Ο Πατριάρχης σε Εβραϊκή Συναγωγή ! Το Άγιο Όρος γιατί σιωπά;

Προβληματισμοί και ανταλλαγή ιδεών από την Επικαιρότητα.

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
plagiaskepsi
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Ο Πατριάρχης σε Εβραϊκή Συναγωγή ! Το Άγιο Όρος γιατί σιωπά;

Δημοσίευση από plagiaskepsi »

δεν ξέρω αν το Α. Ο. σιώπα.... Η Παναγία που ειναι το παν εκεί δεν πρόκειτε.
plagiaskepsi
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

το μόνο που κρατώ ειναι το πως δεν συμπρσευχήθηκε.
plagiaskepsi
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

και ενα αλλο δευτερο ειναι το πως....ο ανθρώπος ο κάθε ανθρώπος είναι ελευθέρος..οτι εξουσία και ναχει.
Τωρα το τι είναι ακριβως η εξουσία;;;
Καμία φορά για χάριν του λάου ένας ηγέτης κλεινη συμφωνίες....και με εχθρούς εκτός από φίλουσ και συμάχους.......
plagiaskepsi
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

μετά από αυτα πρεπει να καταλάβω το ποια ακριβώς είναι η κατηγορια;
προσωπίκα δεν το ε΄χω καταλάβει ως τώρα.
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

Συμφωνώ ότι το να μεταβεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε εβραϊκή συναγωγή δεν συνιστά - πνευματικό - αδίκημα. Τέτοιο αδίκημα συνιστά η υποχώρηση σε θέματα δογματικά. Τα έχουμε πει πολλές φορές και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ανακυκλώνουμε το ίδιο θέμα.
Εάν κάποιοι διαπίστωσαν κάποια τέτοια υποχώρηση, ας μας την πληροφορήσουν να την μάθουμε κι εμείς. Το να κατηγορούμε όμως κάθε κίνηση του Πατριάρχη μας, έχω την άποψη ότι υποδεικνύει μόνο καχυποψία και τίποτε άλλο, και αυτή η καχυποψία πιθανόν να καλλιεργείται και εκ του πονηρού.
Ε'αν κάποιοι από εμάς φοβούνται για την πορεία της Εκκλησίας μαμς, τους παραθέτω τους λόγους του μακαριστού Γέροντα Παϊσίου:

Αποσπάσματα από το βιβλίο «Σκεύος εκλογής» του ιερομονάχου Χριστόδουλου Αγιορείτου
Ο κύριος Τ.Μ. από την Σ.Κ. της Θ. με πολύ ζωντανό τρόπο διηγείται ένα δικό του περιστατικό που συνέβη σε μια συνάντησή του με τον Γέροντα. Από αυτό φαίνεται χαρακτηριστικά ότι ο Γέροντας ήθελε ταπεινά να τοποθετούμε τον εαυτό μας μέσα στην Εκκλησία.
-Το μεσημέρι της 6ης Αυγούστου 1991 (24 Ιουλίου σύμφωνα με το ημερολόγιο που ισχύει στο Άγιο Όρος) επισκέφθηκα τον Γέροντα με δύο άλλους συναδέλφους μου από τη Θεσσαλονίκη του Π.Τ και Χ.Τ. μηχανολόγο και ηλεκτρολόγο διπλωματούχο μηχανικό αντίστοιχα. Εκείνο τον καιρό, ήμουν επηρεασμένος από τα κάτωθι :
1. Από τις εσχατολογικές συζητήσεις και τον προβληματισμό για τις νέες ταυτότητες, απόηχους των ετών 1987 – 1989.
2. Από την επίσημη τότε αδράνεια της ηγεσίας της Εκκλησίας μας για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων
3. Από τις καταστροφές και τους βανδαλισμούς που προξενήθηκαν από τη προβολή του κινηματογραφικού έργου «Ο τελευταίος πειρασμός» από διάφορους ανθρώπους στην Αθήνα
4. Από διάφορες αρρωστημένες απόψεις :
· Ότι πρέπει, εμείς οι καθαρότεροι των άλλων ανθρώπων να επιδείξουμε ζήλο για να σώσουμε τους καημένους τους αμαρτωλούς αδελφούς μας καθώς και την Εκκλησία μας
· Ότι θα δώσουμε λόγο στον Θεό, αν δεν συμμετέχουμε στο Θείο έργο της εσωτερικής αυτής ιεραποστολής
· Ότι πρέπει να πάρουμε τις τύχες της Εκκλησίας στα χέρια μας, γιατί η ηγεσία της έχει διαφθαρεί,
· Ότι επίτηδες η Εκκλησία αδρανεί με σκοπό την συνειδητή (εκ των έσω) αλλοίωση της πίστης μας
· Ότι ο σωστός Χριστιανός δεν μπορεί να είναι καρπαζοεισπράκτορας,
· Ότι όπου βλέπω κακό, πρέπει να το χτυπάω, κριτικάροντας τα πάθη των άλλων, πχ το κάπνισμα, την πορνεία, την μέθη, την κλεψιά κλπ
· Ότι πρέπει να προσέχω την εικόνα που δείχνω προς τα έξω, έχοντας τη λεγόμενη έξωθεν καλή μαρτυρία, ώστε ουδείς να βρίσκει ελάττωμα πάνω μου κι έτσι να μην μπορεί να μου κάνει κριτική, αφού αυτό θα σήμαινε αυτόματα την τοποθέτησή μου από τους «καθαρούς και ανωτέρους», στους «αμαρτωλούς αδελφούς» με τη συνακόλουθη ρετσινιά
Έτσι, το «ζώον» φρόντιζα να είμαι αρεστός μόνο στους ανθρώπους, αλλά ήμουν βρώμικος απέναντι στον Θεό. Το αστείο της υπόθεσης ήταν ότι η συνείδησή μου ήταν τόσο τυφλωμένη που πίστευα ακράδαντα ότι αυτό που έκανα ήταν το σωστό, χωρίς να έχω τον παραμικρό ενδοιασμό για τίποτα, δικαιώνοντας πλήρως τον εαυτό μου για οποιαδήποτε πράξη ή λογισμό είχα!
Μόλις λοιπόν, άρχισα να παρουσιάζω τις παραπάνω απόψεις στον Γέροντα, αμέσως με διάκοψε λέγοντας ότι πρέπει να κοιτάξω πώς θα σώσω την ψυχή μου. Εγώ όμως με πείσμα αγνόησα τον λόγο του και ξαναέφερα τη συζήτηση εκεί που ήθελα, εκθέτοντας συνοπτικά τα παραπάνω. Δεν πρόλαβα να ολοκληρώσω κι ο Γέροντας με επιτιμητικό, αλλά ταυτόχρονα γεμάτο αγάπη ύφος, μου λέει :
-Σαν Πολιτικός Μηχανικός είδες ότι είναι ραγισμένος ο τρούλος της εκκλησίας, ο οποίος έχει αγιογραφημένο τον Παντοκράτορα κι εσύ τρέχεις γρήγορα να βάλεις υποστηρίγματα στον Θεό για να μην πέσει; Μάθε ότι εσύ είσαι ένα τίποτα! Ούτε στο ελάχιστο δεν μπορείς να προστατέψεις την Εκκλησία μας. Είσαι ένα μηδενικό! Αν η Εκκλησία κινδυνέψει να είσαι σίγουρος ότι ο ίδιος ο Θεός θα κατέβει για να την σώσει! Δεν έχει ανάγκη από σένα η Εκκλησία, αλλά εσύ είσαι που έχεις ανάγκη από αυτήν, για να σώσεις την ψυχή σου. Η Εκκλησία δεν φτιάχτηκε από ανθρώπους επειδή την έχει ανάγκη ο Θεός, αλλά φτιάχτηκε από τον ίδιο τον Θεό, επειδή την έχουμε ανάγκη εμείς οι άνθρωποι.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
Thomas15n
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Thomas15n »

aposal έγραψε:-Σαν Πολιτικός Μηχανικός είδες ότι είναι ραγισμένος ο τρούλος της εκκλησίας, ο οποίος έχει αγιογραφημένο τον Παντοκράτορα κι εσύ τρέχεις γρήγορα να βάλεις υποστηρίγματα στον Θεό για να μην πέσει; Μάθε ότι εσύ είσαι ένα τίποτα! Ούτε στο ελάχιστο δεν μπορείς να προστατέψεις την Εκκλησία μας. Είσαι ένα μηδενικό! Αν η Εκκλησία κινδυνέψει να είσαι σίγουρος ότι ο ίδιος ο Θεός θα κατέβει για να την σώσει! Δεν έχει ανάγκη από σένα η Εκκλησία, αλλά εσύ είσαι που έχεις ανάγκη από αυτήν, για να σώσεις την ψυχή σου. Η Εκκλησία δεν φτιάχτηκε από ανθρώπους επειδή την έχει ανάγκη ο Θεός, αλλά φτιάχτηκε από τον ίδιο τον Θεό, επειδή την έχουμε ανάγκη εμείς οι άνθρωποι.[/color]
Στην σύνοδο Φερράρας Φλωρεντίας, όμως όπως όλοι γνωρίζουμε δεν κατέβηκε ο ίδιος ο Θεός να σώσει την Εκκλησία του, αλλά σώθηκε από τον Εφέσου Άγιο Μάρκο τον Ευγενικό, σαν άνθρωποι ναι είμαστε μηδενικά μπροστά στον Θεό, σαν μέλη της Εκκλησίας όμως όχι δεν είμαστε μηδενικά, οι Πατέρες της Εκκλησίας οι Άγιοι οι Μάρτυρες ήταν μηδενικά; Φυσικά όχι.
Οι πατέρες έχουν πει ότι και ένας άνθρωπος μόνο να υπήρχε στην γη πάλι θα κατέβαινε ο Χριστός να σταυρωθεί, και όπως λέει η γραφή και γιά την σωτηρία ενός ανθρώπου μεγάλη χαρά γίνεται στον ουρανό μεταξύ των αγγέλων, τόση θυσία και τόση χαρά γιά μηδενικά!
Αλλιώς σίγουρα το εννοούσε και πολύ συγκεκριμένα, μην γενικεύουμε γιατί αδικούμε και τον γέροντα.
Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filotas »

filotas έγραψε:Ήρθε η ώρα ν' αποχωρήσω από τη συζήτηση, επειδή σκανδαλίζομαι σε βαθμό που επηρεάζει την ειρήνη της ψυχής μου. Θωμά σου έκανα μια ερώτηση και δεν απάντησες. Δεν πειράζει. Το έχω πει κι άλλοτε ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ορθοδοξία προέρχεται από μας τους χλιαρούς Ορθόδοξους και από κάποιους φανατικούς Υπερορθόδοξους, όχι απ' έξω. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε τόσο το καλύτερο για μας.
Thomas15n
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Thomas15n »

aposal έγραψε:Συμφωνώ ότι το να μεταβεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε εβραϊκή συναγωγή δεν συνιστά - πνευματικό - αδίκημα.
Λάθος είπαμε υπάρχει σχετικός κανόνας που το απαγορεύει, ΙΔΟΥ ΛΟΙΠΟΝ.

Κανών ΞΕ΄ (ή ΞΔ΄ κατά Ράλλη-Ποτλή)
Κανόνας των Αγ. Αποστόλων:
«Ει τις κληρικός, ή λαϊκός εισέλθοι εις συναγωγήν Ιουδαίων, ή Αιρετικών προσεύξασθαι,
και καθαιρείσθω, και αφοριζέσθω»
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

Δεν είμαι αρμόδιος να κρίνω αν έχει υποπέσει ή όχι σε "ατόπημα" ο Πατριάρχης μας. Υπάρχουν αρμόδια όργανα να το κάνουν, τα οποία σέβομαι και υπακούω.
Θωμά, στην Φεράρα παρίστατο ο πλήρης Αγίου Πνεύματος άγιος του Θεού Μάρκος ο Ευγενικός. Ας μην λέμε ότι δεν "κατέβηκε" ο Ίδιος ο Θεός!
Όσοι από εμάς δεν θέλουν να περιμένουν τα αρμόδια όργανα της Εκκλησίας να αποφασίσουν, αλλά προχωρούν από μόνοι τους σε κρίσεις ότι κάποιος είναι αιρετικός (προφανώς θεωρούν ότι έχουν την Θεία φώτιση) ας γίνουν μπροστάρηδες στον αγώνα για την καθαίρεσή του προκαθημένου της Εκκλησίας μας!
Εγώ είμαι πολύ πτωχός και πολύ αμαρτωλός και θα περιμένω τις αποφάσεις της.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
Άβαταρ μέλους
Σπάρτακος
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Σπάρτακος »

Η πραγματικότητα και η αλήθεια είναι, ότι η ένωση των εκκλησιών, δεν επετεύχθη, όχι επειδή συνέβαλλαν προς τούτο, οι Πατριάρχες Κωνσταντινουπόλεως οι οποίοι ήταν κατά το πλείστον ενωτικοί, λόγοις και έργοις, και ας πληροφορηθούν ορισμένοι επιτέλους, πόσα και που και ποτέ συλλείτουργα, είχαν πραγματοποιηθεί και πραγματοποιούντο, ακόμα και μέσα στην Αγία Σοφία, τα χρόνια πριν την πτώση της Πόλης, αλλά και πιο πριν.
Το ίδιο ενωτικοί ήταν και οι περισσότεροι των τελευταίων Αυτοκρατόρων, μηδέ εξαιρουμένου του τελευταίου ηρωϊκώς πεσόντος Παλαιολόγου.

Η αντίδραση του απλού λαού και η ψυχική και δικαιολογημένη αποξένωσή του από τους Φράγκους για το κακό που μας είχαν κάνει με τα έργα τους, καθώς και του κατώτερου ορθόδοξου κλήρου και μοναχισμού διαχρονικά, ήταν αυτή που πίεσε, και απετράπη ένωση, και οπωσδήποτε η πρόνοια και το σχέδιο του Θεού . Και πράγματι είναι θαυμαστή η στάση και η αντίδραση ενός γίγαντα της πίστεως όπως ο άγιος Μάρκος ο Ευγενικός, αλλά δεν ήταν η μόνη αιτία που απετράπη η ένωση μόνο αυτός ο ίδιος.

Επομένως οφείλουμε κριτικά να στεκόμαστε μπροστά τις αποφάσεις και τις ενέργειες των πάντων.

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ο διαθρησκειακός διάλογος πρέπει να γίνεται σε επίπεδο Πατριαρχών μόνο με ορισμένες χριστιανικές ΄΄εκκλησίες΄΄. Για τις άλλες και τις χριστιανικές ομολογίες, μόνο σε κατώτερο επίπεδο. Μ ε τους μη χριστιανούς σε ακόμα κατώτερο και μόνο για πρακτικά ζητήματα. Όχι συμπροσευχές κ.λ.π. επιτέλους υπάρχουν και κάποιοι κανόνες, και αυτοί που τους έθεσαν κάτι περισσότερο γνώριζαν από εμάς Και όχι μόνο όποτε μας βολεύει να αναφερόμαστε στους Πατέρες.

Επειδή κάποιος έθεσε το ερώτημα αν πρέπει να συζητάμε ή όχι, διότι αν συζητάμε τότε τι έχουμε να πούμε, αφού θα προκαλέσει στο τέλος έκπτωση σε αυτά που πιστεύουμε, απαντάμε ότι άλλο το να συζητάω θέματα κοινού ενδιαφέροντος ή και πνευματικά, που πρέπει και επιβάλλεται, και άλλο το συζητάω πως θα διαπραγματευθώ την ένωση των εκκλησιών με δογματικές εκπτώσεις και συμβιβασμούς ( όπως επί Βυζαντίου έγινε, και με υπογραφές και βούλες).

Για παράδειγμα δεν είναι κακό να συζητάμε με τους Καθολικούς, εις το να γίνει κοινή προσπάθεια και πίεση, έτσι ώστε στο Σύνταγμα της Ευρώπης να αναφέρεται και το χριστιανικό παρελθόν της, και γιατί όχι και το παρόν της, όπως επίσης και για πολλά άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Τέλος πιστεύω ότι μόνο ο ίδιος ο Κύριος και εν τη δική Του δυνάμει ΚΑΙ ΜΟΝΟ, μπορεί να πραγματοποιήσει ένωση των χριστιανών, χωρίς ίχνη ψεύδους, διότι έτσι μόνο οι χριστιανοί θα αντιμετωπίσουν την επερχόμενη λαίλαπα – το πότε άγνωστο- που λέγεται Αντίχριστος και τα διάφορα ήδη ενεργούντα δραστηρίως όργανά του.
Αληθές είναι το πραγματικό, και η αλήθεια ο ίδιος ο Κύριος, μόνο Αυτός μπορεί να μας ελευθερώσει.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Επικαιρότητα”