Ο ΙΕΡΕΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ

Γενικά Πνευματικά Θέματα

Συντονιστές: konstantinoupolitis, Συντονιστές

Απάντηση
Domna
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 6066
Εγγραφή: Τετ Μαρ 29, 2006 9:00 am
Τοποθεσία: Γερμανία
Επικοινωνία:

Ο ΙΕΡΕΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ

Δημοσίευση από Domna »

Ο ΙΕΡΕΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ


Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις κατ' οίκον επισκέψεις των ιερέων μας.

Στην προσπάθεια της διακονίας μου στην ευλογημένη αυτή Ενορία μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, στους Ανθόκηπους της Ευκαρπίας, αντιμετώπισα πολλές φορές διάφορα προβλήματα, στην επικοινωνία με τον κόσμο, κάτι που με οδήγησε στην έκδοση υπό μορφή φυλλαδίου αυτού του άρθρου, το οποίο περιέχει χρήσιμες πληροφορίες για την συμπεριφορά μας ως χριστιανούς, που παρακάλεσα πολύ τους ενορίτες μου με προσοχή να τις διαβάσουν και να τις διαδώσουν στους γνωστούς και τους φίλους τους.

Πάντα στην Ελληνική Χριστιανική παράδοση η επίσκεψη ενός ιερέα στο σπίτι μας, σήμαινε μεγάλη ευλογία και ιδιαίτερη χάρη για τον σπιτονοικοκύρη και την οικογένεια του.

Για τον λόγο αυτό και η Εκκλησία μας έχει καθιερώσει τις επισκέψεις των ιερέων στα σπίτια των πιστών και οι κατά τόπον Μητροπόλεις ενθαρρύνουν τους ιερείς τους προς αυτήν την ευλογημένη συνήθεια,για να μπορέσει η Ενορία με αυτόν τον τρόπο να αποκτήσει κοινή συνείδηση και να δώσει προς τα έξω την εικόνα της οικογένειας, που είναι και το ζητούμενο.

Εκτός όμως από τις εθιμοτυπικές επισκέψεις ενός ιερωμένου στο σπιτικό μας, έχουμε και τις λατρευτικές, όπου ο ιερέας της Ενορίας μας κατόπιν προσκλήσεως διαβάζει ευχές, τελεί διάφορες ακολουθίες, ακόμα και Μυστήρια όπως το Ιερό Ευχέλαιο κ.ά.

Το να προσκαλέσεις όμως τον ιερέα στην οικία σου, προϋποθέτει και κάποιες γνώσεις που είναι ως ενός σημείου φυσικό να μην υπάρχουν και που επιχείρησα με αυτό το απλό φυλλάδιο που μοίρασα στον ναό μας την Κυριακή 11 Νοεμβρίου του 2012, να μεταδώσω στους Ενορίτες μας που τις χρειάζονται.


Ο ΙΕΡΕΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ
Καλούμε τον ιερέα στο σπίτι μας για τους παρακάτω λόγους:


■Αγιασμός: Ο Αγιασμός τελείτε στον Ιερό Ναό της Ενορίας μας κάθε 1η του μηνός, όμως πολλές φορές έχουμε την ανάγκη επιπλέον ευλογίας στο σπιτικό μας και για τον λόγο αυτό καλούμε τον ιερέα να τελέσει την ακολουθία ιδιαίτερα για εμάς, αγιάζοντας έτσι το σπίτι μας και όλους τους οικείους και τους συγγενείς μας που παραβρίσκονται.

Για την τέλεση της ακολουθίας απαιτούνται:

*Πάνω σε ένα τραπέζι, ένα γυάλινο μπολ με καθαρό νερό.

*Μια εικόνα του Χριστού της Παναγίας, ή του αγαπημένου Άγιου μας.

*Μια κανδήλα αναμμένη.

*Ένα θυμιατό αναμμένο.

*Ένα ματσάκι βασιλικός.

*Ένα χαρτί με τα ονόματα των οικείων μας.(ζώντων μόνο)

■Ιερό Ευχέλαιο: Το Μυστήριο του Ευχελαίου τελείται στον Ιερό Ναό μας μέσα στην Μικρή Σαρακοστή (Χριστούγεννα) και στην Μεγάλη Σαρακοστή (Πάσχα),αλλά και στις Πανηγύρεις του Ναού μας.

Όμως πολλές φορές χρειαζόμαστε, «προς ίασιν ψυχής τε και σώματος» την παρουσία του ιερέως στο σπίτι μας ιδιαίτερα, για να τελέσει το Μυστήριο είτε για κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, είτε για κάποιους άλλους λόγους που δημιουργούν ανησυχία
στην οικογένεια μας κ.ά.Για την τέλεση του Μυστηρίου απαιτούνται:

*Ένα γυάλινο μπολ με αλεύρι.

*Επτά μικρά κεριά που στερεώνουμε μέσα στο αλεύρι και
από ένα κερί για να κρατήσουν οι παρευρισκόμενοι.

*Μια εικόνα του Χριστού της Παναγίας, ή του αγαπημένου Άγιου μας.

*Ένα θυμιατό αναμμένο.

*Ένα χαρτί με τα ονόματα των οικείων μας.(ζώντων μόνο)

*Μια κανδήλα αναμμένη.

*Μια χριαλλίδα ή μπατοννέτα για τα αυτιά.

■Ευχή γεννήσεως: Αυτή η ευχή δίνεται από τον ιερέα κανονικά την πρώτη μέρα της γέννησης του βρέφους στο νοσοκομείο, αλλά συνήθως διαβάζεται στο σπίτι την όγδοη ημέρα μαζί με την ευχή της ονοματοδοσίας(αν γνωρίζουμε το όνομα που θα πάρει το παιδί).

Δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία παρά μόνο η παρουσία της λεχώνας και του παιδιού(ο λεγόμενος μισός σαραντισμός δεν υφίσταται στο τυπικό της Εκκλησίας μας).

■Η Θεία Κοινωνία: Σε περίπτωση που στο σπίτι μας έχουμε κάποιον άρρωστο που θέλουμε και που πρέπει να «κοινωνήσει» καλούμε τον ιερέα, συνήθως πρωινή ώρα,έχοντας υπόψη μας τα εξής:

*Ο ιερέας δεν μιλά καθ’όλη την διάρκεια του Μυστηρίου
και δεν του μιλούμε.

*Ο άρρωστος πρέπει να καταλαβαίνει και να έχει επαφή
με το περιβάλλον.

*Ερχόμαστε και παίρνουμε τον ιερέα
από τον Ιερό Ναό για να τον διευκολύνουμε, με αυτοκίνητο.

*Στο τέλος συνοδεύουμε τον ιερέα με την Θεία Κοινωνία
πίσω στον Ναό.

*Ετοιμάζουμε τον άρρωστο μας από πριν (καθαριότητα κ.τ.λ.).

*Έχουμε ετοιμάσει έναν χώρο κοντά στον άρρωστο,
τον οποίο καλύπτουμε με ένα καθαρό πανί για να
ακουμπήσει ο ιερέας την Θεία Κοινωνία.

* Έχουμε αναμμένο το κανδήλι μπροστά στο εικονοστάσι του σπιτιού μας.

*Έχουμε αναμμένο το θυμιατό μας.

■Τρισάγιον: Όταν στο σπίτι μας συγχωρεθεί κάποιος οικείος μας, τότεκαλούμε τον ιερέα για να διαβάσει τρισάγιο,
δηλαδή την ευχή για τον άνθρωπο που χάσαμε.
Τότε θα πρέπει να γνωρίζουμε τα εξής:

*Δεν καλύπτουμε καθρέπτες και τηλεοράσεις με σεντόνια.

*Δεν σπάμε πιάτα για να φύγει η γρουσουζιά,
ούτε φτύνουμε στον κόρφο μας.

*Έχουμε αναμμένο το θυμιατό.

*Έχουμε αναμμένο το κανδήλι μπροστά στο
εικονοστάσι του σπιτιού.

■Ευχή για ψυχοραγούντα: Όταν
αντιληφθούμε ότι από κάποιον οικείο μας δυσκολεύεται να βγει η ψυχή του και τυραννιέται (οι αμαρτίες μας ή η συγχώρεσις μας, πολλές φορές μας ταλαιπωρούν), τότε καλούμε τον ιερέα στο σπίτι για να του διαβάσει την ειδική αυτή ευχή για να έχει ένα ειρηνικό τέλος.

■Εξομολόγησις: Το Μυστήριο της εξομολόγησης μπορεί να γίνει και στην οικία του ενδιαφερόμενου όταν υπάρχουν κινητικά προβλήματα ή βαριά αρρώστια.


Ο ιερέας μας απρόσκλητος στο σπίτι μας; Φυσικά!!!Την όμορφη περίοδο του Δωδεκαημέρου και συγκεκριμένα τα Άγια Θεοφάνεια, κατά παράδοση, ο ιερέας της Ενορίας μας, συνοδεία των ιεροπαίδων του Ναού μας, γυρνά από σπίτι σε σπίτι και τα «αγιάζει» με τον Μεγάλο Αγιασμό. Οι πιστοί ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες των σπιτιών τους και τις καρδιές τους για να υποδεχθούν τον ιερέα τους με τον Μεγάλο Αγιασμό που σύμφωνα με τους Πατέρες της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι τόσο σημαντικός που δίνεται αντί Θείας Κοινωνίας, μερικές φορές στους πιστούς.
Η ιεροσύνη και η σημασία της.

Τέλος ο ιερέας έχοντας ως υπέρτατο «εργαλείο» το πετραχήλι του και έχοντας την χάρη του Αγίου Πνεύματος και την ευχή του οικείου Μητροπολίτου του για να τελεί τα Μυστήρια και τις Ακολουθίες της Εκκλησίας μας, είναι ο φορέας αυτής της χάριτος και για τον λόγο αυτό παίρνουμε την ευχή του φιλώντας το χέρι του, αποδίδοντας τιμή όχι στο πρόσωπο του αλλά στην χάρη που κουβαλά και μεταδίδει στο ποίμνιο του.

Επίσης ο σεβασμός μας για την ιεροσύνη του πρέπει να είναι δεδομένη, πρέπει να τον διευκολύνουμε στο έργο της διακονίας του Θεού και επειδή ο ιερέας είναι δακτυλοδεικτούμενος ξεχωρίζοντας από το σύνολο και έχοντας μόνο ανθρώπινη αμαρτωλή υπόσταση, είναι ευάλωτος σε κάθε λογής συκοφαντίες,ενώ σίγουρα μπορεί να υποπέσει και αυτός σε σφάλματα που εμείς δεν πρέπει να τα αναδεικνύουμε, αλλά ίσως με αγάπη και κατανόηση να τα καλύπτουμε για το ενιαίο καλό της Ενορίας μας και της Πίστης μας.

Όμως και ο ιερέας πρέπει να είναι προσεκτικός και να μην σκανδαλίζει με την ζωή και την συμπεριφορά το ποίμνιο του,αλλά με διάκριση και αγάπη να σκεπάζει όλα τα στραβοπατήματα τους.

Με εν Χριστώ αγάπη,

ιερομόναχος π. Χρυσόστομος Τελίδης

http://intheopatoron.blogspot.com/2012/ ... st_15.html
Ο αληθινός χριστιανός έχει τρία γνωρίσματα:
1. Διαβάζει τον Λόγο του Θεού (Αγία Γραφή).
2. Τον εφαρμόζει στη ζωή του.
3. Φροντίζει να τον διαδίδει για να σώζονται και οι άλλοι και να γίνονται κοινωνοί του θαύματος που έζησε.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά Θέματα”