"Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Γενικά Πνευματικά Θέματα

Συντονιστές: konstantinoupolitis, Συντονιστές

Απάντηση
Domna
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 6147
Εγγραφή: Τετ Μαρ 29, 2006 6:00 am
Τοποθεσία: Γερμανία
Επικοινωνία:

"Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Δημοσίευση από Domna »

"Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ"

Εισαγωγή

Αρκετές φορές απασχόλησε, το Σύλλογο διδασκόντων, η αναστάτωση που δημιουργείται στην εκκλησία, κατά τους προγραμματισμένους εκκλησιασμούς του Σχολείου, την ώρα της Θείας Κοινωνίας. Πολλοί μαθητές ζητούν να κοινωνήσουν ενώ έχουν πιει « μόνο γάλα » ή ακόμη χωρίς να το γνωρίζουν οι γονείς.Το πρόβλημα αυτό μεταφέρθηκε στις τάξεις, για να δοθούν οι ανάλογες εξηγήσεις από τους δασκάλους.

Με αφορμή αφενός αυτές τις συζητήσεις και αφετέρου την επιθυμία των μαθητών να βρουν και να γράψουν «πράγματα για το τι πρέπει να τρώμε, όπως και πέρυσι », όπως χαρακτηριστικά είπαν, καταλήξαμε στην απόφαση να βρούμε και να γράψουμε για τη νηστεία στην χριστιανική ορθόδοξη πίστη και τις τροφές που καταναλώνονται κατ’ αυτήν.

Η απόφαση να αναλάβουν ενεργό ρόλο οι μαθητές κρίθηκε επιτυχής, δεδομένου ότι έχουμε καλύτερα αποτελέσματα όταν συμμετέχουμε στη διαδικασία της μάθησης, απ’ ότι όταν είμαστε απλοί ακροατές. Έτσι χωρίς να το καταλάβουμε, μαθητές και δάσκαλοι, δεν αργήσαμε να διαμορφώσουμε το θέμα του φετινού προγράμματος Αγωγής Υγείας:

« Η νηστεΙα στην χριστιανικΗ ορθΟδοξη πΙστη και η διατροφικΗ της αξΙα»

Για την εφαρμογή αυτού του προγράμματος αποφασίστηκε να στηριχθούμε στη μέθοδο « PROJECT ». Για την εκπόνηση του προγράμματος ακολουθήσαμε τις εξής φάσεις:

Προγραμματισμός δραστηριοτήτων : Ομάδες εργασίας , σκοποί και στόχοι της εργασίας μας, ανάλυση θεματικών ενοτήτων και ανάληψη εργασιών.

Διεξαγωγή των δραστηριοτήτων : Συλλογή πληροφοριών μέσω επισκέψεων, ομιλιών, ερωτηματολογίων. Σύνθεση των επιμέρους πληροφοριών.

Αξιολόγηση : Αξιολόγηση από τους μαθητές και τους υπεύθυνους δασκάλους κατά την παρουσίαση και καθ΄ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Παρουσίαση στο κοινό : Ομιλία κληρικού, διατροφολόγου, έκθεση του φωτογραφικού υλικού που συλλέχθηκε, παρουσίαση της εργασίας σε μαθητές και γονείς

ΠρογραμματισμΟς δραστηριοτΗτων

Μετά την επιλογή του θέματος, τα παιδιά των τάξεων Β1 και Δ1 ασχολήθηκαν με τη συγκρότηση ομάδων εργασίας.


ΣΚΟΠΟΙ:



· Να γνωρίσουν τα παιδιά το νόημα της νηστείας στην Χ. Ο. πίστη.

· Να αναγνωρίσουν τη διατροφική της αναγκαιότητα και

· Να διαπιστώσουν τις πολλαπλές ωφέλειές της.

ΣΤΟΧΟΙ:

· Να γνωρίσουν οι μαθητές τις περιόδους νηστείας κατά την χριστιανική ορθόδοξη πίστη.

· Να καταγράψουν τις διατροφικές συνήθειες κατά το διάστημα νηστείας.

· Να γνωρίσουν την διατροφική αξία των τροφών αυτών .

· Να γνωρίσουν την πνευματική αξία της νηστείας και

· Να αξιολογήσουν τις πληροφορίες .



Κατά την επίσκεψη στη Μονή του Αγίου Διονυσίου τα παιδιά υπέβαλαν ορισμένες ερωτήσεις στον πατέρα Μάξιμο, ηγούμενο του μοναστηριού.

Ερώτηση: Ποιες είναι οι νηστείες της εκκλησίας μας;

Απάντηση: Η νηστεία των Χριστουγέννων (40 ημέρες), η νηστεία του Πάσχα (50 ημέρες), των Αποστόλων , του Δεκαπενταύγουστου και κάποιες άλλες ημέρες.

Ερώτηση: Γιατί νηστεύουμε Τετάρτη και Παρασκευή;

Απάντηση: Νηστεύουμε Τετάρτη σε ανάμνηση της Τετάρτης που πάρθηκε η καταδικαστική απόφαση κατά του Κυρίου και Παρασκευή σε ανάμνηση της ημέρας του θανάτου Του. Εμείς οι μοναχοί νηστεύουμε και κάθε Δευτέρα σε ανάμνηση της γιορτής των Αγίων Αγγέλων.

Ερώτηση: Γιατί νηστεύουμε;

Απάντηση: Νηστεύουμε για να συνηθίσουμε στην εγκράτεια. Για να εξασκήσουμε τον εαυτό μας να συγκρατείται και να μην παρασύρεται στην
αμαρτία, στις κακές πράξεις, στους πειρασμούς. Αν δε νηστέψουμε δε μπορούμε να συγκρατηθούμε και στα άλλα πάθη( ψέματα, κλεψιές, κακές κουβέντες).

Ερώτηση: Είναι η νηστεία απαραίτητη στον άνθρωπο; Γιατί;

Απάντηση: Ναι είναι απαραίτητη, γιατί συνηθίζει τον άνθρωπο να μην ασχολείται μόνο με τα γήινα.

Ερώτηση: Εσείς εδώ στο μοναστήρι τι φαγητά τρώτε την περίοδο της νηστείας;

Απάντηση:Τρώμε λαδερό φαγητό μόνο Σάββατο και Κυριακή. Τις υπόλοιπες ημέρες τρώμε αλάδωτα και μία μόνο φορά την ημέρα.

Ερώτηση: Κάθε πότε τρώτε κρέας;

Απάντηση: Δεν τρώμε κρέας. Μόνο ψάρι.

Ερώτηση: Μπορούμε να τρώμε ψάρια την περίοδο της νηστείας; Γιατί;

Απάντηση: Μόνο στη νηστεία των Χριστουγέννων , γιατί έτσι το έχει ορίσει η´εκκλησία μας.

Ερώτηση: Με τη νηστεία αποτοξινώνεται το σώμα μας. Τι πρέπει να κάνουμε για την ψυχή μας;

Απάντηση: Τα ψυχικά πάθη δημιουργούν άλλου είδους τοξίνες, τις «πονηρίες» (θυμός, άσχημες σκέψεις, καταχρήσεις, άσχημα νοήματα…), όπως τις ονομάζουν οι Άγιοι. Για να αποτοξινωθεί ο άνθρωπος από αυτές τις τοξίνες οι Άγιοι διδάσκουν Προσευχή. Τις πονηρές σκέψεις θα τις φράζουμε με προσευχή, προσοχή ,εξομολόγηση και Θεία Κοινωνία.

Ερώτηση: Αν δε νηστεύουμε δε θεωρούμαστε καλοί χριστιανοί;

Απάντηση: Όποιος δε νηστεύει σημαίνει ότι δεν κάνει θυσίες στη ζωή, δεν αγαπά το Θεό. Αγαπά το στομάχι του. Η νηστεία γίνεται για το Θεό. Αν δε νηστέψουμε δε μπορούμε να αγαπήσουμε το Θεό. Η νηστεία είναι ένας τρόπος για να κοιτάμε στο Θεό.

Ερώτηση: Τι γνώμη έχετε για τα «καινούρια» νηστίσιμα προϊόντα; ( γάλα, τυρί, σοκολάτα…. )

Απάντηση: Αν τα ‘βγαζαν την εποχή που οι Άγιοι φτιάχναν τις νηστείες θα τα καταργούσαν. Μπορούμε να τα τρώμε με μέτρο, γιατί είναι μεταλλαγμένα προϊόντα και δε γνωρίζουμε τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν στην υγεία μας.

Ερώτηση: Από ποια ηλικία πρέπει να αρχίζουν νηστεία τα παιδιά; Πρέπει να κρατούν όλη τη νηστεία;

Απάντηση: Η Παναγία άρχισε από 3 χρονών. Από τα 8-10 χρόνια μπορούμε να νηστεύουμε από όλα. Να τρώμε μόνο λάδι Τετάρτη και Παρασκευή. Σε μικρότερη ηλικία μπορούμε να πίνουμε γάλα, αλλά να μην τρώμε κρέας τις ημέρες αυτές. Για τις μεγάλες περιόδους νηστείας θα πρέπει να συμβουλευόμαστε τον πνευματικό.

Ερώτηση: Αν δε νηστεύουν οι γονείς μας , εμείς πώς θα νηστεύουμε;

Απάντηση: Θα πεις τη μητέρα σου ότι θέλεις να νηστεύεις . Κι αν σου πει όχι, στην αρχή θα κάνεις πως τρως . Δηλαδή αν Τετάρτη και Παρασκευή έχει κρέας με πατάτες, θα φας τις πατάτες και θα αφήσεις το κρέας. Πάντως όταν οι γονείς βλέπουν τα παιδιά να νηστεύουν όσο σκληροί κι αν είναι εντυπωσιάζονται και πολλές φορές παραδειγματίζονται .



http://3dim-kater.pie.sch.gr/orthodoxinistia.htm
Ο αληθινός χριστιανός έχει τρία γνωρίσματα:
1. Διαβάζει τον Λόγο του Θεού (Αγία Γραφή).
2. Τον εφαρμόζει στη ζωή του.
3. Φροντίζει να τον διαδίδει για να σώζονται και οι άλλοι και να γίνονται κοινωνοί του θαύματος που έζησε.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά Θέματα”