Η πιο μεγάλη αμαρτία είναι..........

Πνευματικά θέματα

Συντονιστές: pAntonios, Συντονιστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
vasilikirimp
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Η πιο μεγάλη αμαρτία είναι..........

Δημοσίευση από vasilikirimp »

Με μοναδική ανθρωπογνωσία και φιλευσπλαχνία , ιδίως με ελευθερία ανατρεπτική , ο Χριστιανισμός προσφέρει συνεχώς εξόδους για λυτρωση απο τον μισητό μας εαυτό - το χειρότερο δηλ.εχθρό μας - μέχρι τη τελευταία μας πνοή.
Το δώρο της δυνατότητας για μεταμέλεια - ανά πάσα στιγμή μεταμέλεια - είναι το κλειδί της φυλακής που προσφέρεται κάθε λεπτό που ζούμε , μέχρι το έσχατο.
Μια τέτοια μετάνοια - αλλαγή σκέψης και στάσης , δηλ. - θα μας συμφιλιώσει με τη ψυχή μας και με το κόσμο.
Λέμε , όποιος δεν αγαπά τον εαυτό του κανέναν δε μπορεί να αγαπήσει.
Λέμε, ο εγωιστής δεν αγαπά τον εαυτό του , αγωνίζεται ασύστολα , εκβιαστικά να τον αγαπήσουν οι άλλοι ακριβώς γι'αυτό , γιατί εκείνος τον εαυτό του τον αντιπαθεί , τον αμφισβητεί και τον φοβάται, θέλει συνεχώς ενίσχυση και έξωθεν καλή μαρτυρία.
Όμως τι είναι η μετάνοια;
Εκείνη η μετάνοια που θα ξαλαφρώσει , θα εμπνεύση τη συγχώρεση, τη συγχωρεση εκείνων που βλάψαμε και το πιο δύσκολο κυρίως - τη συγχώρεση τη δική μας προς εμάς;
Κάποιοι σκέφτονται: Ωραία , αφού ο Χριστός υπόσχεται ότι θα με συγχωρέση μόλις μετανοιώσω , όπως τον εσταυρωμένο ληστή διπλα του , θα κάνω κι εγώ ότι μου γουστάρει στη ζωή μου και στο τέλος θα του ζητήσω συγνώμη...... :mrgreen: :mrgreen:
Τι είναι τελικά η συγνώμη ;
Είναι απλά μια λέξη , μια εκφορά ήχων;
Η μεταμέλεια είναι συναίσθηση του λάθους μας συντριπτική , είναι συγκλονισμός και βαθειά επίγνωση που πονάει.
Έχει δάκρυα ειλικρινή.
Το σοβαρότερο; Η μετάνοια είναι μόνο έμπρακτη.
Το "σε συγχωρώ " που εύκολα και αυτάρεσκα ξεστομίζουμε , συχνά με στόμφο διδακτικό και επιδεικτικό , δε μπορεί να είναι εύκολο , δε μπορεί να είναι θεατρινίστικο.
Έχει οδύνη , παραίτηση επώδυνη απο το εγώ μας , απο το δίκαιο μας και το δικαίωμά μας ,έχει ταπείνωση και είναι εξαιρετικά μαρτυρικά όλα τούτα.
Η ειλικρίνεια του μετανοούντος η έμπρακτη θα πρέπει να συναντιέται με την ειλικρίνεια του συγχωρούντος , την έμπρακτη.
Τίποτα άλλο δε μετράει...............
Θα πει τώρα κάποιος :
Να συγχωρώ καθημερινά κάποιον , ο οποίος χειροδικεί πάνω μου ; Να του λέω μετά τη χειροδικία ....σε συγχωρώ ;
Αυτά βέβαια είναι πράγματα νοσηρά - όπως νοσηρός καταντά και ο λογισμός που είναι προσκολλημένος στο γράμμα και όχι στο πνεύμα των κανονισμών της ζωής.
Ο Χριστός δεν απευθύνεται στους βλάκες.
Θέλει ευφυϊα η Πίστη , ευφυϊα η Αγάπη .
Ο πατήρ Μάρκελλος Καμπάνης , ιερέας της Κοιμήσεως Θεοτόκου Μενιδίου είπε:
Η πιο μεγάλη αμαρτία είναι η βλακεία.
Θεωρεί τη βλακέια επιλογή .
Κάτι βολεύεται μέσα μας όταν προτιμάμε την ανοησία , την ακρισία κάτι κερδίζει , κάτι ασφαλίζεται ή κρύβεται ή αποφεύγεται........................
Άβαταρ μέλους
Byzantine_Spirit
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Η πιο μεγάλη αμαρτία είναι..........

Δημοσίευση από Byzantine_Spirit »

vasilikirimp έγραψε:Κάποιοι σκέφτονται: Ωραία , αφού ο Χριστός υπόσχεται ότι θα με συγχωρέση μόλις μετανοιώσω , όπως τον εσταυρωμένο ληστή διπλα του , θα κάνω κι εγώ ότι μου γουστάρει στη ζωή μου και στο τέλος θα του ζητήσω συγνώμη......
Πολλοί μπορεί να το πούν αυτό πράγματι.
Αλλά ποιός μπορεί να κοροϊδέψει το Θεό;
ΚΑΝΕΙΣ.
Ο Θεός γνωρίζει ποιός μετανοεί ειλικρινά,
ακόμα και αν αυτή η μετάνοια έρθει στο...παρα πέντε.
Όπως και αντίστοιχα γνωρίζει, ποιός προσχεδιάζει να πράξει τα χίλια δύο
και να κάνει μετά, μια " εικονική " μετάνοια επίσης στο..παρα πέντε.
«Ο λύχνος του σώματος εστίν ο οφθαλμός· εάν ουν ο οφθαλμός σου απλούς η, όλον το σώμα σου φωτεινόν έσται.»
Άβαταρ μέλους
ΣΤΕΦΑΝΟΣ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από ΣΤΕΦΑΝΟΣ »

vasilikirimp έγραψε:Λέμε, ο εγωιστής δεν αγαπά τον εαυτό του , αγωνίζεται ασύστολα , εκβιαστικά να τον αγαπήσουν οι άλλοι ακριβώς γι'αυτό , γιατί εκείνος τον εαυτό του τον αντιπαθεί , τον αμφισβητεί και τον φοβάται, θέλει συνεχώς ενίσχυση και έξωθεν καλή μαρτυρία.
b]

o πραγματικός φόβος ..... αγαπούμε τον εαυτό μας ή απλώς κρυβόμαστε πίσω από τις επιβεβαιώσεις των άλλων;
παντού δεκανίκια;
ο Χριστός σώζει....
Άβαταρ μέλους
vasilikirimp
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Το Θεο δε μπορεί κανείς να τον κοροιδέψει.
Τον εαυτό μας όμως ;
Από εμάς τους ιδίους;
Άβαταρ μέλους
ΣΤΕΦΑΝΟΣ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

vasilikirimp έγραψε:Το Θεο δε μπορεί κανείς να τον κοροιδέψει.
Τον εαυτό μας όμως ;
Από εμάς τους ιδίους;

Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΕΚΠΕΜΠΕΙ ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ...ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΟΝΟ ΜΙΑ.ΤΟ ΕΦΗΜΕΡΟ ΛΙΩΝΕΙ ΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΓΟ ΚΑΘΩΣ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ Η ΑΝΟΙΞΗ.
ο Χριστός σώζει....
tanos
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Δημοσίευση από tanos »

Οποιος ζει αμαρτωλά σε όλη του τη ζωή είναι δύσκολο να μετανοήσει στο τέλος.
Ενα πάθος π.χ. το τσιγάρο και δεν μπορείς να το κόψεις .
Αλλά και ποιός προγνωρίζει το τέλος του ώστε να μετανιώσει?και αν ο θάνατος έρθει εκει που δεν τον περιμένεις? Ο Θεός γνωρίζει και την πιο μικρή σκέψη μας ,δεν μπορείς να τον κοροιδέψεις.
Άβαταρ μέλους
vasilikirimp
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

tanos έγραψε:Οποιος ζει αμαρτωλά σε όλη του τη ζωή είναι δύσκολο να μετανοήσει στο τέλος.
Αλλά και ποιός προγνωρίζει το τέλος του ώστε να μετανιώσει?και αν ο θάνατος έρθει εκει που δεν τον περιμένεις? Ο Θεός γνωρίζει και την πιο μικρή σκέψη μας ,δεν μπορείς να τον κοροιδέψεις.
:39 :39 :39 :39 :39 :39
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

vasilikirimp έγραψε:Λέμε , όποιος δεν αγαπά τον εαυτό του κανέναν δε μπορεί να αγαπήσει.
Λέμε, ο εγωιστής δεν αγαπά τον εαυτό του , αγωνίζεται ασύστολα , εκβιαστικά να τον αγαπήσουν οι άλλοι ακριβώς γι'αυτό , γιατί εκείνος τον εαυτό του τον αντιπαθεί , τον αμφισβητεί και τον φοβάται, θέλει συνεχώς ενίσχυση και έξωθεν καλή μαρτυρία.
Η πραγματική αγάπη η τέλεια και άφθαρτη στον χρόνο αγάπη είναι αυτή που έχει ως αντικείμενο τον Κύριό μας. Όταν φτάσουμε στο σημείο να Τον λατρεύουμε, τότε αγαπάμε και τον κόσμο όλο γιατί Εκείνος τον έφτιαξε.
Τη φράση "όποιος δεν αγαπά τον εαυτό του δεν αγαπά κανέναν" δεν την συμμερίζομαι γιατί οι ορθολογιστές που την λένε συνήθως "πλανώνται πλάνην οικτράν"! Νομίζω ότι το σωστό είναι αυτό που είπε ο Κύριός μας : "Όποιος θέλει να κερδίσει την ψυχή του πρέπει να την χάσει"!
"Ος γαρ αν θέλη την ψυχήν αυτού σώσαι, απολέσει αυτήν. Ός δ’ αν απολέση την ψυχήν αυτού ένεκεν εμού, ευρήσει αυτήν" (Ματθ. ιστ΄, 25)
vasilikirimp έγραψε:Κάποιοι σκέφτονται: Ωραία , αφού ο Χριστός υπόσχεται ότι θα με συγχωρέση μόλις μετανοιώσω , όπως τον εσταυρωμένο ληστή διπλα του , θα κάνω κι εγώ ότι μου γουστάρει στη ζωή μου και στο τέλος θα του ζητήσω συγνώμη...... :mrgreen: :mrgreen:

Θεωρώ ότι πρέπει να τους λυπάσαι αυτούς που σκέφτονται έτσι!
Πρώτον διότι με αυτήν την εγωιστική νοοτροπία, είναι πολύ δύσκολο, κάποια στιγμή, να μετανοήσουν. Γιατί ο εγωισμός, σαν το μικρόβιο, όσο μένει μέσα μας χωρίς κάποιο "αντιβιοτικό", τόσο διογκώνεται και εξαπλούται!
Δεύτερον διότι αν κάποιος πραγματικά μετανοήσει και αγαπήσει τον Χριστό θα πει : "Τι βλάκας που ήμουν όλο αυτό το διάστημα που έμενα μακριά Του"!

vasilikirimp έγραψε:Ο Χριστός δεν απευθύνεται στους βλάκες.
Θέλει ευφυϊα η Πίστη , ευφυϊα η Αγάπη .
Εδώ κάτι άλλο θέλει να πει ο ποιητής!
Ο Χριστός απευθύνεται σε όλους. Η ευφυία δεν είναι προϋπόθεση αρετής, γιατί τότε ο Ίδιος ο Δημιουργός θα ήταν υπεύθυνος για την απομάκρυνση των μη ευφυών ανθρώπων, αφού Αυτός μοιράζει τα χαρίσματα! Μάλλον εννοεί ότι μεταξύ της εφήμερης και μερικής απόλαυσης και της μελλοντικής, πλήρους και αιώνιας, είναι ανοησία να προτιμούμε την πρώτη.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
Άβαταρ μέλους
ΣΤΕΦΑΝΟΣ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

vasilikirimp έγραψε:
tanos έγραψε:Οποιος ζει αμαρτωλά σε όλη του τη ζωή είναι δύσκολο να μετανοήσει στο τέλος.
:39 :39 :39 :39 :39 :39
βασιλικη τοποθέτησες το κατάλληλο κινούμενο σχέδιο.
ο Χριστός σώζει....
Άβαταρ μέλους
vasilikirimp
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

ΣΤΕΦΑΝΟΣ έγραψε:
vasilikirimp έγραψε:Λέμε, ο εγωιστής δεν αγαπά τον εαυτό του , αγωνίζεται ασύστολα , εκβιαστικά να τον αγαπήσουν οι άλλοι ακριβώς γι'αυτό , γιατί εκείνος τον εαυτό του τον αντιπαθεί , τον αμφισβητεί και τον φοβάται, θέλει συνεχώς ενίσχυση και έξωθεν καλή μαρτυρία.
b]

o πραγματικός φόβος ..... αγαπούμε τον εαυτό μας ή απλώς κρυβόμαστε πίσω από τις επιβεβαιώσεις των άλλων;
παντού δεκανίκια;

Οταν λες αγαπούμε τον εαυτό μας;
Δεν είναι εγωισμός να αγαπάς τον εαυτό σου;
Επιβεβαιώσεις άλλων; Δηλαδή ζητάμε την επιβεβαίωση συνανθρώπων μας ;
Η μόνη επιβεβαίωση που θα έπρεπε να ζητάμε δεν είναι του Θεού;
Δεκανίκια να με βοηθήσουν να αγαπήσω τον εαυτό μου;
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά θέματα”