Πρόσφορο - Συμβολισμοί και χρήση - Συνταγές - Βίντεο

Συζητήσεις και γνώμες για τα Ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας μας. Θέματα Λατρείας.

Συντονιστής: Συντονιστές

Άβαταρ μέλους
smarti
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 5165
Εγγραφή: Κυρ Μαρ 09, 2008 6:00 am
Τοποθεσία: Σμαρώ@Κατερίνη, Σέρρες

Re: Πρόσφορο - Συμβολισμοί και χρήση

Δημοσίευση από smarti »

paulina έγραψε:Η ζύμη σου δεν πρέπει να είναι πολυ σφιχτή. Μόλις κάνεις και την τρίτη φορά με αλευράκι και το ζυμώσεις, το σκεπάζεις και το αφήνεις να φουσκωσει. Το προζύμι σου δεν το βάζεις όλο, αλλά το κρατάς στο ψυγείο και το χρησιμοποιείς όποτε θέλεις να κάνεις πρόσφορα. Όταν θα αρχίσει να τελειώνει κρατάς λίγη ζύμη από τα επόμενα προσφορα σου.
Ευχαριστώ πάρα πάρα πάρα πάρα πολύ!!! :6 :6 :6 :6 :6 :6 :6 :6 :6 :6 :6 :6 :6 :6 :6 :6 :6 :6 :6 :6 :6 :6
Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία ο Κύριος μετά Σου. Ευλογημένη Συ εν Γυναιξί και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου, ότι Σωτήρα έτεκες των ψυχών ημών.
Domna
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 6147
Εγγραφή: Τετ Μαρ 29, 2006 6:00 am
Τοποθεσία: Γερμανία
Επικοινωνία:

Πρόσφορο

Δημοσίευση από Domna »

Ο αληθινός χριστιανός έχει τρία γνωρίσματα:
1. Διαβάζει τον Λόγο του Θεού (Αγία Γραφή).
2. Τον εφαρμόζει στη ζωή του.
3. Φροντίζει να τον διαδίδει για να σώζονται και οι άλλοι και να γίνονται κοινωνοί του θαύματος που έζησε.
Domna
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 6147
Εγγραφή: Τετ Μαρ 29, 2006 6:00 am
Τοποθεσία: Γερμανία
Επικοινωνία:

ΜΑΘΕ ΝΑ ΖΥΜΩΝΕΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΟ

Δημοσίευση από Domna »

Πλησιάζοντας στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα όλοι οι Χριστιανοί θα προσέλθουμε στα Ιερά της Εκκλησίας μας Μυστήρια με πρώτα αυτά της εξομολογήσεως και της Θείας Ευχαριστίας.' Όπως όλοι γνωρίζουμε για την Θεία Λειτουργία χρειάζονται ,ανάμεσα στα άλλα ,και τα πρόσφορα από τα οποία θα εξέλθει ο "Αμνός " και οι "Μερίδες " της Θεοτόκου ,των Αγίων και των ζώντων και κεκοιμημένων Χριστιανών.Στις ημέρες μας παρατηρείται το φαινόμενο οι Χριστιανοί να προσκομίζουν στον Ναό πρόσφορα που αγόρασαν από τον φούρνο και που βέβαια ε να ακατάλληλα για να χρησιμοποιηθούν στην Θεία Λειτουργία.Αυτό συμβαίνει γιατί οι νέες κυρίως γυναίκες δεν γνωρίζουν τον τρόπο παρασκευής μιας "λειτουργιάς",όπως είναι η άλλη ονομασία του πρόσφορου.Στα παλαιότερα χρόνια κάθε νοικοκυρά μάθαινε από την μητέρα της την συνταγή και σε κάθε σπίτι μοσχοβολούσε συχνά το θυμίαμα και το άρωμα του φρέσκου ζυμωτού πρόσφορου που θα πήγαινε στην Εκκλησία να λειτουργηθεί.Πιστεύουμε ότι αυτή η ευλογημένη συνήθεια πρέπει να συνεχισθεί και επειδή γνωρίζουμε πως πολλές ευσεβείς γυναίκες,αλλά και άνδρες,επιθυμούν να φτιάξουν το δικό τους πρόσφορο παραθέτουμε τις συνταγές όπως αυτές μας τις παρέδωσε ο σεβαστός Ηγούμενος της Ιερά Πατριαρχικής Μονής της Παναγίας Τατάρνης Ευρυτανίας Αρχιμανδρίτης Δοσίθεος.ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ





Χρειάζεται να έχουμε:
α) Μια ειδική λεκάνη (πλαστική ή ανοξείδωτη) για το ζύμωμα,
β) ένα μικρότερο αλλά βαθύ δοχείο για το προζύμι,
γ) ένα μικρό σφραγιστό δοχείο (τάπερ π.χ.) για την φύλαξη του προζυμιού για το ή τα επόμενα πρόσφορα, επειδή η χρήσις μαγιάς απαγορεύεται,
δ) μια καλή σφραγίδα (ξύλινη και όχι πλαστική) που να έχη καλά σκαλισμένα τα γράμματα (ΙΣ-ΧΣ-ΝΙ-ΚΑ, ΜΡ-ΘΕΟΥ και τα εννέα τάγματα των αγίων). Τέτοιες σφραγίδες μόνον στο Άγιον Όρος κατασκευάζονται. Μπορείτε να τις βρήτε στην Αθήνα ή σε άλλες μεγάλες πόλεις στα θρησκευτικά Βιβλιοπωλεία, ή σε καταστήματα εκκλησιαστικών ειδών. Οι πλαστικές σφραγίδες που κυκλοφορούν στο εμπόριο δεν είναι κατάλληλες γιατί «κολλούν» στο ζυμάρι. Επίσης οι ξύλινες του εμπορίου είναι της μηχανής γι' αυτό δεν έχουν καλές τις εκτυπώσεις των γραμμάτων.
ε) Ειδικό ταψάκι ή ταψάκια αρκετά βαθειά, αλλά που να χωρούν μόνον ένα πρόσφορο, αλουμίνια ή ανοξείδωτα (καλύτερα είναι τα αλουμίνια γιατί τα ανοξείδωτα «αρπάζουν» εύκολα και καίνε το πρόσφορο),
στ) ένα ειδικό πλατύ πινελάκι (καλής ποιότητος για να μην αφήνει τρίχες) για το άλειμμα του ταψιού,
ζ) 3-4 βαμβακερές πετσέτες, πού θα χρησιμοποιούνται μόνον για τα πρόσφορα,
η) 1 χοντρό μάλλινο κάλυμμα για το «γίνωμα» και
θ) μια λευκή καθαρή λινή πετσέτα για την μεταφορά του πρόσφορου στον Ναό.
Όλα αυτά τα διατηρούμε καθαρά σ' ένα ειδικό χώρο ή σε ερμάριο (ντουλάπι) χωρίς να τα χρησιμοποιούμε για τίποτε άλλο. Για ταραμοσαλάτες και σκορδαλιές έχουμε άλλα δοχεία. Και για καθαριότητα έχουμε άλλες πετσέτες.

Α' Παρασκευή νέου προζυμιού

Εδώ πέραν της πράξεως χρειάζεται πίστις και καθαρότης βίου.
Περνούμε ένα κλαδί βασιλικό από την ύψωσι του Τιμίου Σταυρού (εκ των χειρών του Ιερέως και όχι απ' τον δίσκο ή απ' τον επίτροπο).
Πριν ξεραθή, ένα απόγευμα, ρίχνουμε στο δοχείο που «αναπιάνουμε» το προζύμι, λίγο χλιαρό νερό. Σ' αυτό εμβαπτίζουμε τον κλάδο του βασιλικού σταυρώνοντας μέσα στο νερό τρεις φορές και ψάλλοντας συγχρόνως το «Σώσον Κύριε, τον λαόν Σου» και το «Ο υψωθείς εν τω Σταυρώ εκουσίως».
Αφαιρούμε τον βασιλικό και ρίχνουμε σκληρό αλεύρι λίγο-λίγο, ανακατεύοντας μ' ένα κουτάλι, ώσπου να γίνη ένας παχύρευστος χυλός. Τυλίγουμε το δοχείο με μια καθαρή πετσέτα και με το μάλλινο κάλυμμα καί τοποθετούμε σε μέρος ζεστό.
Το πρωί αναπιάνουμε το προζύμι με λίγο χλιαρό νερό και λίγο αλεύρι ακόμη και το αφήνουμε και πάλι τυλιγμένο στο ίδιο ζεστό μέρος.
Το βράδι κάνουμε πάλι το ίδιο με λίγο χλιαρό νερό και λίγο αλεύρι και το αφήνουμε τυλιγμένο στο ίδιο ζεστό μέρος έως το πρωί.
Επαναλαμβάνουμε δηλ. το ίδιο πράγμα τρεις φορές.
Το πρωί ζυμώνουμε το ή τα πρόσφορα με σκληρό αλεύρι, χλιαρό νερό και άλας όπως θα περιγράψουμε πιο κάτω.
Υπ' όψιν ότι απ' το ζυμάρι του πρόσφορου θα κρατήσουμε ένα κομμάτι για προζύμι για το επόμενο ζύμωμα. Το αφήνουμε μέσα στο μικρό ειδικό δοχείο να φούσκωση καλά (αυτό πρέπει πάντοτε να γίνεται μετά από κάθε ζύμωμα) καί κατόπιν σκεπασμένο το τοποθετούμε στην συντήρησι του ψυγείου.
Αν αυτά όλα μας φαίνονται δύσκολα (για τους λόγους πού προαναφέραμε) υπάρχει απλούστερος τρόπος:
Δανειζόμαστε προζύμι απ' την γειτόνισσα ή από άλλη Χριστιανή και όταν ζυμώσουμε το επιστρέφουμε.
Σημειώστε ότι σε πολλά χωριά οι Χριστιανές «αναπιάνουν» νέο προζύμι την στιγμή που θα χτυπήσουν οι καμπάνες για τον όρθρο των Χριστουγέννων (οι λόγοι είναι προφανείς).

Β' «Ανάπιασμα» του προζυμιού

Για το «ανάπιασμα» και το ζύμωμα του προσφόρου χρησιμοποιούμε αλεύρι σκληρό και εί δυνατόν κίτρινο. Τέτοιο αλεύρι κυκλοφορεί στην αγορά χύμα στους φούρνους ή σε συσκευασία του ενός κιλού στα καταστήματα τροφίμων. Εάν έχουμε μόνον μαλακό αλεύρι τότε προσθέτουμε 1/4 της ποσότητος σιμιγδάλι ψιλό.
Δεν λησμονούμε ποτέ να κοσκινίσουμε το αλεύρι.
Και αρχίζουμε το «ανάπιασμα».
Κατά το απόγευμα βγάζουμε το προζύμι από το ψυγείο καί τοποθετούμε σε ζεστό μέρος ώστε να αρχίση να «κινείται».
Το βράδυ περνούμε το 1/4 της ποσότητας του αλεύρου πού θα χρησιμοποιήσουμε για την παρασκευή του πρόσφορου (εάν θα χρησιμοποιήσουμε 1 κιλό για το ζύμωμα, περνούμε απ' αυτό τα 250 γρ. περίπου) καί «αναπιάνουμε» το προζύμι.
Ζεσταίνουμε ελαφρά (χλιαραίνουμε) λίγο νερό καί το ρίχνουμε στο ειδικό δοχείο αναπιάσματος του προζυμιού. Ρίχνουμε το προζύμι και το ανακατεύουμε καλά να λειώση και να διαλυθή. Ρίχνομε σιγά-σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά ώστε να γίνη ένας παχύρευστος χυλός. Προσέχουμε το δοχείο να έχη αρκετό περιθώριο για το φούσκωμα (τουλάχιστον διπλάσιο). Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και το μάλλινο κάλυμμα καί τοποθετούμε σε ζεστό μέρος (κάτω όμως από 50°) όλη την νύχτα.





Γ΄ Ζύμωμα προσφόρου

Το πρωί στην ειδική λεκάνη του ζυμώματος ρίχνουμε το περισσότερο αλεύρι (κρατούμε λίγο, μήπως πέσει πολύ το νερό) μέσα, κάνουμε μια λακκουβίτσα καί ρίχνομε μέσα το γινωμένο προζύμι.
Χλιαραίνουμε λίγο νερό, ρίχνοντας μέσα και μια πρέζα αλάτι (αυξομειώνοντας την ποσότητα, αναλόγως ποσότητος αλεύρου) ψιλό για να λειώσει αμέσως.
Κάνουμε το σημείο του Τ. Σταυρού, σταυρώνουμε τρις και την λεκάνη, λέγοντας καί το «Πάτερ ημών» καί αρχίζουμε να ζυμώνουμε (λέγοντας μέσα μας την ευχή «Κύριε Ιησού Χριστέ Ελέηοόν με»).
Ρίχνουμε λίγο-λίγο το νερό και μετά προσοχής μην πέσει πολύ. Η ποσότης του νερού εξαρτάται από το αλεύρι. Άλλες ποιότητες «τραβούν» πολύ νερό, άλλες όχι, έστω κι αν προέρχονται από σκληρές ποικιλίες.
Ζυμώνουμε καλά έως ότου «γυαλίση» το ζυμάρι.
Προσοχή! Το πρόσφορο δεν ζυμώνεται, όπως το ψωμί.
Πρέπει η ζύμη να γίνη σκληρή, ώστε να αποτυπώνεται καλά η σφραγίδα, και να μη σβήνει κατά το «ανέβασμα», αλλά και να μη κάνη μεγάλες «φουσκάλες».
Επίσης δεν πρέπει η ζύμη να γίνη πολύ σκληρή γιατί σκάει στο ψήσιμο και στο κόψιμο τρίβεται σε ψίχουλα.
Με την πράξι θα μάθετε. Εξ άλλου 4 με 5 αποτυχίες στην αρχή επιτρέπονται καί δικαιολογούνται.
Όταν ζυμωθεί καλά, λοιπόν, αφήνουμε για 5-10 λεπτά την ζύμη στην λεκάνη σκεπασμένη με μια καθαρή πετσέτα.
Στο διάστημα της αναμονής αλείφουμε το ή τα ταψάκια με το πινελλάκι με λίγο λάδι, προσέχοντας να αλειφθούν στεγνά.
Μπορούμε αντί για λάδι να αλείψουμε το ταψάκι με καθαρό κηρί. Βάζουμε ένα κομματάκι καθαρό κηρί στο κέντρο του ταψιού και ζεσταίνουμε λίγο από κάτω. Το κηρί λειώνει καί σκορπίζεται, κουνάμε και μεις λίγο να αλειφθούν καί τα χείλη του ταψιού καί στραγγίζουμε τυχόν περισσεύματα.
Κατόπιν κόβουμε από την ζύμη ένα κομμάτι (το 1/20 περίπου) για να παραμείνη στο ψυγείο για προζύμι (το αφήνουμε όπως προείπαμε 5-6 ώρες εκτός ψυγείου για να «ανέβη»). Οι παληοί διατηρούσαν το προζύμι μέσα στο αλεύρι, ελλείψει ψυγείου.
Πλάθουμε την ζύμη καλά επάνω σ' ένα καθαρό μάρμαρο ή σε οποιαδήποτε καθαρή λεία επιφάνεια, και την κάνουμε ένα κύλινδρο, ισιώνοντας τις δύο άκρες με τις παλάμες μας.
Σηκώνουμε τον κύλινδρο όρθιο και τον σφίγγουμε στην μέση ώστε να γίνη στενότερος. Στρίβουμε μια στροφή την ζύμη και κατόπιν πατούμε τα δύο άκρα ώστε να ενωθούν. Τοποθετούμε στο ταψί και πατάμε με την παλάμη ώστε η ζύμη να κάλυψη όλο το ταψί.
Αν δεν το καταφέρνουμε αυτό (γιατί τον τρόπο αυτό πρέπει να τον δούμε με τα μάτια μας) υπάρχουν άλλοι δύο τρόποι ευκολότεροι. Κάνουμε δύο μπαλίτσες με την ζύμη (χωρίς όμως να την αλευρώσουμε, γιατί δεν σμίγουν, δεν ενώνονται), τις πατάμε την μία με την άλλη καί τοποθετούμε στο ταψί πατώντας με την παλάμη. Ο άλλος τρόπος είναι ακόμη απλούστερος. Κάνουμε την ζύμη μία σφαίρα, ενωμένη καλά, τοποθετούμε στο ταψί και πατάμε με την παλάμη.
Σε πολλά μέρη δεν χρησιμοποιούν ταψάκια.
Φουρνίζουν τα πρόσφορα ελεύθερα στην πλάκα του φούρνου.
Έτσι όμως υπάρχει φόβος να «στραβώσουν». Υπάρχουν επίσης φόρμες χωρίς πάτο για πολλά πρόσφορα ο' ένα ταψί.
Τα χωρίς φόρμες πρόσφορα μέσα σ' ένα ταψί κολλούν μεταξύ τους καί όταν τα ξεκολλούν μετά το ψήσιμο είναι «οικτρόν ιδέσθαι».
Και επανερχόμεθα:
Κάνουμε το σημείον του Τ. Σταυρού, περνούμε την σφραγίδα και την πατάμε στο μέσον της ζύμης, ώστε να χωθή καλά στο ζυμάρι. Κρατάμε 2-3 δευτερόλεπτα και μετά την αποσύρουμε με προσοχή. Προσέχουμε να μη υπερεκχειλίση η ζύμη γύρω από την σφραγίδα γιατί τότε η σφραγίδα δεν αποκολλάται.
Αν φοβούμεθα ότι η σφραγίδα θα «κολλήσει» την πασπαλίζουμε πρώτα με λίγο αλεύρι, την τινάζουμε καλά και μετά σφραγίζουμε. Δεύτερο σφράγισμα απαγορεύεται. Αν αποτύχουμε στην πρώτη, ξαναζυμώνουμε την ζύμη.
Μετά απ' αυτό σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα καί με το μάλλινο ρούχο, προσέχοντας να μη βαρύνει επάνω και χαλάση το αποτύπωμα της σφραγίδας (βλογερό το λένε στα βουνά) φουσκώνοντας.
Τοποθετούμε σε θερμό μέρος.
Όταν φουσκώσει και αρχίζει να σκάζει ολίγον στα χείλη είναι έτοιμο. Ανάβουμε τον φούρνο στους 180° ολίγον ενωρίτερα ώστε να έχη προθερμανθεί. Εάν το βάλουμε στον φούρνο την ώρα πού τον ανάβουμε, τότε θα εξακολουθήσει να φουσκώνη οπότε θα χαλάση η σφραγίδα.
Με μια οδοντογλυφίδα τρυπάμε το πρόσφορο σε μέρη πού δεν αλλοιώνονται οι παραστάσεις της σφραγίδας, (τρυπάμε κυρίως στις γωνίες του ΙΣ-ΧΣ-ΝΙ-ΚΑ, της Θεοτόκου καί των εννέα ταγμάτων και γύρω από την σφραγίδα).
Εάν κατά την διάρκεια του φουσκώματος έχουν πιάση σκληρή κρουστά (κυρίως όταν ό καιρός είναι ξηρός, ή το θέρος), πριν το φουρνίσουμε ψεκάζουμε με λίγο νερό κρύο (με τον ψεκαστήρα του σιδηρώματος γίνεται ενιαίο το ψέκασμα).
Ψήνουμε για 3/4 της ώρας ή και μία ώρα (αναλόγως μεγέθους).
Προσέχουμε να μη σκουρίνουν από πάνω, μόνον να ροδίσουν. Το πρόσφορο δεν ψήνεται πολύ όπως το ψωμί. Χρειάζεται μόνον ρόδισμα καί στράγγισμα. Σε περίπτωση που ροδίση πρόωρα καλύπτουμε με ένα κομμάτι λαδόκολλα ή χαρτιού περιτυλίγματος.
Όταν το βγάλουμε από την φωτιά, το τυλίγουμε με μια καθαρή πετσέτα και το τοποθετούμε σε μια νάϋλον σακκούλα, την οποία δένουμε. Το αφήνουμε έως ότου κρυώση (αυτό γίνεται για να γίνη η άνω κόρα μαλακή, και να μπορεί ό ιερεύς ευχερώς να εξαγάγη τον Αμνόν, την Θεοτόκον και τα εννέα τάγματα των αγίων).
"Αν θέλουμε να γυαλίση, μόλις το βγάλουμε απ' τον φούρνο, το περνάμε με κρύο νερό απ' το πάνω μέρος, με το πινελλάκι μας, τιναχτό όμως για να μη έχη πολύ νερό καί για μία φορά μόνον.
Όταν κρυώσει είναι έτοιμο για τον ναό. Τυλίγουμε το πρόσφορο σε λευκή και καθαρή πετσέτα και το προσφέρουμε «ως ζεύγος τρυγόνων ή νεοσσούς περιστερών», τω υπέρ ημών προσφορά καί θυσία γενομένω υπέρ των «ημετέρων (ιερατικών) αμαρτημάτων καί των του λαού αγνοημάτων».

Δ' Μέθοδος Ταχυτέρα

Δια την παρασκευήν πρόσφορου υπάρχει και άλλη μέθοδος «ταχύτερα» (αιών ταχύτητος):
Αναπιάνουμε το προζύμι καί τοποθετούμε το δοχείο που το περιέχει μέσα σε άλλο μεγαλύτερο που έχει ζεστό (όχι καυτό) νερό. Αν χρειασθή ξαναζεσταίνουμε πάλι το νερό (χωριστά απ' το δοχείο του προζυμιού, για να μην «καή»)"
Σε δύο με τρεις ώρες είναι έτοιμο (φούσκωμα καί φουσκάλες). Ζυμώνουμε, όπως έχουμε περιγράψει. Τοποθετούμε το ταψί επάνω σε καυτό αλλ' όχι βραστό νερό. Ο ατμός θα ανεβάση το ζυμάρι γρήγορα.

Άλλος τρόπος:

Μπορούμε να τοποθετήσουμε (χωρίς νερό βέβαια) το προζύμι καί το ταψί σκεπασμένα με πετσέτα στον ηλεκτρικό φούρνο σε πολύ χαμηλή (την πιο χαμηλή) θερμοκρασία (οπωσδήποτε κάτω των 50ο), αφήνοντας την πόρτα του φούρνου λίγο ανοιχτή. Προζύμι και πρόσφορο ανεβαίνουν ταχύτατα. Για να μη «ξεραθή» το πρόσφορο από πάνω, ανάβουμε μόνον την κάτω αντίστασι του φούρνου.
Αν θέλομε να έχουμε πρόσφορα έτοιμα «εις πρώτην ζήτησιν», μπορούμε να τα βάλουμε μόλις κρυώσουν στην κατάψυξι τυλιγμένα σε χαρτί κουζίνας καί σε νάϋλον σακκούλα. Όταν χρειασθούμε αποψύχουμε από βραδύς. Στα παλαιά χρόνια η προσκομιδή εγίνετο με πέντε πρόσφορα (ανάμνηση του θαύματος των 5 άρτων). Επειδή αυτό ήταν δύσκολο συνδέθηκαν τα 5 σε ένα. Γι' αυτό η συνήθης σφραγίδα έχει πέντε τεμάχια.
Στο κέντρο είναι το ΙΣ-ΧΣ-ΝΙ-ΚΑ, από όπου εξάγεται ο Αμνός δια την μεταβολήν εις Σώμα Χριστού.
Στα δεξιά του Αμνού (αριστερά όπως βλέπουμε το πρόσφορο) είναι η μερίδα της Θεοτόκου (ΜΡΘΟΥ).
Αριστερά τα εννέα τάγματα των Αγίων (Άγγελοι, Προφήται, Απόστολοι, Ιεράρχαι, Μάρτυρες, Όσιοι, Ανάργυροι, Θεοπάτορες και άγιος της ημέρας και Ιεράρχης, ου την Θ. Λειτουργίαν επιτελούμεν (Ι. Χρυσόστομος ή Μέγας Βασίλειος).
Στο άνω μέρος είναι η μερίδα των ζώντων.
Στο κάτω μέρος είναι ημερίδα των κεκοιμημένων.
Αυτά βέβαια για τους ενοριακούς ναούς.
Για τα Μοναστήρια υπάρχει (ή πρέπει να υπάρχη) άλλη Τάξις.
Για τους Ορθοδόξους η παρασκευή πρόσφορου δεν είναι προαίρεσις, είναι καθήκον. Είναι κρίμα σε ενορίες χιλιάδων Χριστιανών να μην υπάρχη λειτουργία «σπιτική» για την Θ. Λειτουργία και να καταφεύγουν οι ιερείς στους φούρνους.

Από το βιβλίο ΚΑΛΟΓΗΡΙΚΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ του Αρχιμ. Δοασιθέου, έκδ. ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΤΑΤΑΡΝΗΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ, έκδ. ΕΝΑΤΗ, ΣΕΛ. 20-27


http://ektimotheou.blogspot.de/2012/03/ ... st_29.html
Ο αληθινός χριστιανός έχει τρία γνωρίσματα:
1. Διαβάζει τον Λόγο του Θεού (Αγία Γραφή).
2. Τον εφαρμόζει στη ζωή του.
3. Φροντίζει να τον διαδίδει για να σώζονται και οι άλλοι και να γίνονται κοινωνοί του θαύματος που έζησε.
Domna
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 6147
Εγγραφή: Τετ Μαρ 29, 2006 6:00 am
Τοποθεσία: Γερμανία
Επικοινωνία:

Πρόσφορο Βυζαντινό με προζύμι (Βίντεο)

Δημοσίευση από Domna »

Πρόσφορο Βυζαντινό με προζύμι (Συνταγή)
- 1500 γρ. αλεύρι χωριάτικο σταρένιο (κίτρινο)
- 800 ml νερό χλιαρό (21-30 °C)
- 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
- 300 γρ. προζύμι
- 1 ειδική σφραγίδα για πρόσφορα 17cm ( ξυλόγλυπτη)
- 1 ταψί αλουμινίου (27-30 εκ διάμετρο)
- 1 ζυγαριά κουζίνας (κατά προτίμηση ψηφιακή)
- 1 ξυλάκι για σουβλάκια
- Φούσκωμα για 3-6 ώρες (ανάλογα με την θερμοκρασία του χώρου).
- Προθέρμανση του φούρνου για 15' στους 180°C
- Ψήσιμο στους 180°C, 50-60 λεπτά (όχι στον αέρα!).

Σε μία σκάφη προσθέτουμε τα 800 ml νερό, το αλάτι και διαλύουμε μέσα το προζύμι. Προσθέτουμε περίπου 500 γρ αλεύρι και το ανακατεύουμε με μία κουτάλα (μέχρι να γίνει πηχτό σαν μουστάρδα). Σκεπάζουμε την σκάφη με μία πετσέτα και την αφήνουμε για τουλάχιστον 24 ώρες (μέχρι να βγάλει φυσαλίδες). Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και αρχίζουμε το ζύμωμα. Ζυμώνουμε με περίπου 20' (λέγοντας την ευχή). Αφαιρούμε 300 γρ. ζυμάρι (προζύμι) και το βάζουμε σε ένα τάπερ για την επόμενη εβδομάδα. Με την ζυγαριά χωρίζουμε το πρόσφορο σε 2 μέρη. Το ένα 1200 γρ και το άλλο 800 γρ. Το μεγάλο κομμάτι το ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μπάλα, στη συνέχεια το παίρνουμε το απλώνουμε στην φόρμα μέχρι να εφάπτεται με τα τοιχώματα. Με ένα βρεγμένο πινελάκι ζαχαροπλαστικής βρέχουμε το πάνω μέρος του κομματιού που απλώσαμε στην φόρμα. Στην συνέχεια παίρνουμε την μικρή μπάλα (800γρ) την τοποθετούμε πάνω από το βρεγμένο κομμάτι και την απλώνουμε ομοιόμορφα (ακτίνα περίπου 17 εκ), ώστε να γίνει το πρόσφορο διώροφο. Στην συνέχεια σφραγίζουμε με δύναμη το πάνω κομμάτι ώστε να ενωθούν. Αφήνουμε την σφραγίδα για 3 λεπτά πριν την αφαιρέσουμε. Κάνουμε 24 τρύπες με ξυλάκι από σουβλάκι, για να φεύγει ο αέρας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μια ώρα στους 180°C (όχι στο αέρα). Τυλίγουμε το πρόσφορο με μια πετσέτα, το κλείνουμε ερμητικά σε μια σακούλα και το αφήνουμε μέχρι να κρυώσει τελείως, ώστε να μαλακώσει από τους υδρατμούς του.

Προσευχή προσφόρου: Κύριε Σὲ εὐχαριστῶ γι᾿ αὐτὴν τὴν ἅγια ὥρα, ποὺ μὲ τὰ ἁμαρτωλά μου χέρια μὲ ἀξιώνεις νὰ ζυμώνω τὰ Πανάχραντα Δῶρα τῆς ἀγάπης Σου. Σὲ παρακαλῶ κατάπεμψε τὸ Πανάγιό Σου Πνεῦμα ποὺ εὐλογεῖ ὅλα τὰ Μυστήρια τῆς Ἐκκλησίας, νὰ εὐλογήσει καὶ τοῦτα τὰ Δῶρα γιὰ νὰ γίνουν καλὰ καὶ εὐπρόσδεκτα στὸ Ἅγιό Σου θυσιαστήριο. Καὶ σὲ παρακαλῶ νὰ τὰ δεχθῇς ὅπως ἐδέχθης τὴ θυσία τοῦ Ἄβελ, τὴ δοξολογία τῶν Ποιμένων, τὰ δῶρα τῶν Μάγων, τὰ δάκρυα τοῦ Πέτρου, καὶ τοῦ Ληστοῦ τὴν μετάνοιαν. Καὶ ἂς μὲ ἀξιώνεις νὰ σοῦ τὰ προσφέρω πάντοτε εὐσυνείδητα. Ἀμήν.
Δι᾿ εὐχῶν τῶν Ἁγίων Πατέρων ἡμῶν, Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ, ὁ Θεὸς ἡμῶν, ἐλέησον ἡμᾶς. Ἀμήν.

http://www.youtube.com/watch?v=bL-uQB6xCv8
Ο αληθινός χριστιανός έχει τρία γνωρίσματα:
1. Διαβάζει τον Λόγο του Θεού (Αγία Γραφή).
2. Τον εφαρμόζει στη ζωή του.
3. Φροντίζει να τον διαδίδει για να σώζονται και οι άλλοι και να γίνονται κοινωνοί του θαύματος που έζησε.
Domna
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 6147
Εγγραφή: Τετ Μαρ 29, 2006 6:00 am
Τοποθεσία: Γερμανία
Επικοινωνία:

Re: Πρόσφορο Βυζαντινό με προζύμι (Βίντεο)

Δημοσίευση από Domna »

Και ιδού κι άλλημία συνταγή για πρόσφορο
ΠΡΟΣΦΟΡΟ Η ΨΩΜΙ ΑΠΟ ΠΡΟΖΥΜΙ
http://www.youtube.com/watch?v=dEPs4g1g3ZE
Ο αληθινός χριστιανός έχει τρία γνωρίσματα:
1. Διαβάζει τον Λόγο του Θεού (Αγία Γραφή).
2. Τον εφαρμόζει στη ζωή του.
3. Φροντίζει να τον διαδίδει για να σώζονται και οι άλλοι και να γίνονται κοινωνοί του θαύματος που έζησε.
Domna
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 6147
Εγγραφή: Τετ Μαρ 29, 2006 6:00 am
Τοποθεσία: Γερμανία
Επικοινωνία:

Re: Πρόσφορο Βυζαντινό με προζύμι (Βίντεο)

Δημοσίευση από Domna »

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΖΑΧΟΛΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΜΕΤΟΧΙ ΑΓΙΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ
ΤΗΛ: 27430 31088
ΠΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΦΟΡΟ;

http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=ebN ... =endscreen
Ο αληθινός χριστιανός έχει τρία γνωρίσματα:
1. Διαβάζει τον Λόγο του Θεού (Αγία Γραφή).
2. Τον εφαρμόζει στη ζωή του.
3. Φροντίζει να τον διαδίδει για να σώζονται και οι άλλοι και να γίνονται κοινωνοί του θαύματος που έζησε.
Domna
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 6147
Εγγραφή: Τετ Μαρ 29, 2006 6:00 am
Τοποθεσία: Γερμανία
Επικοινωνία:

Re: Πρόσφορο - Συμβολισμοί και χρήση - Συνταγές - Βίντεο

Δημοσίευση από Domna »

Παιδιά , κάποια στιγμή , εαν με αξιώσει ο Θεός , θα ήθελα να κάνω πρόσφορο .
Θα ήθελα να μάθω , πόσο μεγάλο πρέπει να είναι το πρόσφορο ;
Πήρα σήμερα δύο στρόγγυλα ταψάκια , το ένα έχει 24 εκ διαμέτρου και το άλλο 18 εκ .
Ο αληθινός χριστιανός έχει τρία γνωρίσματα:
1. Διαβάζει τον Λόγο του Θεού (Αγία Γραφή).
2. Τον εφαρμόζει στη ζωή του.
3. Φροντίζει να τον διαδίδει για να σώζονται και οι άλλοι και να γίνονται κοινωνοί του θαύματος που έζησε.
Domna
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 6147
Εγγραφή: Τετ Μαρ 29, 2006 6:00 am
Τοποθεσία: Γερμανία
Επικοινωνία:

Re: Πρόσφορο - Συμβολισμοί και χρήση - Συνταγές - Βίντεο

Δημοσίευση από Domna »

Πρόσφορο


Συνταγή προσφόρου

Καλό είναι τα πρόσφορα να τα ζυμώνουμε μόνοι μας στο σπίτι για να έχουμε ευλογία και να γίνονται με προσευχή γιατί από αυτά θα προκύψει το σώμα του Κυρίου μας. Αν μπορούμε να ζυμώνουμε θα είναι το καλύτερο απο το να αγοράζουμε έτοιμα, τα οποία συνήθως δεν προσκομίζονται.

Προσευχή για το Πρόσφορο.

Βασιλεύ Ουράνιε Παράκλητε, το Πνεύμα της Αληθείας ο Πανταχού Παρών και τα Πάντα πληρών, ο Θησαυρός των Αγαθών και Ζωής Χορηγός Ελθέ και Σκήνωσε εν ημίν και καθάρησον ημάς από πάσης κηλίδος και Σώσον Αγαθέ τας ψυχάς ημών. Αμήν
1.1. Άγιος ο Θεός, Άγιος Ισχυρός, Άγιος Αθάνατος, Ελέησον ημάς (τρις)
2.2. Παναγία Τριάς, ελέησον ημάς. Κύριε ιλάσθητι ταις αμαρτίαις ημών, Δέσποτα, συγχώρησον τας ανομίας ημών. Άγιε επίσκεψαι και ίασαι τας ασθενείας ημών, ένεκεν του ονόματός σου.
3.3. Κύριε, ελέησον, Κύριε, ελέησον. Κύριε, ελέησον.
4.4. Δόξα Πατρί, και Υιώ, και Αγίω Πνεύματι. Και νυν και αεί, και εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.
5.5. Πάτερ ημών, ο εν τοις Ουρανοίς, αγιασθήτω το όνομά σου, ελθέτω η βασιλεία σου, γεννηθήτω το θέλημά σου, ως εν ουρανώ , και επί της γής. Τον άρτον ημών τον επιούσιον δός ημίν σήμερον. Και άφες ημίν τα οφειλήματα ημών, ως και ημείς αφίεμεν τοίς οφειλέταις ημών. Και μη εισενέγκης ημάς εις πειρασμόν, αλλά ρύσαι ημάς από του πονηρού. Αμήν.
6.6. Κύριε Σ’ Ευχαριστώ γι’ αυτήν την Αγία ώρα που με τ’ αμαρτωλά μου χέρια με αξιώνεις να ζυμώνω τα Πανάχραντα Δώρα της Αγάπης Σου.

Σε παρακαλώ κατάπεμψον το Πανάγιό Σου Πνεύμα που ευλογεί όλα τα Μυστήρια της Εκκλησίας να ευλογήσει και ταύτα τα Δώρα για να γίνουν καλά και ευπρόσδεκτα στο Άγιο Σου θυσιαστήριο.

Και σε παρακαλώ να τα δεχθείς όπως δέχθηκες τη θυσία του Αβελ, τη δοξολογία των ποιμένων, τα δώρα των μάγων, τα δάκρυα του Πέτρου και του ληστή τη μετάνοια.

Και να με αξιώνεις να Σου τα προσφέρω πάντοτε ευσυνείδητα. Αμήν.

7.Δι ευχών των Αγίων Πατέρων ημών Κύριε Ιησού Χριστέ ο Θεός Ημών Ελέησον και Σώσον ημάς Αμήν.

—————


πρόσφορο

Στη συνέχεια μπορείτε να λέτε τους Χαιρετισμούς της Παναγίας και την ευχή: “Κύριε Ιησού Χριστέ Υιέ Θεού Ελέησον ημάς”.

ΥΛΙΚΑ για 1 πρόσφορο:
•5 φλιτζάνες αλεύρι κοσκινισμένο (4 φλιτζάνια κίτρινο σκληρό και 1 φλιτζάνα άσπρο).
•2 φλιτζάνες χλιαρό νερό, λίγο αλάτι (μια κουταλιτσα του γλυκού κοφτή) προζύμη όσο εάν πορτοκάλι και ελάχιστη μαγιά νωπή μπύρας από το φούρνο στο μέγεθος μισού αμυγδάλου (την οποία βάζουμε κατά την ώρα του ζυμώματος).

Προσοχή στο προζύμη που κάνουμε ως κατωτέρω από τον βασιλικό δεν βάζουμε ποτέ μαγιά.

Συνταγή με προζύμι από τον βασιλικό του Σταυρού.

(κ. Τασία κιν. 6980223091 και 210.28.26.374 8-10 μ.μ.)

Παίρνουμε το βασιλικό από το Σταυρό, το βράζουμε μια βράση με ένα ποτήρι νερό και μόλις γίνει χλιαρό το νερό, το σουρώνουμε (το βασιλικό τον τρώμε ή τον βάζουμε στην γλάστρα για να μην πατηθεί) και το ρίχνουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε αλεύρι να γίνει ένας πολτός το σταυρώνουμε και τον φυλάσσουμε μέσα στο μπολ το οποίο σκεπάζουμε. Το άλλο πρωϊ προσθέτουμε λίγο αλεύρι στο ίδιο μπολ, το σταυρώνουμε και το φυλάσσουμε σκεπασμένο μέχρι το επόμενο πρωϊ. Τότε έχει φουσκώσει η ζύμη και στην οποία προσθέτουμε αλεύρι και λίγο χλιαρό νεράκι και λίγο αλάτι και ζυμώνουμε το πρόσφορο (η ζύμη να είναι προς σφικτή) , από το οποίο κρατάμε λίγο προζύμη για την επόμενη φορά και το αφήνουμε να σηκωθεί και μετά το κρατάμε στο ψυγείο για μια εβδομάδα στη συντήρηση .

Ζύμωμα:


Σε μια λεκάνη καθαρή που έχουμε μόνο για το πρόσφορο, κοσκινίζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακουβίτσα και προσθέτουμε το προζύμι με 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι διαλύοντάς το προσεκτικά προσθέτοντας στην αρχή με μια κούπα νερό μέχρι να διαλυθεί τελείως, αν θέλουμε εδώ μπορούμε να προσθέσουμε και ελάχιστη μαγιά (όσο ένα στραγάλι) προσθέτουμε ακόμη λίγο νερό και αρχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να πάρουμε όλο το αλεύρι. Στη συνέχεια και βρέχοντας τα χέρια μας ζυμώνουμε αρκετή ώρα να μην έχει κενά η ζύμη και μέχρι να ζυμωθεί καλά το ζυμάρι. Κατά τη διάρκεια του ζυμώματος για να μην κολλάει η ζύμη στην λεκάνη μας πασπαλίζουμε στον πυθμένα της λεκάνης με λίγο αλεύρι και συνεχίζουμε το ζύμωμα. ΠΡΟΣΟΧΗ αν θέλουμε να γίνει πιο ξινό το πρόσφορο μπορούμε να πιάσουμε το προζύμη το πρωί για να ζυμώσουμε το μεσημέρι ή από βραδύς για να ζυμώσουμε το πρωϊ. Εξυπακούεται ότι πριν αρχίσουμε το ζύμωμα εκτός του ότι πρέπει να είμεθα καθαροί (ψυχικά και σωματικά) λιβανίζουμε και καθ΄ όλη τη διάρκεια του ζυμώματος και έχουμε αναμμένο ένα κερί καθαρό, που σημαίνει την παρουσία του Χριστού μας και το καντήλι αναμμένο με καθαρό λάδι και συνεχώς λέμε την ευχή «Κύριε Ιησού Χριστέ Υιέ του Θεού Ελέησόν με» καθώς και τους χαιρετισμούς της Παναγίας ή το « Υπεραγία Θεοτόκε Σώσον ημάς». Το ζυμάρι πρέπει να ζυμωθεί πολύ καλά περίπου 30΄ και σταυρωτά. Το αφήνουμε 10-15 να ξεκουραστεί η ζύμη και μετά το μοιράζουμε στα ταψάκια αφού προηγουμένως το ζυγίσουμε ( για Νο 18 ταψάκι θέλει 800-850 gr. Ζύμη και για Νο 20 900-950 gr. ζύμη). Στη συνέχεια ζυμώνουμε πάλι την κάθε ζύμη χωριστά στη λεκάνη για 1-2 λεπτά προσθέτοντας αλευρι στη βάση της λεκάνης για να μην κολάει η ζύμη και λέγοντας πάντα την ευχή ή το ΄Αξιον Εστι, την κάνουμε μια μπάλα και την τοποθετούμε σε ταψάκια ειδικά για πρόσφορο τα οποία έχουμε ήδη προηγουμένως αλείψει με κεράκι όπως κατωτέρω εκθέτω και την απλώνουμε (πλάθουμε) ομοιόμορφα με το χέρι μας (τη ζύμη). Το ζυμάρι πρέπει να είναι κάτω λίγο κάτω από τη μέση του ταψιού, γιατί θα φουσκώσει. Το ταψί που τοποθετούμε το πρόσφορο, το έχουμε προηγουμένως καθαρίσει καλά και το έχουμε αλείψει ελαφρώς με καθαρό κερί αφού προηγουμένως το έχουμε ζεστάνει σε γκαζάκι ή στο φούρνο, για να μην κολλάει το πρόσφορο και επί πλέον κάνει ωραίο χρώμα.
Την σφραγίδα δεν την πατάμε αμέσως για να σφραγίσουμε το πρόσφορο, αλλά αφήνουμε λίγο το πρόσφορο μετά τοπλάσιμο για 5-8 λεπτά περίπου (ανάλογαμμε την εποχή για να κάνει πέτσα,όταν κάνει ζέστη κάνει ενωρίτερα πέτσα και το Χειμώνα αργεί λιγάκι) και τούτο γίνεται να μην σβήνει αργότερα κατά το ψήσιμο η σφραγίδα. Δεν πρέπει να το αφήσουμε πολύ γιατί θα ξεραθεί και θα σκάσει η σφραγίδα. Αν σας συμβει ξαναζυμώστε το και να το πλάσετε ξανά στο ταψάκι. Την σφραγίδα πριν σφραγίσουμε το πρόσφορο την βουτάμε λίγο μέσα στο αλεύρι την τινάζουμε να μην έχει αλεύρι και λέγοντας το Δι ευχών των Αγίων Πατέρων ημών κ. Ιησού Χριστέ ελέησον ημάς σφραγίζουμε το πρόσφορο και με τον ίδιο τρόπο την ξεκολλάμε στρίβοντας ελαφρά για να πάρει αέρα και να μην χαλάσει η σφραγίδα. Μετά εγώ, κάθε ταψάκι το σκεπάζω με μεμβράνη διαφανή τεντωμένη και το αφήνω σε ζεστό μέρος ή στην σκάρα του φούρνου σε θερμοκρασία μόλις 40-450 για να διατηρείται ζεστό μέχρις να σηκωθεί, προσέχοντας πάντα όταν αρχίσει να σηκωθεί η ζύμη να μην κολλήσει επάνω στην μεμβράνη και χαλάσει την σφραγίδα. Την μεμβράνη την αφαιρούμε λίγο νωρίτερα, δηλαδή όταν έχει σηκωθεί η ζύμη πάνω από τη μέση του ταψιού και λίγο πιο κάτω από την μεμβράνη.Προσοχή ο φούρνος που αν θέλετε να τοπθετήσετε το πρόσφορο για να είναι σε ζεστό μέρος μόλις το πλάσετε και το σφραγίσετε και εως ότου γίνει για να το ψήσετε, δεν πρέπει να έχει παραπάνω από 45 βαθμούς θερμοκρασία γιατί δεν θα σηκωθεί η ζύμη. Μόλις η ζύμη σηκωθεί μέχρι την επιφάνεια του ταψιού το τρυπάω σταυρωτά στις άκρες γύρω γύρο με 8 τρύπες και άλλες 4 τρύπες στις 4 άκρες του αμνού ( γύρω από τα γράμματα ΙΣ. ΧΡ. ΝΙ. ΚΑ, (ποτέ δεν τρυπάμε τον αμνό ούτε τα τάγματα ούε την μερίδα της Παναγίας ) και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200Ο για 10 περίπου λεπτά (χωρίς αέρα). Μετά χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 140- 15Ο βαθμούς και το αφήνουμε να ψηθεί το πρόσφορα για 1 περίπου ώρα, ανάβοντας (αν έχουμε αερόθερμη κουζίνα) το κουμπί με τον κάτω αέρα. Αν η κουζίνα είναι από τις παλιές ψήνεται σε θερμοκρασία 140 βαθμούς για να μην καεί και αν η κουζίνα δεν έχει αέρα καλό είναι να σκεπάζεται με αλουμινόχαρτο το πρόσφορο στο μέσον του ψησίματος για να μην καεί.

Γυάλισμα προσφόρου:
Μόλις βγάλουμε το πρόσφορο από το φούρνο, ζεστό όπως είναι και κρατώντας το με μια πετσέτα για να μην καούμε, πάνω σε μια κατσαρόλα που βράζει νερό και είναι μικρότερη σε επιφάνεια από το πρόσφορο (το νερό να είναι μέχρι τη μέση της κατσαρόλας), μ΄ ένα πινέλο το οποίο το έχουμε μόνο για τη χρήση του πρόσφορου, αλείφουμε το δεξί μας χάρι βρέχοντας με το βραστό νερό όλη την επιφάνεια του πρόσφορου με γρήγορες κινήσεις μόνο από την μεριά που υπάρχει η σφραγίδα κρατώντας το πάντα σε ορθή θέση για να πέφτουν τα νερά μέσα στην κατσαρόλα) και το βρέχουμε με το ζεστό νερό λέγοντας πάντα μια προσευχή ( όπως Άξιον Εστί, κλπ.) και μόλις αλείψουμε όλη την επιφάνειά του το τοποθετούμε αμέσως επάνω στην κατσαρόλα με το βραστό νερό από την μεριά της σφραγίδας για όση ώρα θα χρειαστεί να πούμε τη προσευχή, Αξιον Εστί, το ΠΑΤΕΡ ΗΜΩΝ και το ΠΙΣΤΕΥΩ και τότε σηκώνουμε με μια πετσέτα το πρόσφορο από την κατσαρόλα και το τοποθετούμε κανονικά σε μια καθαρή πετσέτα ή πάνω σε καθαρό χαρτί κουζίνας , το μέρος με την σφραγίδα να είναι επάνω για να στεγνώσει και να γυαλίσει. Αν κατά το γυάλισμα που είναι σύνηθες σας πάρει λίγη υγρασία στα πλάγια το ξαναβάζετε στο φούρνο τοποθετώντας το πάνω στην επιφάνεια του ταψιού (το ταψί να είναι τούμπα) για λίγα ακόμη λεπτά (5-10 περίπου) για να στεγνώσει και να μην μουχλιάσει.
Ο Κύριος Ιησούς Χριστός να μας ευλογεί.
Αμήν.
Είναι μεγάλη ευλογία να κάνουμε πρόσφορα και ένας καλός πατέρας είπε μια μέρα στην Πειραϊκή Εκκλησία, ότι η καλύτερη προίκα που μπορούμε να δώσουμε οι μητέρες στις κόρες μας είναι να τους έχουμε μάθει την συνταγή να κάνουν πρόσφορα.
Δεν πρέπει να απογοητευτούμε αν δεν μπορέσουμε με μια και δυο και περισσότερες φορές να επιτύχουμε το τέλειο πρόσφορο. Πρέπει να κάνουμε προσευχή και με τη βοήθεια του Αγίου Τριαδικού Θεού μας όλα τα καταφέρνουμε.
Επίσης είναι μεγάλη ευλογία να διαβάζουμε καθημερινώς κομμάτια από την Καινή Διαθήκη, δηλαδή τα ΄Αγια Ευαγγέλια, τις πράξεις των Αποστόλων και την Αποκάλυψη. Όπως γνωρίζουμε στα Άγια Ευαγγέλια καταγράφονται από τους 4 Αποστόλους μας τα ίδια τα Λόγια του Χριστού μας, αυτά που ειπώθηκαν από τα Άγια Χείλη Του και εάν εμείς τα μελετούμε σίγουρα φωτιζόμαστε και οδηγούμεθα ασφαλώς στην οδό του Παραδείσου. Αμήν

Προσφοράκια για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας όπως γινόταν από τον Άγιο Ιάκωβο τον Αδελφόθεο

Η ζύμη γίνεται όπως για τα πρόσφορα και για κάθε ένα προσφοράκι βάζουμε 150 gr. ζύμη ζυμώνουμε καλά, αλείφουμε τη λαμαρίνα με κεράκι και κάνουμε μικρές μπαλίτσες (καλοζυμωμένες) και τις τοποθετούμε σε σειρά στη λαμαρίνα. Μετά από 5 περίπου λεπτά (μόλις πάρει λίγο η επιφάνειά τους) τις σφραγίζουμε με το πίσω μέρος της σφραγίδας που φέρει ΜΟΝΟ τον ΑΜΝΟ. Αλείφουμε μία κόλα λαδόχαρτο ή αλουμινόχαρτο με καθαρό κερί, κόβουμε μακρόστενες λωρίδες στο πάχος 2 δακτύλων περίπου και κάνουμε γύροι από κάθε πρόσφορο στεφανάκι (κλείνουμε μέσα στο στεφανάκι κάθε προσφοράκι (δημιουργούμε δηλαδή ένα είδος ταψάκι) για να μην απλώσουν. Κάθε λωρίδα την στερεώνουμε με το συρραπτικό ή με μια καρφίτσα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν. Τα ψήνουμε όπως τα πρόσφορα και τα γυαλίζουμε με τον ίδιο τρόπο τοποθετώντας τα πάνω σε επιφάνεια δοχείου (π.χ. μπρίκι) που βράζει το καθαρό νερό. Απαιτούνται 5 προσφοράκια για την θεία λειτουργία, όμως κάνουμε περισσότερα για να χρησιμοποιηθούν ως αντίδωρο αλλά και γιατί μερικές σφραγίδες όταν φουσκώνουν τα προσφοράκια καταστρέφονται.

Καλή επιτυχία Αμην

Συνταγή για πρόσφορο ( Βιβλιοπωλείου ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ)

ΥΛΙΚΑ:

5 φλιτζάνες αλεύρι κοσκινισμένο (3 φλιτζάνια κίτρινο σκληρό και 2 φλιτζάνια άσπρο).

2 φλιτζάνες χλιαρό νερό, λίγο αλάτι, μαγιά νωπή μπύρας από το φούρνο στο μέγεθος ενός αμυγδάλου.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό σε μία φλιτζάνα. Βάζουμε το αλεύρι σε μία λεκάνη λίγο μεγάλη και ανοίγουμε στο κέντρο μια λακκούβα όπου ρίχνουμε το αλάτι, τη διαλυμένη μαγιά, το υπόλοιπο ανάλογο νερό και αρχίζουμε να ζυμώνουμε καλά για αρκετή ώρα. Όταν είναι έτοιμο το κάνουμε σαν μία μπάλα και το πιέζουμε να πάρει τη μορφή του πρόσφορου.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΑΨΙΟΥ:

Ζεσταίνουμε το ταψάκι στο μάτι του φούρνου και το περνάμε με λίγο κερί. Αφού κρυώσει του ρίχνουμε λίγο αλεύρι και το τινάζουμε να μην μείνει στην επιφάνειά του. Βάζουμε το πρόσφορο και πιέζουμε τη σφραγίδα βαθιά αφού την έχουμε αλευρώσει. Τρυπάμε γύρω- γύρω με μια οδοντογλυφίδα και στις γωνιές του κέντρου της σφραγίδας, όχι επάνω στα γράμματα. Σκεπάζουμε το ταψάκι για να μην κρυώσει και το αφήνουμε 45 περίπου λεπτά με 1 ώρα για να φουσκώσει έως την επιφάνεια του ταψιού. Προθερμαίνουμε το φούρνο 10-15 λεπτά και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου στους 150ο βαθμούς.

………………………………………………………

Πρόσφατα βρήκα δυο συνταγές, μια συνταγή του Πρωτοπρεσβύτερου Κων/νου Γκέλη (Ι.Μ.Γενέσιον Θεοτόκου (Προστασία) Ασωπία Θηβών τηλ. 69749902756, και μια άλλη του Ι. Παντελεήμονος –Βότση (φυσικά είναι γραμμένες στην καθαρεύουσα και όχι σε μονοτονικό που μπορώ να γράψω με το κομπιούτερ) και τις οποίες και παραθέτω κατωτέρω.

1. Πρωτοπρεσβύτερου Κων/νου Γκέλη
Οδηγίες προετοιμασίας Προσφόρου Δια 2 πρόσφορα κανονικά.
1. 1 Kg αλεύρι από σκληρό κίτρινο σιτάρι, προζύμι ή 18 gr. Μαγιά, 1
κουταλάκι γλυκού αλάτι και 550 γραμ. Χλιαρό νερό.
2. Σφραγίδα ανάλογη (μικρή ή μεγάλη).
3. Καθαρό κερί ή κανδήλα και λιβάνι.
4. Ειδικά σκεύη (λεκάνη-ταψάκια-καλύμματα) για αυτή την χρήσι που φυλάσσονται καθαρά και πλένονται συχνά.
5. Αυτός που παρασκευάζει το πρόσφορο να είναι σωματικά και ψυχικά καθαρός.
6. Προσευχή (ίδε την Ακολουθία παρκάτω).
7. Το ζύμωμα να είναι σταθερό και αρκετή ώρα.
8. Ετοιμάζουμε το ανάλογο ζυμάρι, σφιχτό και το τοποθετούμε στο ταψάκι.
9. Πατάμε με δύναμη την σφραγίδα και με οδοντογλυφίδα κάνουμε τρύπες στον κύκλο της σφραγίδος και στις γωνίες του αμνού για να φύγει ο αέρας.
10. Το σκεπάζουμε δια να ζυμωθεί φυσικά αρκετή ώρα. ΄Οταν ζυμωθεί και φουσκώσει το ξεσκεπάζουμε.
11. Το φουρνίζουμε αφού πρώτα ζεστάνουμε το φούρνο στους 220ο σε αντίσταση πάνω-κάτω. Προσέχουμε να μην το κάψουμε.
12. ΄Οταν ψηθεί το αποφουρνίζουμε και το τυλίγουμε με καθαρή λευκή βαμβακερή πετσέτα για να μην σκάσει. Καλή επιτυχία.

Προσκομιδή
Περεχόμενα αγίου Δισκαρίου: 1. Ο Αμνός. 2. Η μερίδα της Παναγίας 3.Οι μερίδες των εννέα ταγμάτων. 4. Οι μερίδες των ζώντων και κεκοιμημένων.

Ακολουθία παρασκευής προσφόρου δια την Θ. Λειτουργία.

Δι΄ευχών των Αγ. Πατέρων ημών Κύριε Ιησού Χριστέ ο Θεός ημών ελέησον και σώσον ημάς.
Βασιλεύ Ουράνιε…..Τρισάγιον……..Δόξα Πατρί……..Και νυν…….Παναγία Τριάς……Δόξα Πατρί……και Νυν…Πάτερ ημών……… και η ευχή.
Ευχή.
Κύριε Ιησού Χριστέ, ο ενανθρωπήσας Λόγος του Θεού Πατρός, ο ΄Αρτος ο εκ του ουρανού καταβάς και δια της Σης παρουσίας ανεκαίνισας την φθαρείσαν υπό της αμαρτίας φύσιν του γένους ημων. Συ είπας: «ο τρώγων μου την σάρκα και πίνων μου το αίμα εν εμοί μένει καγώ εν αυτώ» και «η σάρξ μου αληθώς εστί βρώσις και το αίμα μου αληθώς έστι πόσις».
Εν δε τω μυστικώ Δείπνω μετά των μαθητών, λαβών άρτον και ευλογήσας αυτόν διεδίδους αυτοίς λέγων: «Λάβετε φάγετε τούτο εστί το σώμα μου» και φαγόντες αυτό ενέπλησας αυτούς ζωής αιωνίου.
Ταυτό ουν ποιούσα εις την Σην ανάμνησιν, καθώς τοις Αποστόλοις προσέταξας, η Αγία Σου Εκκλησία, εν εκάστη θεία λειτουργία, προσφέρει τοις πιστοίς τον άρτον της ζωής, Σε τον Κύριον «εις άφεσιν αμαρτιών και ζωήν αιώνιον», υπό τα στοιχεία του άρτου και του οίνου.
Διό και νυν παρακαλούμεν Σε, αξίους ποίησον ημάς του παρασκευάζειν το άλευρον τούτο εις ζύμην και ευλόγησον αυτό, όπως ζυμωθεί, τελειωθεί και γένηται άρτος, και τω ναώ προσφέρομεν.
Τίμιον δε Σον Σώμα, δια των ευχών των ιερέων γενέσθαι, και τοις πιστοίς δίδοται εις Θ. Κοινωνίαν.
Κατανοούντες ούν της ευεργεσίας το μέγεθος, Κύριε, όλη ψυχή τε και καρδία τον άρτον τούτον, τα Σα εκ των Σών, προσφέρομεν, ίνα τη μετοχή των αθανάτων μυστηρίων αγιαζώμεθα και συζώμεν Σοι, δοξάζοντες τον Πατέρα, τον Υιόν και το ΄Αγιον Πνεύμα, την ομοούσιον, αδιαίρετον και ζωοποιόν Τριάδα εις τους αιώνας των αιώνων , Αμήν.
Και το τροπάριον
΄Ηχος Α΄ ( Τον τάφον σου Σωτήρ)
Τον άρτον της ζωής το ουράνιον μάννα, Σωτήρ μου αγαθέ, ο πιστοίς εδωρήσω, το σώμα Σου το άγιον το δεξάμενον σταύρωσιν, και το αίμα Σου το της καινής διαθήκης, το εις άφεσιν αμαρτιών αναβλύσαν, λαβείν καταξίωσον».
Δι΄ευχών των Αγ. Πατέρων ημών Κύριε Ισησού Χριστέ Θεός ημών ελέησον και σώσον ημάς Αμήν.

2. Ι. Παντελεήμονος –Βότση.
ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΡΟΣΦΟΡΟΥ
Από Ι. .ΝΑΟ ΑΓ. ΠΑΝΤΑΛΕΗΜΟΝΟΣ-ΒΟΤΣΗ (31-10-1984)
«ΤΑΞΙΣ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ
«ΔΙΑ ΤΟ ΖΥΜΩΜΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ»
Α΄ΤΑΞΙΣ: 1) Καθαρή λεκάνη αποκλειστικά για την χρήση αυτή
Β) Θυμιατό και θυμίαμα-κηροπήγιο και κερί καθαρό.
3_ Αλεύρι σταρένιο ή μισό σταρίσιο και μισό του φούρνου.
4) Μαγιά, όχι του φούρνου αλλά ξυνή, πιασμένη από καθαρό αλεύρι
5) Ταψάκι για το φούρνισμα, καθαρό. όχι λάδι στον πάτο για να μην κολλάει το πρόσφορο, αλλά λίγο αλεύρι ή κερί καθαρό.
6) Καθαροί στο σώμα, καθαροί και στην ψυχή, εξομολογημένοι.
Β΄ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ:
1) Πριν από το ζύμωμα: Ανάβουμε θυμιατό και κερί και λιβανίζουμε την ζύμη και το αλεύρι σταυροειδώς τρεις φορές , λέγοντας « Εις το ΄Ονομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος». ΄Επειτα το Τρισάγιο (Παναγία Τριάς……Πάτερ ημών…) Βασιλεύ Ουράνιε…..και την ευχή αυτή: « Ετοιμάζου Βηθλεέμ,, ήνοικται πάσιν η Εδέμ. Ευτρεπίζου Ευφραθαί ότι το ξύλον της ζωής εν τω σπηλαίω εξήνθησεν εκ της Παρθένου. Παράδεισος και γάρ, η εκείνης γαστήρ, εδείχθη νοητός, εν ώ το θείον φυτόν εξ ού φαγόντες ζήσωμεν, ουχί δε ως ο Αδάμ τεθνηξόμεθα» Χριστός γεννάται, την πριν πεσούσαν, αναστήσει εικόνα». [ Το πρόσφορο συμβολίζει την Παναγία, η οποία γέννησε «τον ΄Αρτον της ζωής» τον Κύριον.]
2) ΄Όταν ζυμώνουμε το πρόσφορο: Θα λέγουμε, συνεχώς την μικρή ευχή « Κύριε ημών Ιησού Χριστέ, ο ΄Αρτος της ζωής, Υιέ και Λόγε του Θεού, ελέησόν με». ΄Όταν σφραγίζουμε, λέγουμε το « Δι΄ ευχών των Αγίων Πατέρων ημών, Κύριε Ιησού Χριστέ ο Θεός, ελέησον και σώσον ημάς» Αμήν
Υλικά για 3 Πρόσφορα
9 φλυτζάνες αλεύρι: 4 φλυτζάνες κίτρινο αλεύρι (ή σκληρό) και 5 φλυτζάνες άσπρο αλεύρι. 3 κουταλάκια γλυκού κοφτό αλάτι, 3 φλυτζάνες πολύ ζεστό νερό, αλεύρι όσο σηκώσει, ζύμη ξυνή, κερί αγνό, θυμιατό.
Εκτέλεση
Αναπιάνω το προζύμι με χλιαρό νερό (1 μπρίκι) και αλεύρι άσπρο όσο σηκώσει. ΄Ολη τη νύκτα τα΄αφήνουμε να φουσκώσει και την επόμενη ρίχνουμε τις 9 φλυτζάνες αλεύρι κοσκινισμένο (άσπρο και κίτρινο) σε ταψί καθαρό, αποκλειστικά για ζύμωμα.
Ανοίγω λακούβα στο κέντρο του ταψιού για το προζύμι και στην περιφέρεια κυκλικά χώρο για το ζεστό νερό (3 φλυτζ’ανες). Σκεπάζω το προζύμι με αλεύρι, ρίχνω γύρω γύρω το ζεστό νερό και θυμιάζω τρεις φορές πάνω στο ταψί λέγοντας « εις το ΄Ονομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος» Συνεχίζω με προσευχή (παραπάνω). Αρχίζει το ζύμωμα, που διαρκεί μισή ώρα. Κόβουμε τη ζυμη σε 6 μέρη για τρία πρόσφορα (6 μπάλες που πλάθουμε σε κυκλικό σχήμα. Το κάτω μέρος το σφραγίζουμε με τη μικρή σφραγίδα και το επάνω με τη μεγάλη. Αφήνουμε τα πρόσφορα να; Φουσκώσουν 1.30΄ώρα ή 2 ώρες. Πριν τα ρίξουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 200ο c, κάνουμε 4 τρύπες; Με οδοντογλυφίδα στη σφραγίδα και στην περιφέριά της. Επίσης τρυπάμε στο σημείο που ενώνονται τα δυο μέρη του πρόσφορου. Ψήνουμε και καλή επιτυχία.
Υ.Γ. Για προζύμι αφήνω ένα μικρό μπαλάκι από τη ζύμη, το βάζω σ΄ ένα κουπάκι
Κάνοντας ένα σταυρό στη μέση και το αφήνω να φουσκώσει αρκετές ώρες και μετά το διατηρώ στο ψυγείο.


http://kiratasia.wordpress.com/%CF%83%C ... %81%CE%BF/
Ο αληθινός χριστιανός έχει τρία γνωρίσματα:
1. Διαβάζει τον Λόγο του Θεού (Αγία Γραφή).
2. Τον εφαρμόζει στη ζωή του.
3. Φροντίζει να τον διαδίδει για να σώζονται και οι άλλοι και να γίνονται κοινωνοί του θαύματος που έζησε.
Άβαταρ μέλους
ΜΙΧΣ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 5035
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 23, 2012 9:24 am

Re: Πρόσφορο - Συμβολισμοί και χρήση - Συνταγές - Βίντεο

Δημοσίευση από ΜΙΧΣ »

http://www.agioritikovima.gr/index.php? ... le&id=8648
ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ: ΠΡΟΣΦΟΡΟ

Στο Άγιον Όρος, πριν αρχίσουμε το ζύμωμα των προσφόρων, ανάβουμε λαμπαδα στο προσκυνητάρι με τις εικόνες της Παναγίας και του Αγίου της Μονής, το οποίο βρίσκεται μέσα στο προσφορείο. Η λαμπάδα θα καίει συνέχεια, ώσπου να βγουν τα πρόσφορα από τον φούρνο.Έρχεται ο παπάς, θυμιάζει και διαβάζει την ειδική ευχή.

Οι ζυμωτές ψάλλουν το απολυτίκιο του Αγίου Τύχωνος, επισκόπου Αμαθούντος (βλ. Συναξάρι, 16 Ιουνίου). Στη συνέχεια, όσο ζυμώνουν, απαγγέλουν τους Χαιρετισμούς την Παναγίας. Απόβραδίς \"πιάνουμε\" το προζύμι όπως και στο ψωμί.Την άλλη μέρα κοσκινίζουμε το αλεύρι σε λεκάνη, κάνουμε μια λακούβα στη μέση και ρίχνουμε μέσα το προζύμι. Διαλύουμε το αλάτι σε τόσο νερό, όσο χρειάζεται για να γίνει η ζύμη σφιχτή.Ρίχνουμε το νερό στη λεκάνη και ζυμώνουμε για 20 λεπτά.

Μετά σκεπάζουμε με μία πετσέτα τη λεκάνη και αφήνουμε τη ζύμη για 15 λεπτά.Ξαναζυμώνουμε για 10 λεπτά και ξανασκεπάζουμε για άλλα 10 λεπτά.Ζυμώνουμε τρίτη και τελευταία φορά για 20 λεπτα.Έπειτα φτιάχνουμε τα πρόσφορα ως εξής : Πλάθουμε δύο μπαλίτσες και κολλάμε τη μία πάνω στην άλλη. Στην επάνω μπαλίτσα πατάμε δυνατά τη σφραγίδα (κάντε κλικ).Έτσι σχηματίζεται ένα πρόσφορο.Κάνουμε το ίδιο, ώσπου να τελειώσει η ζύμη.

Βάζουμε τα πρόσφορα σε ταψί αλευρομένο, τα σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος, ώσπου να φουσκώσουν. Με ένα ψιλό βελόνι τρυπάμε τα πρόσφορα στις τέσσερις γωνιές της σφραγίδας και στη μέση (το βελόνι δεν πρέπει να φτάσει μέχρι κάτω)

.Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για 45 λεπτά περίπου.

Υλικά :

750 γρ. αλεύρι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
200 γρ. προζύμι
νερό όσο πάρει για να γίνει ζύμη σφιχτή
+Η ελπίς μου ο Πατήρ, καταφυγή μου ο Υιός, σκέπη μου το Πνεύμα το Άγιον, Τριάς Αγία, δόξα σοι.
Άβαταρ μέλους
ΜΙΧΣ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 5035
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 23, 2012 9:24 am

Re: Πρόσφορο - Συμβολισμοί και χρήση - Συνταγές - Βίντεο

Δημοσίευση από ΜΙΧΣ »

αν θέλετε... ακούστε σχετικά στην παρακάτω ομιλία από 5ο λεπτό έως 12:52 συγκεκριμένα για τα πρόσφορα...

Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος - Η προσφορά μας στην Εκκλησία (Ανάλυση Θ. Λειτουργίας μέρος 38ο - mp3)

http://www.impantokratoros.gr/4E186888.el.aspx

http://www.impantokratoros.gr/dat/stora ... 4732282500
+Η ελπίς μου ο Πατήρ, καταφυγή μου ο Υιός, σκέπη μου το Πνεύμα το Άγιον, Τριάς Αγία, δόξα σοι.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Λειτουργικά Θέματα.”