Πρόσφορο
Συνταγή προσφόρου
Καλό είναι τα πρόσφορα να τα ζυμώνουμε μόνοι μας στο σπίτι για να έχουμε ευλογία και να γίνονται με προσευχή γιατί από αυτά θα προκύψει το σώμα του Κυρίου μας. Αν μπορούμε να ζυμώνουμε θα είναι το καλύτερο απο το να αγοράζουμε έτοιμα, τα οποία συνήθως δεν προσκομίζονται.
Προσευχή για το Πρόσφορο.
Βασιλεύ Ουράνιε Παράκλητε, το Πνεύμα της Αληθείας ο Πανταχού Παρών και τα Πάντα πληρών, ο Θησαυρός των Αγαθών και Ζωής Χορηγός Ελθέ και Σκήνωσε εν ημίν και καθάρησον ημάς από πάσης κηλίδος και Σώσον Αγαθέ τας ψυχάς ημών. Αμήν
1.1. Άγιος ο Θεός, Άγιος Ισχυρός, Άγιος Αθάνατος, Ελέησον ημάς (τρις)
2.2. Παναγία Τριάς, ελέησον ημάς. Κύριε ιλάσθητι ταις αμαρτίαις ημών, Δέσποτα, συγχώρησον τας ανομίας ημών. Άγιε επίσκεψαι και ίασαι τας ασθενείας ημών, ένεκεν του ονόματός σου.
3.3. Κύριε, ελέησον, Κύριε, ελέησον. Κύριε, ελέησον.
4.4. Δόξα Πατρί, και Υιώ, και Αγίω Πνεύματι. Και νυν και αεί, και εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.
5.5. Πάτερ ημών, ο εν τοις Ουρανοίς, αγιασθήτω το όνομά σου, ελθέτω η βασιλεία σου, γεννηθήτω το θέλημά σου, ως εν ουρανώ , και επί της γής. Τον άρτον ημών τον επιούσιον δός ημίν σήμερον. Και άφες ημίν τα οφειλήματα ημών, ως και ημείς αφίεμεν τοίς οφειλέταις ημών. Και μη εισενέγκης ημάς εις πειρασμόν, αλλά ρύσαι ημάς από του πονηρού. Αμήν.
6.6. Κύριε Σ’ Ευχαριστώ γι’ αυτήν την Αγία ώρα που με τ’ αμαρτωλά μου χέρια με αξιώνεις να ζυμώνω τα Πανάχραντα Δώρα της Αγάπης Σου.
Σε παρακαλώ κατάπεμψον το Πανάγιό Σου Πνεύμα που ευλογεί όλα τα Μυστήρια της Εκκλησίας να ευλογήσει και ταύτα τα Δώρα για να γίνουν καλά και ευπρόσδεκτα στο Άγιο Σου θυσιαστήριο.
Και σε παρακαλώ να τα δεχθείς όπως δέχθηκες τη θυσία του Αβελ, τη δοξολογία των ποιμένων, τα δώρα των μάγων, τα δάκρυα του Πέτρου και του ληστή τη μετάνοια.
Και να με αξιώνεις να Σου τα προσφέρω πάντοτε ευσυνείδητα. Αμήν.
7.Δι ευχών των Αγίων Πατέρων ημών Κύριε Ιησού Χριστέ ο Θεός Ημών Ελέησον και Σώσον ημάς Αμήν.
—————
πρόσφορο
Στη συνέχεια μπορείτε να λέτε τους Χαιρετισμούς της Παναγίας και την ευχή: “Κύριε Ιησού Χριστέ Υιέ Θεού Ελέησον ημάς”.
ΥΛΙΚΑ για 1 πρόσφορο:
•5 φλιτζάνες αλεύρι κοσκινισμένο (4 φλιτζάνια κίτρινο σκληρό και 1 φλιτζάνα άσπρο).
•2 φλιτζάνες χλιαρό νερό, λίγο αλάτι (μια κουταλιτσα του γλυκού κοφτή) προζύμη όσο εάν πορτοκάλι και ελάχιστη μαγιά νωπή μπύρας από το φούρνο στο μέγεθος μισού αμυγδάλου (την οποία βάζουμε κατά την ώρα του ζυμώματος).
Προσοχή στο προζύμη που κάνουμε ως κατωτέρω από τον βασιλικό δεν βάζουμε ποτέ μαγιά.
Συνταγή με προζύμι από τον βασιλικό του Σταυρού.
(κ. Τασία κιν. 6980223091 και 210.28.26.374 8-10 μ.μ.)
Παίρνουμε το βασιλικό από το Σταυρό, το βράζουμε μια βράση με ένα ποτήρι νερό και μόλις γίνει χλιαρό το νερό, το σουρώνουμε (το βασιλικό τον τρώμε ή τον βάζουμε στην γλάστρα για να μην πατηθεί) και το ρίχνουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε αλεύρι να γίνει ένας πολτός το σταυρώνουμε και τον φυλάσσουμε μέσα στο μπολ το οποίο σκεπάζουμε. Το άλλο πρωϊ προσθέτουμε λίγο αλεύρι στο ίδιο μπολ, το σταυρώνουμε και το φυλάσσουμε σκεπασμένο μέχρι το επόμενο πρωϊ. Τότε έχει φουσκώσει η ζύμη και στην οποία προσθέτουμε αλεύρι και λίγο χλιαρό νεράκι και λίγο αλάτι και ζυμώνουμε το πρόσφορο (η ζύμη να είναι προς σφικτή) , από το οποίο κρατάμε λίγο προζύμη για την επόμενη φορά και το αφήνουμε να σηκωθεί και μετά το κρατάμε στο ψυγείο για μια εβδομάδα στη συντήρηση .
Ζύμωμα:
Σε μια λεκάνη καθαρή που έχουμε μόνο για το πρόσφορο, κοσκινίζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακουβίτσα και προσθέτουμε το προζύμι με 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι διαλύοντάς το προσεκτικά προσθέτοντας στην αρχή με μια κούπα νερό μέχρι να διαλυθεί τελείως, αν θέλουμε εδώ μπορούμε να προσθέσουμε και ελάχιστη μαγιά (όσο ένα στραγάλι) προσθέτουμε ακόμη λίγο νερό και αρχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να πάρουμε όλο το αλεύρι. Στη συνέχεια και βρέχοντας τα χέρια μας ζυμώνουμε αρκετή ώρα να μην έχει κενά η ζύμη και μέχρι να ζυμωθεί καλά το ζυμάρι. Κατά τη διάρκεια του ζυμώματος για να μην κολλάει η ζύμη στην λεκάνη μας πασπαλίζουμε στον πυθμένα της λεκάνης με λίγο αλεύρι και συνεχίζουμε το ζύμωμα. ΠΡΟΣΟΧΗ αν θέλουμε να γίνει πιο ξινό το πρόσφορο μπορούμε να πιάσουμε το προζύμη το πρωί για να ζυμώσουμε το μεσημέρι ή από βραδύς για να ζυμώσουμε το πρωϊ. Εξυπακούεται ότι πριν αρχίσουμε το ζύμωμα εκτός του ότι πρέπει να είμεθα καθαροί (ψυχικά και σωματικά) λιβανίζουμε και καθ΄ όλη τη διάρκεια του ζυμώματος και έχουμε αναμμένο ένα κερί καθαρό, που σημαίνει την παρουσία του Χριστού μας και το καντήλι αναμμένο με καθαρό λάδι και συνεχώς λέμε την ευχή «Κύριε Ιησού Χριστέ Υιέ του Θεού Ελέησόν με» καθώς και τους χαιρετισμούς της Παναγίας ή το « Υπεραγία Θεοτόκε Σώσον ημάς». Το ζυμάρι πρέπει να ζυμωθεί πολύ καλά περίπου 30΄ και σταυρωτά. Το αφήνουμε 10-15 να ξεκουραστεί η ζύμη και μετά το μοιράζουμε στα ταψάκια αφού προηγουμένως το ζυγίσουμε ( για Νο 18 ταψάκι θέλει 800-850 gr. Ζύμη και για Νο 20 900-950 gr. ζύμη). Στη συνέχεια ζυμώνουμε πάλι την κάθε ζύμη χωριστά στη λεκάνη για 1-2 λεπτά προσθέτοντας αλευρι στη βάση της λεκάνης για να μην κολάει η ζύμη και λέγοντας πάντα την ευχή ή το ΄Αξιον Εστι, την κάνουμε μια μπάλα και την τοποθετούμε σε ταψάκια ειδικά για πρόσφορο τα οποία έχουμε ήδη προηγουμένως αλείψει με κεράκι όπως κατωτέρω εκθέτω και την απλώνουμε (πλάθουμε) ομοιόμορφα με το χέρι μας (τη ζύμη). Το ζυμάρι πρέπει να είναι κάτω λίγο κάτω από τη μέση του ταψιού, γιατί θα φουσκώσει. Το ταψί που τοποθετούμε το πρόσφορο, το έχουμε προηγουμένως καθαρίσει καλά και το έχουμε αλείψει ελαφρώς με καθαρό κερί αφού προηγουμένως το έχουμε ζεστάνει σε γκαζάκι ή στο φούρνο, για να μην κολλάει το πρόσφορο και επί πλέον κάνει ωραίο χρώμα.
Την σφραγίδα δεν την πατάμε αμέσως για να σφραγίσουμε το πρόσφορο, αλλά αφήνουμε λίγο το πρόσφορο μετά τοπλάσιμο για 5-8 λεπτά περίπου (ανάλογαμμε την εποχή για να κάνει πέτσα,όταν κάνει ζέστη κάνει ενωρίτερα πέτσα και το Χειμώνα αργεί λιγάκι) και τούτο γίνεται να μην σβήνει αργότερα κατά το ψήσιμο η σφραγίδα. Δεν πρέπει να το αφήσουμε πολύ γιατί θα ξεραθεί και θα σκάσει η σφραγίδα. Αν σας συμβει ξαναζυμώστε το και να το πλάσετε ξανά στο ταψάκι. Την σφραγίδα πριν σφραγίσουμε το πρόσφορο την βουτάμε λίγο μέσα στο αλεύρι την τινάζουμε να μην έχει αλεύρι και λέγοντας το Δι ευχών των Αγίων Πατέρων ημών κ. Ιησού Χριστέ ελέησον ημάς σφραγίζουμε το πρόσφορο και με τον ίδιο τρόπο την ξεκολλάμε στρίβοντας ελαφρά για να πάρει αέρα και να μην χαλάσει η σφραγίδα. Μετά εγώ, κάθε ταψάκι το σκεπάζω με μεμβράνη διαφανή τεντωμένη και το αφήνω σε ζεστό μέρος ή στην σκάρα του φούρνου σε θερμοκρασία μόλις 40-450 για να διατηρείται ζεστό μέχρις να σηκωθεί, προσέχοντας πάντα όταν αρχίσει να σηκωθεί η ζύμη να μην κολλήσει επάνω στην μεμβράνη και χαλάσει την σφραγίδα. Την μεμβράνη την αφαιρούμε λίγο νωρίτερα, δηλαδή όταν έχει σηκωθεί η ζύμη πάνω από τη μέση του ταψιού και λίγο πιο κάτω από την μεμβράνη.Προσοχή ο φούρνος που αν θέλετε να τοπθετήσετε το πρόσφορο για να είναι σε ζεστό μέρος μόλις το πλάσετε και το σφραγίσετε και εως ότου γίνει για να το ψήσετε, δεν πρέπει να έχει παραπάνω από 45 βαθμούς θερμοκρασία γιατί δεν θα σηκωθεί η ζύμη. Μόλις η ζύμη σηκωθεί μέχρι την επιφάνεια του ταψιού το τρυπάω σταυρωτά στις άκρες γύρω γύρο με 8 τρύπες και άλλες 4 τρύπες στις 4 άκρες του αμνού ( γύρω από τα γράμματα ΙΣ. ΧΡ. ΝΙ. ΚΑ, (ποτέ δεν τρυπάμε τον αμνό ούτε τα τάγματα ούε την μερίδα της Παναγίας ) και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200Ο για 10 περίπου λεπτά (χωρίς αέρα). Μετά χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 140- 15Ο βαθμούς και το αφήνουμε να ψηθεί το πρόσφορα για 1 περίπου ώρα, ανάβοντας (αν έχουμε αερόθερμη κουζίνα) το κουμπί με τον κάτω αέρα. Αν η κουζίνα είναι από τις παλιές ψήνεται σε θερμοκρασία 140 βαθμούς για να μην καεί και αν η κουζίνα δεν έχει αέρα καλό είναι να σκεπάζεται με αλουμινόχαρτο το πρόσφορο στο μέσον του ψησίματος για να μην καεί.
Γυάλισμα προσφόρου:
Μόλις βγάλουμε το πρόσφορο από το φούρνο, ζεστό όπως είναι και κρατώντας το με μια πετσέτα για να μην καούμε, πάνω σε μια κατσαρόλα που βράζει νερό και είναι μικρότερη σε επιφάνεια από το πρόσφορο (το νερό να είναι μέχρι τη μέση της κατσαρόλας), μ΄ ένα πινέλο το οποίο το έχουμε μόνο για τη χρήση του πρόσφορου, αλείφουμε το δεξί μας χάρι βρέχοντας με το βραστό νερό όλη την επιφάνεια του πρόσφορου με γρήγορες κινήσεις μόνο από την μεριά που υπάρχει η σφραγίδα κρατώντας το πάντα σε ορθή θέση για να πέφτουν τα νερά μέσα στην κατσαρόλα) και το βρέχουμε με το ζεστό νερό λέγοντας πάντα μια προσευχή ( όπως Άξιον Εστί, κλπ.) και μόλις αλείψουμε όλη την επιφάνειά του το τοποθετούμε αμέσως επάνω στην κατσαρόλα με το βραστό νερό από την μεριά της σφραγίδας για όση ώρα θα χρειαστεί να πούμε τη προσευχή, Αξιον Εστί, το ΠΑΤΕΡ ΗΜΩΝ και το ΠΙΣΤΕΥΩ και τότε σηκώνουμε με μια πετσέτα το πρόσφορο από την κατσαρόλα και το τοποθετούμε κανονικά σε μια καθαρή πετσέτα ή πάνω σε καθαρό χαρτί κουζίνας , το μέρος με την σφραγίδα να είναι επάνω για να στεγνώσει και να γυαλίσει. Αν κατά το γυάλισμα που είναι σύνηθες σας πάρει λίγη υγρασία στα πλάγια το ξαναβάζετε στο φούρνο τοποθετώντας το πάνω στην επιφάνεια του ταψιού (το ταψί να είναι τούμπα) για λίγα ακόμη λεπτά (5-10 περίπου) για να στεγνώσει και να μην μουχλιάσει.
Ο Κύριος Ιησούς Χριστός να μας ευλογεί.
Αμήν.
Είναι μεγάλη ευλογία να κάνουμε πρόσφορα και ένας καλός πατέρας είπε μια μέρα στην Πειραϊκή Εκκλησία, ότι η καλύτερη προίκα που μπορούμε να δώσουμε οι μητέρες στις κόρες μας είναι να τους έχουμε μάθει την συνταγή να κάνουν πρόσφορα.
Δεν πρέπει να απογοητευτούμε αν δεν μπορέσουμε με μια και δυο και περισσότερες φορές να επιτύχουμε το τέλειο πρόσφορο. Πρέπει να κάνουμε προσευχή και με τη βοήθεια του Αγίου Τριαδικού Θεού μας όλα τα καταφέρνουμε.
Επίσης είναι μεγάλη ευλογία να διαβάζουμε καθημερινώς κομμάτια από την Καινή Διαθήκη, δηλαδή τα ΄Αγια Ευαγγέλια, τις πράξεις των Αποστόλων και την Αποκάλυψη. Όπως γνωρίζουμε στα Άγια Ευαγγέλια καταγράφονται από τους 4 Αποστόλους μας τα ίδια τα Λόγια του Χριστού μας, αυτά που ειπώθηκαν από τα Άγια Χείλη Του και εάν εμείς τα μελετούμε σίγουρα φωτιζόμαστε και οδηγούμεθα ασφαλώς στην οδό του Παραδείσου. Αμήν
Προσφοράκια για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας όπως γινόταν από τον Άγιο Ιάκωβο τον Αδελφόθεο
Η ζύμη γίνεται όπως για τα πρόσφορα και για κάθε ένα προσφοράκι βάζουμε 150 gr. ζύμη ζυμώνουμε καλά, αλείφουμε τη λαμαρίνα με κεράκι και κάνουμε μικρές μπαλίτσες (καλοζυμωμένες) και τις τοποθετούμε σε σειρά στη λαμαρίνα. Μετά από 5 περίπου λεπτά (μόλις πάρει λίγο η επιφάνειά τους) τις σφραγίζουμε με το πίσω μέρος της σφραγίδας που φέρει ΜΟΝΟ τον ΑΜΝΟ. Αλείφουμε μία κόλα λαδόχαρτο ή αλουμινόχαρτο με καθαρό κερί, κόβουμε μακρόστενες λωρίδες στο πάχος 2 δακτύλων περίπου και κάνουμε γύροι από κάθε πρόσφορο στεφανάκι (κλείνουμε μέσα στο στεφανάκι κάθε προσφοράκι (δημιουργούμε δηλαδή ένα είδος ταψάκι) για να μην απλώσουν. Κάθε λωρίδα την στερεώνουμε με το συρραπτικό ή με μια καρφίτσα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν. Τα ψήνουμε όπως τα πρόσφορα και τα γυαλίζουμε με τον ίδιο τρόπο τοποθετώντας τα πάνω σε επιφάνεια δοχείου (π.χ. μπρίκι) που βράζει το καθαρό νερό. Απαιτούνται 5 προσφοράκια για την θεία λειτουργία, όμως κάνουμε περισσότερα για να χρησιμοποιηθούν ως αντίδωρο αλλά και γιατί μερικές σφραγίδες όταν φουσκώνουν τα προσφοράκια καταστρέφονται.
Καλή επιτυχία Αμην
Συνταγή για πρόσφορο ( Βιβλιοπωλείου ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ)
ΥΛΙΚΑ:
5 φλιτζάνες αλεύρι κοσκινισμένο (3 φλιτζάνια κίτρινο σκληρό και 2 φλιτζάνια άσπρο).
2 φλιτζάνες χλιαρό νερό, λίγο αλάτι, μαγιά νωπή μπύρας από το φούρνο στο μέγεθος ενός αμυγδάλου.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό σε μία φλιτζάνα. Βάζουμε το αλεύρι σε μία λεκάνη λίγο μεγάλη και ανοίγουμε στο κέντρο μια λακκούβα όπου ρίχνουμε το αλάτι, τη διαλυμένη μαγιά, το υπόλοιπο ανάλογο νερό και αρχίζουμε να ζυμώνουμε καλά για αρκετή ώρα. Όταν είναι έτοιμο το κάνουμε σαν μία μπάλα και το πιέζουμε να πάρει τη μορφή του πρόσφορου.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΑΨΙΟΥ:
Ζεσταίνουμε το ταψάκι στο μάτι του φούρνου και το περνάμε με λίγο κερί. Αφού κρυώσει του ρίχνουμε λίγο αλεύρι και το τινάζουμε να μην μείνει στην επιφάνειά του. Βάζουμε το πρόσφορο και πιέζουμε τη σφραγίδα βαθιά αφού την έχουμε αλευρώσει. Τρυπάμε γύρω- γύρω με μια οδοντογλυφίδα και στις γωνιές του κέντρου της σφραγίδας, όχι επάνω στα γράμματα. Σκεπάζουμε το ταψάκι για να μην κρυώσει και το αφήνουμε 45 περίπου λεπτά με 1 ώρα για να φουσκώσει έως την επιφάνεια του ταψιού. Προθερμαίνουμε το φούρνο 10-15 λεπτά και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου στους 150ο βαθμούς.
………………………………………………………
Πρόσφατα βρήκα δυο συνταγές, μια συνταγή του Πρωτοπρεσβύτερου Κων/νου Γκέλη (Ι.Μ.Γενέσιον Θεοτόκου (Προστασία) Ασωπία Θηβών τηλ. 69749902756, και μια άλλη του Ι. Παντελεήμονος –Βότση (φυσικά είναι γραμμένες στην καθαρεύουσα και όχι σε μονοτονικό που μπορώ να γράψω με το κομπιούτερ) και τις οποίες και παραθέτω κατωτέρω.
1. Πρωτοπρεσβύτερου Κων/νου Γκέλη
Οδηγίες προετοιμασίας Προσφόρου Δια 2 πρόσφορα κανονικά.
1. 1 Kg αλεύρι από σκληρό κίτρινο σιτάρι, προζύμι ή 18 gr. Μαγιά, 1
κουταλάκι γλυκού αλάτι και 550 γραμ. Χλιαρό νερό.
2. Σφραγίδα ανάλογη (μικρή ή μεγάλη).
3. Καθαρό κερί ή κανδήλα και λιβάνι.
4. Ειδικά σκεύη (λεκάνη-ταψάκια-καλύμματα) για αυτή την χρήσι που φυλάσσονται καθαρά και πλένονται συχνά.
5. Αυτός που παρασκευάζει το πρόσφορο να είναι σωματικά και ψυχικά καθαρός.
6. Προσευχή (ίδε την Ακολουθία παρκάτω).
7. Το ζύμωμα να είναι σταθερό και αρκετή ώρα.
8. Ετοιμάζουμε το ανάλογο ζυμάρι, σφιχτό και το τοποθετούμε στο ταψάκι.
9. Πατάμε με δύναμη την σφραγίδα και με οδοντογλυφίδα κάνουμε τρύπες στον κύκλο της σφραγίδος και στις γωνίες του αμνού για να φύγει ο αέρας.
10. Το σκεπάζουμε δια να ζυμωθεί φυσικά αρκετή ώρα. ΄Οταν ζυμωθεί και φουσκώσει το ξεσκεπάζουμε.
11. Το φουρνίζουμε αφού πρώτα ζεστάνουμε το φούρνο στους 220ο σε αντίσταση πάνω-κάτω. Προσέχουμε να μην το κάψουμε.
12. ΄Οταν ψηθεί το αποφουρνίζουμε και το τυλίγουμε με καθαρή λευκή βαμβακερή πετσέτα για να μην σκάσει. Καλή επιτυχία.
Προσκομιδή
Περεχόμενα αγίου Δισκαρίου: 1. Ο Αμνός. 2. Η μερίδα της Παναγίας 3.Οι μερίδες των εννέα ταγμάτων. 4. Οι μερίδες των ζώντων και κεκοιμημένων.
Ακολουθία παρασκευής προσφόρου δια την Θ. Λειτουργία.
Δι΄ευχών των Αγ. Πατέρων ημών Κύριε Ιησού Χριστέ ο Θεός ημών ελέησον και σώσον ημάς.
Βασιλεύ Ουράνιε…..Τρισάγιον……..Δόξα Πατρί……..Και νυν…….Παναγία Τριάς……Δόξα Πατρί……και Νυν…Πάτερ ημών……… και η ευχή.
Ευχή.
Κύριε Ιησού Χριστέ, ο ενανθρωπήσας Λόγος του Θεού Πατρός, ο ΄Αρτος ο εκ του ουρανού καταβάς και δια της Σης παρουσίας ανεκαίνισας την φθαρείσαν υπό της αμαρτίας φύσιν του γένους ημων. Συ είπας: «ο τρώγων μου την σάρκα και πίνων μου το αίμα εν εμοί μένει καγώ εν αυτώ» και «η σάρξ μου αληθώς εστί βρώσις και το αίμα μου αληθώς έστι πόσις».
Εν δε τω μυστικώ Δείπνω μετά των μαθητών, λαβών άρτον και ευλογήσας αυτόν διεδίδους αυτοίς λέγων: «Λάβετε φάγετε τούτο εστί το σώμα μου» και φαγόντες αυτό ενέπλησας αυτούς ζωής αιωνίου.
Ταυτό ουν ποιούσα εις την Σην ανάμνησιν, καθώς τοις Αποστόλοις προσέταξας, η Αγία Σου Εκκλησία, εν εκάστη θεία λειτουργία, προσφέρει τοις πιστοίς τον άρτον της ζωής, Σε τον Κύριον «εις άφεσιν αμαρτιών και ζωήν αιώνιον», υπό τα στοιχεία του άρτου και του οίνου.
Διό και νυν παρακαλούμεν Σε, αξίους ποίησον ημάς του παρασκευάζειν το άλευρον τούτο εις ζύμην και ευλόγησον αυτό, όπως ζυμωθεί, τελειωθεί και γένηται άρτος, και τω ναώ προσφέρομεν.
Τίμιον δε Σον Σώμα, δια των ευχών των ιερέων γενέσθαι, και τοις πιστοίς δίδοται εις Θ. Κοινωνίαν.
Κατανοούντες ούν της ευεργεσίας το μέγεθος, Κύριε, όλη ψυχή τε και καρδία τον άρτον τούτον, τα Σα εκ των Σών, προσφέρομεν, ίνα τη μετοχή των αθανάτων μυστηρίων αγιαζώμεθα και συζώμεν Σοι, δοξάζοντες τον Πατέρα, τον Υιόν και το ΄Αγιον Πνεύμα, την ομοούσιον, αδιαίρετον και ζωοποιόν Τριάδα εις τους αιώνας των αιώνων , Αμήν.
Και το τροπάριον
΄Ηχος Α΄ ( Τον τάφον σου Σωτήρ)
Τον άρτον της ζωής το ουράνιον μάννα, Σωτήρ μου αγαθέ, ο πιστοίς εδωρήσω, το σώμα Σου το άγιον το δεξάμενον σταύρωσιν, και το αίμα Σου το της καινής διαθήκης, το εις άφεσιν αμαρτιών αναβλύσαν, λαβείν καταξίωσον».
Δι΄ευχών των Αγ. Πατέρων ημών Κύριε Ισησού Χριστέ Θεός ημών ελέησον και σώσον ημάς Αμήν.
2. Ι. Παντελεήμονος –Βότση.
ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΡΟΣΦΟΡΟΥ
Από Ι. .ΝΑΟ ΑΓ. ΠΑΝΤΑΛΕΗΜΟΝΟΣ-ΒΟΤΣΗ (31-10-1984)
«ΤΑΞΙΣ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ
«ΔΙΑ ΤΟ ΖΥΜΩΜΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ»
Α΄ΤΑΞΙΣ: 1) Καθαρή λεκάνη αποκλειστικά για την χρήση αυτή
Β) Θυμιατό και θυμίαμα-κηροπήγιο και κερί καθαρό.
3_ Αλεύρι σταρένιο ή μισό σταρίσιο και μισό του φούρνου.
4) Μαγιά, όχι του φούρνου αλλά ξυνή, πιασμένη από καθαρό αλεύρι
5) Ταψάκι για το φούρνισμα, καθαρό. όχι λάδι στον πάτο για να μην κολλάει το πρόσφορο, αλλά λίγο αλεύρι ή κερί καθαρό.
6) Καθαροί στο σώμα, καθαροί και στην ψυχή, εξομολογημένοι.
Β΄ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ:
1) Πριν από το ζύμωμα: Ανάβουμε θυμιατό και κερί και λιβανίζουμε την ζύμη και το αλεύρι σταυροειδώς τρεις φορές , λέγοντας « Εις το ΄Ονομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος». ΄Επειτα το Τρισάγιο (Παναγία Τριάς……Πάτερ ημών…) Βασιλεύ Ουράνιε…..και την ευχή αυτή: « Ετοιμάζου Βηθλεέμ,, ήνοικται πάσιν η Εδέμ. Ευτρεπίζου Ευφραθαί ότι το ξύλον της ζωής εν τω σπηλαίω εξήνθησεν εκ της Παρθένου. Παράδεισος και γάρ, η εκείνης γαστήρ, εδείχθη νοητός, εν ώ το θείον φυτόν εξ ού φαγόντες ζήσωμεν, ουχί δε ως ο Αδάμ τεθνηξόμεθα» Χριστός γεννάται, την πριν πεσούσαν, αναστήσει εικόνα». [ Το πρόσφορο συμβολίζει την Παναγία, η οποία γέννησε «τον ΄Αρτον της ζωής» τον Κύριον.]
2) ΄Όταν ζυμώνουμε το πρόσφορο: Θα λέγουμε, συνεχώς την μικρή ευχή « Κύριε ημών Ιησού Χριστέ, ο ΄Αρτος της ζωής, Υιέ και Λόγε του Θεού, ελέησόν με». ΄Όταν σφραγίζουμε, λέγουμε το « Δι΄ ευχών των Αγίων Πατέρων ημών, Κύριε Ιησού Χριστέ ο Θεός, ελέησον και σώσον ημάς» Αμήν
Υλικά για 3 Πρόσφορα
9 φλυτζάνες αλεύρι: 4 φλυτζάνες κίτρινο αλεύρι (ή σκληρό) και 5 φλυτζάνες άσπρο αλεύρι. 3 κουταλάκια γλυκού κοφτό αλάτι, 3 φλυτζάνες πολύ ζεστό νερό, αλεύρι όσο σηκώσει, ζύμη ξυνή, κερί αγνό, θυμιατό.
Εκτέλεση
Αναπιάνω το προζύμι με χλιαρό νερό (1 μπρίκι) και αλεύρι άσπρο όσο σηκώσει. ΄Ολη τη νύκτα τα΄αφήνουμε να φουσκώσει και την επόμενη ρίχνουμε τις 9 φλυτζάνες αλεύρι κοσκινισμένο (άσπρο και κίτρινο) σε ταψί καθαρό, αποκλειστικά για ζύμωμα.
Ανοίγω λακούβα στο κέντρο του ταψιού για το προζύμι και στην περιφέρεια κυκλικά χώρο για το ζεστό νερό (3 φλυτζ’ανες). Σκεπάζω το προζύμι με αλεύρι, ρίχνω γύρω γύρω το ζεστό νερό και θυμιάζω τρεις φορές πάνω στο ταψί λέγοντας « εις το ΄Ονομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος» Συνεχίζω με προσευχή (παραπάνω). Αρχίζει το ζύμωμα, που διαρκεί μισή ώρα. Κόβουμε τη ζυμη σε 6 μέρη για τρία πρόσφορα (6 μπάλες που πλάθουμε σε κυκλικό σχήμα. Το κάτω μέρος το σφραγίζουμε με τη μικρή σφραγίδα και το επάνω με τη μεγάλη. Αφήνουμε τα πρόσφορα να; Φουσκώσουν 1.30΄ώρα ή 2 ώρες. Πριν τα ρίξουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 200ο c, κάνουμε 4 τρύπες; Με οδοντογλυφίδα στη σφραγίδα και στην περιφέριά της. Επίσης τρυπάμε στο σημείο που ενώνονται τα δυο μέρη του πρόσφορου. Ψήνουμε και καλή επιτυχία.
Υ.Γ. Για προζύμι αφήνω ένα μικρό μπαλάκι από τη ζύμη, το βάζω σ΄ ένα κουπάκι
Κάνοντας ένα σταυρό στη μέση και το αφήνω να φουσκώσει αρκετές ώρες και μετά το διατηρώ στο ψυγείο.
http://kiratasia.wordpress.com/%CF%83%C ... %81%CE%BF/