Η συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου στον ALPHA

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
anastasios
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 109
Εγγραφή: Δευ Αύγ 01, 2005 5:00 am

Η συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου στον ALPHA

Δημοσίευση από anastasios »

Η συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου στον ALPHA
27/2/2005, ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ
Ποια είναι σήμερα η εικόνα της Εκκλησίας
Τίθεται ζήτημα παραίτησης του Αρχιεπισκόπου;
Πως ο Γιοσάκης συνόδευε δικαστικούς στον Αρχιεπίσκοπο
Ήξερε ο Αρχιεπίσκοπος για την κίνηση του π. Επιφάνιου;
Ο Αρχιεπίσκοπος δεν έστειλε τον Βαβύλη στα Ιεροσόλυμα
Να είναι έγγαμοι οι Επίσκοποι;
Υπάρχει σχέδιο πίσω από την επίθεση;
Τα οικονομικά σκάνδαλα
Εχει ο Αρχιεπίσκοπος περιουσία;


Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας. Βρίσκομαι στην Αρχιεπισκοπή δίπλα στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος τον κ. Χριστόδουλο, για μία συνέντευξη που νομίζω πως θα έχει απόψε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς έρχεται σε μια στιγμή ιδιαίτερα κρίσιμη και για την Εκκλησία, αλλά και συνολικά για την ελληνική κοινωνία.

Μακαριώτατε, καλησπέρα σας.

κ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: Καλησπέρα σας.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και σας ευχαριστώ θερμά που δεχθήκατε να απαντήσετε στα ερωτήματά μου.

κ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ γιατί είναι μία ευκαιρία να απευθυνθώ απευθείας στον ελληνικό λαό, που ασφαλώς επιθυμεί και επιδιώκει να ακούσει από πρώτο στόμα μερικές αλήθειες.


Ποια είναι σήμερα η εικόνα της Εκκλησίας


Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω να ξεκινήσω Μακαριώτατε, δίνοντάς σας την εικόνα που έχω στο μυαλό μου με βάση τα δημοσιεύματα και τις συζητήσεις του τελευταίου διαστήματος για την Εκκλησία.

Έχω την εικόνα μιας Εκκλησίας μέσα στην οποία έχουν παρεισφρήσει πράκτορες. Μιας Εκκλησίας μέσα στην οποία υπάρχουν κληρικοί οι οποίοι μετέχουν σε κυκλώματα, άνομα κυκλώματα στο χώρο της Δικαιοσύνης. Μιας Εκκλησίας στην οποία μετέχουν Επίσκοποι, οι οποίοι θησαυρίζουν εις βάρος των πολιτών. Μιας Εκκλησίας της οποίας το χρώμα ορισμένες φορές γίνεται «ροζ», διότι κάποιοι επιδίδονται σε «ροζ» σκάνδαλα. Μιας Εκκλησίας που διαθέτει ιερείς που κρατούν όπλο.

Μια τέτοια εικόνα έχει εμφανιστεί το τελευταίο διάστημα και θέλω να σας ρωτήσω αν αυτή η εικόνα πιστεύετε ότι είναι εικόνα που κολακεύει την Εκκλησία ή αντιθέτως μία εικόνα που κατακερματίζει την αξιοπιστία και το κύρος της.


κ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει αμφιβολία κ. Χατζηνικολάου, ότι όλα αυτά τα φαινόμενα τα οποία πριν από λίγο μνημονεύσατε, είναι υπαρκτά, και γι’ αυτό, πραγματικά έτσι αισθανόμεθα όλοι οι Χριστιανοί. Ιδιαίτερα εμείς που είμεθα οι πνευματικοί πατέρες και ποιμένες, αισθανόμαστε όχι μόνο θλίψη και λύπη και αγωνία, αλλά ταυτόχρονα αισθανόμαστε και τις ευθύνες τις οποίες έχουμε, είτε είμαστε άμεσα εμπλεκόμενοι στην υπόθεση αυτή, είτε είμεθα απ’ έξω θεατές της κατάστασης.

Αλλά αυτό επ’ ουδενί λόγο νομίζω ότι επιτρέπεται να γενικεύεται ώστε προς τα έξω να βγαίνει η εικόνα μιας Εκκλησίας με διεφθαρμένους ανθρώπους, οι οποίοι, όπως είπατε, έχουν τέτοιες εκδηλώσεις που είναι πραγματικά απαράδεκτες.

Πρέπει να σας διαβεβαιώσω κ. Χατζηνικολάου, κι εσάς και τον ελληνικό λαό ο οποίος μας ακούει, ότι δεν είναι αυτή η πραγματική εικόνα της Εκκλησίας. Μέσα στην Εκκλησία υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που αποτελούν στελέχη της, από τους Ιεράρχας που είναι 80, μέχρι τους 10.000 περίπου Εφημερίους, Κληρικούς, εγγάμους και αγάμους (τους «παπάδες» του λαού μας), έως τα στελέχη μας που είναι λαϊκοί οι οποίοι εργάζονται για την Εκκλησία. Η μεγάλη, θα έλεγα η συντριπτική πλειονότητα από αυτούς, είναι άνθρωποι αφοσιωμένοι στο καθήκον τους. Επιτελούν ένα πολύ σημαντικό πνευματικό και κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο μέσα στην κοινωνία μας, και δίνουν την πραγματική εικόνα την οποία έχει η Εκκλησία και για την οποία πραγματικά ενδιαφερόμαστε όλοι μας.

Οι ελάχιστοι επίορκοι, οι οποίοι πράγματι υπάρχουν, είναι βέβαιον ότι εφόσον επισημανθούν ή έχουν ήδη επισημανθεί, θα επισύρουν πραγματικά πολύ αυστηρές ποινές - θα έλεγα τον πέλεκυ της Δικαιοσύνης επάνω τους- , γιατί δεν ανεχόμαστε οι ελάχιστοι άνθρωποι να είναι αυτοί που διαβάλουν όλη την Εκκλησία και όλο τον ιερό κλήρο και γεμίζουν με λύπη και θλίψη τις καρδιές εκείνων που αγαπούν την Εκκλησία, πιστεύουν στο Θεό και σέβονται την αξιοπρέπεια του ανθρώπου.


Ποιές είναι οι ευθύνες του Αρχιεπισκόπου;


Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μακαριώτατε, θέλω να γίνω πιο προσωπικός και πριν μπω, γιατί αναγκαστικά θα μπω απόψε και σε ερωτήσεις «αστυνομικού ρεπορτάζ» για τις πολυσυζητημένες υποθέσεις Βαβύλη και Γιοσάκη, θέλω πριν μπω σε αυτά, να ρωτήσω αν αισθάνεστε προσωπικά ότι έχετε βαθμό ευθύνης γι΄ αυτή την εικόνα της Εκκλησίας, και φαντάζομαι ότι για να ζητήσετε συγνώμη από τους πιστούς, κάποιο βαθμό ευθύνης αναγνωρίζετε. Θέλω να δω και να ακούσω, ποιος είναι αυτός ο βαθμός ευθύνης, γιατί ζητήσατε συγγνώμη.


κ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: Κάναμε την αυτοκριτική μας. Η αυτοκριτική μας αυτή, μας οδήγησε στο συμπέρασμα, ότι έστω και αν δεν είμαστε εμείς προσωπικά εμπλεκόμενοι σε κάποιες από αυτές τις δραστηριότητες, εντούτοις επειδή είμαστε μέλη του σώματος, της Εκκλησίας που είναι το σώμα του Ιησού Χριστού, μετέχουμε στη χαρά και στη λύπη του καθενός μέλους, γι΄ αυτό το λόγο συμμεριζόμαστε μια κοινή ευθύνη την οποία έχουμε.

Επαναλαμβάνω, έστω και αν δεν είμαστε προσωπικά ένοχοι για κάτι συγκεκριμένο, αισθανόμαστε την ευθύνη να πάρουμε πάνω στους ώμους μας όλη αυτή την κατακραυγή, την οποία βλέπουμε να έχει το πλήρωμα της Εκκλησίας, απέναντι σε κληρικούς, οι οποίοι είναι επιλήσμονες των καθηκόντων τους.

Εγώ κ. Χατζηνικολάου έχω την αίσθηση ότι ως Προκαθήμενος της Εκκλησίας και Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου έχω τις μεγαλύτερες ευθύνες για ότι συμβαίνει σε όλη την Εκκλησία -- με αυτή την έννοια την οποία πριν από λίγο σας περιέγραψα. Γι΄ αυτό και απόψε είμαι εδώ μαζί σας, για να ακούσω οποιεσδήποτε ερωτήσεις, τις οποίες θέλετε να μου υποβάλλετε.

Θα απαντήσω με πάσα ειλικρίνεια, η οποία και με χαρακτηρίζει πάντοτε, και θα απαντήσω έστω και αν αυτές οι απαντήσεις μου μερικές φορές, μπορεί να στραφούν εναντίον μου ή να με ζημιώσουν και να με βλάψουν προσωπικά. Γιατί αυτή την ώρα, νομίζω ότι όλοι έχουμε υποχρέωση και καθήκον να εμφανιστούμε όποιοι στην πραγματικότητα είμαστε, μπροστά στα μάτια και στα αυτιά του ελληνικού λαού. Να ξεγυμνώσουμε κατά κάποιον τρόπο την αλήθεια, να την πούμε με παρρησία, με σθένος θα έλεγα, και με κάποιο ηρωισμό, γιατί χρειάζεται πάντοτε να είναι κανείς γενναίος για να λέει τις αλήθειες.

Έχω όλη αυτή τη διάθεση και ελπίζω να μου δώσετε την ευκαιρία να το αποδείξω.


Τίθεται ζήτημα παραίτησης του Αρχιεπισκόπου;


Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα τα ρωτήσω όλα Μακαριότατε. Θα τα ρωτήσω όλα γιατί όντως το κλίμα που έχει διαμορφωθεί επιβάλλει να τα ρωτήσει κανείς όλα. Θέλω όμως, πριν μπω στις υποθέσεις που απασχόλησαν αυτές τις μέρες την κοινή γνώμη, να σταθώ στο θέμα της παραιτήσεως. Από αρκετά χείλη στο χώρο της πολιτικής και από ορισμένα χείλη στο χώρο της Εκκλησίας, τον Ζακύνθου, τον Ηλείας που υπέβαλλε πρόταση μομφής, και τον Γρεβενών νομίζω.

κ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: Οχι.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Οχι; Αλλον έναν άκουσα σήμερα, δεν ενθυμούμαι από ποια περιφέρεια. Τρεις δεσποτάδες, να το πω έτσι, τρεις Μητροπολίτες, είπαν τη λέξη παραίτηση για σας. Θέλω να ρωτήσω αν αυτή η σκέψη, η σκέψη της παραιτήσεως πέρασε από το μυαλό σας, γιατί βλέπω ότι δεν παραιτείσθε, αντιθέτως βλέπω ότι έχετε επιλέξει μια πιο επιθετική τακτική. Αυτό αισθάνομαι. Πέρασε η σκέψη της παραιτήσεως από το μυαλό σας;


κ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι από τη σκέψη μου έχουν περάσει όλα όσα μπορείτε να διανοηθείτε εσείς και ο οιοσδήποτε μας ακούει αυτή την ώρα και πολύ περισσότερα από αυτά που εσείς φαντάζεστε. Όλα τα έχω μελετήσει, όλα τα έχω ζυγίσει και για κάθε μια από τις περιπτώσεις αυτές έχω αφιερώσει πολύ χρόνο, μελετώντας την κάθε μια χωριστά.

Όμως σε ότι αφορά το συγκεκριμένο ερώτημα για το οποίο μου μιλάτε, βεβαίως το ήκουσα, βεβαίως το εζύγισα μέσα μου και το απέρριψα αμέσως. Το απέρριψα δε, διότι πιστεύω ότι εγώ δεν είμαι μέρος του προβλήματος αλλά είμαι εκείνος ο οποίος καλούμαι αυτή την ώρα, να οδηγήσω όλη την Εκκλησία προς την κάθαρση, έτσι όπως έχει
ονομαστεί, δηλαδή την αυτοκάθαρση όλων των στελεχών της.

Αλλωστε και η πρόσφατη ετυμηγορία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας με μια συντριπτική πλειονοψηφία που με στηρίζει στις επιλογές μου αυτές, για μένα αποτελεί πραγματικά ένα μήνυμα, το οποίο με ενισχύει στην τοποθέτησή μου αυτή. Επομένως μαζί με τους Ιεράρχες, μαζί με την πολιτεία --γιατί πολλά από τα μέτρα, τα οποία έχουμε εισηγηθεί, χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση και αναμένουμε πραγματικά να γίνουν αυτές οι ρυθμίσεις ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με αταλάντευτο βήμα και χωρίς συμβιβασμούς ύποπτους--, προχωρούμε σε αυτό που έχει ονομαστεί κάθαρση της Εκκλησίας.


Πως ο Γιοσάκης συνόδευε δικαστικούς στον Αρχιεπίσκοπο;


Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Λένε πολλοί Μακαριότατε, ότι η κάθαρση, η εξυγίανση, θα αγγίξει όλους εκτός από το περιβάλλον του Χριστόδουλου. Λένε δηλαδή ότι ενώ είστε αυστηρός στις περιπτώσεις Μητροπολιτών ή Κληρικών που δεν βρίσκονται κοντά σας, είστε ανεκτικός όταν το κακό χτυπά το περιβάλλον σας.

Θέλω να γίνω πιο συγκεκριμένος. Θέλω για παράδειγμα να σας πω ότι ο Θεόκλητος, ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος (τον οποίο γνωρίζω και γι΄ αυτό δεν πιστεύω τις κατηγορίες που εξακοντίστηκαν εναντίον του), αν ήταν Υπουργός και εσείς Πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση, θα είχε ήδη υποβάλλει την παραίτησή του. Και το λέγω γιατί είναι γνωστό, έχει γραφεί και φαντάζομαι δεν θα το διαψεύσετε, ότι ήταν ένας εξ εκείνων μαζί με τον Μητροπολίτη Αττικής, που εισηγήθηκαν σε εσάς να τοποθετηθεί ο Αρχιμανδρίτης Γιοσάκης σε επιτελική θέση της Αρχιεπισκοπής, και εσείς βέβαια του αρνηθήκατε.

Μια τέτοια εισήγηση, μια λανθασμένη εισήγηση για ένα υψηλό πόστο δίπλα στον ταγό της Εκκλησίας κανονικά θα πρέπει να οδηγήσει σε παραίτηση.


κ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: Είμαι σε θέση να σε διαβεβαιώσω ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεόκλητος, έχει ήδη λάβει τις αποφάσεις του, ύστερα από πολλές και ώριμες σκέψεις.

Σήμερα το μεσημέρι με ειδοποίησε ότι είναι αποφασισμένος να υποβάλει την παραίτησή του, αποδεχόμενος τις ευθύνες γι’ αυτές τις πράξεις τις οποίες πράγματι είχε κάνει.

Εγώ δεν αρνήθηκα ποτέ όταν ρωτήθηκα, το ότι υπήρξαν κάποιες εισηγήσεις σε εμένα και μάλιστα είπα όχι από θεσμικά όργανα της εκκλησίας, ή από υπηρεσιακούς παράγοντες, αλλά από άλλα πρόσωπα με τα οποία συνδέομαι φιλικά. Και δεν ήτο μόνο ο Σεβασμιότατος Θεόκλητος, ήταν και άλλα λαϊκά πρόσωπα, τα οποία με πλησίασαν στην διάρκεια κάποιων…

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλετε να μας πείτε; Ρωτώ διότι…

κ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: Δεν θέλω να αναφερθώ σε κανέναν.

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ο Γιοσάκης έχει συνδεθεί με ένα κύκλωμα στο χώρο της δικαιοσύνης. Εάν λοιπόν αυτοί που σας εισηγήθηκαν να τον βάλετε κάπου ψηλά, δίπλα σας, ήταν λειτουργοί της δικαιοσύνης, ή από το χώρο της δικηγορίας, ή από τέτοιους χώρους, έχει σημασία.


κ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: Δεν θέλω να εκθέσω τους ανθρώπους και δεν έχει κανένα νόημα αυτό να το κάνω. Εκείνο όμως που έχει νόημα και σημασία νομίζω, είναι ότι παρά το ότι εδέχθην κάποιες εισηγήσεις, εγώ τις απέρριψα.

Τις απέρριψα, ακριβώς διότι είχα ακούσει περί του προσώπου.


Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ελέχθη ότι ο Πειραιώς τότε σας είχε πει, «προσέξτε με τον Γιοσάκη, γιατί στη Λήμνο τον έδιωξε ο κόσμος, στα Κύθηρα τον έδιωξε ο κόσμος, στην Αμερική κατηγορήθηκε για οικονομικά σκάνδαλα».

κ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι αληθές, αλλά ο Σεβασμιώτατος Πειραιώς μου το είπε αυτό, παραβιάζοντας τρόπον τινά ανοιχτές πύλες, διότι ήδη εγώ είχα απορρίψει την εισήγηση και επομένως του το είπα εκείνη την ώρα που με ενημέρωνε φανταζόμενος ίσως ότι δεν ήξερα περί τίνος προσώπου πρόκειται.


Ο Γιοσάκης συνόδευσε δικαστικούς;


Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα με συγχωρήσετε, αλλά δεν συνηθίζεται ο δημοσιογράφος να κάνει αστυνομικού τύπου ερωτήσεις στον Αρχιεπίσκοπο, όμως εκεί φτάσαμε με τα όσα τον τελευταίο καιρό ελέχθησαν και εγράφησαν, πρέπει να ρωτήσω: κάποιον τον οποίο απορρίπτετε για μια θέση κοντά σας εδώ στην Αρχιεπισκοπή και για του οποίου την προϊστορία είστε ενήμερος, πώς γίνεται στη συνέχεια να μεσολαβεί για συνάντησή σας με δικαστικούς και να παρευρίσκεται στη συνάντηση αυτή;

Μου έλεγαν κάποιοι ότι αν για παράδειγμα ο Σεραφείμ έβλεπε σε μια συνάντηση κάποιον που δεν του άρεσε η φάτσα του, να το πω έτσι ή το ποιόν του ή η προϊστορία του, του έλεγε «άει στα τσακίδια». Εσείς δεν λειτουργείτε έτσι ως χαρακτήρας, το ξέρω, όμως πώς γίνεται αυτός στη συνέχεια να μεσολαβεί για να συναντηθείτε με δικαστικούς.


κ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, καταρχήν δεν είναι βέβαιο ότι ο πατήρ Γιοσάκης μεσολάβησε για να μου γίνει μια επίσκεψη κάποιων δικαστικών. Οι επισκέψεις μου κρίνονται από το ιδιαίτερο γραφείο μου και βέβαια κάποιος τηλεφωνεί εκεί συνήθως και λέγει ότι ο κύριος τάδε ή οι κύριοι τάδε ζητούν να δουν τον Μακαριώτατο.

Όταν το βράδυ ή το μεσημέρι συναντώμαι με τα πρόσωπα του γραφείου μου, μου μεταφέρουν αυτές τις επιθυμίες. Δεν είναι απαραίτητο να μου πουν ότι μεσολάβησε ο τάδε για τον κύριο τάδε. Μου λένε την ουσία της υποθέσεως ότι ο τάδε κύριος ή οι τάδε κύριοι ζητούν να σας δουν. Αυτό έγινε και στην προκειμένη περίπτωση.

Εάν ο πατήρ Γιοσάκης είχε μεσολαβήσει, ή όχι εγώ δεν το ξέρω. Γι΄ αυτό και όταν εδέχθην την επίσκεψη στο γραφείο μου...


Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ρωτήσατε τα στελέχη της Αρχιεπισκοπής αν κάποιος από αυτούς είχε την επαφή μαζί του και οδήγησε σε αυτή τη συνάντηση;

κ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: Την εποχή εκείνη διευθυντής του γραφείου μου ήταν ο πατήρ Σεραφείμ, με τον οποίο τώρα δεν έχω καμιά επικοινωνία και επομένως δεν έχω την ευχέρεια να τον ρωτήσω.

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Άλλη μια επιλογή που χρεώνεται κι αυτή στον Θεόκλητο, για την οποία λέγουν ότι ο πατήρ Σεραφείμ ήταν ανώριμος για να αναλάβει μια τέτοια θέση και λέγουν επίσης, ότι όπως αποδείχθηκε από τα πράγματα, ήταν και ανώριμος για την ιεροσύνη, με την έννοια ότι αποφάσισε να φύγει από την Εκκλησία.

κ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: Αυτό το δεύτερο είναι αληθές, και όπως είπα και στην Ιεραρχία μέσα, εγώ πονώ και θλίβομαι για τη ψυχή του παιδιού αυτού. Αλλά από εκεί και πέρα ήτο 28 ή 29 ετών, αν θυμάμαι καλά, όταν τον τοποθέτησα στη θέση αυτή.

Κύριε Χατζηνικολάου εγώ θυμάμαι εσείς ο ίδιος σε παρόμοια ηλικία διευθύνατε ολόκληρο τηλεοπτικό σταθμό, έτσι δεν είναι; Εγώ δε, εμπιστεύομαι τους νέους, τους αγαπώ και τους εμπιστεύομαι, και νομίζω ότι οι νέοι μας έχουν πολλές ικανότητες και εν πολλοίς είναι κατάλληλοι για να φέρουν εις πέρας μια τόσο υψηλή αποστολή.

Βεβαίως, έπεσα έξω στις εκτιμήσεις μου στην περίπτωση, και είναι και αυτός ένας λόγος για τον οποίο είπα στο λαό μας «συγγνώμην». Γιατί, πολύ δύσκολα θα έλεγε κανείς ότι συγχωρούνται τέτοιου είδους σφάλματα, αλλά δεν είναι σφάλματα τέτοια, ώστε να δικαιολογούν την γενικότερη απαξίωση της Εκκλησίας.


Η επιστολή για τον Βαβύλη


Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μακαριώτατε, να ρωτήσω ευθέως; Λένε κάποιοι, σας κατηγορούν και εγώ τη συνυπογράφω αυτή την κατηγορία, την πιστεύω και εγώ δηλαδή, ότι παραείστε ανοικτός με τους ανθρώπους, με αποτέλεσμα και στο περιβάλλον σας να παρεισφρύουν άνθρωποι χωρίς να τους ψάξετε πολύ, να το πω έτσι, αλλά και να εμφανίζεστε ως υποστηρικτής ανθρώπων που ίσως δεν αξίζουν την υποστήριξή σας.

Λέω ας πούμε, περίπτωση επιστολής Βαβύλη. Θα πάω αναλυτικά σε αυτό μετά. Μου λένε τώρα και δεν ξέρω αν θα αποδειχθεί, διότι ακούω οι φήμες πια έχουν κατακλύσει τα δημοσιογραφικά γραφεία, ότι θα βγουν και άλλες επιστολές σας για άλλους οι οποίοι απεδείχθησαν στη συνέχεια εγκληματίες, είτε με ναρκωτικά είτε με άλλα εγκλήματα.


κ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: Κύριε Χατζηνικολάου με την ίδια λογική θα μπορούσε να πει κανένας ότι και η Ακαδημία Αθηνών πχ. η οποία επιβραβεύει κάποιον ή η ελληνική πολιτεία που παρασημοφορεί κάποιον, για κάποιες υπηρεσίες τις οποίες έχει ήδη προσφέρει, και εκ των υστέρων αυτός ο άνθρωπος αποδεικνύεται ότι εμπίπτει κάπου σε ένα πλαίσιο παρανομίας, ότι θα φταίει η Ακαδημία ή θα φταίει η κυβέρνηση ή το Υπουργείο Εξωτερικών που απονέμει τα βραβεία αυτά.

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μπορεί να βγουν και άλλες επιστολές;

κ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: Εχω ένα ολόκληρο φάκελο με τύπους επιστολών, τις οποίες έδιδα...

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα έχουμε συνέχεια δηλαδή.


κ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: Ναι, δεν ξέρω αυτοί στους οποίους έδωσα τις επιστολές αυτές τι εξέλιξη είχαν τελικά , αλλά το πρόβλημα είναι την ώρα που δίνει κανείς μια συστατική επιστολή, ποιος είναι αυτός προς τον οποίο δίδεις. Και εγώ, οσάκις χρειάζεται να δώσω, ερευνώ τα πράγματα, δεν δίδω έτσι επειδή κάποιος το ζήτησε. Κάποιος θα είναι ο οποίος έρχεται και λέγει εγώ εγγυώμαι γι΄ αυτόν. Εάν δεν έχουμε ένα τέτοιο πρόσωπο, ρωτούμε μόνοι μας να μάθουμε ποιος είναι αυτός που ζητεί επιστολή.

Πολλές φορές λέμε «δεν σας ξέρουμε και επομένως δεν μπορούμε να σας δώσουμε τέτοια επιστολή». Αλλά κ. Χατζηνικολάου, ποιος είναι ο ρόλος ενός πνευματικού πατρός; Είναι, ας πούμε, να είναι κουμπωμένος απέναντι σε όλους τους ανθρώπους, να μη δέχεται κανέναν, να υποπτεύεται τους πάντες ότι είναι ενδεχόμενο να είναι κακοί άνθρωποι και να θέλουν να δημιουργήσουν ζητήματα, ή μήπως είναι προτιμότερο αυτό που κάνω εγώ, να είμαι ανοικτός αλλά μετά διακρίσεως πάντοτε, απέναντι στους ανθρώπους; Προκρίνω να τους δείχνω την αγάπη μου, να τους δείχνω την υποστήριξή μου, μέχρι αποδείξεως του εναντίον.

Σε αυτή την περίπτωση βεβαίως, θα υπάρχει ένα κόστος, αλλά και το άλλο, το αντίθετο σύστημα, που θέλει «κανείς να μην με πλησιάσει, σε κανέναν να μη δώσω εμπιστοσύνη, με κανέναν να μην μιλήσω, κανένας να μη μου ζητήσει τίποτε», τότε δεν είμαι Επίσκοπος, δεν είμαι Αρχιεπίσκοπος, δεν είμαι καν ιερεύς, είμαι ένας καλόγερος που πρέπει να πάω σε ένα μοναστήρι και να μην επικοινωνώ με κανέναν.

Η αποστολή μας είναι να είμαστε ανοικτοί στον κόσμο. Αυτό το μήνυμα εγώ εκφράζω και αυτό είπα ευθύς αμέσως άμα τη εκλογή μου στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο.


Εξυπηρέτησε ο Γιοσάκης την Αρχιεπισκοπή


Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επιστρέφω στο θέμα Γιοσάκη. Ένας ιερέας, ένας Αρχιμανδρίτης ο οποίος όπου βρέθηκε δημιούργησε πρόβλημα, στη Λήμνο, στα Κύθηρα, στις ΗΠΑ, ένας ιερέας για τον οποίον εσείς αποφασίσατε να μη μπει στην Αρχιεπισκοπή, και για τον οποίο και ο Πειραιώς και ο Ηλείας σας είχαν στείλει ένα γράμμα και έλεγε ότι έχει προβλήματα ο συγκεκριμένος ιερέας, στη συνέχεια εμφανίζεται σε συναντήσεις μαζί σας.

Δεν υποπτεύεστε κάτι; Δεν ανησυχείτε, δεν αγχώνεστε από την παρουσία του εκεί;

κ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: Βεβαίως...

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ξέρετε γιατί σας ρωτώ; Γιατί λέγονται πολλά και εγώ θα σας τα πω απόψε όλα Μακαριότατε. Λέγεται για παράδειγμα ότι μπορεί ο συγκεκριμένος να υπήρξε μεσολαβητής προς δικαστές για προσωπικές σας υποθέσεις δικαστικές -- δεν ξέρω αν είχατε...

κ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: Ποτέ δεν είχα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Καμία;

κ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: Καμία.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όλα αυτά τα χρόνια;

κ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: Καμία.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν απευθυνθήκατε ποτέ σε Δικαστήριο;

κ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: Όχι, ποτέ.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ούτε ως εγκαλών;

κ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: Όχι. Ως Μητροπολίτης Δημητριάδος πριν από πολλά χρόνια...

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Λέω ως Αρχιεπίσκοπος.

κ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: Όχι, ως Αρχιεπίσκοπος ουδέποτε. Κατηγορούμενος υπήρξα για θέματα για τα οποία δεν έχω άμεση ανάμειξη αλλά λόγω του ότι είμαι ο Αρχιεπίσκοπος, ο επικεφαλής της Αρχιεπισκοπής, υπάρχουν ζητήματα με τους ιερείς μας και ορισμένοι μηνύουν τους ιερείς και κατ’ επέκταση και τον Προϊστάμενό τους, έστω κι αν εγώ δεν έχω καμία ανάμειξη σε συγκεκριμένες παραβάσεις.


Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μήπως όμως έπαιζε τον ρόλο του μεσολαβητή ο Γιοσάκης προς δικαστές για υποθέσεις της Εκκλησίας;

κ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: Όχι, όχι.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μήπως αυτό τον καθιστούσε απαραίτητο και παραβλέπανε όλοι το παρελθόν του;


Ο Αρχιεπίσκοπος δεν απολύει Ιεράρχες, όπως ο Πρωθυπουργός Υπουργούς


κ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: Όχι, όχι. Κοιτάξτε κ. Χατζηνικολάου, υπάρχουν μερικά μυστικά, να το πω έτσι, τα οποία ισχύουν στην Εκκλησία και δεν ισχύουν στην πολιτεία. Κατ’ αρχήν πρέπει να πω ότι στην Εκκλησία υπάρχει μια πολυδιάσπαση. Ναι μεν όλοι είμεθα ενωμένοι στην αυτή πίστη, όλοι πιστεύουμε στον ίδιο θεό με τον ίδιο τρόπο, η ενότητα στην πίστη μας είναι δεδομένη. Από κει και πέρα, διοικητικά, η κάθε Μητρόπολη είναι μια ανεξάρτητη μονάδα, έχει επικεφαλής την τον Μητροπολίτη, έχει τον ιερό κλήρο της, έχει τον λαό της. Είναι ανεξάρτητη από την διπλανή. Είναι ανεξάρτητη από το κέντρο.

Εγώ σαν Αρχιεπίσκοπος δεν έχω το δικαίωμα που έχει ο Πρωθυπουργός π.χ., όταν ένας Υπουργός του δεν είναι εντάξει να του πει «σε απολύω και σε στέλνω στο σπίτι σου» ή «υπόβαλλέ μου την παραίτησή σου» και θα το κάνει αυτό. Εγώ δεν έχω ανάλογο δικαίωμα διότι υπάρχουν εγγυήσεις υπέρ των Μητροπολιτών. Για να βγάλεις έναν Μητροπολίτη από τη θέση του πρέπει να υποπέσει σε ένα πολύ σοβαρό παράπτωμα, να διαταχθούν από την Ιερά Σύνοδο τακτικές ανακρίσεις, να σχηματιστεί φάκελος, να οδηγηθεί στο Πρωτοβάθμιο όπως λέγεται δι’ Αρχιερείς Συνοδικό Δικαστήριο, να κάνει Έφεση, να πάει στο Δευτεροβάθμιο και μετά αν θέλει μπορεί να πάει και στον Οικουμενικό Πατριάρχη, σε έναν 3ο βαθμό για να κριθεί και από κει.

Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι άμεσες ενέργειες δεν φέρουν αποτέλεσμα, πλην της περιπτώσεως την οποίαν εφαρμόσαμε για πρώτη φορά με δική μου εισήγηση, στην υπόθεση του Σεβασμιωτάτου Αττικής, για τον οποίον είχαν εξαντληθεί τα δικαστικά μέσα και δεν υπήρχε άλλος νόμιμος τρόπος ενεργείας από μέρους της Ιεράς Συνόδου.

Έτσι λοιπόν εφαρμόσαμε μια διάταξη η οποία τον έθεσε έξι μήνες σε διαθεσιμότητα, δηλαδή του αφηρέθη η διοίκηση της Μητροπόλεώς του. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ, και θεωρείται ένα μέτρο έκτακτο και εν πολλοίς άδικο -- όπως άκουσα μέσα στην Ιεραρχία που είχαμε προχθές, που σηκώθηκαν ορισμένοι να καταφερθούν εναντίον μου και εναντίον της Διαρκούς Συνόδου που έλαβε αυτή την απόφαση, ότι τάχα αυτή η απόφασις είναι αντιδημοκρατική, είναι αντικανονική, είναι μια υπόθεση η οποία δεν μπορεί να σταθεί και η διάταξις αυτή πρέπει να καταργηθεί.

Παρά ταύτα υπήρχε η διάταξη, την ενεργοποιήσαμε για την συγκεκριμένη περίπτωση, λόγω ακριβώς του μεγέθους του σκανδαλισμού ο οποίος είχε επέλθει στον ελληνικό λαό και έπρεπε να δράσουμε κατά έναν θα έλεγα τρόπον όχι αποσπασματικόν ούτε με τις συνήθεις νόμιμες διαδικασίες που είναι χρονοβόρες, αλλά ευθύς αμέσως.


Γιατί ο Αρχιεπίσκοπος δεν έδρασε αμέσως κατά του Γιοσάκη;


Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Στην υπόθεση Γιοσάκη δεν δράσατε με την ίδια ταχύτητα. Όταν έφτασε το σκάνδαλο στην δημοσιότητα υπήρξε αργοπορία. Και αυτή η αργοπορία έκανε ζημιά μεγάλη.

κ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: Έχετε δίκιο αλλά ο Γιοσάκης είναι ιερέας, εγώ σας μίλησα τώρα για τους Μητροπολίτες. Μόνο για τους Μητροπολίτες ισχύει η διάταξις που σας είπα. Ο ιερεύς υπάγεται στην αρμοδιότητα του Μητροπολίτου κάτω από τον οποίον υπηρετεί. Συγκεκριμένα ο Γιοσάκης ήταν εφημέριος του Μητροπολίτου Αττικής. Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με τα παραδικαστικά κυκλώματα, περιμέναμε όλοι και εγώ πρώτος και καλύτερος, ότι ο Μητροπολίτης του θα κινούσε αμέσως τη διαδικασία που προβλέπεται, δηλαδή θα του απήγγελε κατηγορία, θα διέτασσε ανακρίσεις, θα σχηματιζόταν ο φάκελος και ούτως καθ’ εξής, θα τον έθετε εις αργίαν.

Όταν εγώ πάλι είδα ότι τέλος πάντων ολιγωρεί, δεν λαμβάνει τα μέτρα που πρέπει να λάβει, του έστειλα έγγραφο δικό μου εξ ιδίας μου πρωτοβουλίας και προαιρέσεως και του έλεγα: «Σεβασμιότατε, ο τάδε ιερεύς σας έχει γίνει περίγελος του κόσμου και σκανδαλίζει τον κόσμο με αυτά τα οποία καταμαρτυρούνται εις βάρος του. Τηρήσατε λοιπόν τον νόμο και ενεργήσατε τα δέοντα».

Αφού έλαβε αυτό το έγγραφο ο Μητροπολίτης Αττικής, εκινήθη, και πάλι όμως τότε εκινήθη με έναν, θα έλεγα, τρόπον ο οποίος δεν ήτο και πολύ ορθόδοξος. Δηλαδή αντί να ορίσει Ανακριτή, απευθύνθηκε στον διεξάγοντα την ανάκριση Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στην έρευνα μάλλον, και ζήτησε στοιχεία από αυτόν. Ο κύριος Αντιεισαγγελεύς του απήντησε αμέσως «δεν μπορώ να σας δώσω τα στοιχεία του φακέλου, η προκαταρκτική ανάκριση είναι απόρρητη, δεν μπορούμε, αλλά καταφύγετε στον Τύπο. Ο Τύπος τα γράφει όλα κι από κει μπορείτε να ενημερωθείτε».

Κατόπιν αυτού λοιπόν έκανε την εξής ανορθόδοξον –εδώ είναι το ανορθόδοξον, όχι στο προηγούμενο- τακτικήν: Απηυθύνθη εις την Ιερά Σύνοδο και μας είπε: «Δεν έχω εγώ κατάλληλο πρόσωπο στην Μητρόπολή μ
ου για να ορίσω αυτό το πρόσωπο ως Ανακριτή, κανένας δεν είναι κατάλληλος για να βγάλει εις πέρας αυτή την υπόθεση. Ορίσατέ μας εσείς».

Και εμείς αμέσως, την ίδια ημέρα απαντήσαμε «όχι, θα ορίσετε εσείς δικό σας Ανακριτή και εν ανάγκη θα αναλάβετε να κάνετε τις ανακρίσεις εσείς». Και έτσι πήρε την απόφαση, τον έβαλε σε αργία και ελάβαμε κι εμείς την ίδια σχεδόν ημέρα, την απόφαση για τους έξι μήνες αργίας. Μετά τους έξι μήνες επανακρίνεται η υπόθεσις και ή επιστρέφει ή πηγαίνει στο σπίτι του οριστικά και αμετάκλητα. Και ορίσαμε στον Τοποτηρητή να κάνει τα επιπλέον που ο κανονικός δεν είχε προλάβει να κάνει.


Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εκεί θα έρθω αργότερα γιατί θέλω να συζητήσουμε για τα οικονομικά σκάνδαλα. Θέλω να επιμείνω στο θέμα Γιοσάκη και θέλω να σας ρωτήσω αν στη συνάντηση που έγινε με τους δικαστές και ήταν παρών, υπήρχαν και δικαστές εξ εκείνων που σήμερα κατηγορούνται για συμμετοχή στο κύκλωμα της Δικαιοσύνης.

κ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω τα ονόματά τους. Δεν έχω διασώσει τα ονόματά τους, πάντως ήταν η ομάδα των δικαστών που είχαν εκλεγεί ή επρόκειτο να εκλεγούν, δεν το θυμάμαι αυτό, στην Προϊσταμενία των Πρωτοδικείων των Αθηνών. Αυτοί ήταν οι οποίοι εθιμοτυπικά να πάρουν την ευχή μου.

Εγώ ήξερα ότι έρχονται οι Δικαστικοί αυτοί να με επισκεφθούν. Όταν είδα ότι στην ουρά αυτή ήτο και ο Αρχιμανδρίτης Γιοσάκης, πραγματικά ζεματίστηκα εκείνη την ώρα, αλλά εγώ δεν είμαι όπως ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ, έχω άλλο χαρακτήρα, δεν μπορούσα εκείνη την ώρα να πω «πέρασε έξω εσύ!» εφόσον ήρχετο μαζί με τους φιλοξενουμένους μου. Βέβαια οι άνθρωποι δεν κάθισαν και πολύ, εθιμοτυπική ήτο η επίσκεψη.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ζητήσατε καμία εξήγηση για την παρουσία του;

κ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν ζήτησα. Δεν ζήτησα αλλά μέσα μου έβγαλα μερικά συμπεράσματα.


Νιώθει ο Αρχιεπίσκοπος απόλυτη εξουσία;


Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω να κάνω μια πολύ προσωπική ερώτηση την οποία σκέφτομαι όση ώρα μιλούμε. Όταν κανείς κάθεται στο θρόνο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, με όλους γύρω του να τον κολακεύουν, να επιθυμούν και να επιδιώκουν να γίνουν αρεστοί σ’ αυτόν, μήπως κάποια στιγμή θεωρεί τον εαυτό του απρόσβλητο, μήπως θεωρεί ότι είναι στο απυρόβλητο, ότι είναι υπεράνω κριτικής, υπεράνω συζητήσεων;

Μήπως θέλω να πω θεωρήσατε κάποια στιγμή από τη δύναμη που σας έδινε η εκλογή σας στη θέση του Αρχιεπισκόπου ότι δεν κρίνεστε Μακαριότατε;


κ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, βεβαίως μπορεί να συμβεί αυτό ανά πάσα στιγμή και ιδίως όταν είναι κανείς «αλαζών» όπως λέγεται. Αλλά σε μένα δεν συνέβη αυτό διότι εγώ πάντοτε διατήρησα την απλότητα η οποία με χαρακτήριζε ανέκαθεν, έστω κι αν τώρα ανέβηκα στον υψηλότατο αυτό θρόνο.

Δεν έχασα δηλαδή τον χαρακτήρα μου, την αμεσότητα της επικοινωνίας μου, δεν έκλεισα την καρδιά μου, δεν έκλεισα τις πόρτες μου, όπως ενδεχομένως θα έκαναν άλλοι, δεν στάθηκα πάνω στο θρόνο ώστε να με προσκυνούν οι άνθρωποι. Κατέβηκα κάτω στο δρόμο, στο πεζοδρόμιο, αγκάλιασα τους ανθρώπους, πήγα στα σχολεία, είδα τα παιδιά, μίλησα μαζί τους, τους έδειξα έναν άλλο άνθρωπο, αυτόν που στην πραγματικότητα είμαι.

Γι’ αυτό είμαι και αυθόρμητος, γι’ αυτό και αυτά που λέω τα λέω γιατί τα πιστεύω και πολλές φορές μου κάνουν και ζημιά αυτά τα οποία λέω, αλλά αυτά πιστεύω και αυτά νομίζω ότι πρέπει να λέω και γι' αυτό ο κόσμος με αγάπησε, γι’ αυτό ο κόσμος με στήριξε και με στηρίζει, γι’ αυτό βλέπω δηλαδή αυτή όλη την ειρηνική θα έλεγα επανάσταση η οποία γίνεται.

Ποτέ μου δεν πίστεψα ότι είμαι στο απυρόβλητο. Ιδιαίτερα εδώ στην Αθήνα όπου ο Τύπος είναι ιδιαιτέρως αυστηρός και όπου κανένας εν πάση περιπτώσει δεν μπορώ να πω ότι διστάζει να πει έστω και έναν λόγο κριτικής και γι‘ αυτόν ακόμη τον Αρχιεπίσκοπο. Άλλωστε βλέπετε και αυτές τις μέρες το τι γίνεται και με ποιο τρόπο οι άνθρωποι, μερικοί τουλάχιστον, εκφράζονται και διατυπώνουν απόψεις για τα θέματα.


Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: «Ο κόσμος με αγκάλιασε και με αγαπά». Οι δημοσκοπήσεις όμως δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη του κόσμου έχει μειωθεί. Δεν είναι αυτή που ήταν. Από το 65% στο 41%. Η ερώτηση μου είναι, πριν πάω στην υπόθεση Βαβύλη, αν θεωρείτε ότι όλη αυτή η ιστορία έχει πλήξει ανεπανόρθωτα τη δημόσια εικόνα σας, το κύρος σας ή αν αντίθετα θεωρείτε ότι είναι επισκευάσιμη η τρικυμία που έγινε.

κ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: Εγώ πιστεύω, επειδή έχω εμπιστοσύνη στο λαό μας μέσα από τον οποίον προέρχομαι κι εγώ, επειδή πιστεύω ότι ο λαός μας όταν μάθει όλη την αλήθεια ….

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το νιώθετε ότι έγινε ζημιά;

κ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: Το νιώθω, βεβαίως, πως δεν το νιώθω; Δεν το βλέπω; Πιστεύω όμως ότι ο λαός μας ζητάει να μάθει όλη την αλήθεια. Όταν τη μάθει αυτή την αλήθεια και δεν πληροφορείται μονόπλευρα, δηλαδή από μια πλευρά το τι έχει συμβεί, τότε θα εκτιμήσει τους λόγους τους οποίους κι εγώ αυτή την ώρα λέγω και θα ξαναπώ και σε άλλη ευκαιρία όπως έχω κατά νου και θα με ξανατιμήσει όπως την πρώτη φορά με την ίδια αγάπη και με την ίδια υποστήριξη.


Ήξερε ο Αρχιεπίσκοπος για την κίνηση του π. Επιφάνιου;


Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μήπως αυτό προϋποθέτει και από την πλευρά σας ένα νέο ξεκίνημα Μακαριότατε;

κ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: Γιατί όχι;

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τι εννοώ. Λένε μερικοί ότι το περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου με τον έναν άλλο ή τον άλλο τρόπο βρέθηκε στην τελευταία αυτή κρίση να έχει προβλήματα. Παράδειγμα, Επιφάνιος, για να συζητάμε ένα - ένα τα πραγματικά θέματα.

Ετούτος είναι ένας παπάς, να το πω έτσι, που σαν Εκπρόσωπος Τύπου έδωσε μια εικόνα καλή. Καμιά φορά υπερβολική, έντονη στην προσπάθεια να σας υπερασπιστεί, «κοσμική» με την έννοια ότι έβγαινε μαχητικά στις τηλεοράσεις και έδινε μια εικόνα πιο πολύ πολιτικού εκπροσώπου παρά εκπροσώπου της Εκκλησίας. Όμως η στάση του σ’ αυτή την υπόθεση της αγοραπωλησίας των κασετών - γνώμη μου ταπεινή – δεν συνάδει με το ύφος ενός κληρικού.

Μπορεί να είναι η συμπεριφορά ενός λαϊκού, μπορεί να το έκανε ένας δημοσιογράφος αυτό αναζητώντας τις κασέτες. Και πάλι, εγώ δεν θα αγόραζα κασέτες ποτέ, μπορεί να το έκανε κάποιος άλλος. Όμως ένας κληρικός και μάλιστα ένας κληρικός που αποτελεί τη φωνή σας προς τα έξω, έδωσε έτσι μια εικόνα πολύ άσχημη για την Εκκλησία και για το περιβάλλον σας.

Η ερώτηση μου κατ’ αρχήν είναι αν ξέρατε. Διότι αυτός ο άνθρωπος του υποκόσμου με τον οποίον ήρθε σε επαφή είπε δεξιά και αριστερά ότι τον άκουσε κάποια στιγμή να λέει στο τηλέφωνο «Μακαριώτατε». Ξέρατε τι έγινε; Τα μάθατε τότε; Δώσατε έγκριση σ’ αυτούς τους χειρισμούς; Και κυρίως, μπορεί αυτός να μείνει τώρα και να σας εκπροσωπεί;


κ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: Κατ’ ενώπιον Θεού και ενώπιον όλου του ελληνικού λαού λέγω ότι δεν είχα ιδέα πριν γίνει το συμβάν γι’ αυτό το οποίο επρόκειτο να γίνει. Κατά σύμπτωση την ημέρα που συνέβη αυτό εγώ ήμουν στην Ιερά Σύνοδο, είχαμε συνεδρίαση η οποία τελείωσε γύρω στις 15.30 το μεσημέρι. Από τις 9.00 το πρωί μέχρι τις 15.30 το μεσημέρι. Στις 16.00 γύρισα στο σπίτι εδώ για να φάω.

Με περίμενε και μου είπε, μου εξήγησε, το τι είχε συμβεί μέσα στο πρωινό. Του είπα ότι κακώς έκανε, παγιδεύτηκε πρώτον, και δεύτερον οφείλω να πω ότι είχα την εντύπωση όταν μου το είπε ότι επρόκειτο για μια περίπτωση κοινής εξαπατήσεως, ενός ανθρώπου ο οποίος είχε ανάγκη 200 ?, διότι περί 200 ? είναι, αυτή είναι η αλήθεια.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Για μικροαπάτη δηλαδή.

κ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: Του ζήτησε 200 ? τα οποία έβγαλε από το πορτοφόλι και του τα έδωσε. Βεβαίως ήτο ατυχής η πράξις. Από την πρώτη στιγμή του το είπα. Ήτο ατυχής η πράξις, ήτο αποτέλεσμα ενός νεανικού ας το πούμε παρορμητισμού χωρίς να το πολυσκεφτεί, χωρίς να ρωτήσει κανέναν, χωρίς να ενημερώσει κανέναν.

Αλλά είχε και ο ίδιος το φόβο ότι πηγαίνει κάπου σε ύποπτα μέρη, σε μέρη που μπορούσε να διακινδυνεύσει, γι’ αυτό και ζήτησε να τον συνοδεύσει και κάποιος εκ των οδηγών που υπήρχαν εκεί στην Ιερά Σύνοδο. Και πράγματι αυτός πήρε τη μοτοσικλέτα και από πίσω το αυτοκίνητο ακολουθούσε.

Δηλαδή αυτά όλα δείχνουν ότι ο άνθρωπος είχε αρχίσει πλέον να φοβάται αυτό που πάει να κάνει. Ίσως στη μέση της διαδρομής μπόρεσε να αξιολογήσει τη σ
οβαρότητα της καταστάσεως. Δεν την αξιολόγησε από την αρχή κι αυτό είναι λάθος του και το λάθος του αυτό του το χρέωσα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, αλλά την παραίτηση δεν την αποδεχτήκατε.

κ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, δεν σημαίνει ότι δεν είναι ένας καλός κληρικός, ότι δεν είναι ένας μορφωμένος νέος, ότι δεν είναι ένας άνθρωπος με ανεπίληπτο ήθος, με οικογενειακή ανατροφή. Δεν είναι τυχαίος άνθρωπος ο πατήρ Επιφάνιος. Έπαιξε έξω. Έκανε μια, όπως τη χαρακτήρισα, ατυχή ενέργεια. Γι’ αυτή θα πληρώσει. Ήδη τώρα έχω διατάξει ….

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Την παραίτηση δεν τη δεχτήκατε.

κ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: Μα δεν τη δέχτηκα πριν μπορέσουμε κατά κάποιο τρόπο να διαλευκάνουμε όλες τις πτυχές της υποθέσεως.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είναι σε άδεια τώρα;

κ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: Είναι σε άδεια τώρα. Στο σπίτι του είναι στο Βόλο. Και διεξάγεται εδώ η έρευνα. Και η έρευνα διετάχθη μετά από τις αποκαλύψεις τις δήθεν, εντός εισαγωγικών, του απατεώνος αυτού, ο οποίος λέει τώρα δικά του πράγματα, των οποίων θα αποκαλυφθεί η ….

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μακαριότατε, του έδωσε το δικαίωμα ο Επιφάνιος με τον τρόπο της συμπεριφοράς του.

κ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: Συμφωνώ, συμφωνώ απολύτως.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα μείνει εκπρόσωπος σας;

κ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν είναι αυτή τη στιγμή.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα μείνει όταν επιστρέψει;

κ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: Θα δω το αποτέλεσμα της ερεύνης διοτι δεν θέλω να αδικήσω κανέναν.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μπορεί έπειτα από μια τέτοια συμπεριφορά να σας εκπροσωπεί;

κ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: Είναι θέμα εκτιμήσεως. Δεν θέλω να προτρέξω και να σας πω από τώρα τι πρόκειται να κάνω.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάντως είναι ανοιχτό το θέμα για σας.

κ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: Είναι ανοιχτό το θέμα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό καταλαβαίνω.


κ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: Ναι.


Υπόθεση Βαβύλη


Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Έρχομαι στην υπόθεση Βαβύλη που κατά τη γνώμη μου είναι ιδιαιτέρως σοβαρή διότι εμπλέκονται πράκτορες, εμπλέκονται Μυστικές Υπηρεσίες, εμπλέκονται δυνάμεις που κανείς δεν θα ανέμενε ότι μπορεί να βρουν τρόπο, πέρασμα, να το πω έτσι, να λειτουργήσουν μέσα στον χώρο της Εκκλησίας. Θέλω να ξεκινήσω πιάνοντας τα πράγματα από την αρχή. Θέλω να μου μιλήσετε για το ιστορικό της γνωριμίας σας με τον Βαβύλη και να μου πείτε πως και γιατί δώσατε το χαρτί σε έναν κατηγορούμενο για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών και όχι χρήσεως.

κ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: Κατ’ αρχήν δεν έδωσα χαρτί σε ένα κατηγορούμενο, το χαρτί που έδωσα είναι πολύ πριν συλληφθεί για μεταφορά ναρκωτικών ο Βαβύλης. Εγώ ως Μητροπολίτης στο Βόλο γνώρισα και την οικογένειά του, τον πατέρα του και την μητέρα του που είναι εκπαιδευτικοί εκ των αρίστων και έντιμοι άνθρωποι και έγκριτοι πολίτες της πόλεως του Βόλου, και βεβαίως γνώρισα και το παιδί του το ένα εκ των δύο τον Απόστολο Βασίλη. Μου εζητήθη να δώσω ένα συστατικό γράμμα για να πάει στο εξωτερικό και να σπουδάσει. Οταν έδιδα αυτό το γράμμα ο Απόστολος Βαβύλης ήταν ένας ανεπίληπτος νέος. Μόλις είχε τελειώσει το λύκειο και ετοιμαζόταν να πάει να σπουδάσει.

Εκείνη την ώρα για ότι συνέβαινε μέχρι εκείνης της ώρας εβεβαίωσα. Και αυτά που βεβαιώνω είναι όλα αληθή. Τώρα, εάν πήγε έξω και μετά επιστρέφων είχε μπλέξει με διάφορες κακές παρέες και με ναρκωτικά κλπ. και συνελήφθη όπως επληροφορήθη εκ των υστέρων... Συνελήφθη στα σύνορα για μεταφορά ναρκωτικών και στη συνέχεια κατεδικάσθη, αυτά είναι μετέπειτα, είναι γεγονότα τα οποία επικολούθησαν της επιστολής την οποίαν έδωσα.


Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μακαριώτατε συγγνώμην για το πιεστικό των ερωτήσεων, αλλά πρέπει να δώσουμε απαντήσεις. Εσείς όμως είχατε επαφή και μετά μαζί. Δηλαδή για παράδειγμα διάβασα ότι τον στείλατε σε κάποιον ιερομόναχο στο Αγιο Ορος για να μιλήσει μαζί σας.

κ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Τον Βαβύλη μετά ταύτα όταν επέστρεψε και συνελήφθη και κατεδικάσθη στον συνήντησα στις φυλακές του Βόλου, όπου πήγαινα για να παρηγορήσω τους φυλακισμένους, να μιλήσω μαζί τους, να τους βοηθήσω σε ότι ήθελαν, τον βρήκα μέσα στη φυλακή. Μέσα στη φυλακή…

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πήγατε γι’ αυτόν ή πήγατε γενικά;

κ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: Γενικά πήγα, όπως πήγαινα στις φυλακές για να κάνω ποιμαντικές επισκέψεις. Τον συνήντησα εκεί. Μέσα στη φυλακή αυτός ησχολείτο με κάποιον αν θυμάμαι Κούρδο την καταγωγή, που είχε συλληφθεί και δεν ξέρω για ποιο λόγο ήταν στην φυλακή, και τον κατήχησε στην ορθόδοξη πίστη και τον οδήγησε για να βαπτιστεί και να γίνει ορθόδοξος χριστιανός.

Υστερα από καιρό τον βρήκα έξω και ήρθε να με επισκεφτεί στο γραφείο μου. Βεβαίως ηρνείτο παντελώς τις ευθύνε
Απάντηση

Επιστροφή στο “Εκκλησιαστική Επικαιρότητα”