Σελίδα 1 από 2

Ησαΐα χόρευε

Δημοσιεύτηκε: Δευ Οκτ 13, 2008 2:39 pm
από Teri
Πρόσφατα σε γαμήλια τελετή, ο ιερέας παρακάλεσε την ώρα του "Ησαΐα" να μην πετάξουμε ρύζι και όσοι έχουν μαζί τους να το ρίξουν στους νεόνυμφους κατά την έξοδό τους από το ναό.

Γνωρίζει κάποιος να μας πει πότε καθιερώθηκε η ρίψη ρυζιού, τι συμβολίζει και γιατί -αρκετοί πλέον- ιερείς δεν το επιτρέπουν μέσα στους ναούς; Ξέρω ότι παλαιότερα πετούσαν μαζί με το ρύζι και κουφέτα και το σταμάτησαν γι ευνόητους λόγους (τραυματισμοί κλπ).

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας!

Δημοσιεύτηκε: Δευ Οκτ 13, 2008 4:12 pm
από geonutr
απ'οτι ξέρω το ρίψιμο ρυζιού δεν είναι χριστιανικό έθιμο..Το ρύζι το ρίχνουν για να "ριζώσει" ο γάμος, να έχει γερές ρίζες δηλαδή 8O ...Τώρα από που το βγάλαν αυτό και τι σχέση έχει η ρίζα με το ρύζι :scratch: ....Πάντως καλά κάνουν και δεν το επιτρέπουν (όχι μόνο δεν είναι χριστιανικό αλλά λερώνεις και την Εκκλησία ..άσε που μετά θες και μια εβδομάδα- και αν- να βγούν τα ρύζια από πάνω σου! ) D:D

Δημοσιεύτηκε: Δευ Οκτ 13, 2008 4:31 pm
από filotas
Ο π. Αθανάσιος Λεμεσού λέει, ότι ευτυχώς για 'κείνον δεν έχει τελέσει Γάμο πολλά χρόνια, αλλιώς θα ερχόταν στη δυσάρεστη θέση να διώξει τους μισούς καλεσμένους έξω από το Ναό ή να συναινέσει στη βεβήλωση του Μυστηρίου του Γάμου από τις μισόγυμνες "κυρίες¨και τους ασεβώς κραυγάζοντες "κυρίους".

Ο Απόστολος Παύλος λέει (αλλά ποιος τον ακούει μέσα στο χαμό) "το Μυστήριο τούτο μέγα εστιν...", εμείς όμως πάμε ντυμένοι λες και πάμε στα μπουζούκια και χειρότερα πολλές φορές, συζητάμε φωναχτά μεταξύ μας κουτσομπολεύοντας τους πάντες, το ρύζι μας πείραξε :? :? . Ο Θεός να μας ελεήσει.

Στους τελευταίους Γάμους που πήγα πολύ σκανδαλίστηκα. Αφού το σκέφτομαι μήπως είναι καλύτερα να το αποφύγω άλλη φορά.

Ειλικρινά λυπάμαι τους ιερείς που είναι υποχρεωμένοι να τελούν το Μυστήριο κάτω από τέτοιες συνθήκες. Ο Θεός ας μην χρεώσει σ΄αυτούς την ασέβεια, αλλά σε μας τους άφρονες.

Δημοσιεύτηκε: Δευ Οκτ 13, 2008 5:05 pm
από theodore
Στους τελευταίους Γάμους που πήγα πολύ σκανδαλίστηκα. Αφού το σκέφτομαι μήπως είναι καλύτερα να το αποφύγω άλλη φορά.



Συμφωνώ απόλυτα filota.Σκανδαλίζεσαι θέλεις δεν θέλεις.Έχω την εντύπωση ότι το ίδιο συμβαίνει και χειρότερα (γύμνια) και στα βαφτίσια.Στενοχωριέμαι και που το λέω...

Δημοσιεύτηκε: Δευ Οκτ 13, 2008 5:56 pm
από alithis
το ρυζι δεν εχει καμμια απολυτως θεση στο μυστηριο του γαμου!ειναι ασεβεια κ βεβηλωση του ι.μυστηριου,και επομενως εξοβελιστεο!
πολυ πιθανον να προερχεται απο την ειδωλολατρεια!
το ριχνουν δηθεν...για να ριζωσει ο γαμος!ομως το ρυζι γραφεται με υψιλον και το ριζωμα με ιωτα!!!!!αν ηταν ετσι,ολοι οι γαμοι στην Κινα ,θα ησαν υπερ-επιτυχημενοι!!!! :lol: :lol: :lol:
μερικοι μητροπολιται
-καλως εκαναν-το απηγορευσαν εντος των ναων στις μητροπολεις των!
μακαρι να απαγορευτει γενικως στους γαμους!

Δημοσιεύτηκε: Δευ Οκτ 13, 2008 6:25 pm
από eortologio_gr
Δεν γνωριζω τα περι ρυζιού, αναστεναρίων, φωτιές του Αιγιαννιού και άλλα ωραία happenings της πατρίδας μας.

Αν κάποιος Ιερέας πεί όχι στο ρύζι ΟΚ. Αν δεν πεί, πάλι ΟΚ.

Θυμάμαι σε έναν γάμο που είχα πάει, προσέφεραν το ρύζι σε δεματάκι με ειδικό τούλι. Οταν ξεκίνησε το "Ησαία Χόρευε" κάποιοι άρχισαν να πετάνε τα δεματάκια με το ρύζι απευθείας στο ζεύγος. Δεν είχαν καταλάβει οτι έπρεπε να λυσουν το δεματάκι και να πετάξουν το ρύζι...!!!

Πάντως απο ότι γνωρίζω σε ορισμένες Εκκλησίες υπάρχει και εξτρά χρέωση για τον καθαρισμό της Εκκλησίας απο το ρύζι.

Για μένα το πέταγμα ρυζιού έχει πολύ πλάκα και όποτε το κάνω αισθάνομαι ότι συμμετέχω στην χαρά του ζευγαριού.

Μέχρι η Ορθοδοξία να γίνει πραγματικός τρόπος ζωής, πιστεύω οτι καλό είναι να μην αποκοβόμαστε απο τα ηθη και έθιμα της πατρίδας μας.

Χρ.

Δημοσιεύτηκε: Δευ Οκτ 13, 2008 6:56 pm
από theodore
"Μέχρι η Ορθοδοξία να γίνει πραγματικός τρόπος ζωής, πιστεύω οτι καλό είναι να μην αποκοβόμαστε απο τα ηθη και έθιμα της πατρίδας μας"
___________________________________________________________

"Μέχρι η Ορθοδοξία..." έγραψες.Αδερφέ εαν μου επιτρέπεις έλεγα και εγώ μέχρι το Πάσχα ή τα Χριστούγεννα θα κοινωνήσω.Μέχρι την άλλον μήνα ποιός Ζεί και ποιος πεθαίνει.Μέχρι να γεράσω θα το έχω κάνει αυτό...Όλο μέχρι έλεγα.Ακόμη και τώρα που προσπαθώ να προχωρήσω στον δρόμο του Θεού ξεχνιέμαι και λέω πάλι μέχρι.
Αυτό που έχω καταλάβει αδερφέ είναι ότι ο δρόμος της ζωής μας δεν είναι λεωφόρος.Στην λεωφόρο εαν προσέξεις έχει πολυκοσμία και στριμώχνεσαι.Καμιά φορά σε πετούν και κάτω.Εαν τύχει ίσως και ξανασηκωθείς βλέπεις τον μπροστά απο εσένα, τον δίπλα απο εσένα και λές αφού όλοι απο εκεί πάνε, δεν μπορουν να πηγαίνουν λάθος.Για εμένα εκεί είναι που πρέπει να σηκωθούμε όρθιοι.Και ναί, να πάμε ανάποδα.Να μπούμε στο μονοπάτι το δύσκολο, το δύσβατο.Σε αυτό που δεν μπορείς να δεις το τέρμα.Αλλά δεν σε ενδιαφέρει να το δεις επειδή η διαδρομή είναι υπέροχη.Όσες φορές και να πέσουμε και γκρεμιστούμε ο Ουράνιος Πατέρας μας θα μας σηκώσει.Ποιός Πατέρας δεν θα σηκώσει το παιδί του όταν βλέπει ότι πλησιάζει στο σπίτι του, στην ουράνια Βασιλεία που έκτισε για τα παιδιά του.Το δημιούργημά του που το αγαπά απέραντα...
Πιστεύω ότι με κατάλαβες.Είναι πολυ δύσκολο το μονοπάτι αυτό για όλους μας...

Δημοσιεύτηκε: Δευ Οκτ 13, 2008 6:58 pm
από Domna
Τι λες βρε Χρήστο . Τι ηθη και εθιμα ;;; Δεν μου λες , ειδες να πετανε ρύζι οι καθολικοί ή προτεστάντες ;;;

Δημοσιεύτηκε: Τρί Οκτ 14, 2008 7:36 am
από eortologio_gr
Domna έγραψε:Τι λες βρε Χρήστο . Τι ηθη και εθιμα ;;; Δεν μου λες , ειδες να πετανε ρύζι οι καθολικοί ή προτεστάντες ;;;
Δεν γνωρίζω περι καθολικων η προστεταντων αλλα γνωρίζω οτι οι Εβραίοι στο τέλος της τελετής ο γαμπρος πατάει με το ποδι του και σπαει ένα μπουκάλι ή κατι που κανει θόρυβο φωνάζοντας "μασελτοοοο" (νομίζω). Δεν ξερω τι σημαίνει αλλα είναι ένα σόου που δημιουργεί ατμόσφαιρα χαράς και συμμετοχής.

Ηθη και εθιμα ειναι η ψυχή της Ελλαδας και αυτό μας ενώνει σε πολλά πράγματα. Οπως και οι συνταγες και η Ιστορία μας.

Χρ.

Δημοσιεύτηκε: Τρί Οκτ 14, 2008 8:59 am
από aposal
Παραθέτω από έντυπο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αττικής (Μπραχάμι):

Σύμβολα του Ιερού Μυστηρίου του γάμου

Το ζευγάρι πρέπει να προγραμματίζει την κατά Θεόν ζωή του και να μην αυτοσχεδιάζει ή να οδηγείται από ένστικτα. Η Εκκλησία για να διευκολύνει τα μέλη της συμβουλεύει πώς να υλοποιούνται οι προτροπές του Αποστόλου Παύλου. Έτσι, το ζευγάρι, ούτε τη Θεία Κοινωνία θα στερείται, ούτε τις χαρές και τις ευλογίες του γάμου.
ΣΤΕΦΑΝΑ : Σημαίνουν ότι και οι δύο έφτασαν στο γάμο αγνοί και παρθένοι και δεν νικήθηκαν από τη σάρκα, γι’ αυτό η Εκκλησία τους στεφανώνει σαν νικητές.
ΛΕΥΚΟ ΝΥΦΙΚΟ : Συμβολίζει την αγνότητα και την καθαρότητα της σάρκας και του πνεύματος.
ΡΥΖΙ : Στα αρχαία προ Χριστού χρόνια, έριχναν στους νεόνυμφους σησάμι και βρώμη, σύμβολα καλής ζωής, ευτεκνίας και πολυτεκνίας. Σήμερα ρίχνουν ρύζι, όπου, κατά παρετυμολογία της λέξεως, εύχονται να ριζώσουν οι νεόνυμφοι, να έχουν καλή ζωή και να αποκτήσουν πολλά παιδιά.
ΚΟΥΦΕΤΑ : Σημαίνουν να είναι η ζωή πάντα γλυκιά και χωρίς θλίψη.
ΟΙΝΟΣ : Το κοινό ποτήρι σημαίνει ότι το ζεύγος πρέπει να αντιμετωπίζει από κοινού τα καλά και τα δύσκολα του γάμου.