος ο Κύριος ονομάζει το μυστήριο τούτο "μέγα" καί κανείς δεν αμφισβητεί τήν ιερότητά του, την αξία του, αλλά και τήν ανάγκη όλων όσων θέλουν να δημιουργήσουν μία κατά Θεόν οικογένεια.
Δεν χάνει όμως και ο κληρικός και η Εκκλησία από το δεύτερο γάμο;Φανταστείτε τόν κληρικό γαμπρό;Φανταστείτε τον νά ψάχνει να βρει δεύτερη σύζυγο, πρεσβυτέρα;
Είναι μεγάλος σταυρός βεβαίως, ο κληρικός που επέλεξε τήν έγγαμη ιερωσύνη, να είναι αναγκασμένος να συνεχίσει τον αγώνα της θεώσεως μόνος του. Όμως μην ξεχνάμε και το γάμο του με την Εκκλησία. Ο Χριστός δεν θα τον βοηθήσει;Ίσως είναι μία δοκιμασία από το Θεό για να αγωνιστεί περισσότερο, για να προσφέρει περισσότερα, για να λάμψει (αφού σηκώσει το σταυρό του μέχρι τέλους) περισσότερο στη Βασιλεία του Θεού.
Ας δούμε και τους παπικούς. Την κατάντεια τής λεγομένης δικής τους "ιερωσύνης". Θέλουμε να καταντήσουμε έτσι;Θέλουμε να ανοίξουμε γραφεία συνοικεσίων για τους κληρικούς;Δεν είναι κατάντεια αυτό;
Ας σκήψει ο κληρικός στο πετραχήλι του πνευματικού του και εκεί ας πάρει αποφάσεις. Ας δεχθεί το θέλημα του Θεού και ας προχωρήσει! Είμαι βέβαιος ότι θα δεχθεί πολύ χάρι και ευλογία από το Θεό!
Όντως ένας γάμος υπάρχει. Οι άλλοι δύο στηρίζονται στην μεγάλη οικονομία της Εκκλησίας, η οποία είναι ΜΑΝΑ καί θέλει να βοηθήσει τόν άνθρωπο και τις αδυναμίες του!
Είναι απαράδεκτος ο δεύτερος γάμος των κληρικών, οι οποίοι έχουν ταχθεί σε ένα σκοπ΄΄ο. Έχουν δώσει τον εαυτό τους στην Εκκλησία του Θεού καί στο λαό του Θεού. Πιστεύω ότι ο κληρικός που θέλει να εργαστεί και να προσφέρει στον αμπελώνα του Κυρίου σίγουρα δεν θα βρεί χρόνο να ψάξει για "δεύτερη σύζυγο".
Ας αποκτήσουμε ορθόδοξο φρόνημα γιατί πραγματικά κινδυνεύουμε από τό οικουμενιστικό πνεύμα που δυστυχώς και μέλη της ορθοδόξου Εκκλησίας μας θέλουν να μας αναγκάσουν να υιοθετήσουμε. Ας μην αλλοιώσουμε άλλο την ορθοδοξία μας και ας σταματήσουμε να παίζουμε με τους κανόνες της Εκκλησίας, διότι η ποαραβίασή τους θα έχει συνέπειες!
Ο Θεός ας μην επιτρέψει τέτοια διαστρέβλωση της ζωής της ορθδόξου Εκκλησίας και πίστεώς μας και των λειτουργών της.
"...ΠΡΟΣΔΟΚΩ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΝΕΚΡΩΝ..."
Απάντηση

Επιστροφή στο “Εκκλησιαστική Επικαιρότητα”