Χταπόδι φρικασέ (νηστίσιμο)
Δημοσιεύτηκε: Τρί Φεβ 23, 2010 7:21 am
Χταπόδι φρικασέ (νηστίσιμο)
1 μεσαίο χταπόδι (1-1,5 κιλό)
3 μεγάλα μαρούλια
1 ματσάκι άνιθο
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
1 λεμόνι
2 κοφτές κουταλιές της σούπας αλεύρι
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και τα κρεμμυδάκια και το χταπόδι κομμένο σε μικρά κομμάτια. Τσιγαρίζουμε μέχρι να πιουν τα υγρά τους. Σβήνουμε με το κρασί. Το αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά περίπου 20 λεπτά.
Μετά προσθέτουμε τα μαρούλια κομμένα σε χοντρές λωρίδες και τον άνιθο ψιλοκομμένο. Το αφήνουμε να βράσει περίπου 30 λεπτά. Όταν βράσουν τα κατεβάζουμε από τη φωτιά. Σ' ένα ποτήρι στίβουμε το λεμόνι και προσθέτουμε λίγο νερό ώστε να γεμίσει μέχρι τη μέση. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Το ρίχνουμε σ' ένα μπώλ και προσθέτουμε σιγά σιγά ζουμί από την κατσαρόλα ανακατεύοντας. Στη συνέχεια επιστρέφουμε το ζουμί με το αλευρολέμονο στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά. Το αφήνουμε περίπου 10 λεπτά και μετά σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα.
Μπορείτε ν' αντικαταστήσετε το χταπόδι με σουπιές ή θράψαλα (μεγάλα καλαμάρια) ή με μεγάλα μανιτάρια (πόρτο μπέλο)
1 μεσαίο χταπόδι (1-1,5 κιλό)
3 μεγάλα μαρούλια
1 ματσάκι άνιθο
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
1 λεμόνι
2 κοφτές κουταλιές της σούπας αλεύρι
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και τα κρεμμυδάκια και το χταπόδι κομμένο σε μικρά κομμάτια. Τσιγαρίζουμε μέχρι να πιουν τα υγρά τους. Σβήνουμε με το κρασί. Το αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά περίπου 20 λεπτά.
Μετά προσθέτουμε τα μαρούλια κομμένα σε χοντρές λωρίδες και τον άνιθο ψιλοκομμένο. Το αφήνουμε να βράσει περίπου 30 λεπτά. Όταν βράσουν τα κατεβάζουμε από τη φωτιά. Σ' ένα ποτήρι στίβουμε το λεμόνι και προσθέτουμε λίγο νερό ώστε να γεμίσει μέχρι τη μέση. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Το ρίχνουμε σ' ένα μπώλ και προσθέτουμε σιγά σιγά ζουμί από την κατσαρόλα ανακατεύοντας. Στη συνέχεια επιστρέφουμε το ζουμί με το αλευρολέμονο στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά. Το αφήνουμε περίπου 10 λεπτά και μετά σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα.
Μπορείτε ν' αντικαταστήσετε το χταπόδι με σουπιές ή θράψαλα (μεγάλα καλαμάρια) ή με μεγάλα μανιτάρια (πόρτο μπέλο)