Σελίδα 9 από 13

Re: Νηστίσιμες συνταγές

Δημοσιεύτηκε: Τετ Σεπ 19, 2012 9:09 am
από Domna
Μοναστηριακή συνταγή: Νηστήσιμα μπιφτέκια

Υλικά:

3 κουταλιές ελαιόλαδο
* 5 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα φρέσκα

* 1/2 φλ. αρακάς

* 1 τριμμένο καρότο
* 2 φλ. αλεύρι

* 1 κουτάκι μπύρα η 1 κουταλακι μπεκιν παουτερ

* 1 μικρή βρασμένη πατάτα

* αλάτι

* πιπέρι

* δυόσμος, ρίγανη (προαιρετικά)

Εκτέλεση

1. Ζεσταίνετε τις 2 κουταλιές λάδι και σωτάρετε τον αρακά, τα κρεμμυδάκια και το καρότο

2. Βάζετε το αλεύρι με τη μπύρα σε μπωλ κι ανακατεύετε να γίνουν χυλός

3. Στο χυλό προσθέστε τα σωταρισμένα λαχανικά, την πατάτα και τα μπαχαρικά με τα μυρωδικά

4. Ζυμώνετε καλά και πλάθετε μπιφτέκια

5. Με το υπόλοιπο λάδι αλείψτε ένα ταψάκι και ψήστε τα μπιφτέκια στους 180 βαθμούς, να ροδίσουν

Re: Νηστίσιμες συνταγές

Δημοσιεύτηκε: Τρί Οκτ 02, 2012 11:31 am
από Domna
3 πολύ απλές συνταγές με μέλι 2 υλικών!!!
http://www.youtube.com/watch?v=YeioAWn1 ... ure=relmfu

ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕ ΜΕΛΙ ~ Συνταγή στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής
http://www.youtube.com/watch?v=ytLG_Xyv_lM&feature=plcp

Re: Νηστίσιμες συνταγές

Δημοσιεύτηκε: Παρ Νοέμ 16, 2012 10:00 am
από Domna
Τέλεια Κρέμα με Παντζάρι και Καρύδι

http://www.youtube.com/watch?v=J4FMafpXYlk&feature=plcp

Re: Νηστίσιμες συνταγές

Δημοσιεύτηκε: Δευ Νοέμ 19, 2012 5:09 pm
από Domna
Πουρές πατάτας νηστίσιμος

Υλικά ½ κιλό πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κομμάτια
¼ κούπας ελαιόλαδο
½ κούπας φυτική κρέμα μαγειρικής
1/8 κουτ. του γλυκού μοσχοκάρυδο (σε σκόνη)
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση
Βάζουμε τις πατάτες σε κατσαρόλα με λίγο νερό και τις βράζουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να πιουν όλο το νερό και να μαλακώσουν. Τις πατάμε με το πηρούνι να γίνουν πουρές. Προσθέτουμε το αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, τη φυτική κρέμα, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ο πουρές λείος

Re: Νηστίσιμες συνταγές

Δημοσιεύτηκε: Δευ Νοέμ 19, 2012 5:21 pm
από Domna
Χαλβαδοτρουφάκια με Μακεδονικό Χαλβά

http://www.youtube.com/watch?v=MZL_fr1Xkls

Re: Νηστίσιμες συνταγές

Δημοσιεύτηκε: Δευ Νοέμ 19, 2012 5:24 pm
από Domna

Re: Νηστίσιμες συνταγές

Δημοσιεύτηκε: Τρί Νοέμ 20, 2012 12:33 am
από pr28
πολυ καλο Δομνα !

Re: Νηστίσιμες συνταγές

Δημοσιεύτηκε: Τρί Νοέμ 20, 2012 11:02 am
από Domna
Μπομπότα

1 πράσο

1 κρεμμύδι

3 κόκκινες πιπεριές

250 gr μανιτάρια

μυρωδικά (ρίγανη, θυμάρι, βασιλικός)

1½ κούπα γάλα σόγιας

½-1 κούπα λάδι

¾ κ.γ. αλάτι

~1 κούπα νερό

450 gr καλαμποκάλευρο

→ Αρχικά τσιγαρίζουμε τα λαχανικά και τα μανιτάρια: βάζουμε σε ένα τηγάνι με τη σειρά το κρεμμύδι, τις πιπεριές, τα μανιτάρια και το πράσο, ψιλοκομμένα και λίγο αλατισμένα, και τα ανακατεύουμε συχνά πυκνά, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν λίγο χρώμα.



Έπειτα ανακατεύουμε σε ένα μπωλ τα τσιγαρισμένα λαχανικά και μανιτάρια μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά σε ένα ομοιογενές μείγμα.



Ρίχνουμε το μείγμα σε λαδωμένο κι αλευρωμένο ταψί και ψήνουμε στους 180°C για περίπου 40′. Είναι σαν πίτα με γεύση πίτσα και ιδανική για finger food.

Re: Νηστίσιμες συνταγές

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Δεκ 01, 2012 6:43 am
από Domna
Πίτσα με χούμους και πιπεριές

Πώς είπατε; Αν δεν έχει τυρί δεν είναι πίτσα; Και όμως, η πίτσα ξεκίνησε χωρίς τυρί! Οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι είχαν πίτες χωρίς μαγιές και προζύμια, που πριν τις ψήσουν έβαζαν επάνω διάφορα πράγματα. Στην Ελλάδα έβαζαν κυρίως λαχανικά. Στην Ιταλία έβαζαν κομμάτια χοιρινού κι ελιές. Την πρώτη συνταγή για πίτσα κατέγραψε ο Βιργίλιος τον πρώτο αιώνα π.Χ., και δεν είμαστε σίγουροι ότι είχε τυρί! Η πίτσα με ανεβατή ζύμη και τυρί κατάγεται από τη Νάπολι, δεν είχε όμως τομάτες, αλλά μοτσαρέλα, αντζούγιες, σκόρδο κι ελαιόλαδο. Δείτε περισσότερα εδώ (στα αγγλικά).

Εμπρός λοιπόν για τη νόστιμη νηστίσιμη πίτσα μας!

Υλικά:

1 βάση για πίτσα
Ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο ξεφλουδισμένη και πολτοποιημένη
1 κούπα χούμους
1 κούπα ψημένες ξεφλουδισμένες πιπεριές (πράσινες και Φλωρίνης ή μόνο από το ένα είδος, ό,τι προτιμάτε)
1 τσίλι, ξεσποριασμένο και ψιλοκομμένο (προαιρετικά, αν τη θέλετε καυτερή)
Λίγη ρόκα για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Ψήνετε τη βάση για 15 ΄λεπτά στους 180 βαθμούς (ή 350 Φαρενάιτ ή στο 4, ανάλογα με την κουζίνα σας).
Αν είναι κατεψυγμένη, ψήστε την 18 λεπτά στους 200 και ελέγξτε στη συνέχεια αν είναι έτοιμη τρυπώντας την μ’ ένα πηρούνι.

Καθώς η πίτσα ετοιμάζεται βάλτε 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο σ’ ένα τηγάνι με το σκόρδο και (αν θέλετε) το τσίλι.
Προσθέτετε τις πιπεριές και ανακατεύετε στο τηγάνι ίσα-ίσα για να ζεσταθούν.

Αλείψτε το ψωμί με χούμους.
Απλώστε από πάνω τις πιπεριές.
Γαρνίρετε με τη ρόκα και περιχύστε με το λάδι από το τηγάνι.

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!

Re: Νηστίσιμες συνταγές

Δημοσιεύτηκε: Τρί Δεκ 04, 2012 6:00 pm
από Domna
Κριθαράκι με φακές τσιγαριστές

Posted on Δεκεμβρίου 4, 2012


ΥΛΙΚΑ για 4 μερίδες

4 φλιτζάνια βρασμένες φακές Kαστοριάς
4 ξερά κρεμμύδια 250 γραμμάρια κριθαράκι
½ ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 χούφτα φρέσκια ρίγανη
ελαιόλαδο
ξίδι
μπαλσάμικο
αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβετε τα κρεμμύδια σε λεπτές λωρίδες. Ζεσταίνετε 4 κουτ. ελαιόλαδο και τα σοτάρετε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για 25-30 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν. Τα αλατίζετε, ρίχνετε τη φρέσκια ρίγανη, 2 κουταλιές ξίδι μπαλσάμικο και τα κατεβάζετε από τη φωτιά. Βράζετε το κριθαράκι σε αλατισμένο νερό και το στραγγίζετε. Ζεσταίνετε 2-3 κουτ. ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και τσιγαρίζετε τις φακές σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά. Ανακατεύετε το κριθαράκι με τις φακές, τα καραμελωμένα κρεμμύδια και το μαϊντανό και σερβίρετε.