Σελίδα 1 από 1

Τώρα και Εκκλησιαστικό "Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ."..

Δημοσιεύτηκε: Τρί Ιούλ 30, 2013 12:25 pm
από panagiotisspy
Εκκλησιαστικό... ΤΑΙΠΕΔ, για την περιουσία της Εκκλησίας

30/7


Την ίδρυση ανώνυμης εταιρείας, ενός εκκλησιαστικού... ΤΑΙΠΕΔ, για την αξιοποίηση της περιουσίας της Εκκλησίας προβλέπει τροπολογία των υπουργών Οικονομικών και Παιδείας που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Την ίδρυση ανώνυμης εταιρείας, ενός εκκλησιαστικού ΤΑΙΠΕΔ, για την αξιοποίηση της περιουσίας της Εκκλησίας προβλέπει τροπολογία των υπουργών Οικονομικών και Παιδείας που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Σε πρώτη φάση θα αξιοποιηθούν τα ακίνητα που ανήκουν στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και σε επόμενη φάση τα ακίνητα που ανήκουν σε μητροπόλεις της επαρχίας.

Η νέα ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Εταιρεία Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας Α.Ε.» (ΕΑΕΑΠ), όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην τροπολογία, θα διέπεται από τις διατάξεις της νομοθεσίας περί ανωνύμων εταιρειών, θα εδρεύει στην Αττική και θα έχει χρόνο? ζωής μέχρι και τα 99 (!) έτη, προφανώς μέχρι το συγκεκριμένο χρονικό όριο θα είναι και οι μισθώσεις των ακινήτων που θα αξιοποιηθούν.

Για τον τρόπο αξιοποίησης των εκκλησιαστικών ακινήτων, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που προβλέπεται στη ρύθμιση «η αξιοποίηση των ακινήτων από την ΕΑΕΑΠ διενεργείται με κάθε πρόσφορο τρόπο, πλην της συστάσεως και μεταβίβασης εμπράγματων δικαιωμάτων επ΄ αυτών και κατά προτίμηση με εκμίσθωση, ολιγόχρονη ή μακροχρόνια παραχώρηση της χρήσης, ή της εκμετάλλευσής τους σε τρίτους, ανάθεση της διαχείρισης των περιουσιακών δικαιωμάτων σε τρίτους. Στη ρύθμιση αναφέρεται πως «αποκλειστικός σκοπός της εν λόγω εταιρείας είναι η διοίκηση, διαχείριση και αξιοποίηση των ακινήτων επί των οποίων διατηρεί περιουσιακά δικαιώματα, ή των οποίων ασκεί τη διοίκηση και διαχείριση η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ή νομικά πρόσωπα ή φορείς που υπάγονται στην δικαιοδοσία της».

Παράλληλα, ωστόσο, υπάρχει και πρόβλεψη να εμπλακούν μελλοντικά και εκκλησιαστικοί φορείς πέραν των ορίων δικαιοδοσίας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών: «Στην ΕΑΕΑΠ δύνανται να περιέρχονται τα δικαιώματα διοίκησης, διαχείρισης και άλλων ακινήτων επί των οποίων διατηρούν περιουσιακά δικαιώματα ή των οποίων ασκούν τη διοίκηση και διαχείριση τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα του άρθρου 1 παρ. 4 του ν. 590/1977». Πρόκειται για το νόμο ? Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος και η συγκεκριμένη παράγραφος αναφέρεται σε μητροπόλεις, μονές, το Ταμείο Ασφάλισης κληρικών κ.ά. Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται στις 300.000 ευρώ και το μετοχολόγιο της εταιρείας μοιράζεται ισόποσα κατά 50% στο ελληνικό δημόσιο και κατά 50% στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών....
Πηγή:
http://www.e-go.gr/news/article.asp?cat ... =129451678
Η κοινή ανακοίνωση

«Σε συνέχεια της σχετικής πρότασης του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου - η οποία έχει διατυπωθεί και τεθεί υπ' όψιν της Πολιτείας ήδη από τον Οκτώβριο του 2009- και προς την κατεύθυνση της υλοποίησής της, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και το Ελληνικό Δημόσιο αποφάσισαν να προχωρήσουν άμεσα στην από κοινού σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία “Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Εκκλησιαστικής Περιουσίας Α.Ε.”.

Σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την πατρίδα και την κοινωνία μας, που απαιτεί λύσεις και απαντήσεις στις βαρύτατες επιπτώσεις της σοβαρότερης κοινωνικής και οικονομικής κρίσης των τελευταίων εξήντα και πλέον ετών, Εκκλησία και Πολιτεία συνεργάζονται για την εξυπηρέτηση του κοινού καλού. Με την Εκκλησία να θέτει ουσιαστικά για μία ακόμη φορά την περιουσία της στη διάθεση της Πολιτείας και του λαού μας.

Πρόκειται για μία κοινωνική σύμπραξη στο ανώτατο θεσμικό επίπεδο με μοναδικό σκοπό την ανακούφιση των σκληρά δοκιμαζόμενων συνανθρώπων μας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Γι' αυτό άλλωστε και τα έσοδα που θα προκύπτουν, θα κατευθύνονται από την μεν Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, στην περαιτέρω στήριξη και επέκταση του κοινωνικού και φιλανθρωπικού της έργου, από το δε Ελληνικό Δημόσιο, στη διεύρυνση των κοινωνικών υποδομών του και στην αρωγή των πλέον ευπαθών και αδύναμων συμπολιτών μας»....

Re: Τώρα και Εκκλησιαστικό "Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ."..

Δημοσιεύτηκε: Τρί Ιούλ 30, 2013 12:44 pm
από aposal
Απαράδεκτο αν συμφώνησε ο μακαριότατος!

Re: Τώρα και Εκκλησιαστικό "Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ."..

Δημοσιεύτηκε: Τρί Ιούλ 30, 2013 12:49 pm
από panagiotisspy
Διάφορα (κακόβουλα ίσως??), έχουν ακουστεί για διαθεσιμότητα του συνόλου των 9.500 κληρικών της χώρας μας..

Επίσης διάφορα έχουν ακουστεί για κατάργηση της μισθοδοσίας τους απ' το κράτος.. Φυσικά, κάτι τέτοιο χωράει πολλή συζήτηση..
Ή επίσης έχει ακουστεί το ενδεχόμενο να μοιραστεί η μισθοδοσία 50-50% σε κράτος-εκκλησία..
panagiotisspy έγραψε:Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται στις 300.000 ευρώ και το μετοχολόγιο της εταιρείας μοιράζεται ισόποσα κατά 50% στο ελληνικό δημόσιο και κατά 50% στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών....
Με βάση την παραπάνω παράθεση,
θα μπορούσε κανείς να εικάσει,
ότι ανοίγει ένας τέτοιος δρόμος..

Αναλόγως με τις "πωλήσεις" της δημιουργηθείσης εταιρείας,
από το "ταμείο" της οποίας, θα μπορούσε να ξεκινήσει αυτό το 50-50..
Είναι εμφανές ότι εισάγεται αυτό το fifty-fifty..

Εκτός βέβαια,
και αν ισχύσει και για τους κληρικούς, ό,τι ισχύει για τους άλλους συμπατριώτες μας δημοσίους υπαλλήλους που βγαίνουν κατά χιλιάδες σε 8μηνη διαθεσιμότητα..
Αν μετά το πέρας των 8 μηνών, δεν έχουν "απορροφηθεί", να απολύονται οριστικά..

Τέλος πάντων,
όλα τούτα είναι θεωρίες και συνωμοσιολογικές - ίσως - ιστορίες..

Αλλά με τόσα καινοφανή που βλέπουν τα μάτια μας τελευταία,
ποτέ μη λες ποτέ.. :? :?

Re: Τώρα και Εκκλησιαστικό "Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ."..

Δημοσιεύτηκε: Τρί Ιούλ 30, 2013 1:00 pm
από aposal
Ειλικρινά εκπλήσσομαι που υπάρχουν τόσοι Έλληνες που δεν βλέπουν ποιες είναι οι επιδιώξεις "των ηγετών" της χώρας. Τι περιμένουν δηλαδή να δουν; Κάτι που θα μπορούσες να είναι έστω και κατά 1% καλό για τον τόπο ή για την ορθοδοξία;