Φιλία - Αγάπη - Ανταπόδοση ή φυσική εξέλιξη;

Πνευματικά άρθρα και Αναγνώσματα.Αποσπάσματα από διάφορα βιβλία.

Συντονιστές: ntinoula, Συντονιστές

Άβαταρ μέλους
vasilikirimp
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Φιλία - Αγάπη - Ανταπόδοση ή φυσική εξέλιξη;

Δημοσίευση από vasilikirimp »

Η φιλία είναι η πιο έντιμη εκδοχή της αγάπης. Γι αυτό και είναι τόσο στιλπνή , τόσο ικανοποιητική.
Σαν χιόνι αφράτο ,φρέσκο και πεντακάθαρο , προβάλλει αμέσως κάθε σκουπιδάκι που πέφτει πάνω του , κάθε βρόμικο βήμα.
Πηγαίνουμε προς αυτην απο ηθικό ανάστημα και για ηθικό ανάστημα.
Από γενναιόδωρη και θαραλλέα ωριμότητα.
Ακόμη και τα μικρά παιδιά στις πραγματικές τους φιλίες φέρονται ώριμα, ασκούνται και παιδαγωγούνται απο τις φιλίας τις αξιώσεις.
Στο Ευαγγέλιο λέει ο Ιησούς στους μαθητές Του : " Εσείς είστε οι φίλοι μου "
Αργότερα στο Μυστικο Δείπνο και λίγο πριν ξεκινήσουν για πέραν του χειμάρρου των Κέδρων προς το μαρτύριο των Παθών , να απευθύνεται προς τον Πατέρα Του , και να Του λεει:
" Αυτούς που μου έδωσες τους φύλαξα , και κανένας απ'αυτούς δε χαθηκε , παρά μόνο ο άνθρωπος της απώλειας........."[/
Όχι την ανθρωπότητα όλη , οχι τον κόσμο όλο ως Θεάνθρωπος , αλλά τούτους τους δώδεκα , τους έντεκα μάλλον φίλους Του.
Και αν γεννάμε παιδί είνια για να γνωρίσουμε πάνω του , με τον καημό του , τις αγωνίες του , την αυτοθυσία που μας εμπνεει , τι είναι αγάπη για τον άλλο άνθρωπο.
Δίχως τούτη την οδύνη , την προσωπική , τη συγκεκριμένη προς τούτο το δικό μας παιδί , δε καταλαβαίνουμε τι εννοεί ο Εσταυρωμένος Χριστός αγάπη.

Μόνο με ψυχικό μεγαλείο αξίζει να ζει κανείς μια ζωή.
αλλιώς το πέρασμά του απο τον κόσμο θα παραπαίει σαν μισοξεφούσκωτο μπλόνι ανάμεσα στα σκουπίδια ενός τελειωμένου καρναβαλιού.
Στη φιλία τα μέρη είναι ισότιμα , ισότιμα με την υπερβατική έννοια - όπου καθένας αισθάνεται - χωρίς μειονεξία αλλά με εκτίμηση - ανώτερο τον άλλο.
Αγαπώ όταν βάζω τις ανάγκες εκείνου που αγαπώ πάνω απο τις δικές μου ανάγκες !

Η αγάπη ανάμεσα σε υγιεις προσωπικότητες , είνια μόνο αμοιβαία.
Ας μη ζητάμε όμως να είναι αμοιβαίες και οι προσφορές.
Η υπέρβαση της ανταμοιβής είναι μεγάλη ελευθερία - είναι οι ελεύθεροι και δυνατοί που αξιώνονται τις δυνατές σχέσεις ,τα μεγάλα αισθήματα.

Ας θυμηθούμε το γέροντα Παίσιο να λεει :

Αν δώσεις στον άλλο το αμπέλι , αμέσως να το ξεχάσεις.
αν όμως εκείνος σου χαρίσει ένα τσαμπί σταφύλι απο το αμπέλι που του χάρισες , μη το ξεχάσεις ποτέ.

Εδώ δε πρέπει να αναρωτηθούμε ; Είναι ανθρώπινο να αποζητούμε ανταπόδοση στις σχέσεις μας;
Η ζυγαριά του Είναι που ονομάζεται συνείδηση παρέχει τιμιότητα και δικαιοσύνη;
Η αμοιβαιοτητα , η ανταπόδοση ειναι εκεί γιατί την απαιτούμε ή γιατί είναι στη φύση μιας καλής σχέσης;

Και όμως υπάρχει η προδοσία - πως συνθέτη τη σχέση μας - πως μα πλεκει ως χαρακτηρες και ως συνειδησεις προς την απολυτη αγαπη μας που είναι ο Θεός μας;
[Στον ουρανό δεν ανεβαίνει κανένας με το κοσμικό ανέβασμα αλλά με το πνευματικό κατέβασμα - ΤΑΠΕΙΝΟΤΗΤΑ
Άβαταρ μέλους
LOCKHEART
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Re: Φιλία - Αγάπη - Ανταπόδοση ή φυσική εξέλιξη;

Δημοσίευση από LOCKHEART »

Θεωρώ ότι σε όλες τις σχέσεις και φυσικά στην φιλία για να είναι αυθεντική πρέπει να υπάρχει ανιδιοτελής αγάπη.

Μπορεί όλοι να λέμε οτι προσφέρουμε αλλά δεν θέλουμε τίποτα αλλά ειναι λογική ενακολουθία να περιμένεις κάτι όταν κάνεις μια πράξης και δεν μιλάμε κάτι σαν υλικό , χρηματικό η οτιδήποτε άλλο ΑΡΚΕΙ ένα ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για να θεωρεί πράξη ανταποδοτικής ευγνωμοσύνης σε κάποιον που σου πρόσφερε κάτι. Μην ξεχνάμε οτι και αυτός που προσφέρει δεν περιμένει κάτι άλλο απο σένα αλλά τουλάχιστον ένα ευχαριστώ ειναι αρκετό.

Η προδοσία ειναι λογικό να συμβεί όχι μόνο στην φιλία αλλά δεν οποιαδήποτε σχέση απο την στιγμή που ραγίζει η κατάσταση για κάποιον λόγο.

Είμαι κατά της εκδίκησης αν δεν θές πλέον κάποιον απλά φύγε, δεν χρειάζεται ούτε επιθεση ούτε προδοσία ούτε εκδίκηση.

Η φιλία ειναι ΙΕΡΗ ΣΧΕΣΗ αλλά δυστυχώς στις μέρες μας όποιον έχουμε στο κινητό και μιλάμε μαζί του 1 φορά τον χρόνο το λέμε και φίλο ενώ δεν είναι έτσι.

Το θέμα ειναι να ΔΙΝΟΥΜΕ ΑΓΑΠΗ να μην μας νοιάζει αν θα πάρουμε αρκεί που δώσαμε και βοηθήσαμε..

Σε αυτο υπάρχει ένα παράδειγμα : Αν κάποιος πνίγεται στην θάλασσα και τον σώσεις το έκανες απο αγάπη δεν σε νοιάζει αν θα τον δείς απο την επόμενη μέρα , αν σε καλέσει σπίτι του κλπ αρκεί που έσωσες έναν ανθρωπο απο κει και περα δεν σε ενδιαφέρει κάτι αλλο ούτε το έκανες περιμένοντας κάτι.
I prefer nothing than something bad
Μακάριοι οι καθαροί τη καρδία, ότι αυτοί τον Θεόν όψονται
Άβαταρ μέλους
maralin
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Δημοσίευση από maralin »

Πολύ ωραία όσα γράφονται εδω...
εχω να προσθέσω επισης πως ακομα κ οταν επελθει κάποια ρίξη μεταξύ προσώπων εκει νομιζω κρυβεται όλο το νόημα της αγάπης...εκει ειναι ο αγωνας.χρειαζεται κ συγχωρετικότητα..να ξεπερναμε ορισμένα πράγματα κ να τα βλέπουμε με άλλα ματια...
να εχουμε τη δυναμη να πάμε ενα βημα πιο κάτω..συχνα "κολλάμε" σε λεπτομέρειες κ κανουμε τη ζωή μας δύσκολη,συνάμα κ των άλλων..
δεν μπαίνουμε στα παπούτσια του άλλου..γιατι αγαπούμε πολύ τον εαυτούλη μας...ειναι δυσκολα ολα αυτα στην πράξη,δεν αντιλέγω...
:105 :105
Ό Άνθρωπος αξίζει όσο ζυγίζει και ζυγίζει όσο αγαπά..(Ιερός Αυγουστίνος)
Άβαταρ μέλους
vasilikirimp
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Αγαπητέ μου Σπύρο , πολύ ωραίο αυτό που μας παράθεσες αλλά....................μας γράφεις ότι η αγάπη πρέπει να ειναι ανιδιοτελής και όμως πιο κάτω μιλάς για μια ελάχιστη ανταποδοτικότητα όπως το Ευχαριστώ......................

Πόση δύναμη θέλει , να δίνεις χωρίς να παίρνεις.............................

Και πόσο τελικά απο τη στιγμή που είναι ανιδιοτελής μας κυριεύει αίσθημα προδοσίας;
Άβαταρ μέλους
LOCKHEART
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

vasilikirimp έγραψε:Αγαπητέ μου Σπύρο , πολύ ωραίο αυτό που μας παράθεσες αλλά....................μας γράφεις ότι η αγάπη πρέπει να ειναι ανιδιοτελής και όμως πιο κάτω μιλάς για μια ελάχιστη ανταποδοτικότητα όπως το Ευχαριστώ......................

Πόση δύναμη θέλει , να δίνεις χωρίς να παίρνεις.............................

Και πόσο τελικά απο τη στιγμή που είναι ανιδιοτελής μας κυριεύει αίσθημα προδοσίας;

H ZΩΗ έχει σαν κύριο χαρακτηριστικό την ρευστότητα της σε όλα τα επίπεδα εκδήλωσης και επίγνωσης.

Οπότε, το ευχαριστώ ειναι περισσότερο σαν πράξη ευγνωμοσύνης παρά ανταποδοτικότητας αλλά μπορουμε να την θεωρήσουμε και έτσι.

Φυσικά μπορεί να ειναι ανιδιοτελής και σε κάποια χρονική στιγμή να συμβεί κάποιο περιστατικό που να σου χτυπήσει κάποιο πάθος η αποθημένο και να αλλάξεις 360 μοίρες ποσες φορές το έχουμε δει αυτό το έργο αρκετά συχνά. Ειναι χαρακτηριστικά της φθαρτότητας όλα αυτά.

Βασικά αν έχεις προσέξει στη ανταπόδοση ασυναίσθητα περιμένεις την κατώτατη πράξη απο ότι εσύ έκανες

Προσωπικά δεν με ενοχλεί να δίνεις αγάπης και να μην σου δίνουν τίποτα, αυτό ειναι ΟΚ!
Το χειρότερο είναι να δίνεις αγάπη και ο άλλος να μην την παίρνει ! εκει λές ΕΛΕΟΣ! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Άβαταρ μέλους
smarti
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από smarti »

Το αισθημα προδοσιας μηπως μας κυριευει μόνο επειδή περιμένουμε πιο πολλά απο τον αλλον απο οτι μπορει να μας δωσει? Μηπως πολλες φορες για αυτο στεναχωριουνται οι ανθρωποι μεταξυ τους γιατι ποτε δεν ειναι ευχαριστημενοι με αυτα που τους προσφερονται? Λεω εγω..αν κανω λαθος γραψτε χ.
Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία ο Κύριος μετά Σου. Ευλογημένη Συ εν Γυναιξί και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου, ότι Σωτήρα έτεκες των ψυχών ημών.
Άβαταρ μέλους
LOCKHEART
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

smarti έγραψε: . . . .οι ανθρωποι μεταξυ τους γιατι ποτε δεν ειναι ευχαριστημενοι με αυτα που τους προσφερονται? Λεω εγω..αν κανω λαθος γραψτε χ.
Βασικά Η ΑΠΛΗΣΤΙΑ μολύνει όλους τους τομείς μας , βλέπεις να ζητάς απο κάποιον 10 να σου δίνει 15 και να παραπονιέσαι που ειναι το 16ο!!!!!!!!!!!!!! ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΦΘΑΡΤΟΤΗΤΑ
Άβαταρ μέλους
eleimon
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από eleimon »

Απ τη στιγμη που μας κυριευει αισθημα προδοσιας δεν κυριαρχει μεσα μας ανιδιοτελης αγαπη,και πιστευω οτι ανιδιοτελης αγαπη δεν υπαρχει.....
Αγαπη πραγματικη,με θερμη,με ανεκτικοτητα,με σεβασμο,με κατανοηση,χωρις να περιμενεις ανταποκριση δεν υπαρχει στις μερες μας.
Εσυ για παραδειγμα να παρουμε απ τον εαυτο μας,αν δινεις σε καποιον και τη ψυχη σου και δε βλεπεις ανταποκριση θα συνεχισεις να δινεις και να δινεις? δε θα μπει μεσα σου το ερωτημα εγω κανω τοσα και τι παιρνω παρα μονο αχαριστια? θα μπει σιγουρα....εδω για τα ιδια μας τα παιδια πολλες φορες οταν δεν μ ακουνε μας μπαινει η σκεψη οτι ειναι αχαριστα κι οτι κανουμε τα παντα γι αυτα και δε βλεπουμε ανταποκριση Και δε σκεφτομαστε οτι ο Θεος μας τα εδωσε κι εχουμε ευθηνη οχι να τους παρεχουμε τα παντα αλλα να τους δειξουμε το δρομο του Δημιουργου τους και να παρουν το σωστο δρομο.
Και ειναι η μονη αγαπη που δεν εχει μετρο συγκρισης ετσι?η αγαπη της μανας προς το παιδι,και παλι σε πολλες περιπτωσεις βλεπεις οτι μπαινουν διλληματα.
Δε ξερω μπορει να ειμαι λαθος το σιγουρο ειναι οτι εχουμε παρα πολυ δρομο και δε ξερω αν εγω προσωπικα θα φτασω ποτε στο τελος αυτου του δρομου,αλλα για να μιλαμε για αγαπη πραγματικη,πνευματικη,ψυχικη,υπαρχουν σκαλοπατια αμετρητα μπροστα μας.

Υ.Γ Η αγαπη μας προς το Θεο? αυτη που την κατατασεις? ποσοι ειναι αυτοι που γυρνανε στο Θεο και περιμενουν ανταποδοση? απο που? απο το Θεο!!!!
«Το θάνατο δεν τον φοβά­μαι, όχι βέβαια ένεκα των έργων μου, αλλά επειδή πιστεύω στο έλεος του Θεού».
Άβαταρ μέλους
AngelsGR
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας

Δημοσίευση από AngelsGR »

LOCKHEART έγραψε: Το χειρότερο είναι να δίνεις αγάπη και ο άλλος να μην την παίρνει !
το οτι εσυ δινεις κατι δεν σημαινει πως ο αλλος εχει την ικανοτητα να μπορεσει να το δεχτει. Πολλες φορες ο αλλος ουτε που καταλαβαινει τι εγινε, οτι του δωθηκε ενα δωρο.
και αν τα ματια σου δεν κλαινε, εχουν τροπο και το λενε...
Άβαταρ μέλους
vasilikirimp
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

eleimon έγραψε:Απ τη στιγμη που μας κυριευει αισθημα προδοσιας δεν κυριαρχει μεσα μας ανιδιοτελης αγαπη,και πιστευω οτι ανιδιοτελης αγαπη δεν υπαρχει.....
Αγαπη πραγματικη,με θερμη,με ανεκτικοτητα,με σεβασμο,με κατανοηση,χωρις να περιμενεις ανταποκριση δεν υπαρχει στις μερες μας.
Εσυ για παραδειγμα να παρουμε απ τον εαυτο μας,αν δινεις σε καποιον και τη ψυχη σου και δε βλεπεις ανταποκριση θα συνεχισεις να δινεις και να δινεις? δε θα μπει μεσα σου το ερωτημα εγω κανω τοσα και τι παιρνω παρα μονο αχαριστια? θα μπει σιγουρα....εδω για τα ιδια μας τα παιδια πολλες φορες οταν δεν μ ακουνε μας μπαινει η σκεψη οτι ειναι αχαριστα κι οτι κανουμε τα παντα γι αυτα και δε βλεπουμε ανταποκριση Και δε σκεφτομαστε οτι ο Θεος μας τα εδωσε κι εχουμε ευθηνη οχι να τους παρεχουμε τα παντα αλλα να τους δειξουμε το δρομο του Δημιουργου τους και να παρουν το σωστο δρομο.
Και ειναι η μονη αγαπη που δεν εχει μετρο συγκρισης ετσι?η αγαπη της μανας προς το παιδι,και παλι σε πολλες περιπτωσεις βλεπεις οτι μπαινουν διλληματα.
Δε ξερω μπορει να ειμαι λαθος το σιγουρο ειναι οτι εχουμε παρα πολυ δρομο και δε ξερω αν εγω προσωπικα θα φτασω ποτε στο τελος αυτου του δρομου,αλλα για να μιλαμε για αγαπη πραγματικη,πνευματικη,ψυχικη,υπαρχουν σκαλοπατια αμετρητα μπροστα μας.

Υ.Γ Η αγαπη μας προς το Θεο? αυτη που την κατατασεις? ποσοι ειναι αυτοι που γυρνανε στο Θεο και περιμενουν ανταποδοση? απο που? απο το Θεο!!!!

Εδώ Ελπίδα μου είναι που έχω και εγώ την ερώτηση προς όλους μας.

Η αγάπη μας προς το Θεό είναι ανιδιοτελείς;

Μη βιαστείτε να απαντήσετε ..............

Πόσες φορές παρακαλάμε για κάτι ....... τάζουμε για κάτι ...............

Σηκώνουμε το κεφάλι να ζητάμε;;;;;;; Όλη μας την ύπαρξη μας έδωσε , τι ακόμη;;;;;;;
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά Αναγνώσματα”