Σελίδα 1 από 1

Απορία (ευχή σαραντισμού)

Δημοσιεύτηκε: Τετ Αύγ 13, 2008 12:22 am
από xalkidon
Πατέρα Αντώνιε την ευχή σας.
Η γυναίκα μου είναι έγκυος και σε λίγους μήνες περιμένουμε το πρώτο μας παιδί! Ακουσα στο συγχρονο "κουτί της ΠΑΝΔΩΡΑΣ", την τηλεόραση,ότι μετά τις σαράντα ημέρες μετά τη γέννα, η γυναίκα πηγαίνει στην Εκκλησια και ο ιερέας της διαβάζει μια ευχή η οποία σε κάποιο σημείο αναφέρει "...ευλόγησον την πόρνη αυτή..."(ή κάπως έτσι)

Τι γνωρίζετε σχετικά? Ισχύει κάτι τέτοιο ή έγινε από εσκεμμένη παρερμηνεία κάποιας προσευχής με σκοπό για μία ακόμη φορά να χτυπήσουν το Χριστιανισμό και να σκανδαλίσουν τους πιστούς?

Όποιος από τα μέλη γνωρίζει κατι ας απαντήσει.

Για Τον Σαραντισμό

Δημοσιεύτηκε: Τετ Αύγ 13, 2008 8:06 am
από omirosx
Φίλε να σου πω από αυτό που ξέρω. ¨Όταν η γυναίκα πάει για σαράντισμα ο ιερέας της λέει μια ευχή όπως και είπες.
το ευλόγησον την πόρνη είναι μαγειρέματα αυτών που τα λένε. Εκτός να ήταν αποβολή, τότε θα πει ο ιερέας την παραπαίουσα γυνή
Το περί της πόρνης είναι στην συγχωρητική ευχή που λέει ο ιερέας κατά την εξομολόγηση. ¨Όσο για τα υπόλοιπα είπαμε Πανδώρα είναι ότι θέλει λέει Και καλή συνέχεια προς το μωράκι σας.

Re: ΑΠΟΡΙΑ

Δημοσιεύτηκε: Τετ Αύγ 13, 2008 2:02 pm
από inaapp
xalkidon έγραψε: Ακουσα στο συγχρονο "κουτί της ΠΑΝΔΩΡΑΣ", την τηλεόραση,ότι μετά τις σαράντα ημέρες μετά τη γέννα, η γυναίκα πηγαίνει στην Εκκλησια και ο ιερέας της διαβάζει μια ευχή η οποία σε κάποιο σημείο αναφέρει "...ευλόγησον την πόρνη αυτή..."(ή κάπως έτσι)
Φυσικά και δεν αναφέρει κάτι τέτοιο η ευχή του Σαραντισμού. Λέει όμως για τον καθαρισμό της ψυχής και του σώματος της γυναίκας, αφού <<εν ανομίαις συνελήφθην, και εν αμαρτίαις εκκίσησέ με η μήτηρ μου>>.
Τα περί καθαρισμού έχουν την εξήγησή τους, όταν λάβουμε υπόψιν τα περί προπατορικού αμαρτήματος. Διαφορετικά υπάρχει το ενδεχόμενο του σκανδαλισμού.

έρχεται η χάρις του Θεού στον άνθρωπο.

Δημοσιεύτηκε: Παρ Αύγ 29, 2008 2:33 am
από pAntonios
Δεν υπάρχει βέβαια κάτι τέτοιο... Αυτά είναι "τραβηγμένα από τα μαλλιά"!!!

Οι ευχές της Εκκλησίας έχουν εξαγνιστικό ποιμαντικό και αγιαστικό χαρακτήρα.
Συνήθως είναι γραμμένες από αγίους ανθρώπους και το περιεχόμενό τους είναι μοναδικό για την κάθε περίπτωση.
Το κυριότερο φυσικά είναι ότι όταν διαβάζονται από τον ιερέα φτάνουν στα αυτιά του Θεού και έρχεται η χάρις του Θεού στον άνθρωπο. Ενεργούν δηλαδή μυστηριακά και θαυματουργικά.