Χταπόδι στιφάδο, με ή χωρίς λάδι

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
theodora
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1482
Εγγραφή: Παρ Μαρ 03, 2006 6:00 am
Τοποθεσία: https://theomezcrochet.blogspot.com/
Επικοινωνία:

Χταπόδι στιφάδο, με ή χωρίς λάδι

Δημοσίευση από theodora »

Ένα από τα φαγητά που φτιάχνω για αγαπημένους όταν μαζευόμαστε τις σαρακοστές, είναι το χταπόδι στιφάδο, σερβιρισμένο με πατατούλες τηγανητές, ζυμωτό ψωμάκι, κρασάκι και πάρα πολύ αγάπη.
Σας συνιστώ να το δοκιμάσετε και να μου πείτε την γνώμη σας.
• 1 ½-2 κιλά κατεψυγμένο χταπόδι
• 1 ποτήρι ελαιόλαδο
• 2 κιλά μικρά ξερά (ολόκληρα) κρεμμύδι(α)
• 5 φύλλα δάφνης
• 4 -5 σκελίδες σκόρδο
• 3 κουταλιές πάστα ντομάτας
• 1/2 ποτηράκι ξύδι
• 1 ποτηράκι κρασί (προτιμώ κόκκινο)
• 1 ποτήρι νερό
• Αλάτι - πιπέρι
1. Ξεπαγώνουμε, πλένουμε καλά και βράζουμε το χταπόδι για 40΄ σε μεσαία φωτιά.
Μετά το βάζουμε στο σουρωτήρι, το ξαναπλένουμε και το κόβουμε μικρά κομματάκια με το ψαλίδι.
Το ρίχνουμε με το λάδι στην καθαρή κατσαρόλα και το τσιγαρίζουμε αρκετά να πάρει χρωματάκι.
2. Προσθέτουμε τα σκόρδα και τα κρεμμύδια ολόκληρα και τα τσιγαρίζουμε όλα μαζί.
3. Τα σβήνουμε με το κρασί και το ξύδι και στο τέλος προσθέτουμε και το νεράκι όπου μέσα του έχουμε διαλύσει καλά την πάστα ντομάτας .
4. Τα αφήνουμε να βράσουν σε μεσαία φωτιά για 30΄-40΄
5. Στο τέλος προσθέτουμε και τα φύλλα δάφνης και το αλατοπίπερο , και τα αφήνουμε σε πολύ σιγανή φωτιά για άλλα 10΄-15΄να πιούν τυχόν υγρά.
ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΟ.
Τώρα εάν υπάρχει κάποια γιορτή στο σπίτι, το φτιάχνουμε 2-3 μέρες νωρίτερα και το φυλάμε στο ψυγείο μας στην ψύξη. (για να μην μαγειρεύουμε τελευταία μέρα και είμαστε κουρασμένες, ή για να έχουμε τον χρόνο να ετοιμάσουμε και άλλο νηστίσιμο φαγητό και γλυκό για τους αγαπημένους μας)
Η συνταγή είναι δική μου, αλλά είναι νοστιμότατη.

Εάν επιθυμούμε μπορούμε το φαγητό να το φτιάξουμε και με σπορέλαιο!! Δεν θα χάσει σε τίποτε από την γλύκα και την νοστιμιά του!!
Τον μόνον που μπορεί ν΄αγαπήσεις είναι ο Θεός.
Τους ανθρώπους τους αγαπάς γιά να τους πας ή για να σε πάνε στο Θεό.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Οι συνταγές μας”