Οι Παναγίες του Αγίου Όρους

Συζήτηση σχετικά με το Αγιο Όρος γενικότερα.

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
gkou
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 2629
Εγγραφή: Τρί Μαρ 21, 2006 9:00 am
Τοποθεσία: Γεωργία@Κόρινθος

Οι Παναγίες του Αγίου Όρους

Δημοσίευση από gkou »

Οι Παναγίες του Αγίου ΌρουςΌλα τα Μοναστήρια, αλλά και οι Σκήτες και τα κελλιά του Αγίου Όρους, κατέχουν παλιές θαυματουργές εικόνες της Υπεραγίας Θεοτόκου με μεγάλη θρησκευτική, αλλά και καλλιτεχνική αξία. Στο αρχαιότερο μοναστήρι της Μεγίστης Λαύρας, θα προσκυνήσει ο επισκέπτης την Παναγία την Οικονόμισσα, στη Λιτή ,στα αριστερά της κεντρικής εισόδου προς το Καθολικό ,και την Παναγιά την Κουκουζέλισσα,σε ειδικό παρεκκλήσι. Στο Βατοπέδι περιφημότερες είναι η Παναγιά η Κτιτόρισσα ή Βηματάρισσα ,στο σύνθρονο του ιερού βήματος , η Παναγιά η Παραμυθία , τοιχογραφία στον δεξιό χορό ειδικού παρεκκλησίου ,η Παναγιά η Εσφαγμένη, στο νάρθηκα του παρεκκλησίου του Αγίου Δημητρίου,η Παναγία η Ελαιοβρύτισσα ή Δοχειάρισσα ,στο «Δοχειό» της Μονής, η Παναγιά η Αντιφωνήτρια, κι ακόμη η Παναγιά η Πυροβοληθείσα ,που συνδέεται με τα γεγονότα του Εικοσιένα. Και ποιος δεν ξεύρει την Παναγιά την Πορταϊτισσα των Ιβήρων, σε ειδικό παρεκκλήσιο, που έχει εξελιχθεί σε πανελλήνιο προσκύνημα; Στη Μονή Χιλανδαρίου ξεχωρίζουν η Παναγιά η Τριχερούσα και η Παναγιά η Γαλακτοτροφούσα,στο τέμπλο, δώρα και οι δυο στη μονή του Αγίου Σάββα ,Αρχιεπισκόπου των Σέρβων. Υπάρχει ακόμη η Παναγιά η παιδεύσασα τον Εκκλησιάρχη. Στη Μονή Διονυσίου ο προσκυνητής θα αναζητήσει την Παναγία των Χαιρετισμών ή Μυροβλύτισσα ,στο ειδικό παρεκκλήσι της ,όπου λέγονται κάθε μέρα οι Χαιρετισμοί. Στο τέμπλο παρεκκλησίου του Καθολικού της Μονής Κουτλουμουσίου υπάρχει η Παναγία Φοβερά Προστασία ,ενώ στην ίδια Μονή βρίσκεται και η Παναγία του Αλεξίου Κομνηνού και στη Μονή Παντοκράτορος η Παναγία Γερόντισσα ,σε προσκυνητάρι μαρμάρινο στον αριστερό χορό του Καθολικού. Στη Μονή Ζωγράφου ο επισκέπτης θα δει την Παναγία Προαναγγελομένη ή του Ακαθίστου ή του Χαίρε,στο παρεκκλήσι της Κοίμησης ,όπου αντί κοινωνικού στις θείες Λειτουργίες λένε τους Χαιρετισμούς και την Παναγία την Επακούουσα στο ιερό βήμα του Καθολικού. Μεγάλο προσκύνημα είναι και η Παναγία η Γοργοεπήκοος της Μονής Δοχειαρίου. Στη Μονή Φιλοθέου φυλάγονται η Παναγιά η Γλυκοφιλούσα ,σε προσκυνητάρι στον αριστερό χορό του Καθολικού και η Παναγία η Γερόντισσα. Στη Μονή Αγίου Παύλου βρίσκεται η Παναγιά η Μυροβλύτισσα ,καθώς και η Παναγία « ο Καθρέπτης » . Ακόμη υπάρχουν στη Μονή Οσίου Γρηγορίου , η Παναγία η Οδηγήτρια Παντάνασσα η Παλαιολογίνα και η Παναγία η Γαλακτοτροφούσα, στη Μονή Κωνσταμονίτου η Παναγία η Αντιφωνήτρια και η Παναγία η Οδηγήτρια, στη Μονή Εσφιγμένου η Παναγιά του Αρσανά και στη Σκήτη του Τιμίου Προδρόμου η Παναγία η Αχειροποίητος.

Η εφέστια όμως εικόνα του Αγίου Όρους βρίσκεται στο περίφημο Πρωτάτο, το Παλλάδιο του Αγίου Όρους ,που είναι ολόκληρο ένα μουσείο βυζαντινής τέχνης στην καρδιά της αθωνικής πρωτεύουσας ,στη γραφική πολίχνη των Καρυών, όπου η έδρα της Ιεράς Κοινότητας ,της Ιεράς Επιστασίας και των πολιτικών αρχών του Όρους. Είναι η Παναγία το Άξιον εστίν , « ενώπιον της οποίας εγένετο ο συναγερμός του αγιορείτικου κόσμου και γονυπετώς ενώπιον αυτής υπέγραψαν οι σεβαστοί Καθηγούμενοι και Προϊστάμενοι των ιερών Μονών ,το ψήφισμα της αιωνίου ενώσεως του Αγίου όρους μετά της Μητρός Ελλάδος » ( Καθηγούμενος Γαβριήλ Διονυσιάτης ).Από το βιβλίο « Άξιον εστίν »

Ι.Μ. Χατζηφώτη

Τρίτη ειδική έκδοση

Εκδόσεις: BYZANTINH TEXNH

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Άβαταρ μέλους
Teri
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 2330
Εγγραφή: Δευ Απρ 07, 2008 8:00 am
Τοποθεσία: Αικατερίνα@Θεσσαλονίκη

Δημοσίευση από Teri »

Και εδώ 22 από τις θαυματουργές εικόνες που βρίσκονται στο Άγιον Όρος:

www.mountathos.gr/active.aspx?mode=el{0 ... 00005}View

Άβαταρ μέλους
dionysisgr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 4277
Εγγραφή: Τρί Φεβ 12, 2008 9:00 am
Τοποθεσία: Νικαια

Δημοσίευση από dionysisgr »

Σε καθε σπιτι Χριστιανων Ορθοδοξων πρεπει να υπαρχει ενα αντιγραφο καποιας απο αυτες τις πανσεπτες εικονες της Μητερας του Φωτος, και να καιεται ακοιμητο κανδηλι νυχτα-μερα. Ειναι αληθινη ευλογια και προστασια.

Οσοι δεν το εχουν κανει να το πραξουν αμεσα και θα δουν αλλαγες προς το καλυτερο στην ζωη τους. (την πνευματικη εννοω, αλλα ενδεχεται και στα βιοτικα, οπως ο Θεος κρινει δια της μεσιτειας της Παναγιας Μητρος Του).

Ειχα την χαρη δις να προσκυνησω το Αξιον Εστιν, και με την αδεια του Εκκλησιαστικου Διακονητη στις Καρυες, να ψαλλω τους χαιρετισμους μπροστα στην Θαυματουργη Εικονα Της Θεοτοκου. Ποιος εγω ο αναξιος! Σκεφτειτε δηλαδη τι ελεος και αγαπη φερει για εμας.

Ενα κανουμε, και εκατο μας επιστρεφει.

Χαιρε Νυμφη Ανυμφευτε, Χαιρε Κεχαριτωμενη, Χαιρε σεπτου μυστηριου θυρα, Χαιρε εις τον Αιωνα!!
"ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν."

Άβαταρ μέλους
prokopi
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος
Δημοσιεύσεις: 42
Εγγραφή: Πέμ Απρ 17, 2008 8:00 am
Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρήτης

Δημοσίευση από prokopi »

Παναγία Γοργοϋπήκοος
Σήμερα εορτάζει εκτός Αγίου Όρους η Παναγία η Γοργοϋπήκοος (1 Οκτωβρίου).
Η εικόνα βρίσκεται στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου

Η γνωστότερη μετά την “Πορταϊτισσα” θαυματουργή εικόνα του Αγίου Όρους είναι αρχαία τοιχογραφία της Παναγίας που βρίσκεται εξωτερικά στον ανατολικό τοίχο της τράπεζας και προς τα δεξιά της εισόδου της.

Το 1664 ο τραπεζάρης μοναχός Νείλος, που περνούσε τακτικά μπροστά από την εικόνα κρατώντας στο χέρι αναμμένα δαδιά για την υπηρεσία του στην τράπεζα, άκουσε μια φωνή να του λέει τα εξής: “Να μην ξαναπεράσεις από εδώ με δαδιά καπνίζοντας την εικονα μου”.

Ο Νείλος δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη φωνή, η οποία όμως σύντομα ξανακούστηκε επιτιμώντας τον μοναχό και αφήνοντάς τον τυφλό. Οι αδελφοί άρχισαν να περνούν με πολύ ευλάβεια μπροστά από την εικόνα, της κρέμασαν ακοίμητο καντήλι και διέταξαν το νέο τραπεζάρη να τη θυμιάζει καθημερινά.

Ο τυφλός Νείλος περνούσε όλο τον καιρό του σε ένα στασίδι μπροστά στην εικόνα παρακαλώντας την Παναγία να τον συγχωρέσει και να τον θεραπεύσει, πράγμα το οποίο και έγινε, όταν, για τρίτη πλέον φορά, ακούστηκε φωνή από την εικονα, που πληροφορούσε τον Νείλο ότι η δέησή του εισακούστηκε και ότι στη δική Της μετά Θεόν προστασία και σκέπη θα έπρεπε στο εξής να καταφεύγουν για κάθε τους ανάγκη οι μοναχοί. Αυτή θα τους ακούει γρήγορα γιατί το όνομά της είναι “Γοργοϋπήκοος”.

Πολύ σύντομα το θαύμα αυτό και η υπόσχεση της Θεοτόκου έγιναν γνωστά σε όλο το Όρος και η εικόνα της αυτή έγινε παναγιορειτικό προσκύνημα.

Ο διάδρομος κλείστηκε και η εικόνα συμπεριλήφθηκε σε παρεκκλήσι που κτίστηκε προς τα δεξιά της. Τα θαύματά της είναι άπειρα και ειδικός “προσμονάριος” ιερομόναχος εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολλών προσκυνητών.

Άβαταρ μέλους
prokopi
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος
Δημοσιεύσεις: 42
Εγγραφή: Πέμ Απρ 17, 2008 8:00 am
Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρήτης

Δημοσίευση από prokopi »

Η Παράκληση της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου, όπως ψάλλεται κάθε πρωί μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στο παρεκκλήσι της στη Μονή Δοχειαρίου του Αγίου Όρους.

Το ψάλσιμο είναι ιδιαίτερο και προκαλεί "Γοργά" ψυχική ανάταση κάνοντας σε να ξεχνάς κάθε πόνο και στεναχώρια αισθανόμενος ότι η Παναγία είναι δίπλα σου, έτοιμη να επέμβει σε κάθε άνάγκη και δυσκολία.

http://www.pigizois.net/latreia/parakli ... /index.htm

Άβαταρ μέλους
perivleptos
Απλό Μέλος
Απλό Μέλος
Δημοσιεύσεις: 18
Εγγραφή: Παρ Νοέμ 16, 2007 9:00 am
Τοποθεσία: Κώστας@Επανομή_Θεσσαλονίκη
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από perivleptos »

Παλαιοχώρι Χαλκιδικής
http://paleohori-halkidiki.blogspot.com/

Πανηγύρι Παναγίας Γοργοϋπηκόου

Την 1η Κυριακή του Οκτωβρίου (΄την ερχόμενη Κυριακή λοιπόν) καθιερώθηκε πανήγυρις προς τιμήν της Υ.Θεοτόκου της Γοργοϋπηκόου με λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας στους κεντρικούς δρόμους της κωμόπολης.

Η εικόνα είναι πιστό αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Γοργοϋπηκόου που βρίσκεται στη Μονή Δοχειαρίου.

Εικόνα
Εικόνα

Άβαταρ μέλους
teodoros
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 76
Εγγραφή: Παρ Νοέμ 09, 2007 9:00 am
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ

Re: Οι Παναγίες του Αγίου Όρους

Δημοσίευση από teodoros »

ΣΥΓΧΩΡΗΣΤΕ ΜΕ, ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝ ΔΑΚΡΥΡΟΟΥΣΑ, Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΦΕΣΤΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΚΟΙΝΟΒΙΑΚΗΣ ΣΚΗΤΗΣ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΗΛΙΟΥ. Η ΕΙΚΟΝΑ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΟΝΑΧΟΥΣ ΤΗΣ ΣΚΗΤΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ.
:smile: :smile: :smile:
ΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΜΕΘ΄ΗΜΩΝ, ΟΥΔΕΙΣ ΚΑΘ΄ΗΜΩΝ

Άβαταρ μέλους
ΣΤΕΦΑΝΟΣ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1278
Εγγραφή: Τετ Νοέμ 19, 2008 12:35 pm
Τοποθεσία: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Re: Οι Παναγίες του Αγίου Όρους

Δημοσίευση από ΣΤΕΦΑΝΟΣ »

Μια πολύ συνηθισμένη δική μου διαδρομή στο ΑΟ είναι διανυκτέρευση στην ΙΜ ΟΣΙΟΥ ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ , προσκύνημα μεσημεριανό στη ΔΟΧΙΑΡΕΙΟΥ και μετέπειτα στην Παναγία την Οδηγήτρια και την άλλη ημέρα στην Παναγία την Πορταίτισσα στην ΙΒΗΡΩΝ...
Δέος και συγκίνηση κάθε φορά που αντικρύζει κανείς αυτές τις εικόνες και κάθε φορά που μ' αξιώνει ο ΘΕΟΣ είμαι εκεί ...
πολλές φορές νοιώθω τον αγώνα μου μάταιο ή ότι δε φτάνει...όταν μάλιστα ακούω μοναχούς που έχουν δεκαετίες μέσα στο όρος να αναρωτιούνται:"θα σωθούμε άραγε;"
δεν είναι λίγες οι στιγμές της απογοήτευσης...παρ' όλα αυτά συνεχίζω και επιμένω.
δεν ξεχνώ της παναγίας τα εικονίσματα ... δεν ξεχνώ το σπαρακτικό κλάμα της ΜΑΝΑΣ κάτω από το σταυρό του μαρτυρίου...
δε ξεχνώ τα λόγια του ΚΥΡΙΟΥ : "ας γίνει το θέλημα σου" κι ελπίζω κι εγώ σα μικρή κουκίδα στον ωκεανό ότι δε θα με πνίξει το κύμα, ότι θα τα καταφέρω.
Και στο τέλος πάντα μια φράση μένει στο νου: "δόξα τω θεω"
ο Χριστός σώζει....

Άβαταρ μέλους
ΜΙΧΣ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 5024
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 23, 2012 12:24 pm

Re: Οι Παναγίες του Αγίου Όρους

Δημοσίευση από ΜΙΧΣ »


ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΕΠΤΑΣΠΑΘΗ Η ΠΡΑΫΝΟΥΣΑ ΚΑΡΔΙΕΣ

Ρωσια

θα μπορουσατε να την αναζητήσετε κ στο ρωσικο.. (αντιτυπο)

Θαυματουργος κ μυροβλύζουσα

Βοήθειά μας!


Εικόναhttps://proskynitis.blogspot.com/2012/0 ... t.html?m=1
+Η ελπίς μου ο Πατήρ, καταφυγή μου ο Υιός, σκέπη μου το Πνεύμα το Άγιον, Τριάς Αγία, δόξα σοι.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Το Αγιο Όρος”