Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
vfilip
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 695
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 21, 2006 5:00 am

Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Δημοσίευση από vfilip »

Το τουρκικό κοινοβούλιο απέτυχε να ψηφίσει το ξανάνοιγμα της θεολογικής σχολής της Χάλκης παρόλη την αρχική διάθεση του κυβερνώντος κόμματος να το υπερψηφίσει λόγω πιέσεων της ΕΟΚ http://www.iht.com/articles/ap/2006/09/ ... School.php
yparxei
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 714
Εγγραφή: Τρί Ιούλ 11, 2006 5:00 am

Δημοσίευση από yparxei »

διαθεση παντα εχουν οι τουρκοι οταν τους πιεζουν οι δυναμεις για πραγματα που δεν θελουν.στις πραξεις ...κολλανε...αντιθετα οταν το ρευμα πνεει θετικα γι αυτους οι πραξεις τους προλαβαινουν την διαθεση τους...
HXOS
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 339
Εγγραφή: Δευ Σεπ 18, 2006 5:00 am
Τοποθεσία: ΓΙΑΝΝΗΣ@ΚΡΗΤΗ

Δημοσίευση από HXOS »

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΝΙΩΣΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΡΗΡΗΣ κ.κ. ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ ΟΤΑΝ ΜΙΛΗΣΕ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΣΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ ΓΕΡΩΝ ΕΦΕΣΟΥ κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΤΟΤΕ ΑΡΙΣΤΟ ΜΑΘΗΤΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ.
zefs2008
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1153
Εγγραφή: Κυρ Αύγ 03, 2008 5:00 am
Τοποθεσία: Παναγιώτα@Πειραιάς
Επικοινωνία:

Ερντογάν: "Δώστε τον Μουφτή να σας δώσω την Χάλκη

Δημοσίευση από zefs2008 »

Ερντογάν: "Δώστε τον Μουφτή να σας δώσω την Χάλκη"
Γράφει ο/η Romfea.gr 09:39
12.06.09
Παρέμβαση στο θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης έκανε χθες Πέμπτη ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ταγίπ Ερντογάν, συνδέοντας
το ζήτημα με τους μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης.

Η συζήτηση στην Τουρκία για την επαναλειτουργία της Σχολής ξεκίνησε με τον πρώην υπουργό Παιδείας Χουσέιν Τσελίκ να δηλώνει πως είναι "τραγικό λάθος" το ότι παραμένει κλειστή, και το θέμα πήρε διαστάσεις με τις δηλώσεις του επίτροπου της ΕΕ, αρμόδιου για τη διεύρυνση Όλι Ρεν, που κάλεσε την Άγκυρα να προβεί σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας και το θέμα της Σχολής της Χάλκης.

Ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του σε τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό, κληθείς να απαντήσει σε σχετικό ερώτημα, έθεσε θέμα μειονοτικών δικαιωμάτων στη Δυτική Θράκη.

"Μπορει να συζητηθεί και το θέμα της Θεολογικης Σχολής. Υπήρχε μέχρι το 1972. Κατά την άποψή μου δεν είναι και πολύ σημαντικό θέμα. Αλλά κι εσείς τι κάνετε; Αφού δεν αναγνωρίζετε τον μουφτή που εκλέγουν οι πολίτες μου στη Δυτική Θράκη, και διορίζετε εσείς μουφτή...

Συγγνώμη, φίλε... Στη Δυτική Θράκη δεν ανέχονται τη λέξη 'Τούρκος'. Μπορεί να συμβαίνει αυτό; Αυτά τα εχω πει και στον Καραμανλή και στη Ντόρα Μπακογιάννη. Αλλά δεν μπορεσαν να απαντήσουν. Κι εκείνοι δέχονται πολλές πιέσεις από την κοινή γνώμη" ανέφερε επί λέξει ο Ερντογάν.

Ο τούρκος πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας πως τον Πατριάρχη στην Τουρκία εκλέγει η Ιερά Σύνοδος, στην οποία μετέχουν μητροπολίτες που δεν είναι Τούρκοι πολίτες, με ανοχή της κυβέρνησής του.

Και επικαλούμενος την Συνθήκη της Λοζάνης, υποστήριξε πως όλα τα μέλη της Συνόδου θα έπρεπε να είναι πολίτες της χώρας.

Στους ισχυρισμούς του Ταγιπ Ερντογάν απάντησε η Ντόρα Μπακογιάννη.

"Ο κ. Ερντογάν γνωρίζει καλά ότι ο σεβασμός των θρησκευτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι πρώτα και κύρια υποχρέωση της Τουρκίας έναντι των πολιτών της.

Επιπλέον, η Τουρκία, ως υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, έχει δεσμευθεί ρητά να ανταποκριθεί σε αρχές, κριτήρια και προαπαιτούμενα.

Έχει δεσμευθεί να προστατεύει αυτά τα δικαιώματα. Αμοιβαιότητα και συμψηφισμοί σε αυτά τα θέματα δε νοούνται στην εποχή μας.

Πολύ περισσότερο όταν γίνονται συγκρίσεις σε ανόμοια πράγματα" σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ελληνίδα ΥΠΕΞ και καταλήγει τονίζοντας ότι "οι μουσουλμάνοι στη Θράκη είναι Έλληνες πολίτες κι είναι περήφανοι γι' αυτό".

Τις τελευταίες ημέρες μερίδα του τουρκικού Τύπου υποστηρίζει ότι ίσως θα πρέπει να γίνουν υποχωρήσεις στο θέμα της Χάλκης, με αντάλλαγμα τη μη εφαρμογή του πρωτοκόλλου που προβλέπει ότι για να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η Άγκυρα θα πρέπει ν' ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.
Υπεραγία Θεοτόκε Σώσον Ημάς.
koga
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 225
Εγγραφή: Τρί Νοέμ 11, 2008 3:36 pm
Τοποθεσία: Kωστας

Re: Ερντογάν: "Δώστε τον Μουφτή να σας δώσω την Χάλκη

Δημοσίευση από koga »

Το δικαιωμα της ανεξιθρησκειας στην Ελλαδα ειναι κατοχυρωμενο συνταγματικα και φυσικα σε καθε Ελληνα πολιτη νομινο η μη να λατρευει το Θεο Αυτο ουτε το κυρως της Εκκλησιας της Ελλαδος (Ορθοδοξια) μειωνει ουτε μας αποδυναμωνει σαν Εθνος Και φυσικα αναφερομαι σε επισημες θρησκειες Αυτο δεν σημαινει οτι οι Ελληνες που δεν τα πανε τοσο καλα με την Ορθοδοξια θα πρεπει να αλλαξοπιστησουν .Πρεπει να τηρουν την παραδοση Εληνας=ορθοδοξος και τα μυστηρια της εκκλησιας κυριως το Βαπτισμα
Άβαταρ μέλους
Dimitra79
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 536
Εγγραφή: Δευ Νοέμ 10, 2008 8:52 pm

«Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης μπορεί να επαναλειτουργήσει

Δημοσίευση από Dimitra79 »

«Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης μπορεί να επαναλειτουργήσει, δίχως να χρειαστεί αλλαγή στους νόμους»

«Η Θεολογική Σχολή στη Χάλκη μπορεί να επαναλειτουργήσει, δίχως να χρειαστεί αλλαγή στους νόμους»,υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Παιδείας της Τουρκίας Χουσείν Τσελίκ, ο οποίος κάνει λόγο για δικαίωμα των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων να ανοίγουν σχολεία με βάση τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Ο Χ. Τσελίκ,στο πρόσφατο συνέδριο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης,εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής.

Σε αποκλειστικές του δηλώσεις που δημοσιεύει σήμερα η τουρκική εφημερίδα «Ακσάμ», αναφέρεται στους διωγμούς που έχουν υποστεί οι μη μουσουλμανικές μειονότητες στην Τουρκία, λέγοντας: «Δεν πλήξαμε τις μειονότητες με τον φόρο περιουσίας; Τι μπορούμε να πούμε για τα επεισόδια στις 6-7 Σεπτεμβρίου 1955 εναντίον των Ελλήνων της Πόλης;».

Ως προς το θέμα της Σχολής, ο πρώην υπουργός αναφέρεται στη διάταξη, που περιλαμβάνει ο νόμος περί Παιδείας, η οποία αναφέρει ότι «στρατιωτικές, αστυνομικές και θρησκευτικές σχολές,μπορεί να ανοίξει μόνο το κράτος» και λέει το εξής:

«Λένε ότι κανείς, εκτός από το κράτος, δεν μπορεί να ανοίξει αστυνομικές, στρατιωτικές και θρησκευτικές σχολές. Όσοι προβάλλουν αυτό τον ισχυρισμό, λένε ότι, σε αντίθετη περίπτωση, θα μπορούν να ανοίξουν σχολεία και τα θρησκευτικά τάγματα. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης, οι μη μουσουλμάνοι μπορούν να ανοίξουν κάθε είδους θρησκευτική, ή μη, σχολή. Φυσικά, οι σχολές αυτές θα τελούν υπό την έλεγχο του κράτους».

Ειδικότερα για τη Χάλκη,ο Χ. Τσελίκ τονίζει ότι «μπορεί να επαναλειτουργήσει με πολύ εύκολο τρόπο, δίχως να χρειαστεί νομοθετική αλλαγή. Μπορεί να υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας και να επαναλειτουργήσει ως διετής ανώτερη σχολή, η οποία θα ανήκει σε βακούφι».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Γνωρισόν μοι Κύριε, οδόν εν η πορεύσομαι, ότι προς σέ ήρα την ψυχήν μου..
Domna
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 6147
Εγγραφή: Τετ Μαρ 29, 2006 6:00 am
Τοποθεσία: Γερμανία
Επικοινωνία:

ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΧΑΛΚΗ

Δημοσίευση από Domna »

Να σπάσουν τον αποκλεισμό της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, έστω για μόνο ένα μήνα, κατάφεραν 101 Έλληνες εικαστικοί. Έπειτα από 30 χρόνια σιωπής, η Σχολή θα ανοίξει για να φιλοξενήσει την έκθεση «Ιχνηλατώντας την Κωνσταντινούπολη».

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τις 28 Αυγούστου ώς τις 23 Σεπτεμβρίου στο Σισµανόγλειο Μέγαρο και την Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ενώ στις αρχές Οκτωβρίου θα μεταφερθεί στην «Τεχνόπολι» στην Αθήνα.

«Η ιδέα µε ενθουσίασε. Είναι µια ευκαιρία να έρθουν σε επαφή ο ελληνικός και ο τουρκικός κόσµος. Ιδιαίτερα σηµαντικό δε είναι που ξανανοίγει και η Σχολή της Χάλκης. Είναι µια ευκαιρία να συνδεθεί ο Ελληνισµός µε το παρελθόν του. Η Τέχνη είναι ο µοναδικός τρόπος για να έρθουν κοντά οι δύο λαοί. Μόνο όταν θα χτίσουν µια ανιδιοτελή, πνευµατική σχέση θα καταφέρουν να έχουν και υλική σχέση. Όταν υπάρχει εχθρική στάση, σηµαίνει πως δεν υπάρχει πνευµατικός σύνδεσµος» δήλωσε στα Νέα, ο Αλέκος Φασιανός, έργα του οποίου περιλαμβάνει η έκθεση.

Σύμφωνα με την επιμελήτρια της έκθεσης Ίριδα Κρητικού, τα έργα, που δηµιουργήθηκαν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους για τις ανάγκες της έκθεσης, ιχνηλατούν και αναγιγνώσκουν στιγµιότυπα μυθολογικά, ιστορικά και καθηµερινά, ενθυµήσεις από την αρχαιότητα, βυζαντινές μνήμες, βίους αυτοκρατόρων και αγίων, χορούς δερβίσηδων, ροµαντικές περιπλανήσεις περιηγητών, χειρόγραφα σηµειωµατάρια και χάρτες, νεώτερα ενθυµήµατα και ιστορικές φωτογραφίες και κειµήλια.

Παράλληλα με την έκθεση, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Θεολογικής Σχολής θα προβάλλεται το 50λεπτο ντοκιμαντέρ «Ιχνηλατώντας την Πόλη».

Την έκθεση διοργανώνει η εταιρεία White Fox σε συνεργασία µε την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, το ελληνικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη και την «Τεχνόπολι» του Δήµου Αθηναίων.

Στην «Τεχνόπολι», δε, η έκθεση θα εμπλουτιστεί µε εκθέµατα από το Μουσείο Αdalar στα Πριγκιπόννησα που αφορούν στη γεωµορφολογία και την ιστορία της Χάλκης.


http://www.agioritikovima.gr/site/index ... Itemid=369
Ο αληθινός χριστιανός έχει τρία γνωρίσματα:
1. Διαβάζει τον Λόγο του Θεού (Αγία Γραφή).
2. Τον εφαρμόζει στη ζωή του.
3. Φροντίζει να τον διαδίδει για να σώζονται και οι άλλοι και να γίνονται κοινωνοί του θαύματος που έζησε.
kostasellas
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 225
Εγγραφή: Δευ Μάιος 24, 2010 7:05 am
Τοποθεσία: Πάτρα, Αχαϊας

Ερντογάν: "Ανοίγει η Σχολή της Χάλκης"

Δημοσίευση από kostasellas »

Εντυπωσιακές αλλαγές στις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Άγκυρας προοιωνίζεται η έντονη διπλωματική κινητικότητα γύρω από την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και την κοινοποίηση σχετικής απόφασης του πρωθυπουργού της Τουρκίας στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Ομπάμα-Ερντογάν
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου μετά τη λήξη της συνάντησης Ομπάμα – Ερντογάν στη Σεούλ, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25η Μαρτίου, ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχάρη τον πρωθυπουργό της Τουρκίας για την απόφασή του να ανοίξει εκ νέου τη Θεολογική Σχολή. Το κείμενο της ανακοίνωσης στα Αγγλικά δεν αφήνει κανένα περιθώριο ερμηνείας επί του περιεχομένου της δηλώσεως.

Beyond those two specific issues, we had a wide-ranging conversation about our continued support of counterterrorism efforts, including the efforts that are taking place in Turkey with respect to the PKK. We are very supportive of making sure that the kinds of terrorist attacks that we've seen in the past are not occurring. I congratulated the Prime Minister on the efforts that he's made within Turkey to protect religious minorities. I am pleased to hear of his decision to reopen the Halki Seminary.

Λίγα εικοσιτετράωρα νωρίτερα, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά τη συνάντησή του στην

Βαρθολομαίος-Παπανδρέου
Κωνσταντινούπολη με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, είχε αναφερθεί στο επίμαχο θέμα, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την επαναλειτουργία της Σχολής. Ο επίμαχος διάλογος μεταξύ του Πατριάρχη και του κ. Παπανδρέου έχει ως εξής:

«Το σχολείο αυτό είναι δίπλα σε αυτές τις τρεις Εκκλησίες, οι οποίες κατεπατήθησαν και ελπίζουμε και αυτές να τις πάρουμε πίσω και να πάμε να λειτουργήσουμε. Τη Θεολογική Σχολή, να την ανοίξουμε, μας είπε ο κ. Νταβούντογλου, που ήρθε όπως ξέρετε πρόσφατα.

Μας είπε ότι τα ολίγα νομικά κωλύματα που υπολείπονται για την επαναλειτουργία της Χάλκης θα επιλυθούν με την αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους.

Επομένως, στις αρχές του επομένου έτους, μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα ανοίξει η Θεολογική Σχολή, αιρωμένων αυτών των τελευταίων κωλυμάτων, που λέγεται ότι υπάρχουν.

Οι πρόσφατες εξελίξεις

Θεολογική Σχολή
Εδώ και αρκετούς μήνες παρατηρείται μία διπλωματική ακολουθία από ενέργειες και γεγονότα που θεωρούνται από τον Οικουμενικό Θρόνο αλλά και την Αθήνα αφενός ως κομβικές αλλαγές στο σύμπλεγμα των σχέσεων της Άγκυρας με τις μειονότητες στην Τουρκία και αφετέρου ως σημαντική αλλαγή στην ψυχολογία που διέπει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ως προς το κεφάλαιο που αφορά στο Φανάρι και τον ελληνισμό στην Τουρκία.

Μετά την απόφαση της Άγκυρας να αλλάξει τον νόμο που διέπει τα μειονοτικά σχολεία, νόμος που ήδη άλλαξε, αλλά και την απόφαση να ανοίξουν εκ νέου ελληνικά σχολεία στην Ίμβρο, ήλθε και η απόφαση ίδρυσης τελωνείων στην Ίμβρο και την Τένεδο. Η απόφαση αυτή σημαίνει πως απλοποιήθηκε στο έπακρο η διαδικασία που χρειάζεται για την επίσκεψη Ιμβρίων και Τενέδιων στο νησί τους, καθώς προηγουμένως χρειαζόταν η μετάβασή του πρώτα σε τόπο όπου υπήρχε Τελωνείο (Δαρδανέλια). Η εξέλιξη αυτή μπορεί και να ωθήσει τα πράγματα, ώστε να θεσπιστεί σταθερή θαλάσσια επικοινωνία μεταξύ Ίμβρου - Τενέδου και Λήμνου.

Συνέχεια στις παραπάνω αποφάσεις παρατηρήθηκαν και διπλωματικές κινήσεις εξαιρετικά

Σχολείο του Γαλατά
ενδιαφέρουσες. Ο Πατριάρχης για πρώτη φορά από ιδρύσεως του σύγχρονου τουρκικού κράτους εκλήθη στη Βουλή, για να μιλήσει για τα θρησκευτικά δόγματα και τα προβλήματα των μειονοτήτων. Αμέσως μετά τον επισκέφτηκε στο Φανάρι ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος κ. Αρέντζ, ενώ πολύ πρόσφατα για πρώτη φορά διέβη το κατώφλι του Οικουμενικού Θρόνου ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Προ ημερών, το τουρκικό κράτος και έπειτα από μακρά δικαστική αντιπαράθεση επέστρεψε στην ορθόδοξη μειονότητα περιουσιακό στοιχείο, ένα ακίνητο, ενώ προ μηνών και κατόπιν αποφάσεως του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επεστράφη και βακούφικο ακίνητο (Ορφανοτροφείο) στο νησί της Πριγκίπου.

Όλα τα παραπάνω συνεκτιμούμενα οδηγούν στο συμπέρασμα πως κάτι κινείται προς θετική κατεύθυνση κυρίως όσον αφορά στις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και ορθόδοξης μειονότητας στην Τουρκία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Μένει να αποδειχθεί το εάν οι εξελίξεις αυτές αποτελούν ένδειξη βελτίωσης του κλίματος και των προοπτικών συνεννόησης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας στα βασικά ζητήματα που απασχολούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στο ζήτημα αυτό παρατηρείται εσχάτως απόλυτη στασιμότητα, με την ελληνική διπλωματία να μετρά απουσίες από τον διπλωματικό στίβο και να περιορίζεται σε μία διπλωματική ρητορική.

Αντιθέτως, παρατηρείται έντονη κινητικότητα στις σχέσεις Αθήνας – Τελ Αβίβ, με το Ισραήλ να ενεργοποιείται για ευνόητους λόγους στο τρίγωνο Αθήνας - Λευκωσίας- Τελ Αβίβ υπό τις ευλογίες Ευρωπαίων και Αμερικανών.

Δηλώσεις Ε. Μπαγίς

Η άρνηση της Ελλάδας να προβεί σε ταυτόχρονα βήματα, είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει δυστοκία ως προς την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη, σύμφωνα με τον αρμόδιο για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης υπουργό της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δήλωση του Αμερικανού Προέδρου ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Μπαράκ Ομπάμα στη Νότια Κορέα, του ανέφερε την απόφασή του για επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, ο κ. Μπαγίς είπε πως «το θέμα αυτό περισσότερο από διμερές θέμα μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ, είναι θέμα που σχετίζεται με τη νομοθεσία μας».

Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη έχει σημασία από πλευράς ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αναγκών των Ορθόδοξων πολιτών της Τουρκίας για εκπαίδευση ιερέων, σημείωσε ο Τούρκος υπουργός, τονίζοντας ότι «καθώς προβαίνουμε στα βήματα αυτά, είχαμε υπογραμμίσει πως το θέμα αν και δεν εξαρτάται από τον όρο περί αμοιβαιότητας, ωστόσο θα έχουν μεγάλη σημασία τα ταυτόχρονα βήματα στα οποία θα προβεί η Ελλάδα», και πρόσθεσε: «Το γεγονός ότι οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, τόσο ο κ. Καραμανλής, όσο και ο κ. Παπανδρέου, δεν έχουν προβεί στα αναγκαία βήματα, παρότι έχουν δώσει επανειλημμένως υποσχέσεις στον πρωθυπουργό μας, δείχνει το πού ακριβώς κολλάει το ζήτημα».

«Ελπίζουμε να λυθούν τα προβλήματα και των μουσουλμάνων Τούρκων αδελφών μας που ζουν στην Ελλάδα και των Ορθόδοξων πολιτών μας που ζουν στην Τουρκία», είπε ο Εγκεμέν Μπαγίς και υποστήριξε ότι «η Τουρκία έχει παρουσιάσει την καλή της πρόθεση», σημειώνοντας πως «τόσο η επιστροφή του κτηρίου του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, όσο και η επιστροφή του τίτλου κυριότητας του σχολείου στον Γαλατά, αλλά και η επίλυση των περιουσιακών προβλημάτων, που κρατούν από τη δεκαετία του 30, και η επίσκεψη του πατριάρχη Βαρθολομαίου στην επιτροπή συμβιβασμού για το νέο Σύνταγμα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, όλα αυτά είναι εξελίξεις αδιανόητες για πριν από δέκα χρόνια».

Σύμφωνα με τον κ. Μπαγίς, «η Τουρκία έχει προβεί σε πολύ σημαντικά βήματα, αλλά έχει έλθει η ώρα η Ελλάδα που πρέπει να είναι μια δημοκρατία με τα δεδομένα της ΕΕ, να συμπεριφερθεί με αίσθηση της δικής της ευθύνης».

Ο Τούρκος υπουργός είπε πως ο ίδιος δεν θεωρεί «απειλή» για την Τουρκία την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής, αλλά τόνισε πως «θα ήταν χρήσιμο να γίνουν ταυτόχρονα βήματα».

http://www.zougla.gr/politiki/article/e ... tis-xalkis
Thomas15n
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 873
Εγγραφή: Τετ Μαρ 28, 2007 5:00 am

Re: Ερντογάν: "Ανοίγει η Σχολή της Χάλκης"

Δημοσίευση από Thomas15n »

Βέβαια τώρα που οι έλληνες της πόλης έχουν μείνει τρεις κι ο κούκος, θα τα λύσουν οι τούρκοι, αλλά πρώτα η Ελλάδα να δώσει ασυδοσία στους τούρκους της Δ.Θράκης και η Τουρκία στους ορθόδοξους πολίτες της! (ούτε κουβέντα γιά έλληνες).
Καλό δούλεμα μας πατάνε οι τούρκοι, εύγε ενδιαφέρεται κι ο Γιωργάκης ο πρωθυπουργός του ΔΝΤ και της καταστροφής της Ελλάδας, εύγε tessekur ederim Yorgo efendi.
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 24979
Εγγραφή: Παρ Απρ 13, 2007 5:00 am
Τοποθεσία: Απόστολος @ Άγιος Δημήτριος (Μπραχάμι)

Re: Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Δημοσίευση από aposal »

Είμαι πολύ επιφυλακτικός σε όλα "τα ωραία γεγονότα" που προέρχονται εξ Ερντογάν και Ομπάμα. Φοβάμαι ότι όλα εμπεριέχουν παγίδες. Για τον ΓΑΠ δεν χρειάζεται να πω τίποτε. Είναι γνωστός ο ρόλος και τα πιστεύω του.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Εκκλησιαστική Επικαιρότητα”