Μην ξαναπάς εκκλησία!

Καθημερινά πνευματικά μηνύματα.

Συντονιστής: Συντονιστές

eirinaki
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος

Re: Μην ξαναπάς εκκλησία!

Δημοσίευση από eirinaki »

Σπάρτακος έγραψε:
ψυχουλα έγραψε:η διορθωση και η νουθεσια ειναι αρμοδιοτητα των ιερεων και των αγιων Πατερων διοτι αυτοι ειναι οι ποιμενες
Δεν είναι υπερβολικό αυτό που ισχυρίζεστε;

Εσεις δεν νουθετείτε τα παιδιά σας - αν έχετε- δεν νουθετείτε τους στενούς έστω συγγενείς σας; Τους παραπέμπετε για το κάθε τι πνευματκό θέμα; Γνώμη και άποψη προσωπική σας την έχει στερήσει ο Μεγαλοδύναμος, ή μήπως σας έχει στερήσει την δυνατότητα να την εκφράζετε ευσχημόνως και διακριτικά και προ παντώς με αγάπη, έστω και αν κάνετε λάθος;
αρμοδιότητα του καθενός από εμάς είναι να νουθετεί τους ατάκτους, όμως στα κατηχητικά σχολεία και τον τρόπο λειτουργίας των εκκλησιών είναι υπεύθυνοι οι ιερείς. Εάν το παιδί δεν έχει μάεθι αυτά τα πράγματα από το σπίτι του, τουλάχιστον ας τα γνωρίσει από την εκκλησία και από το σχολείο!!
Όλοι είμαστε υπεύθυνοι !
ΔΟΞΑ ΤΗ ΑΓΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΟΥ ΚΥΡΙΕ !
Άβαταρ μέλους
Captain Yiannis
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Captain Yiannis »

LOCKHEART έγραψε:Πρωτη φορά φέτος πήγα στον επιτάφιο που γίνεται τα ξημερώματα στο νησί αλλες χρονιές το βράδυ σε χωρια.

Ολες οι εκκλησίες του νησιου συγκεντρώνωνται και κάνουμε την περιφορά μέσα στην πόλη υπο τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο. εκει στην πλατέία έχει ένα σουβλατζίδικο που ήταν τίγκα γεμάτο έτρωγαν όλοι καθιστοί σουβλάκια και μπριζόλες και ούτε που σηκώθηκαν την ώρα του επιταφίου ΑΙΣΧΟΣ και ΝΤΡΟΠΗ ! τουλάχιστον σεβασμός ...

Φανταστείται έχω κάτι φίλους μουσουλμάνους που μου λένε έστω χρόνια πολλά αυτές τις μέρες απο σεβασμό ...

Ασε το άλλο ...εχω να λέω ιστορίες απο το περίπτερο που δουλεύω..
Μιλαμε για ύβρεις παναγίες χριστούς την μεγάλη βδομάδα , ο άλλος να λέει οτι τρώει κρέας αλλιως αν δεν φάει δεν μπορεί να κουνηθεί την μεγάλη παρασκευή και τέτοια , ή κάτι γέρους να λένε οτι τους αρέσει το sex μεγάλη βδομάδα διοτι ειναι θεικο και ιερό ΕΛΕΟΣ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ !

οι περισσότεροι δεν βλέπουν τις μέρες σαν ιερές αλλά σαν ΠΡΑΔΟΣΗ δηλαδή ΑΡΝΙΑ , ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΥΣ ΓΛΕΤΖΟΤΡΑΓΟΥΔΑ κλπ κλπ...

Λυπάμαι οταν πηγαίνω εκκλησία να βλέπω πχ 1 Ιανουαρίου και καποιες Κυριακες 3 -4 ατομα..

Στους χαιρετισμούς πηγα με έναν φίλο σε ολους ....τελικα διαπιστώσαμε οτι μέσα στην εκκλησία είμαστε οι μόνοι 2 νέοι ! οι υπόλοιποι ήταν πάνω απο 50 -55 ! ! και μιλάμε μέσα στους 100 - 150 !

κριμα Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΦΩΤΙΣΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Μην στεναχωριέσε αγαπητέ Σπύρο μας , ας τους φωτίσει ο Κύριος να μετανοήσουν και να πάνε στην Εκκλησία , έστω όταν γίνουν 50 ή 55 και πάνω.
Βάρδα μόνο μην χαθούν πριν το κάνουν , γιατί άμα το κάνουν , έστω και αργά τον ίδιο μισθό θα πάρουν.
Νάσαι πάντα καλά , και να προσεύχεσαι (όπως και τώρα) να φωτίζει ο Θεός τον κόσμο.
Κανείς δεν είναι τέλειος και κανείς δεν θα πρέπει να απαιτεί από τους άλλους τελειότητα.
Όλοι ως ατελείς πορευόμαστε και με ατέλειες συμπορευόμαστε.
Η τελειότητα δεν ανήκει στους ανθρώπους παρά μονάχα στον Θεό.
Άβαταρ μέλους
ψυχουλα
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από ψυχουλα »

Σπάρτακος έγραψε:
ψυχουλα έγραψε:η διορθωση και η νουθεσια ειναι αρμοδιοτητα των ιερεων και των αγιων Πατερων διοτι αυτοι ειναι οι ποιμενες
Δεν είναι υπερβολικό αυτό που ισχυρίζεστε;

Εσεις δεν νουθετείτε τα παιδιά σας - αν έχετε- δεν νουθετείτε τους στενούς έστω συγγενείς σας; Τους παραπέμπετε για το κάθε τι πνευματκό θέμα; Γνώμη και άποψη προσωπική σας την έχει στερήσει ο Μεγαλοδύναμος, ή μήπως σας έχει στερήσει την δυνατότητα να την εκφράζετε ευσχημόνως και διακριτικά και προ παντώς με αγάπη, έστω και αν κάνετε λάθος;
Την γνωμη μου την εκφραζω οταν μου τη ζητανε ή οταν το φερνει η κουβεντα. Εδω ομως δε μιλαμε για εκφραση γνωμης αλλα για νουθεσια, παρατηρηση, διορθωση. Οταν γινεται απο αδελφο σε αδελφο αντι για θετικα αποτελεσματα μπορει να εχει τα αντιθετα γιατι ο παρατηρουμενος θα σκεφτει και ποιος ειναι αυτος που μου τη λεει; αντιθετα απο ιερεα ή δασκαλο η διορθωση ειναι δεκτη γιατι ειναι αναμενόμενη!

τα παιδια μου ειμαι υποχρεωμενη να τα νουθετω!

λετε "εστω και αν κανετε λαθος". αν νομιζω οτι μπορει να κανω και λαθος προτιμω να το βουλωσω και να παραπεμψω αλλου ή να το ψαξω καλυτερα πριν πω κατι που μπορει να διαψευστει και να προκαλεσει αμφιβολιες και αντι για καλο να κανω χειροτερο κακο. Ειδικα το λαθος το φοβαμαι πολυ γιατι η ημιμαθεια ειναι τρισχειροτερη απο την αμαθεια και μπορει καποιον αντι να τον φερει πιο κοντα στο Θεο να τον απομακρυνει! Δεν το βρισκω καθολου υπευθυνο να επιχειρω να διδαξω κατι σε καποιον ενω μπορει να κανω λαθος!

τους στενους συγγενεις και φιλους δεν εχω καμια αρμοδιοτητα να τους νουθετησω ή να τους διορθωσω ή να τους κανω κηρυγμα διοτι αλλοι ειναι μεγαλυτεροι μου οποτε δε θα ηταν πρεπον, αλλοι ειναι συνομηλικοι οποτε δε μου αρμοζει και παλι αυτος ο ρολος του δασκαλου. Αν τωρα μιλαμε για ανιψακια κτλ και παλι δε λεω τιποτα γιατι δεν εχω καμια δουλεια να νουθετω τα παιδια των αλλων που μπορει να εχουν αλλες οδηγιες απο τους γονεις τους. και για το λογο αυτο δε σκοπευω να γινω και αναδοχος κανενος ποτε μου επειδη ξερω οτι οι περισσοτεροι γονεις το μονο που περιμενουν απο το νονο ή τη νονα ειναι η λαμπαδα και το παιχνιδι και οχι η πνευματικη καθοδήγηση. Θα δωσω λογο για πολλα οταν ερθει η ωρα της Κρισης ας μην εχω και αυτο το βαρος στη συνείδησή μου!

αυτες ειναι οι αποψεις μου οχι οτι τις τηρω παντα! ανθρωπος ειμαι και εγω. τις προαλλες κοροιδευα τον πρωθυπουργο που εβαλε το κερι με το ποτηρακι στο μανουαλι και εδειξε ποσο γνωστης ειναι της ελληνικης πραγματικοτητας. και πριν καμια βδομαδα που ενας στενος φιλος ειπε "ωραια πυλη τι ειναι αυτο παλι;" πηρα ενα υφος σα να μου ειπε οτι δεν ξερει που πεφτει η Θεσσαλονικη. Και πολλες φορες εχω αγριοκοιταξει κυριες που κοντευουν να με τσαλαπατησουν στην εκκλησια γιατι ειδικα το σπρωξιμο με εκνευριζει αφανταστα. Κακως ομως. Για τη διατηρηση της ταξης στην εκκλησια υπαρχουν οι επιτροποι. Δεν εχω καμια δουλεια να κανω παρατηρηση και νουθεσια και δασκαλικι σε κανενα!
«Όπου έρως θείος ήψατο καρδίας, εκεί φόβος ρημάτων ουκ ίσχυσε».
Άβαταρ μέλους
Σπάρτακος
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Σπάρτακος »

ψυχουλα έγραψε:Δεν το βρισκω καθολου υπευθυνο να επιχειρω να διδαξω κατι σε καποιον ενω μπορει να κανω λαθος!
Πολύ σωστό αυτό, και ισχύει για όλους μας, και το λέω πρώτα πρώτα για εμένα για να μην παρεξηγηθώ.

Πράγματι η νουθεσία ( η διδασκαλία είναι κατι διαφορετικό) για πολύ σοβαρά κυρίως πνευματικά η και άλλα θέματα αρμόζει στον ιερέα, αλλά δεν αποκλείει όλους τους άλλους, αυτή την άποψη έχω. Οι απόλυτες διαχωριστικές τομές πάντα στερούνται διάκρισης.
.......................................................................................................................................................
Κάποιος ΄΄πνευματικός΄΄ δίδασκε το ποίμνιο.

Είναι κακό πράγμα να διδάσκεις τους άλλους, κρύβει πολλά αρνητικά......
......................................................................................................................................................
Εγώ θα έλεγα άλλο πράγμα να διδάσκεις, άλλο πράγμα να λές τη γνώμη σου με προσοχή πάντα, έστω και αν επηρεαστεί ο ακροατής.
Εαν επιθυμείς να διδάσκεις υπάρχουν και καλοί φρενολόγοι που έχουν δικαίωμα στο μεροκάματο.
Αληθές είναι το πραγματικό, και η αλήθεια ο ίδιος ο Κύριος, μόνο Αυτός μπορεί να μας ελευθερώσει.
Άβαταρ μέλους
vivika
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από vivika »

XRHSTOS έγραψε:Ας κάνω πρόλογο: Είναι Μεγάλο Σάββατο, είμαι σε χωριό και αυτή τη στιγμή είναι ο μόνος τρόπος να εκφραστώ, για αυτό που έζησα στον χτεσινό επιτάφιο. Αυτό που με ανησυχεί, είναι πως κάθε χρόνο μετά τη Μεγάλη Εβδομάδα γράφω posts για τις εκκλησίες. Θα το κοιτάξω…

Ας μπούμε στο «ψητό» λοιπόν, μιας και μόνο από εδώ μπορούμε να δούμε ψητό για μερικές ώρες ακόμη… Μην ξαναπάς εκκλησία! Ναι, σε εσένα μιλάω. Σε εσένα που περιμένεις τη Μεγάλη Παρασκευή για να δείξεις το καινούριο σου συνολάκι, ακριβώς όπως δίδαξε ο Χριστός στη ζωή του. Σεμνά και ταπεινά όπως πάντα…

Μην ξαναπάς εκκλησία! Εσύ. Εσύ παλιόγρια, που παίρνεις θέση στα «θεωρεία» μαζί με τις άλλες κυράτσες και σκουντιέστε όποτε μπαίνει νέο πρόσωπο στο ναό, σχολιάζοντας.

Μην ξαναπάς εκκλησία, στο ξαναλέω παλιόγρια. Θυμήθηκες στα τελευταία σου να βελτιώσεις τη σχέση με το Θεό, για να έχεις καλή θέση στον Παράδεισο, με «θεωρεία» και εκεί, αλλά το Μεγάλο Σάββατο το πρωί, είσαι εσύ αυτή που σπρώχνει και δεν τηρεί τις σειρές προτεραιότητας στην Θεία Κοινωνία. Βιάζεσαι μην πεθάνεις ε;

Μην ξαναπάς εκκλησία εσύ φελέ, που έρχεσαι στον επιτάφιο για συζήτηση, 40 χρονών μαντράχαλος, επειδή μέχρι τότε είχες ξεχάσει να πάρεις ένα τηλέφωνο τους γνωστούς σου και σου ήρθε κατά την περιφορά, να αναλύσεις τα πάντα. Τους φόρους του ΠΑΣΟΚ, τα λάθη του Κετσπάγια, τη Μανωλίδου στο «Dancing with the Stars».

Μην ξαναπάς εκκλησία εσύ καραφλέ νεοκόρε, που νιώθεις σημαντικός και τσιφλίκι σου την εκκλησία, φωνάζοντας «πηγαίντε πιο μπροστά, να μπορούν να παίρνουν κεριά», αγνοώντας και τον παπά που διαβάζει το Ευαγγέλιο, αλλά και το χωροταξικό της εκκλησίας. Αν μπορούσα να πάω πιο μπροστά, θα καθόμουν μπροστά στο μανουάλι να λαμπαδιάζω από τη ζέστη;

Σχετικά με τους «δίσκους» που κυκλοφορούν στις εκκλησίες και τον τρόπο με τον οποίο συγκεντρώνονται τα χρήματα, μάλλον θα αναφερθώ με άλλο post, δεν έχω όρεξη τώρα. Πάντως, χίλιες φορές αυτοί που ενσυνείδητα δεν πάνε στην εκκλησία, παρά αυτοί οι υποκριτές που τη θεωρούν κοινωνική έξοδο. Μιλώντας για κοινωνική έξοδο, μην ξαναπάς εκκλησία ΕΣΥ πολιτικέ, που δεν ξέρεις να ανάβεις κερί στην εκκλησία, που μέχρι χτες δήλωνες άθεος και τώρα κάθεσαι μπροστά μπροστά, μη χάσεις κανένα ψηφαλάκι.

Κατευνάζοντας το θυμό του,

ένα πρώην παιδί του κατηχητικού…

http://www.neolaia.gr/wordpress/index.p ... ver-again/
Θα του απαντούσα:
Αγαπητό πρώην παιδί του κατηχητικού,

την επόμενη φορά που θα πας στην εκκλησία κοίταξε με προσήλωση τα ενδύματα των αγίων στις αγιογραφίες, τι σου λέει ο τρόπος που είναι ντυμένοι, μήπως σου αποκαλύπτει στοιχεία για τον τρόπο που μαρτύρησαν;

την επόμενη φορά που θα πας στην εκκλησία, παραχώρησε τυχόν τη θέση σου στα 'θεωρεία' και χαμογέλασε στις 'κυράτσες' μπαίνοντας, κούνησε ευγενικά το κεφάλι σου καλημερίζοντάς τες με αυτό τον τρόπο και αφοσιώσου στη λειτουργία, συμμετέχοντας όσο μπορείς πιο ενεργά σε αυτή...

την επόμενη φορά που θα πας στην εκκλησία, σκέψου μόνο εσένα και τη σχέση σου με το Θεό... κι αν σε σπρώχνει η 'γιαγιά' κακώς την αφήνεις να σε σπρώχνει γιατί θα έπρεπε ήδη να την έχεις αφήσει να περάσει πρώτη ;) ...

την επόμενη φορά που θα πας στην περιφορά του Επιταφίου, συμμετείχε πιο ενεργά, ψάλλοντας κι εσύ...

την επόμενη φορά που θα πας στην εκκλησία, φρόντισε να πας νωρίτερα... αλλά και πιο αργά να πας περίμενε πιο έξω και προχώρα όταν επιτραπεί η μετακίνηση ή/και ανοίξει ο χώρος ... αλλά και όταν στέκεσαι κάπου στην εκκλησία έχε το νου σου μήπως άθελά σου εμποδίζεις εκεί που στέκεσαι...

την επόμενη φορά που θα πας στην εκκλησία απλά μη ρίξεις χρήματα εκείνη την ώρα στο δίσκο. Βγαίνοντας από την εκκλησία μπορείς να ζητήσει ή και να αφήσεις στους Επιτρόπους αυτό που θα έριχνες και να τους πεις ότι είναι για το δίσκο...

την επόμενη φορά. όπως και να έχει εξαναγκαστικά μην πας στην εκκλησία για να παρακολουθήσεις τα τεκταινόμενα τούτου του κόσμου, αλλά για να παρακολουθήσεις και να συμμετέχεις ενεργά στα μηνύματα και την συνπροσευχή ανθρώπων και αγγέλων...

Αν τα κάνουμε όλα αυτά αμφιβάλω αν θα θυμόμασταν τα όσα περιγράφεις...
«Γρηγορεῖτε καί προσεύχεσθε, ἵνα μή εἰσέλθητε εἰς πειρασμόν» Ματθ. κστ' 41
Ω Θεέ μου, δώσε μου τη δύναμη να αλλάξω αυτά που μπορώ, την υπομονή να αντέξω αυτά που δεν μπορώ,
και τη σοφία για να γνωρίζω τη διαφορά μεταξύ τους.
theodosis79
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από theodosis79 »

Με μια πρώτη ματιά εύλογα θα πει κανείς ότι είναι αυτά που παραθέτει το κείμενο. Αλλά..λέω άλλα μήπως όλα αυτά είναι προφάσεις εκ του πονηρού? Μήπως η πονηρή μας διάνοια πιέζει το λογισμό και την ψυχή στο να αμαρτήσει και ψάχνει απεγνωσμένα να βρει κάποιο άλλοθι? Μήπως ο Πονηρός ψάχνει απεγνωσμένα να μας κάνει απεγνωσμένα να αποστραφούμε τον εκκλησιασμό και τις πνευματικές συνάξεις γιατί αλλιώς δεν εξηγείται αυτό. Εγώ ο αρχι-αμαρτωλός τι έκανα μια φορά? Πήγα σε ένα μοναστήρι να προσκυνήσω την ιερή εικόνα της Παναγίας και εκείνη την ώρα έτυχε να έρθει και ένα γκρουπ αλλοδαπών ορθοδόξων αν θυμάμαι καλά πρέπει να ήτανε Σέρβοι ή Βούλγαροι. Και επειδή ερχόταν όλοι μαζί μπουλούκι να προσκυνήσουν και πολλοί μάλιστα καθόταν πολλή ώρα μπροστά στην εικόνα, άρχισα να έχω λογισμούς και τσαντίστηκα γιατί μου "χάλασαν"(!) την ησυχία. Τελικά ντράπηκα πολύ για τις σκέψεις μου αυτές και διαπίστωσα πόσο πολύ απείχα και απέχω από το ορθόδοξο πνεύμα.
epoutos
Απλό Μέλος
Απλό Μέλος

Δημοσίευση από epoutos »

Όποιος έγραψε το κείμενο αυτό λέει απλές πικρές καθημερινές αλήθειες!!! Πολλές φορές στην εκκλησία έχουμε την αίσθηση ότι βρισκόμαστε κάπου αλλού, όχι σε ναό όπου τελείται η Θεία Ευχαριστία!!! Πότε θα ωριμάσουε επιτέλους!!!!Παρουσιάζουμε συμπεριφορά, η οποία δεν είναι ανεκτή ούτε σε ναούς ετεροδόξων. Δεν είμαστε λαός!!!!!!!
Άβαταρ μέλους
babisgr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από babisgr »

Το να μη ξαναπάς στο ναό επειδή δεν προσεύχεσαι ή σκέφτεσαι άλλα είναι καθαρά λογισμοί του αντιχρίστου.

Και αυτό ξεκινά από την ώρα που είμαστε εντός του ιερού ναού εν ώρα της ακολουθίας. Έρχονται άσχετοι λογισμοί - δεν είναι απαραίτητα να είναι λογισμοί αμαρτίας, μπορεί να είναι και κάτι απλοί π.χ. πότε να ποτίσεις τα λουλούδια σου - ώστε να σου αποσπάσουν το νου από αυτό που πρέπει να ζήσεις εκείνη τη στιγμή και τελικά να καταλήξεις σιγά-σιγά να πηγαίνεις όπως λέμε τυπικά στις ακολουθίες! Και ο λογισμός συνεχίζει λέγοντας σου, μην πας πλέον εκεί αφού δεν έχει νόημα αυτό που κάνεις..
Φανταστείτε: να είσαι μέλος της εκκλησίας και να σκέφτεσαι να φύγεις λόγο της αδιαφορίας σου..Πόσο μάλλον δεν θα επιστρέψεις πίσω άμα είσαι εκτός αυτής!
Καθεῖλε δυνάστας ἀπό θρόνων καί ὕψωσε ταπεινούς...
Άβαταρ μέλους
panagiotisspy
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από panagiotisspy »

Ενας από τους λόγους που πηγαίνουμε στην εκκλησία, είναι για να μάθουμε να μην δίνουμε σημασία σε όλα αυτά, είναι για να εκπαιδευθούμε να μην μας ενοχλεί η συμπεριφορά των συνανθρώπων μας, είναι για να επιλέγουμε την ταπείνωσή μας έναντι των άλλων και την εκκοπή του δικού μας θελήματος.
Και όσο δύσκολο και αν φαίνεται, πρέπει να φτάσουμε κάποτε σε σημείο, να αισθανόμαστε εντελώς μόνοι μας, μέσα σε έναν κατάμεστο ναό.
Μόνοι μας, με το Θεό.
Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων,Αγάπην δε μη έχω,γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον. Και εάν έχω προφητείαν και ειδώ τα μυστήρια πάντα και πάσαν την γνώσιν και έχω πάσαν την πίστιν,ώστε όρη μεθιστάνειν,Αγάπην δε μη έχω, ουδέν ειμί.
Άβαταρ μέλους
ψυχουλα
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από ψυχουλα »

panagiotisspy έγραψε:Ενας από τους λόγους που πηγαίνουμε στην εκκλησία, είναι για να μάθουμε να μην δίνουμε σημασία σε όλα αυτά, είναι για να εκπαιδευθούμε να μην μας ενοχλεί η συμπεριφορά των συνανθρώπων μας, είναι για να επιλέγουμε την ταπείνωσή μας έναντι των άλλων και την εκκοπή του δικού μας θελήματος.
Και όσο δύσκολο και αν φαίνεται, πρέπει να φτάσουμε κάποτε σε σημείο, να αισθανόμαστε εντελώς μόνοι μας, μέσα σε έναν κατάμεστο ναό.
Μόνοι μας, με το Θεό.
δεν ειναι ακριβως ετσι...δες το παρακατω:

(αποσπασμα Αγ. Ιωαννου Χρυσοστομου)

"«Ναι, αλλά μπορώ», λέει κάποιος άλλος, «να προσευχηθώ και στο σπίτι μου». Απατάς τον εαυτό σου, άνθρωπε. Βεβαίως, είναι δυνατό να προσευχηθείς και στο σπίτι σου, είναι αδύνατον όμως να προσευχηθείς έτσι, όπως προσεύχεσαι στην εκκλησία, όπου υπάρχει το πλήθος των πατέρων και όπου ομόφωνη κραυγή ικεσίας αναπέμπεται στο Θεό. Δεν σε ακούει τόσο πολύ ο Κύριος όταν Τον παρακαλείς μόνος σου, όσο όταν Τον παρακαλείς ενωμένος με τους αδελφούς σου. Γιατί στην εκκλησία υπάρχουν περισσότερες πνευματικές προϋποθέσεις απ’ όσες στο σπίτι. Υπάρχουν η ομόνοια, η συμφωνία των πιστών, ο σύνδεσμος της αγάπης, οι ευχές των ιερέων. Γι’ αυτό, άλλωστε, οι ιερείς προϊστανται των ακολουθιών, για να ενισχύονται με τις δυνατότερες ευχές τους οι ασθενέστερες ευχές του λαού, κι έτσι όλες μαζί ν’ ανεβαίνουν στον ουρανό.

Όταν προσευχόμαστε ο καθένας χωριστά, είμαστε ανίσχυροι, όταν όμως συγκεντρωνόμαστε όλοι μαζί, τότε γινόμαστε πιο δυνατοί και εκλύουμε σε μεγαλύτερο βαθμό την ευσπλαχνία του Θεού. Κάποτε ο απόστολος Πέτρος βρισκόταν αλυσοδεμένος στη φυλακή. Έγινε όμως θερμή προσευχή από τους συναγμένους πιστούς, κι αμέσως ελευθερώθηκε. Τι θα μπορούσε, επομένως, να είναι πιο δυνατό από την κοινή προσευχή, που ωφέλησε κι αυτούς ακόμα τους στύλους της Εκκλησίας; "

μαλλον πρεπει να επικεντρωνομαστε στο γεγονος οτι μπορει να υπαρχουν ενα σωρο συνεκκλησιαζομενοι που μονο προσευχη δεν κανουν αλλα σιγουρα δεν ειμαστε οι μονοι εκεινοι την ωρα που προσευχομαστε εκει. Σε ολοκληρο ναο αποκλειεται να μην υπαρχουν 5-10 ατομα που πανε συνειδητά! εστω κι αν ειναι οι ψαλτες τι να πω;!!!! ας βλεπουμε λοιπον το ποτηρι μισογεματο (5-10 που προσευχονται) παρα μισοαδειο (150 που δεν προσευχονται και κανουν φασαρια)
«Όπου έρως θείος ήψατο καρδίας, εκεί φόβος ρημάτων ουκ ίσχυσε».
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά Μηνύματα”