Αγιοκατάταξις του Ιερομάρτυρος Φιλουμένου (Φρεαρ του Ιακώβ)

θέματα που αφορούν τους Αγίους Τόπους

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
angieholi
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 3227
Εγγραφή: Τρί Μάιος 05, 2009 5:25 pm
Τοποθεσία: Αγγελική@Αθήνα

Αγιοκατάταξις του Ιερομάρτυρος Φιλουμένου (Φρεαρ του Ιακώβ)

Δημοσίευση από angieholi »

Την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009, στο Φρέαρ του Ιακώβ και στον μεγαλοπρεπή Μοναστηριακό Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, στη Νεάπολη (Nablus), της Παλαιστίνης θα πραγματοποιηθεί η τελετή της Αγιοκατάταξης του Ιερομάρτυρος Φιλουμένου.

Την προηγουμένη θα τελεστεί ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός και την επομένη Πατριαρχικό Συλλείτουργο, στο οποίο θα προεξάρχει ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος ο Γ΄. Τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκε στην Ελλάδα ο διάδοχος του Μάρτυρος Φιλουμένου και Ηγούμενος του Φρέατος του Ιακώβ, ο Αγιοταφίτης Αρχιμανδρίτης Ιουστίνος, ο οποίος και ενημέρωσε το φιλάγιο πλήρωμα της Εκκλησίας μας για την επικείμενη αγιοκατάταξη.

Πηγή:
http://www.orthodoxostypos.gr/Photos/Pages/Page8.pdf

Frear - Agios Filoumenos.jpg
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Φώς στους μοναχούς είναι οι Άγγελοι... και φώς στους κοσμικούς οι Μοναχοί...
angieholi
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 3227
Εγγραφή: Τρί Μάιος 05, 2009 5:25 pm
Τοποθεσία: Αγγελική@Αθήνα

Re: Αγιοκατάταξις του Ιερομάρτυρος Φιλουμένου (Φρεαρ του Ιακώβ)

Δημοσίευση από angieholi »

01/12/09
Αγιοκατάταξη του Αγιοταφίτου νέου Ιερομάρτυρος Φιλουμένου


ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΙΚΗ ΠΡΑΞΙΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΚΑΤΑΤΑΞΕΩΣ ΕΙΣ ΤΟ ΑΓΙΟΛΟΓΙΟΝ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΓΙΟΤΑΦΙΤΟΥ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΦΙΛΟΥΜΕΝΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΦΡΕΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΑΚΩΒ.
ΣΥΝΕΔΡΙΑ Ν΄/ 11-9-2009.


Η των Ιεροσολύμων Αγία του Χριστού Εκκλησία, τεθεμελιωμένη επί του θεορρύτου αίματος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, του κενωθέντος επί του Φρικτού Γολγοθά υπέρ αφέσεως των αμαρτιών και σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους, εκαρποφόρησεν εις τους κόλπους αυτής μάρτυρας, οι οποίοι το αίμα αυτών εξέχεαν ως προσφοράν και αντίδοσιν ευγνωμοσύνης και αγάπης τω εκουσίως υπέρ αυτών Σταυρωθέντι και εκ νεκρών Αναστάντι.

Πρώτος των μαρτύρων τούτων τυγχάνει ο πρωτομάρτυς και αρχιδιάκονος Στέφανος, όστις, κατά μίμησιν του Σωτήρος αυτού, ετελειώθη, προσευχόμενος υπέρ των λιθοβολούντων αυτόν (Πραξ. 7, 60). Τούτον ηκολούθησεν ο άγιος Ιάκωβος, υιός Ζεβεδαίου και αδελφός του Ευαγγελιστού Ιωάννου, τον οποίον «Ηρώδης ο βασιλεύς ανείλε μαχαίρη». (Πραξ. 12, 1-2). Μετ' αυτόν ο άγιος Ιάκωβος ο Αδελφόθεος, πρώτος ιεράρχης της Εκκλησίας Ιεροσολύμων, εκρημνίσθη υπό των αρνουμένων τον Κύριον από του πτερυγίου του ναού του Σολομώντος και ετελειώθη, προσευχόμενος υπέρ των διωκτών αυτού. Επί τα ίχνη τούτου επορεύθη ο συγγενής αυτού και διάδοχος εις τον Θρόνον, Συμεών επίσκοπος Ιεροσολύμων, ο επί Τραϊανού εις Πέλλαν της Υπεριορδανίας καταβασανισθείς και σταυρωθείς εις ηλικίαν των εκατόν και είκοσιν ετών.

Η αποστολική περίοδος της Εκκλησίας Ιεροσολύμων σεμνύνεται δια τους τέσσαρας τούτους λαμπρούς νοερούς αδάμαντας αυτής, ουχ ήττον όμως και η μεταποστολική τοιαύτη επί του απηνούς διωγμού του Διοκλητιανού σεμνύνεται δια τον Ιεροσολυμίτην αποκεφαλισθέντα μάρτυρα Προκόπιον, τους εν Γάζη μαρτυρήσαντας Τιμόθεον, Αγάπιον και Θέκλαν, τον ιδρυτήν της εν Καισαρεία Βιβλιοθήκης αποκεφαλισθέντα μάρτυρα Πάμφιλον, τους εν Ασκάλωνι αποκεφαλισθέντας Πρόμον και Ηλίαν, τον εν Ιαμνεία Παύλον και άλλους αληθώς και θαυμαστώς πολλούς, ανηλεώς βασανισθέντας και μαρτυρικώς τελειωθέντας εις πάσας σχεδόν τας πόλεις της Αγίας Γης, περί «ων επιλείψει ημάς ο χρόνος διηγουμένους». ( Εβρ. 11, 33).

Εις την σεπτήν χορείαν των μαρτύρων τούτων των πρώτων αιώνων της ζωής της Εκκλησίας, οίτινες ηρνήσαντο απαρνήσασθαι Χριστόν, ανήκουν και όσοι εις τους ακολουθήσαντας αιώνας δια Χριστόν και την αλήθειαν και ακεραιότητα της Ορθοδόξου ημών πίστεως κατεδιώχθησαν, οίον ο εις Περσίαν μετά του τιμίου Σταυρού απαχθείς αοίδιμος Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ζαχαρίας και οι εν τη Μονή του αγίου Σάββα του ηγιασμένου υπό των Περσών αναιρεθέντες Πατέρες.

Εις το ιερόν σύνταγμα τούτων τάσσονται και όσοι εκ του Τάγματος των Σπουδαίων μοναχών ηγωνίσθησαν και την ψυχήν αυτών έθεσαν υπέρ των Παναγίων Προσκυνημάτων, των απτών τούτων μαρτυρίων και τεκμηρίων της επί γης ενδημίας του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, οίον ο περιβόητος επ' αρετή και αγιότητι Πατριάρχης Ιεροσολύμων Λεόντιος.

Εις τούτων τυγχάνει και ο εν τοις καθ' ημάς χρόνοις βιώσας, αείμνηστος Αγιοταφίτης Αρχιμανδρίτης Φιλούμενος, καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Φρέατος του Ιακώβ.

Ούτος εξ Ορούντος της αγιοτόκου νήσου Κύπρου καταγόμενος, αφίχθη εις Ιεροσόλυμα εις νεαράν ηλικίαν, έχων εν εαυτώ την παρά των ευσεβών και πολυτέκνων γονέων αυτού παιδείαν και νουθεσίαν Κυρίου και την εν τη ιερά Μονή Σταυροβουνίου μοναχικήν δοκιμήν. Φοιτών εις την Πατριαρχικήν Σχολήν, διεκρίνετο επί επαινετή επιμελεία και χρηστοίς ήθεσι. Αποφοιτήσας αυτής, ενεδύθη το μοναχικόν σχήμα, εντασσόμενος εις το μοναστικόν Τάγμα των Σπουδαίων μοναχών, φυλάκων του Παναγίου και Ζωοδόχου Τάφου του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Ως μοναχός εζήλου τους τρόπους των Αγίων και Θεοφόρων Πατέρων της Εκκλησίας, ήτοι ακρίβειαν εν ταις καθ' ημέραν κατ' ιδίαν προσευχαίς και εν τη Εκκλησία ακολουθίαις, άκραν εγκράτειαν, νηστείαν και λιτότητα.

Κληθείς εις το αξίωμα της ιερωσύνης υπό της Μητρός των Εκκλησιών και δεχθείς αυτό, κατέδειξεν εαυτόν πιστόν οικονόμον των μυστηρίων του Χριστού εις τας ανατεθείσας αυτώ ποικίλας προσκυνηματικάς και ποιμαντικάς διακονίας, ως αυτής του ηγουμένου της ιεράς Μονής των Αγίων Αποστόλων εν Τιβεριάδι, ηγουμένου της ιεράς Μονής του Αρχαγγέλου Μιχαήλ εν Ιόππη, ηγουμένου της εν Ιεροσολύμοις ιεράς Μονής των Αρχαγγέλων, Διευθυντού του Οικοτροφείου της Πατριαρχικής Σχολής, ηγουμένου της ιεράς Μονής του αγίου Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου και του Προφήτου Ηλιού, Τυπικάρη εν τω μοναστηριακώ ναώ των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ηγουμένου της εν Ραμάλλα ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και εν τέλει ηγουμένου της ιεράς Μονής του Φρέατος του Ιακώβ εν Νεαπόλει τής Σαμαρείας.

Την διακονίαν ταύτην της «πηγής του Ιακώβ» (Ιω. 4, 6) «εν πνεύματι και αληθεία» (Ιω. 4, 23) επετέλει, στοιχών τη παρ' αυτή υπό του Κυρίου ρηθείση εντολή «πνεύμα ο Θεός και τους προσκυνούντας Αυτόν εν πνεύματι και αληθεία δει προσκυνείν». (Ιω. 4, 24). Απειλούμενος υπό κατά καιρούς εμφανιζομένου αλλοδόξου πεφανατισμένου επισκέπτου, ίνα εγκαταλείψη το προσκύνημα, μηδόλως υπέκυπτε.

Εις το παρεκκλήσιον του Φρέατος ευρισκόμενος και την ειθισμένην αυτώ εσπερινήν ακολουθίαν επιτελών, το εσπέρας της 16ης/29ης Νοεμβρίου του σωτηρίου έτους 1979, εδέχθη ύπουλον και βιαίαν επίθεσιν, φθόνω του μισοκάλου δαίμονος, υπό του απειλούντος αυτόν ανοσίου ανδρός, όστις δια πελέκεως ήνοιξε βαθείαν σχισμήν εις το μέτωπον αυτού, απέκοψεν αυτώ τους δακτύλους της δεξιάς χειρός, δραπετεύων δε εξεσφενδόνισε χειροβομβίδα και απετελείωσεν αυτόν.

Τα θραύσματα της χειροβομβίδος άφησαν ξύσματα και αι σταγόνες του αίματος αυτού άφησαν τα ίχνη και τα στίγματα αυτών ορατά άχρι της σήμερον επί των τοίχων του παρεκκλησίου του Φρέατος εις μνημόσυνον αιώνιον του μαρτυρίου αυτού, επιστέψαντος την οσιακήν ζωήν αυτού. Ως η ζωή αυτού ούτω και ο θάνατος αυτού ήτο μία ομολογία πίστεως, ομολογία αίματος, εις τον τόπον επί του οποίου ο Κύριος εις την Σαμαρείτιδα, λέγουσαν «οίδα ότι έρχεται Μεσσίας, ο λεγόμενος Χριστός» (Ιω. 4, 25), απεκάλυψεν Εαυτόν απεριφράστως, λέγων αυτή «εγώ ειμι, ο λαλών σοι» (Ιω. 4, 26). Δια του μαρτυρίου αυτού ούτος εγένετο συμμάρτυς Φωτεινής της Σαμαρείτιδος και των υιών και των αδελφών αυτής, διο και νοτίως του επ' ονόματι αυτής κεντρικού ναού τούτου επαξίως αφιερώθη αυτώ παρεκκλήσιον επ' oνόματι αυτού, εν ω και το σεπτόν αυτού λείψανον μετακομισθέν επαναπαύεται ως πηγή δυνάμεως και ιάσεων τοις εν πίστει και ευλαβεία τιμώσιν αυτό. Εγένετο δε συμμάρτυς και του εκ της πόλεως της Νεαπόλεως καταγομένου αγίου Ιουστίνου, του φιλοσόφου και μάρτυρος, προς τιμήν του οποίου το έτερον βόρειον παρεκκλήσιον.

Τούτον μετά την μαρτυρικήν τελευτήν αυτού και δια σημείων μαρτυρηθέντα τοις ανθρώποις υπό του Θεού και εις τας συνειδήσεις πολλών εκ των τιμίων μελών τής Εκκλησίας καθιερωθέντα ήδη ως ιερομάρτυρα, συγκατατάσσομεν επισήμως σήμερον μετά συμπλήρωσιν τριακονταετίας από της ημέρας του μαρτυρίου αυτού, συνωδά τη αποφάσει της Συνεδρίας Ν' / 11-9-2009 της περί Ημάς Αγίας και Ιεράς Συνόδου, εις τας δέλτους του συναξαρίου αυτής, ίνα εορτάζηται ως νέος ιερομάρτυς εν τη ημέρα του μαρτυρίου αυτού, 16η/29η Νοεμβρίου εκάστου έτους, προς όφελος ψυχών και δόξαν του εν Τριάδι αγίου Θεού ημών.

Το ιερόν εκκλησιαστικόν γεγονός τούτο κοινοποιούμεν σήμερον παντί τω πληρώματι της Σιωνίτιδος Εκκλησίας και ταις κατά τόπους αδελφαίς Ορθοδόξοις Εκκλησίαις, προς εορτασμόν αιώνιον εφεξής της μνήμης του νέου ιερομάρτυρος Φιλουμένου, ου ταις πρεσβείαις εύροιμεν χάριν και έλεος, ίνα εν ενί στόματι και μια καρδία αναπέμπομεν δόξαν και αίνον τω ενδοξαζομένω εν τοις αγίοις Αυτού Τριαδικώ Θεώ ημών.


Εν τη Αγία Πόλει Ιερουσαλήμ, ‚ϐθʹ Σεπτεμβρίου ια'
ΘΕΟΦΙΛΟΣ Γ'
Πατριάρχης Ιεροσολύμων


Ο Μητροπoλίτης Καισαρείας κ. Βασίλειος
Ο Μητροπολίτης Πτολεμαΐδος κ. Παλλάδιος
Ο Μητροπολίτης Καπιτωλιάδος κ. Ησύχιος
Ο Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κ. Χριστόδουλος, Γέρων Δραγουμάνος
Ο Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Βενέδικτος
Ο Αρχιεπίσκοπος Αβήλων κ. Δωρόθεος
Ο Αρχιεπίσκοπος Θαβωρίου Μεθόδιος
Ο Αρχιμανδρίτης Κελαδίων, Γέρων Καμαράσης
Ο Αρχιμανδρίτης Ιουστίνος
Ο Αρχιμανδρίτης Θεοδώρητος
Ο Αρχιμανδρίτης Ιλαρίων
Ο Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος
Ο Αρχιμανδρίτης Ευδόκιμος
Ο Αρχιμανδρίτης Δημήτριος, Γραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου
Ο Αρχιμανδρίτης Γαλακτίων
Ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης κ. Αρίσταρχος, Γέρων Αρχιγραμματεύς

Αναδημοσίευση από:
http://www.romiosini.org.gr/3CFB4A5C.el.aspx

Άλλος ένας Άγιος να πρεσβεύει για εμάς......
Την ευχή του να έχουμε....
Φώς στους μοναχούς είναι οι Άγγελοι... και φώς στους κοσμικούς οι Μοναχοί...
Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 4117
Εγγραφή: Σάβ Αύγ 11, 2007 5:00 am
Τοποθεσία: Νίκος@Κοζάνη
Επικοινωνία:

Re: Αγιοκατάταξις του Ιερομάρτυρος Φιλουμένου (Φρεαρ του Ιακώβ)

Δημοσίευση από filotas »

Θαυμαστός ο Θεός εν τοις οσίοις Αυτού.

Τις πρεσβείες του να έχουμε. Αμήν
angieholi
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 3227
Εγγραφή: Τρί Μάιος 05, 2009 5:25 pm
Τοποθεσία: Αγγελική@Αθήνα

Re: Αγιοκατάταξις του Ιερομάρτυρος Φιλουμένου (Φρεαρ του Ιακώβ)

Δημοσίευση από angieholi »

Κατάταξη στο Αγιολόγιο του Αγιοταφίτου Ιερομάρτυρος Φιλουμένου, Ηγουμένου του Φρέατος του Ιακώβ

Το Φρέαρ του Ιακώβ, μαρτυρούμενον εις την Παλαιάν Διαθήκην (Γεν. 33,19) και εις την Καινήν Διαθήκην (Ιω. 4), είναι εν από τα αυθεντικώτερα προσκυνήματα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, κείμενον ανά μέσον των ορέων Γεβάλ και Γαριζίν της περιοχής της Σαμαρείας. Τούτο διεφυλάχθη δια μέσου των αιώνων υπό της Αγιοταφιτικής Αδελφότητος ως κόρη οφθαλμού και παρεδόθη ως πολύτιμος κληρονομία εις ημάς τους συγχρόνους. Εις τούτο διηκόνησαν Αγιοταφίται ηγούμενοι, εξ ων εξαιρέτως ο Μητροπολίτης Σωφρόνιος Γάζης, ο αρξάμενος να ανεγείρη την 30ην Αυγούστου 1908 επί του Φρέατος περικαλλή και ευρύχωρον ναόν, παραμένοντα ημιτελή από του 1920. Η θεία Πρόνοια φαίνεται ότι επεφύλασσε την αποπεράτωσιν τούτου εις τον νυν ρέκτην ηγούμενον Αρχιμανδρίτην π. Ιουστίνον.

Ούτος το 1998 επί των θεμελίων του παλαιού ανήγειρε περικαλλή και περίτεχνον ναόν άξιον της ιστορίας και της δόξης του προσκυνήματος του Φρέατος του Ιακώβ. Ανήγειρε ναόν επ' ονόματι της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, εκείνης, εις την οποίαν απεκάλυψε παρά το Φρέαρ ο Κύριος ότι Αυτός είναι ο Μεσσίας, ο Χριστός (Ιω. 4). Εις το βόρειον κλίτος του ναού τούτου ανήγειρε παρεκκλήσιον επ' ονόματι του Αγίου Ιουστίνου του φιλοσόφου και μάρτυρος, εκ Νεαπόλεως καταγομένου, και εις το νότιον κλίτος τούτου παρεκκλήσιον επ' ονόματι του βιαίως και μαρτυρικώς τελειωθέντος εις το Φρέαρ, Αγιοταφίτου ηγουμένου Αρχιμανδρίτου Φιλουμένου, την 16ην /29ην Νοεμβρίου 1979.

Τούτον εις νεαράν ηλικίαν προσελθόντα εις Ιεροσόλυμα και δεχθέντα το μοναχικόν σχήμα εις την Αγιοταφιτικήν Αδελφότητα και την ιερωσύνην εις την Μητέρα των Εκκλησιών, ζήσαντα οσιακώς και μαρτυρήσαντα εξ αδίκου και ανοσίου επιθέσεως εις το Φρέαρ του Ιακώβ την 16ην/29ην Νοεμβρίου 1979, απεφάσισεν η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, να κατατάξη εις το αγιολόγιον αυτής δια Συνοδικής αποφάσεως αυτής εις την Συνεδρίαν Ν' / 11-9-2009.

Δια την πραγματοποίησιν της αποφάσεως αυτής μετέβη εις το Φρέαρ ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος ο Γ' μετά συνοδείας Αρχιερέων και ιερέων.

Προσελθών, εγένετο δεκτός εν θερμή υποδοχή υπό του ηγουμένου Αρχιμανδρίτου Ιουστίνου και πολλών ιερέων Αγιοταφιτών και ιερέων άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, εν ω πλήθος πιστών είχεν ήδη ασφυκτικώς κατακλύσει τον παμμεγέθη ιερόν ναόν και τα προαύλεια αυτού.

Μετά τον Όρθρον μετά της Αρτοκλασίας, ηκολούθησε πανηγυρική θ. Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου Γ' και συλλειτουργούντων Αυτώ των Ιερωτάτων Μητροπολιτών Νεαπόλεως κ. Αμβροσίου, Καπιτωλιάδος κ. Ησυχίου, των παρεπιδημούντων Ιερωτάτων Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Κύπρου, Μόρφου κ. Νεοφύτου και Ταμασού κ. Ησαΐου, του βοηθού Επισκόπου Αυλώνος κ. Αντωνίου, των Σεβασμιωτάτων Αρχιεπισκόπων Αβήλων κ. Δωροθέου και Κωνσταντίνης κ. Αριστάρχου, Γέροντος Αρχιγραμματέως και πλήθους ιερέων Αγιοταφιτών και άλλων εκ των Εκκλησιών της Κύπρου, Ελλάδος, Ρωσίας, Ρουμανίας και Ουκρανιας, οίτινες ηγούντο των προσκυνηματικών αυτών ομάδων, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος εις τα Ιεροσόλυμα κ. Σωτηρίου Αθανασίου, του Πρέσβεως της Κύπρου εις το Ισραήλ κ. Αναστασίου Τζώνη, του διπλωματικού Αντιπροσώπου της Κύπρου εις την Παλαιστινιακήν Αυτονομίαν κ. Τάκη Δημοσθένους και του Εκπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Υπουργού κ. Αιμιλίου Νικολάου.
theia leitourgia.jpg
Η θ. Λειτουργία ετελέσθη με όλην την τυπικήν τάξιν και την βυζαντινήν σεμνότητα καί μεγαλοπρέπειαν, των ψαλτών ψαλλόντων εις ύφος βυζαντινόν, ελληνιστί και αραβιστί και των πιστών διαφόρων εθνικοτήτων, Ελλήνων, Κυπρίων, Αραβοφώνων, Ρώσων, Ρουμάνων, Ουκρανών εν κατανύξει προσευχομένων και μετεχόντων εις το μυστήριον της θείας οικονομίας δια την σωτηρίαν ημών, της του Χριστού δηλονότι ενανθρωπήσεως, σταυρώσεως και αναστάσεως και του μυστηρίου της θείας Ευχαριστίας, του αγιασμού και της κατά χάριν θεώσεως αυτών.

Η εορτή όντως εγένετο μία μαρτυρία Ορθοδοξίας, μαρτυρία του αληθινού Θεού ημών, του ενδοξαζομένου εν τοις αγίοις Αυτού. Ο άγιος, εν τω οποίω και πάλιν εδοξάσθη ο Θεός, ήτο ο μαρτυρικώς τελειωθείς εις το προσκύνημα του Φρέατος, καθηγούμενος Αρχιμανδρίτης Αγιοταφίτης Φιλούμενος, την 16ην /29ην Νοεμβρίου 1979.

Προ της θείας Κοινωνίας ανεγνώσθη υπό της Α.Θ.Μ. του Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου Γ' από της Ωραίας Πύλης η Πατριαρχική και Συνοδική Πράξις κατατάξεως Αυτού εις το αγιολόγιον, καθότι και οσιακώς έζησε και δια την πίστιν αυτού εθανατώθη βιαίως παρά το Φρέαρ και εν ώρα ακολουθίας του Εσπερινού.
anakoinosi agiokatataksis.jpg
Επί ώραν πολλήν οι Αρχιερείς και οι ιερείς μετέδιδον την θ. Κοινωνίαν εις τους πιστούς, ο δε Μακαριώτατος προσέφερε την φιλοτεχνηθείσαν εικόνα του αγίου ιερομάρτυρος Φιλουμένου. Η καθιέρωσις της μνήμης του Αγίου Φιλουμένου απετέλεσεν εορτήν του Φρέατος, εορτήν της Εκκλησίας Ιεροσολύμων, της Εκκλησίας της Κύπρου, της πόλεως της Νεαπόλεως και σταδιακώς θα αποτελέση εορτήν και των άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, αι οποίαι μετά την ανακοίνωσιν αυταίς του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων θα εντάξουν αυτόν εις το αγιολόγιον αυτών.

Ο ανεγείρας τον περικαλλή ναόν της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος μετά των παρεκκλησίων του Αγίου Ιουστίνου και του Αγίου Φιλουμένου, καθηγούμενος Αρχιμανδρίτης Ιουστίνος, ευχαριστών τον Μακαριώτατον δια την ληφθείσαν απόφασιν αγιοκατατάξεως, προσέφερεν εις Αυτόν πολύτιμον αδαμαντοκόλλητον σταυρόν ευλογίας, μετά δε την θ. Λειτουργίαν παρέθεσεν εις τον Μακαριωτατον την συνοδείαν Αυτού και εις πάντας πλουσίαν νηστήσιμον τράπεζαν.
trapeza.jpg
Εκ της Αρχιγραμματείας

Αναδημοσίευση από:
http://www.romiosini.org.gr/BFB8FDF7.el.aspx
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Φώς στους μοναχούς είναι οι Άγγελοι... και φώς στους κοσμικούς οι Μοναχοί...
angieholi
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 3227
Εγγραφή: Τρί Μάιος 05, 2009 5:25 pm
Τοποθεσία: Αγγελική@Αθήνα

Re: Αγιοκατάταξις του Ιερομάρτυρος Φιλουμένου (Φρεαρ του Ιακώβ)

Δημοσίευση από angieholi »

Περισσότερες φωτογραφίες:
Agio Leipsano Ag. Filoumenou.jpg
p. Ioustinos.jpg
Πόσο συγκινημένος φαίνεται ο Γέροντας...
Litaneusi.jpg
Δεν έχετε τα απαραίτητα δικαιώματα για να δείτε τα συνημμένα αρχεία σε αυτή τη δημοσίευση.
Φώς στους μοναχούς είναι οι Άγγελοι... και φώς στους κοσμικούς οι Μοναχοί...
angieholi
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 3227
Εγγραφή: Τρί Μάιος 05, 2009 5:25 pm
Τοποθεσία: Αγγελική@Αθήνα

Re: Αγιοκατάταξις του Ιερομάρτυρος Φιλουμένου (Φρεαρ του Ιακώβ)

Δημοσίευση από angieholi »

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος στο ραδιόφωνο της Εκκλησίας
Συνέντευξη για την αγιοκατάταξη του π. Φιλούμενου

Με αφορμή την κατάταξη στο Αγιολόγιο του Ιερομάρτυρα π. Φιλούμενου, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος μίλησε το πρωί της Τετάρτης στο Ραδιόφωνο της Εκκλησίας, παρουσία του Γενικού Διευθυντού του Ρ/Σ της Εκκλησίας Αλέξανδρου Κατσιάρα. Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και το μαρτυρικό τέλος του π. Φιλούμενου, σημειώνοντας παράλληλα την ευαγγελική προτροπή για την αγάπη προς τους εχθρούς.

«Είναι αυτό το οποίο τονίζουμε πάντοτε στους διαθρησκειακούς διαλόγους και τις συνομιλίες με τα άλλα θρησκεύματα τα μη χριστιανικά, είναι ότι ο Χριστός δεν προβάλλει μόνο την άπειρη φιλανθρωπία του Θεού και την αγάπη, αλλά προβάλει και το «αγαπάτε τους εχθρούς ημών». Και αυτή είναι η προσφορά μας και η διακονία του Πατριαρχείου δια μέσω των αιώνων και γι' αυτόν τον λόγο το Πατριαρχείο απολαμβάνει σεβασμού απ' όλες τις πολιτειακές αρχές αλλά και γενικότερα απ' όλους τους μη χριστιανούς, διότι ακριβώς η αποστολή του Πατριαρχείου είναι να προβάλει το σαρκωμένο μήνυμα της αγάπης, της φιλανθρωπίας, του αλληλοσεβασμού και όχι απλώς της συνυπάρξεως αλλά και της συμβιώσεως».

Για την κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή και για τις επιθέσεις αυτοκτονίας, απ' όπου κι αν προέρχονται, ο Πατριάρχης σημείωσε -αναφερόμενος σ' αυτούς που προβαίνουν σ' αυτές τις πράξεις και αυτοαποκαλούνται μάρτυρες- ότι «το Μαρτύριο του Χριστού διακρίνεται διότι είναι το Μαρτύριο της αγάπης Του, που σημαίνει ότι το μαρτύριο είναι ανωφελές όταν δεν εμπνέεται από την αγάπη του Χριστού».

Ο Άγιος Φιλούμενος κατά κόσμος Σοφοκλής γεννήθηκε στην Λευκωσία, στις 15 Οκτωβρίου 1913. Από μικρός ξεχώρισε για την αγάπη που είχε προς τον Θεό και γι’ αυτό από πολύ νωρίς άναψε μέσα τους η επιθυμία για τη μοναχική ζωή. Το 1927, σε ηλικία μόλις 14 ετών αναχώρησε για την Ιερά Μονή Σταυροβουνίου. Εκεί έμεινε 6 περίπου χρόνια, όταν ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου τον πήρε για να φοιτήσει στο Γυμνάσιο του Πατριαρχείου στα Ιεροσόλυμα, όπου βρέθηκε το 1934, μαθητής στην Σχολή της Αγίας Σιών.

Το 1937 εκάρη μοναχός παίρνοντας το όνομα Φιλούμενος. Ο Άγιος Φιλούμενος παρέμεινε στα Ιεροσόλυμα για 45 συνεχή χρόνια, μέχρι το μαρτύριό του. Το 1943 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και αφού πέρασε από διάφορες διακονίες μέσα στο Πατριαρχείο και διορίσθηκε σε διάφορες θέσεις υπηρετώντας πάντοτε με ευθύνη και φόβο Θεού και με πολύ αγάπη προς τους αγιοταφίτες πατέρες, στις 8 Μαΐου του 1979 μετατέθηκε στο Φρέαρ του Ιακώβ όπου υπηρέτησε μέχρι το μαρτυρικό του θάνατο, στις 29 Νοεμβρίου του ιδίου έτους. Εκεί όμως, αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα από φανατικούς Εβραίους που συνέχεια τον απειλούσαν ότι αν δεν εγκαταλείψει το Φρέαρ και πάρει τις εικόνες και τον Εσταυρωμένο να φύγει, θα τον σκοτώσουν. Εκείνος όμως απαντούσε ότι δεν θα εγκαταλείψει ποτέ το προσκύνημα, αλλά ότι ήταν έτοιμος ακόμα και να μαρτυρήσει, ως πιστός φύλακας αυτού.

Το απόγευμα της 29ης Νοεμβρίου του 1979, ημέρα της μνήμης του Αγ. Μάρτυρος Φιλουμένου, φανατικοί Εβραίοι μπήκαν στο χώρο του Φρέατος του Ιακώβ κι ενώ ο Άγιος τελούσε τον Εσπερινό, του επιτέθηκαν με τσεκούρι, τον κακοποίησαν και τέλος τον σκότωσαν. Το μαρτύριό του ήταν φρικτό, γιατί οι δήμιοί του τον χτύπησαν αλύπητα στο πρόσωπο και του έκοψαν τα δάχτυλα του δεξιού του χεριού. Στη συνέχεια βεβήλωσαν την Εκκλησία και το Σταυρό κι έριξαν μια χειροβομβίδα καταστρέφοντας τον χώρο. Είναι συγκλονιστική η μαρτυρία του π. Σωφρονίου που παρέλαβε το τίμιο λείψανο του μάρτυρα για να το ντύσει και να το ετοιμάσει για την ταφή, ότι παρέμεινε 5 μέρες μετά το μαρτύριό του ζεστό και εύκαμπτο και «βοήθησε» το Γέροντα Σωφρόνιο για να τον ντύσει. Συγκλονιστική είναι επίσης η μαρτυρία του κατά σάρκα αδελφού του π. Ελπιδίου, που αν και μίλια μακρυά, άκουσε τη φωνή του π. Φιλουμένου να του λέγει: «Αδελφέ μου με σκοτώνουν προς δόξαν Θεού. Σε παρακαλώ μην αγανακτήσεις».

Το φρέαρ (πηγάδι) Ιακώβ μαρτυρείται ήδη στην Παλαιά Διαθήκη ως πηγή στην περιοχή που ο Ιακώβ αγόρασε από τους απογόνους Εμμώρ (Χαμώρ, Γένεση 33:19, Ιωάννης 4:5). Βρισκόταν στο όρος Γαριζίν, εκεί όπου οι Σαμαρείτες λάτρευαν το Θεό τους (Ιωάννης 4:5,6,21). Εκεί ο Ιησούς συνάντησε τη Σαμαρείτισσα και μίλησε για "το νερό που ξεδιψάει" (Ιωάννης 4:7-30). Το πηγάδι αυτό υπάρχει μέχρι σήμερα.

Για την επισφράγιση της απόφασης κατάταξης στο αγιολόγιο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων του Αγίου Μάρτυρα Φιλούμενου στις 3 Δεκεμβρίου τελέστηκε πανηγυρική θεία λειτουργία στο ναό που οικοδομήθηκε πάνω από το περιώνυμο φρέαρ προεξάρχοντος του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου Γ' και συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Νεαπόλεως κ. Αμβροσίου, Καπιτωλιάδος κ. Ησυχίου, των Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Κύπρου, Μόρφου κ. Νεοφύτου και Ταμασού κ. Ησαΐου, του βοηθού Επισκόπου Αυλώνος κ. Αντωνίου, των Αρχιεπισκόπων Αβήλων κ. Δωροθέου και Κωνσταντίνης κ. Αριστάρχου, Γέροντος Αρχιγραμματέως και πλήθους ιερέων Αγιοταφιτών και άλλων από τις Εκκλησίες της Κύπρου, Ελλάδος, Ρωσίας, Ρουμανίας και Ουκρανίας, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στα Ιεροσόλυμα κ. Σωτηρίου Αθανασίου, του Πρέσβεως της Κύπρου εις το Ισραήλ κ. Αναστασίου Τζώνη, του διπλωματικού Αντιπροσώπου της Κύπρου εις την Παλαιστινιακήν Αυτονομίαν κ. Τάκη Δημοσθένους και του Εκπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Υπουργού κ. Αιμιλίου Νικολάου.

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία αναγνώσθηκε από τον κ. Θεόφιλο η Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη κατατάξεως του Αγίου Φιλούμενου στο αγιολόγιο «καθότι και οσιακώς έζησε και δια την πίστιν αυτού εθανατώθη βιαίως παρά το Φρέαρ και εν ώρα ακολουθίας του Εσπερινού».

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων προσέφερε στην εκκλησία του φρέατος του Ιακώβ την φιλοτεχνηθείσα εικόνα του αγίου ιερομάρτυρος Φιλουμένου, καθώς η καθιέρωση της μνήμης του Αγίου Φιλουμένουαποτελεί εορτή του Φρέατος, εορτή της Εκκλησίας Ιεροσολύμων, της Εκκλησίας της Κύπρου, της πόλεως της Νεαπόλεως και σταδιακώς θα αποτελέσει εορτή και των άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, οι οποίες μετά την ανακοίνωση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων θα εντάξουν τον ιερομάρτυρα Φιλούμενο στο αγιολόγιό τους.

Αναδημοσίευση από:
http://www.amen.gr/index.php?mod=news&o ... e&aid=1137
Φώς στους μοναχούς είναι οι Άγγελοι... και φώς στους κοσμικούς οι Μοναχοί...
Απάντηση

Επιστροφή στο “Άγιοι Τόποι”