Λάδι όχι! Ελιές ναι! Γιατί;

Απαντήσεις σε λειτουργικά θέματα.

Συντονιστής: Συντονιστές

Domna
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 6065
Εγγραφή: Τετ Μαρ 29, 2006 9:00 am
Τοποθεσία: Γερμανία
Επικοινωνία:

Λάδι όχι! Ελιές ναι! Γιατί;

Δημοσίευση από Domna »

Λάδι όχι! Ελιές ναι! Γιατί; Απαντά ο αείμνηστος καθηγητής της Λειτουργικής Ιω. Φουντούλης

«Γιατί σε καιρό νηστείας νηστεύουμε το λάδι και τα ψάρια και τρώμε ελιές και αυγοτάραχο;»

Η παλιά και αληθινή νηστεία συνίσταται στην πλήρη αποχή τροφής ή στην ξηροφαγία. Επειδή όμως αυτή δεν είναι δυνατόν να τηρηθεί στις μεγάλες περιόδους των νηστειών του εκκλησιαστικού έτους, λόγω δύσκολων συνθηκών ζωής ή έλλειψης ζήλου, έχουν στην πράξη επινοηθεί διάφορες διευκολύνσεις, ώστε να είναι δυνατή η εφαρμογή της νηστείας από όλους τους πιστούς.

Στην αρχαία εποχή οι χριστιανοί μετά την ενάτη ώρα (3 μ.μ.) των νηστήσιμων ημερών κατέλυαν μόνο νερό και ψωμί. Σιγά-σιγά όμως όχι μόνο η διάρκεια της ολοκληρωτικής αποχής από τροφή περιορίστηκε στα συνηθισμένα και στις άλλες μέρες όρια γι αυτό μετατέθηκαν και οι Εσπερινοί της Τεσσαρακοστής και οι Προηγιασμένες το πρωί αλλά και άλλα είδη τροφών άρχισαν να χρησιμοποιούνται, όπως οι καρποί, τα όσπρια, τα οστρακόδερμα, τα μαλάκια κ.ο.κ.

Μέσα στα πλαίσια αυτά μπορεί να κατανοηθεί και το ότι τρώμε ελιές κατά τις ημέρες πού δεν τρώμε λάδι, και αυγοτάραχο κατά τις ημέρες πού απέχουμε από ψάρια. Για το πρώτο μπορούμε να επικαλεστούμε το λόγο ότι οι ελιές τρώγονται ως καρπός, ενώ η απαγόρευση του λαδιού αφορά στα φαγητά πού παρασκευάζονται με λάδι. Για το δεύτερο η δικαιολογία είναι λιγότερο εύλογη, αφού δεν ισχύει το ίδιο για το γάλα ή τα αυγά, αλλά και αυτά απαγορεύονται κατά τις νηστείες μας ως «καρπός… και γεννήματα ών απεχόμεθα» κατά τον 56ο κανόνα της Πενθέκτης Οικουμενικής Συνόδου. Γνωρίζω πάντως ευλαβείς χριστιανούς πού κατανοούν ότι πρόκειται για «οικονομία», και κατά τις ημέρες των μεγάλων νηστειών, όπως και την παραμονή πού θα κοινωνήσουν, απέχουν και από ελιές και από αυγοτάραχο.

Είναι αλήθεια πώς αυτή την ερώτηση την ακούμε συχνά από καλοπροαίρετους πιστούς και συχνότερα από μερικούς πού ειρωνεύονται τις νηστείες. Θα μπορούσε και στις δύο περιπτώσεις να υπογραμμιστεί η ελαστικότητα και το φιλάνθρωπο των σχετικών εθίμων και των κανόνων της Εκκλησίας, πού δεν έχουν σκοπό να εξοντώσουν τους ανθρώπους, αλλά να τους βοηθήσουν να ασκηθούν στην εγκράτεια και να κυριαρχήσουν στα πάθη τους. Αν τους σκανδαλίζουν οι τροφές αυτές, μπορούν να απέχουν από αυτές χωρίς κατά τον απόστολο να εξουθενώνουν τους «εσθίοντας» ή να «κρίνουν» (Ρω 14,3) την Εκκλησία για την φιλάνθρωπη τακτική της. Το να αναλάβει η Εκκλησία αγώνα για την εκκαθάριση των σχετικών με τη νηστεία εθίμων και των τροφών πού τρώγονται ή όχι σ αυτήν, ούτε του παρόντος είναι ούτε μπορεί να μείνει πάντοτε μέσα στα όρια της σοβαρότητος. Εκείνο πού πρωτεύει είναι ο τονισμός της ανάγκης της νηστείας και της πνευματικής ωφέλειας πού προέρχεται απ αυτή, καθώς και η προσπάθεια για την κατά το δυνατόν συμμόρφωση των πιστών στις σχετικές εκκλησιαστικές διατάξεις, πού αρκετά έχουν ατονήσει στις μέρες μας.

http://vatopaidi.wordpress.com/2011/03/ ... more-65559
Ο αληθινός χριστιανός έχει τρία γνωρίσματα:
1. Διαβάζει τον Λόγο του Θεού (Αγία Γραφή).
2. Τον εφαρμόζει στη ζωή του.
3. Φροντίζει να τον διαδίδει για να σώζονται και οι άλλοι και να γίνονται κοινωνοί του θαύματος που έζησε.

Άβαταρ μέλους
angieholi
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 3227
Εγγραφή: Τρί Μάιος 05, 2009 8:25 pm
Τοποθεσία: Αγγελική@Αθήνα

Re: Λάδι όχι! Ελιές ναι! Γιατί;

Δημοσίευση από angieholi »

Από το θέμα: viewtopic.php?f=79&t=14771#p176172
angieholi έγραψε:Η "ουσία" της νηστείας

... μου λέγει μια κυρία το εξής: "Κρατάμε τη Σαρακοστή, και δεν ΜΑΓΑΡΙΣΤΗΚΑΜΕ βάζοντας άλλες τροφές.", ας πούμε κρέας.
Κοιτάξτε τη ρήμα έβαλε! Δεν "μαγαριστήκαμε"! Το "μαγαρίζω" θα πει βρωμίζω.

Αγαπητοί μου, προσέξτε.... Δεν υπάρχουν μαγαρισμένες τροφές. Υποβόσκει ένας γνωστικισμός στο λαό μας, υποβόσκει μια δυαρχία! Υποβόσκει!
Γι'αυτό ξέρετε και τον γάμο τον θεωρούν ακάθαρτον. Ενώ το τονίζει ο Απόστολος!!! Ο γάμος δεν είναι ακάθαρτος.
Αυτή... αυτό το δυαρχικόν, είναι φοβερό πράγμα! Αλλά που έγκειται το θέμα; Δηλαδή αν φάω κρέας τώρα που είναι Σαρακοστή, δεν μαγαρίστηκα! Απλώς ΠΑΡΕΒΕΙΝ την εντολή του Θεού, ως υπακοή. Ως υπακοή!

Θέλετε ακόμη κάτι άλλο; Μια άλλη κυρία, τώρα προ ολίγου, μου αναφέρθηκε στο θέμα, πως μπορούμε να τρώμε αυτό και όχι εκείνο.
Λέγει: "Λέμε δεν θα φας κρέας, αλλά μπορείς να πιείς γάλα", αυτό το λέμε για την εβδομάδα της Τυρινής.
Αλλά θα πάρω κάτι πιο χαρακτηριστικό.
Πως μπορούμε να λέμε δεν θα φάμε ψάρι, αλλά θα τρώμε ταραμά;
Πως μπορούμε να λέμε ότι θα τρώμε ελιές, αλλά όχι λάδι;
Αγαπητοί μου, υποβόσκει εδώ κάτι περίεργο... ότι αυτή η ίδια η τροφή είναι που θα με λερώσει. Να πω την πρώτη έκφραση, θα με μαγαρίσει.
Για όνομα του Θεού!!! Δεν υπάρχουν μαγαρισμένες τροφές. Παν κτίσμα Θεού καλόν και ουδέν απόβλητο, ΤΕΛΕΙΩΣΕ!
Τότε θα μου πείτε "μα οι ελιές δεν έχουνε λάδι; Το λάδι να μην το τρώω;"
Η εκκλησία λέγει: "Δεν θα φας λάδι, αλλά θα φας ελιές". Μπορούσε να έλεγε: "Τη μεγάλη Σαρακοστή θα τρώτε μόνον κρέας και καθόλου λάδι και ελιές".
Τι θα ήτο η νηστεία; ΥΠΑΚΟΗ! Ακούστε τι λέγω! Το περιεχόμενον, η ουσία της νηστείας, είναι η ΥΠΑΚΟΗ και όχι η ΠΟΙΟΤΗΤΑ των τροφών.
Ας το καταλάβωμε αυτό!!!
Η Εκκλησία λέγει: "Δεν θα φας λάδι, μπορείς να φας ελιές". Τέρμα! Ποιός το είπε; Η Εκκλησία! ΤΕΡΜΑ!!!
Το είπε η Εκκλησία, τελείωσε, υπακοή στην Εκκλησία. Τελείωσε! Αυτό είναι όλο! Και όχι αν οι ελιές έχουνε λάδι.
Μήπως το καλαμπόκι δεν έχει λάδι μέσα, ξέρετε πόσο λάδι έχει το καλαμπόκι, τα φυστίκια, τα καρύδια; Πόσο λάδι έχουνε μέσα;
Ε! Τώρα τι θα καθήσω να κάνω; Χημική ανάλυση των προϊόντων;;;; Είναι ανόητο, είναι πολύ ανόητο.
Ξαναλέω άλλη μια φορά, το θέμα βρίσκεται στην ΥΠΑΚΟΗ και όχι αν έτσι ή έτσι είναι ένα προϊόν της γης.Από τις ομιλίες του +π. Αθανασίου Μυτιληναίου στις "Κατηχήσεις του Αγίου Κυρίλλου", Ομιλία Νο25
http://www.pantocrator.info/gr/modules. ... eA&show=10
Φώς στους μοναχούς είναι οι Άγγελοι... και φώς στους κοσμικούς οι Μοναχοί...

Άβαταρ μέλους
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 22793
Εγγραφή: Παρ Απρ 13, 2007 8:00 am
Τοποθεσία: Απόστολος @ Άγιος Δημήτριος (Μπραχάμι)

Re: Λάδι όχι! Ελιές ναι! Γιατί;

Δημοσίευση από aposal »

Η νηστεία είναι παθοκτόνος και όχι σωματοκτόνος.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.

Άβαταρ μέλους
Savas
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 76
Εγγραφή: Δευ Αύγ 20, 2007 8:00 am
Τοποθεσία: Stafford

Re: Λάδι όχι! Ελιές ναι! Γιατί;

Δημοσίευση από Savas »

aposal έγραψε:Η νηστεία είναι παθοκτόνος και όχι σωματοκτόνος.
Ορθότατα παθόκτονος, αλλά αναπόφευκτα έρχεται και η σωματική κόπωσις..

Άβαταρ μέλους
stathisekp
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 5297
Εγγραφή: Τετ Μαρ 02, 2011 1:16 pm
Τοποθεσία: Νέα Ιωνία Αττικής

Re: Λάδι όχι! Ελιές ναι! Γιατί;

Δημοσίευση από stathisekp »

Γενικά παιδιά, εμένα το θέμα της νηστείας με απασχολεί πολύ. Είμαι κατ εξοχήν κρεατοφάγος (ας όψετε η ορεινή ρουμελιώτικη καταγωγή μου :45 :45 ) και ομολογώ ότι λίγες φορές έχω καταφέρει να νηστέψω όλη τη Σαρακοστή. Παρ όλα αυτά όμως, πιστεύω ότι σημασία έχει η "στέρηση", δηλ η εγκράτεια, και η συνειδητοποίηση της νηστείας. Π.χ. ένας χορτοφάγος μπορεί πιο εύκολα να νηστέψει σε σχέση μ έναν "σαρκοφάγο" ή κοινώς κρεατοφάγο. Αν και έχω βρεί τελικά τρόπους και φαγητά ώστε να μην "υποφέρω" ούτε και τα παιδιά μου να γκρινιάζουν. Π.χ είχαμε συνηθίσει τακτικά να φτειάχνω στο σπίτι σουβλάκια. Τώρα τα φτειάχνω νηστίσιμα τα οποία είναι (σχεδόν) εξίσου νόστιμα, με μπιφτέκια από σόγια και τζατζίκι από γιαούρτι σόγιας. Νε μεν δεν είναι τόσο νόστιμα όπως τα αρτήσιμα, αλλά είναι καλά. Στο μικρό μου δε γιό, του εξηγώ ότι αν ήταν το ίδιο νόστιμα, δεν θα είχε νόημα η νηστεία, γιατί σημασία έχει η στέρηση, και η, κατά το δυνατόν απαλλαγή μας τις ημέρες της νηστείας, από την κοιλιοδουλεία. Πάντως, για τους φανατικούς της κρεοφαγίας, υπάρχουν και φαγητά που μπορεί κανείς να ανταπεξέλθει επιτυχώς, όπως χταπόδι στιφάδο, μακαρονάδες με διάφορες παραλλαγές, (κόκκινη σάλτσα, με γαρίδες, με κιμά σόγιας, με αστακό για προχωρημένους κλπ). Πιστεύω ότι εντάξει, δεν κάνουμε και την "τέλεια" νηστεία, αλλά τουλάχιστον δεν είναι σωματοκτόνος, ώστε ειδικά τα παιδιά ή όσοι έχουν μειωμένες αντοχές, να αγανακτούν και στο τέλος να μη θέλουν να ακούν για νηστεία.
Δώρησαί μοι του όράν τα έμά πταίσματα και μη κατακρίνειν τον άδελφόν μου

Άβαταρ μέλους
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 22793
Εγγραφή: Παρ Απρ 13, 2007 8:00 am
Τοποθεσία: Απόστολος @ Άγιος Δημήτριος (Μπραχάμι)

Re: Λάδι όχι! Ελιές ναι! Γιατί;

Δημοσίευση από aposal »

Όταν τη νηστεία την κάνουμε συνειδητά και με την ευλογία του πνευματικού μας, δεν υπάρχει περίπτωση κόπωσης!
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.

Άβαταρ μέλους
paulina
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1074
Εγγραφή: Δευ Νοέμ 22, 2010 8:57 pm

Re: Λάδι όχι! Ελιές ναι! Γιατί;

Δημοσίευση από paulina »

Ο άγιος Διάδοχος λέει το εξής πολύ ωραίο:

Όσοι αγωνίζονται για τη σωτηρία τους, τόσο πολύ πρέπει να μισούν όλες τις παράλογες επιθυμίες, ώστε να τους γίνει συνήθεια αυτό το μίσος. Την εγκράτεια όμως των τροφών πρέπει να την ασκούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να μη φτάσουν να σιχαθούν ποτέ καμιά άπ' αυτές. Γιατί κάτι τέτοιο είναι επικατάρατο και τελείως δαιμονικό. Δεν απέχουμε από τις τροφές επειδή είναι κακές - μη γένοιτο, άλλα αποφεύγουμε τις πολλές και όχι αναγκαίες τροφές για να χαλιναγωγούμε, καθώς πρέπει, τα μέλη του σώματος πού βρίσκονται σε έξαψη. και επιπλέον, για να μοιράζουμε το περίσσευμα, πού εξοικονομούμε, στους φτωχούς - πράγμα πού είναι γνώρισμα γνήσιας αγάπης.
«Πάροικος εγώ εἰμι ἐν τῇ γῇ. Μὴ ἀποκρύψῃς ἀπ᾿ ἐμοῦ τὰς ἐντολάς Σου»

Άβαταρ μέλους
Captain Yiannis
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 3182
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 19, 2008 12:34 am

Re: Λάδι όχι! Ελιές ναι! Γιατί;

Δημοσίευση από Captain Yiannis »

Η Νηστεία είναι άσκηση.
Κανείς δεν είναι τέλειος και κανείς δεν θα πρέπει να απαιτεί από τους άλλους τελειότητα.
Όλοι ως ατελείς πορευόμαστε και με ατέλειες συμπορευόμαστε.
Η τελειότητα δεν ανήκει στους ανθρώπους παρά μονάχα στον Θεό.

Άβαταρ μέλους
nickzark
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 4133
Εγγραφή: Τετ Μαρ 02, 2011 1:19 pm
Τοποθεσία: Νικόλαος@θεσσαλονίκη

Re: Λάδι όχι! Ελιές ναι! Γιατί;

Δημοσίευση από nickzark »

Ναι ειναι αληθεια.Αν θελεις να κανεις νηστεια δεν σε πειραζει..Καλη παρατηρηση

Άβαταρ μέλους
lovethink
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 5014
Εγγραφή: Πέμ Μαρ 09, 2006 9:00 am

Re: Λάδι όχι! Ελιές ναι! Γιατί;

Δημοσίευση από lovethink »

aposal έγραψε:Όταν τη νηστεία την κάνουμε συνειδητά και με την ευλογία του πνευματικού μας, δεν υπάρχει περίπτωση κόπωσης!
Οταν την κάνουμε "σωστά" εννοείς και ανάλογα με τα μέτρα του καθενός και τις συμβουλές του πνευματικού του έτσι δεν είναι ;
Αν κάποιος προσεύχεται όλη μέρα και έχει την χάρη Του Αγίου πνεύματος και νερό μόνο να πιει ,κόπωση δεν έχει γιατί έχει περάσει σ'άλλο επίπεδο
Αν όμως κάποιος κάνει νηστεία εξαντλητική ενώ έχει πρόβλημα πχ υγείας (έλειψη σιδήρου,χαμηλός αιματοκρίτης,ή παίρνει πχ φάρμακα για κάποιο λόγο ή ότι άλλο) δεν θα έρθει η κόπωση ,ζαλάδα, αδυναμία ;
Αρα νομίζω ότι "δεν υπάρχει περίπτωση" όταν δεν "συντρέχουν λόγοι" να συμβεί αυτό
Καλή Σαρακοστή

Απάντηση

Επιστροφή στο “Λειτουργικές απορίες.”