Πως μπορεί ο καθένας μας να βοηθήσει αυτούς που έχουν ανάγκη

Εδώ αναρτούνται αιτήματα & προσφορές βοηθείας με στόχο την αλληλοβοήθεια των μελών μας.

Συντονιστές: ntinoula, Συντονιστές

Απάντηση
toula
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 35855
Εγγραφή: Παρ Δεκ 11, 2009 7:29 am
Τοποθεσία: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ (ΤΟΥΛΑ) - ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ - ΑΘΗΝΑ

Πως μπορεί ο καθένας μας να βοηθήσει αυτούς που έχουν ανάγκη

Δημοσίευση από toula »

Το παρακάτω κείμενο, μου το έστειλε συνάδελφος στο e-mail μου για να το προωθήσω :

Αγαπημένοι μου φίλοι,

περιττό να σας πω πόσο δραματική έχει γίνει η κατάσταση με τους ανθρώπους που ψάχνουν καθημερινά στα σκουπίδια για φαγητό.... τελειώσανε λοιπόν οι εποχές που το περισσευούμενο φαγητό το δικό μας το "γευόταν" ο κάδος ή το αφήναμε στα πιάτα από τις ταβέρνες και τα εστιατόρια....ευτυχώς ο κόσμος έχει αρχίσει και αντιδρά και αυτό-οργανώνεται γιατί σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης φοβούνται να αναλάβουν το ρίσκο να πάρουν πρωτοβουλίες και αναφέρουν προσχήματα υγειονομικής φύσεως που προς το παρόν κανείς δεν είναι διατεθειμένος να επιλύσει. Μια άλλη φορά μπορούμε να συζητήσουμε τι γίνεται σε άλλες χώρες και πως μπορούμε να πιέσουμε τον Δήμο ή την Περιφέρεια προς τέτοιες κατευθύνσεις.

Το αισιόδοξο είναι ότι γεννιούνται ομάδες πολιτών σε διάφορες πόλεις που έχουν πολύ αξιόλογη δραση...Το "Μπορούμε" στην Αθήνα, το "Κύτταρο" στα Χανιά, το Give και το Σκουτελικό (το πιάτο φαγητού που αντάλλασαν στα χωριά της Κρήτης οι γείτονες μεταξύ τους) στο Ηράκλειο.....δείτε τι κάνουν και πάρτε ιδέες για το πως μπορούμε να βοηθήσουμε. Οι περισσότερες ομάδες παρουσιάζουν ενεργή παρουσία και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από όπου μπορείτε να μαθαίνετε για τις ανάγκες και την δράση τους και να συμμετέχετε όπου υπάρχει η δυνατότητα.

Μερικές απλές ιδέες

1) Όλοι κάνουμε εκδηλώσεις είτε επαγγελματικές (συνέδρια, ημερίδες κτλ) είτε προσωπικές και οικογενειακές (γάμους, βαφτίσια κτλ) και δεν χρειάζεται να σχολιάσω τι φαγητά περισσεύουν.....πάντα να φροντίζετε προσωπικά οι διοργανωτές να έχουν ειδοποιήσει έναν αντίστοιχο σύλλογο (Για το Ηράκλειο μπορείτε να καλείτε την Τερέζα Περάκη στο 6945972065)

2) Κάθε φορά που πηγαίνετε σούπερ μάρκετ αγοράστε ένα-δύο τρόφιμα μακράς διαρκείας για τα κουτιά που βρίσκονται σχεδόν σε όλα τα μεγάλα σουπερ μαρκετ μετα τα ταμεία και βάλτε ειδικά τα παιδιά σας να τα ρίχνουν μέσα για να συνηθίζουν στην έννοια της προσφοράς σε κάποιον που έχει ανάγκη.

3) 3-4 φορές το χρόνο ειδικά όταν αλλάζουν οι εποχές και φυσικά στην έναρξη ή λήξη της κάθε σχολικής χρονιάς κάντε εκκαθάριση στις ντουλάπες, στις βιβλιοθήκες και στα παιγνίδια των παιδιών και ΜΑΖΙ διαλέξτε ποια μπορούν να δοθούν σε άλλους. Ποτέ μην υποτιμάτε την χαρά που μπορεί να δώσει ενα παιγνίδι ή ενα παιδικό βιβλίο ή μερικοί μαρκαδόροι σε ενα παιδί που δεν έχει!

4) Στις δύσκολες περιπτώσεις απώλειας κάποιοι αγαπημένου να θυμάστε πάντα ότι τα ρούχα του, τα ασπρόρουχα, οι κουβέρτες, πετσέτες, τα φάρμακα, τα ιατρικά είδη, τα οικιακά σκεύη, οι οικοσυσκευές σχεδόν τα πάντα, είναι χρήσιμα για κάποιον άλλο και κατά την γνώμη μου είναι και το πιο σημαντικό που μπορείτε να κάνετε στην μνήμη του δικού σας ανθρώπου.

5) Υπάρχει ακόμα πολύς κόσμος που "πετάει" χωρίς δεύτερη σκέψη φαγητό (είμαστε προγραμματισμένοι να αποφεύγουμε τις δυσάρεστες σκέψεις) μέχρι ίσως να συναντήσει τον πρώτο καλοβαλμένο κύριο να ψάχνει στους κάδους με φακό και σκυμμένο κεφάλι. Ας μην σχολιάσουμε πως και πότε φτασαμε εδώ. Απλά την επομένη φορά που θα περισσέψει φαγητό, που λίγο θα "μπαγιατέψει" το ψωμί ή το κέικ μας, βάλτε το σε μία καθαρή σακούλα ή σε αλουμινόχαρτο ή σε αλουμινένιο δισκάκι της μιας χρήσεως, βάλτε και μέσα εαν εχετε κανένα πλαστικό μαχαιροπίρουνο από όσα μας φέρνουν τα ταχυφαγεία στις διανομές τους, και κρεμάστε το στην άκρη του κάδου (μην το αφήσετε κάτω γιατι κινδυνέυει να το ανοιξουν γάτες ή σκυλιά). Και για να ξεχωρίσει αλλά και για να προστατεύσετε τους ανθρώπους που θα το βρουν βάλτε μία ετικέτα λευκή αυτοκόλλητη πάνω στην τσάντα και γράψτε "Καθαρό φαγητό" καθώς και την ημερομηνία και την ώρα που το κατεβάσατε για να ξέρει ότι δεν εχει μείνει εκει για μέρες! Αν και η εμπειρία μας δείχνει ότι ουτε μισάωρο δεν μένουν εκει. Σας έχω φτιάξει στα επισυναπτόμενα αρχεία για όσους εχετε την δυνατότητα να τυπώσετε και ετικέτες για μισή και 1/4 Α4, μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε. Για την πόλη του Ηρακλείου, συζητάμε με το Give μήπως τυπώσουμε ειδικές τσάντες με ένα όμορφο-τρυφερό μήνυμα ή σήμα σε ένα αισιόδοξο χρώμα που ψυχολογικά να αποφορτίζει αυτόν που αναγκάζεται να ψάχνει φαγητό στα σκουπίδια και να του θυμίζει ότι κάποιοι έστω τον σκέφτονται.

6) Όλοι μας έχουμε στο φιλικό ή οικογενειακό μας περιβάλλον ανθρώπους που σχετίζονται με επιχειρήσεις σίτισης και εστίασης όπως φούρνους, ζαχαροπλαστεία, μίνι μάρκετ, μπακάλικα, ψητοπωλεία. σουβλατζίδικα, ταβέρνες, ξενοδοχεία κτλ όπου καθημερινά περισσεύει φαγητό σε μεγάλες ποσότητες. Μπορείτε πολύ απλά να δικτυώσετε αυτούς τους ανθρώπους με τις ομάδες που αναφέρονται παραπάνω και να είστε σίγουροι ότι με μεγάλη τους χαρά θα βρουν τρόπους να διαθέτουν τα περισσευούμενα ή κοντινής λήξης προϊόντα τους. Το ίδιο ισχύει και για παραγωγούς (φρούτα, ντομάτες, τυρί, γιαούρτι, λάδι κτλ) ψαράδες, κρεοπωλεία, αποθήκες τροφίμων, σχεδόν για τα πάντα!

7) Οι περισσότερες από τις παραπάνω ομάδες πέρα από την ένδυση και την σίτιση αναλαμβάνουν και να λύσουν και άλλα πρακτικά θέματα των οικογενειών που παίρνουν υπό την προστασία τους....τυχόν παλιός οικιακός εξοπλισμός που δεν σας χρειάζεται πχ παλιά κρεβάτια, ηλεκτρικές συσκευές, στρώματα, καρέκλες, καναπέδες, γραφεία, παιδικά πάρκα κτλ σε κάποιον άλλο μπορεί να είναι απόλυτης ανάγκης....οπότε μην ξεχνάτε να ενημερώνετε τις ομάδες αυτές για την δυνατότητα σας να προσφέρεται κάτι από τα παραπάνω......

8 ) Όσοι από εμάς είναι γονείς, και ειδικά όσοι μετέχουν στους Συλλόγους Γονέων αλλά και ανεξάρτητα από αυτό, μιλήστε με τους νηπιαγωγούς, δασκάλους και διευθυντές των σχολείων των παιδιών σας και μάθετε εαν κάποιο παιδί στην ίδια τάξη αντιμετωπίζει πρόβλημα σίτισης (σας θυμίζω τα παιδιά που λιποθυμούσαν πέρσι στα σχολεία). Μπορείτε να αναλάβετε να στέλνετε μαζί με το φαγητό ή το κολατσιό που ετοιμάζετε στο παιδί σας άλλο ένα προς τον/την συμμαθητή/τρια του και να ενημερώσετε και τον Σύλλογο Γονέων ή μια από τις ομάδες που αναφέρθηκαν για παραπάνω βοήθεια (ρούχα, σχολικά είδη κτλ).

9) Πολλές από τις ομάδες που αναφέρθηκαν δεν περιορίζουν την δράση τους στην ένδυση ή στο φαγητό όσων έχουν αναγκη αλλά προσπαθούν να δώσουν λύση σε ότι χρειαστεί όπως να βρουν δουλειά σε ανέργους, να φιλοξενηθούν άστεγοι, να λάβουν κάποια ιατρική βοήθεια οι ανασφάλιστοι, να βρεθούν εθελοντές γιατροί, φυσιοθεραπευτές, ψυχολόγοι, δάσκαλοι για ενισχυτική διδασκαλία, λογοθεραπευτές κτλ. Μιλήστε σε φίλους σας που ανήκουν σε κάποια κατηγορία και ενεργοποιήστε τους να έρθουν σε επαφή με αυτές τις ομάδες και να δηλώσουν διαθεσιμότητα.

10) Ας κόψουμε όλοι τα περιττά έξοδα και ας αναλογιστούμε τι εχει πλέον αξία στις μέρες μας.....Λαμπερό παράδειγμα το ζευγάρι που παντρεύτηκε προ ημερών στο Χουδέτσι και αντί μπουμπουνιέρας με ενα καλαίσθητο καρτελάκι ενημέρωνε τους καλεσμένους του ότι αυτα τα χρήματα αντι για τουλια και κουφέτα θα διατεθούν στην δημιουργία ενός ταμείου υπερ των συγχωριανών τους που εχουν αναγκη. Ας τους ακολουθήσουμε σε παρόμοιες ιδέες και ας ανταλλάξουμε λουλουδια, στολισμούς, γλυκίσματα, κορδέλες, στεφάνια και δεν ξέρω εγω τι άλλο με κατι πιο χρήσιμο και ουσιαστικό.

Κλείνοντας, να σας πω ότι προς το παρόν κοινοποιώ το μαιλ αυτό, σε ορισμένους φίλους που ξέρω την ευαισθησία σας και με τους περισσότερους έχουμε κατά καιρούς συζητήσει παρόμοια θέματα. Μπορείτε εαν θέλετε να τα συζητήσετε και με δικούς σας φίλους που έχουν παρόμοιες ανησυχίες. Μόλις βρω χρόνο θα τα γράψω και σε πιο "επίσημη" μορφή για πιθανή δημοσίευση τους σε ένα ευρύτερο κοινό. Μέχρι τότε, στην διάθεσή σας για να συζητήσουμε περισσότερες ιδέες (και ειδικά για όσους από εμας εργαζόμαστε σε φορείς για ιδέες που οφείλουν να υλοποιηθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση όπως κοινωνικά ιατρεία, παντοπωλεία, φροντιστήρια, αντιμετώπιση αστέγων, συσσίτια κτλ)

Σας φιλώ

Δήμητρα

ΥΓ. Στα παιδιά και σε όσους ζητιανεύουν αποφεύγετε να δίνετε χρήματα γιατί ετσι άθελά σας ενισχύετε τα κυκλώματα εκμετάλλευσής τους. Ομως, εχετε στην τσάντα ή στο αυτοκίνητό σας καποιο τρόφιμο, πχ ένα πακέτο μπισκότα, ένα σαντουιτς, (ετοιμάστε δύο το πρωί για την δουλειά σας, ενα για εσας και εναν για κάποιον που θα βρεθεί στο δρόμο σας.....πχ αυτός που θα σας καθαρίσει τα τζάμια στο φανάρι) ή εναν χυμό και προσφέρετε του με ΧΑΜΟΓΕΛΟ! Να είστε σίγουροι οτι θα τους βοηθήσετε πολύ περισσότερο από ότι να τους δώσετε μισό ευρώ....:-)

Dimitra Kampeli
Head of Communication & Networking Dept
Heraklion Development Agency
Archanes, 70100, Crete, Greece
tel. 0030 2810 753314, fax 0030 2810 753310
mob. 0030 6974 778 444
dkamp@anher.gr, dimitrakampeli@gmail.com
skype: dimitrakampeli
Απάντηση

Επιστροφή στο “Αλληλοβοήθεια”