Τελέσθηκε Πανηγυρικός Εσπερινός για τον Άγιο Βλάσιο

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
ΜΙΧΣ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 5024
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 23, 2012 12:24 pm

Τελέσθηκε Πανηγυρικός Εσπερινός για τον Άγιο Βλάσιο

Δημοσίευση από ΜΙΧΣ »

Πανηγυρικός Εσπερινός για τον Άγιο Βλάσιο
http://www.romfea.gr/diafora-ekklisiast ... 0-20-13-16
ROMFEA.GR | Μέσα σε κλίμα θρησκευτικής ευλάβειας και ιερής κατάνυξης τελέσθηκε σήμερα το απόγευμα, ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της μνήμης του Αγίου Οσιομάρτυρος Βλασίου, που μαρτύρησε μαζί με τους πέντε συμμοναστές του στα Σκλάβαινα Βόνιτσας.

Της Ιεράς Ακολουθίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.ΚΟΣΜΑΣ η οποία τελέσθηκε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου, που βρίσκεται στο χώρο του μαρτυρίου του.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ.ΚΟΣΜΑΣ, ανέφερε μεταξύ των άλλων: « …Ο Άγιος Βλάσιος ήταν ηγούμενος αγιασμένης αδελφότητος στα Σκλάβαινα Βονίτσης. Η άσκησίς του και η τελεία υπακοή του στο θέλημα του Θεού, ανέδειξαν την αδελφότητα αγιασμένη και φως πνευματικό σε όλη την περιοχή. Και όταν βρέθηκαν οι πατέρες δίλημμα να επιλέξουν ή Χριστό ή ελεύθερη ζωή, επέλεξαν τον Χριστό έστω και αν οδηγήθηκαν σε φοβερά βασανιστήρια από τους πειρατάς….».

Επίσης ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε: «…η εποχή μας παρουσιάζει ανάλογες συνθήκες με την εποχή του Αγίου Βλασίου. Είναι ανάγκη και εμείς σήμερα να ενδιαφερθούμε ειλικρινά και συνειδητά για τον προσωπικό μας αγιασμό. Η υπακοή μας στο θέλημα του Κυρίου η συνεπής μυστηριακή μας ζωή μέσα στην Εκκλησία μας, θα μας καταστήστουν αγιασμένες ψυχές, για να είμαστε και έτοιμοι να ομολογήσουμε Χριστό στις ημέρες μας και να αντισταθούμε στις προδοσίες των ημερών μας, οι οποίες τόσο λυπούν τον Θεό μας και οδηγούν ψυχές στην απώλεια….»
-------

Λίγα λόγια για τον βίο του Αγίου Βλασίου του Ακαρνάνος.

Ο νεοφανής ιερομάρτυς Βλάσιος ο εν Σκλαβαίνοις Ακαρνανίας μαρτύρησε το έτος 1006 μ.Χ., όταν Αγαρηνοί πειρατές, που λυμαίνονταν τότε τα Ακαρνανικά παράλια, επέδραμαν στην Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου στην περιοχή «Κιάφα» (σημερινή ονομασία Σκλάβαινα) όπου ήταν Ηγούμενος.

Οι πειρατές βασάνισαν τον Άγιο μαζί με τους πέντε συμμοναστές του, δύο ιερομονάχους και τρεις μοναχούς, καθώς και πολλούς άλλους Χριστιανούς της περιοχής. Σύμφωνα με την προφορική παράδοση της περιοχής μας ο Άγιος από το 1915 παρουσιάζονταν σε κατοίκους των Σκλαβαίνων και τους προέτρεπε να πραγματοποιήσουν εκσκαφή για την ανεύρεση των λειψάνων του και την ανέγερση Ναού αφιερωμένου στη μνήμη του.

Ιδιαιτέρως, όμως, ο Άγιος Βλάσιος ο εν Σκλαβαίνοις, έγινε γνωστός μόλις το 1923, όταν εμφανίστηκε στην Ευφροσύνη Κατσάρα και με υπόδειξή του βρέθηκαν ο τάφος του και τα Ιερά του Λείψανα. Πολύ λίγα γνωρίζουμε για την ζωή του. Γεννήθηκε το έτος 950 μ.Χ. Εμφανίστηκε επανειλημμένα σε πιστούς καθώς και στον γέροντα Παΐσιο τον Αγιορείτη, ο οποίος ήρθε προσκυνητής στον τάφο του στα Σκλάβαινα και ομολόγησε την αγιότητά του.

Η ημέρα του μαρτυρίου του Αγίου Βλασίου ήταν η 19η Δεκεμβρίου η μνήμη του όμως -τουλάχιστον μέχρι την επίσημη αγιοκατάταξή του- συνεορτάζεται στις 11 Φεβρουαρίου μαζί με τον συνώνυμο Άγιο Βλάσιο Επίσκοπο Σεβαστείας και έχει γραφεί ασματική ακολουθία η οποία έχει εγκριθεί από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

φωτο:
+Η ελπίς μου ο Πατήρ, καταφυγή μου ο Υιός, σκέπη μου το Πνεύμα το Άγιον, Τριάς Αγία, δόξα σοι.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Εκκλησιαστική Επικαιρότητα”