Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας

Προβληματισμοί και ανταλλαγή ιδεών από την Επικαιρότητα.

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
keliotis
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας
Επικοινωνία:

Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας

Δημοσίευση από keliotis »

Όλοι αυτοί που μας περιέγραψαν (λεπτομερώς) την ψυχρή χειραψία του Ερντογάν με τον Καραμανλή, πριν λίγες μέρες, τη στιγμή που ο πρώτος ήταν στη Σμύρνη και ο δεύτερος στην Αθήνα (θαύμα !!!) σήμερα ασχολούνται με τη Λαύρα.
Τρεις μήνες τώρα διάβασε κάποιος από σας, στις «έγκυρες» τι γίνεται στο Παρίσι; Ακούσατε μήπως σε κάποιο κανάλι πως αντιμετωπίζεται το Άγιον Όρος παγκοσμίως;
Μπα! Μόνο για κλέφτες καλόγερους, που πουλάνε. Αυτοί οι «κλέφτες» που και που ψελλίζουν πως κάποιες εκτάσεις τους καταπατήθηκαν. Κινήθηκε διαδικασία να δούμε αν λένε ψέματα ή όχι;
Το Βατοπέδι αύξησε τη επισκεψιμότητα στο Άγιο Όρος κατά 20% και διέλυσε κάποια γραφικά πολιτικά σχήματα. Η Λαύρα;
Κρίνονται και οι κρίνοντες
http://agioritikesmnimes.blogspot.gr/
efadamop
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας

Re: Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας

Δημοσίευση από efadamop »

Επί της ουσίας: Τι προβλέπουν οι Ιεροί κανόνες για την περιουσία των μοναστηριών;
Κάποιος μου είπε πως ισχύει το εξής, σύμφωνα με τους ιερούς κανόνες:
Εάν δωρίσει κάποιος ένα χωράφι σε μοναστήρι, τότε αυτό γίνεται αποδεκτό από το μοναστήρι και καλλιεργείται για να καλύψει τις ανάγκες του μοναστηριού. Εάν πάψει να αξιοποιείται από το μοναστήρι, τότε αυτό είτε δίνεται σε φτωχούς, είτε πωλείται και τα χρήματα της πώλησης δίνονται στους φτωχούς.
Πρόβλεψη για παζάρια και ανταλλαγές δεν υπάρχει...
Δεν έχω δει τους ιερούς κανόνες για να μπορώ να το επιβεβαιώσω.

Αυτό που μπορώ να καταθέσω είναι το εξής: Φέτος τον Ιανουάριο φιλοξενήθηκα σε κελί της Καψάλας για μια μέρα. Φεύγοντας θέλησα να αφήσω κάποια χρήματα για τις ανάγκες του κελιού. Ο γέροντας δεν τα δέχθηκε. Έκανα κίνηση να αφήσω τα χρήματα στο τραπέζι και μου μίλησε αυστηρά να μην το κάνω... Υπάκουσα και συγκινήθηκα με την αφιλοχρηματία τους.

Πως τώρα παντρεύονται, οι οικονομικές ανάγκες των μοναστηριών και των κελιών με την αφιλοχρηματία και τους ιερούς κανόνες είναι ένα ερώτημα. Εύχομαι τα ηγουμενοσυμβούλια να πράττουν ορθά...
Απάντηση

Επιστροφή στο “Επικαιρότητα”