Φοβίες

Αρχείο Ερωτημάτων προς π. Αντώνιο

Συντονιστές: pAntonios, Συντονιστές

Άβαταρ μέλους
theodosis79
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1258
Εγγραφή: Πέμ Ιαν 10, 2008 9:00 am
Επικοινωνία:

Re: Φοβίες

Δημοσίευση από theodosis79 »

:41 :41 :41 :41

Άβαταρ μέλους
lefte
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 116
Εγγραφή: Τετ Αύγ 22, 2007 8:00 am
Τοποθεσία: Koζάνη

Re: Φοβίες

Δημοσίευση από lefte »

Παιδιά όταν θα σας πω ότι πέταξα με αεροπλάνο τότε θα καταλάβετε ότι έχω φτάσει πολύ ψηλά πνευματικά. Προς το παρόν όμως πατάω στη γη και σωματικά και πνευματικά. Εύχεσθε.

Άβαταρ μέλους
akylina
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 125
Εγγραφή: Παρ Σεπ 25, 2009 9:11 pm
Τοποθεσία: Αιτωλοακαρνανία

Re: Φοβίες

Δημοσίευση από akylina »

Η φοβία είναι ένας επίμονος & παράλογος φόβος για ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, δραστηριότητα ή κατάσταση που έχει ως συνέπεια το άτομο να επιθυμεί την αποφυγή αυτού που φοβάται. Ά ν και το άτομο αναγνωρίζει οτι οι φόβοι του είναι υπερβολικοί ή μη ρεαλιστικοί, εντούτοις προασπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει το φοβικό αντικείμενο ή κατάσταση. Ποιός όμως είναι ο φόβος αντικειμένων ή καταστάσεων; Οι πιο κοινές Απλές Φοβίες που ανευρίσκονται στο γενικό πληθυσμό περιλαμβάνουν ζώα, ιδαίτερα σκύλους, φίδια, έντομα, ποντικούς. Άλλες απλές φοβίες είναι το να δεί το άτομο αίμα ή τραυματισμό ιστών, η φοβία κλειστών χώρων(κλειστοφοβία), του ύψους (ακροφοβία ή υψοφοβία), η φοβία αεροπλάνου. :shock: Μόνο όταν η συμπεριφόρά αποφυγής παρεμποδίζει τη φυσιολογική λειτουργικότητα του ανθρώπου στην καθημερινή του ζωή, στις κοινωνικές του δραστηριότητες ή στις σχέσεις του ή του προκαλεί έντονη υποκειμενική ενόχληση, τότε στο άτομο μπορείνα διαγνωστεί Απλή Φοβία.
Η ηλικία έναρξης της Απλής Φοβίας ποκίλλει. Οι φοβίες ζώων σχεδόν πάντα αρχίζουν στην παιδική ηλικία. Οι φοβίες αίματος -ιστών αρχίζουν στην εφηβεία ή στην αρχή της ενήλικης ζωής. Οι φοβίες ύψους, οδήγησης, κλειστών χώρων (π.χ ανελκυστήρας), αεροπλάνων αρχίζουν πιο συχνά στην τρίτη ή τέταρτη δεκαετία της ζωής. Τα παραπάνω βέβαια δεν είναι πάντα ο κανόνας και σαφώς υπάρχουν διαφορές απο άτομο σε άτομο.
Σίγουρα το να φοβόμαστε το ύψος, θα μας δυσκολέψει ένα ταξίδι με το αεροπλάνο.. Ή όταν φοβόμαστε τους κλειστούς χώρους δύσκολα επιλέγουμε τον ανελκυστήρα.. Τι μπορούμε να κάνουμε; Ποιά είναι τα άιτια;
Συνήθως τα αίτια των φόβων μας, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω έχουν τις ρίζες τους στην παιδική ηλικία & είναι ψυχολογικού τύπου. Όμως δεν μπορούμε να τα διαφοροποιήσουμε εντελώς απο τον πνευματικό τομέα. Και αυτό διότι μπορούμε να βρούμε λύση στο πρόβλημα του φόβου στην ψυχική υποστήριξη, ψυχοθεραπεία, μα και κοντά στην εκκλησία, στον Πνευματικό μας, που θα συζητήσουμε μαζί του για το είδος του φόβου, τα αποτελέσματά του στη ζωή μας, τα αίτια και τις βαθύτερες σκέψεις μας..
Σίγουρα το αποτέλεσμα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί απο τη μια ημέρα στην άλλη. Χρειάζεται υπομονή & ορθό τρόπο στην αντιμετώπιση των φοβιών μας. Όμως με όλα αυτά μου έρχονται στο μυαλό, κάποια κομμάτια των βιβλίων του γέροντος Παισίου, όπου τόσοι άνθρωποι τον επισκέπτονταν, του ανέφεραν διαφόρων ειδών φόβους & αυτός με ηρεμία τους έλεγε - Πήγαινε παιδί μου.. Θα κανω προσευχή και όλα θα περάσουν... :P
-Αινείτε τον Κύριον εκ των ουρανών,αινείτε αυτών εν τοις υψίστοις..
-Ευφράνθην επι τοις ειρηκόσι μοι εις οίκον Κυρίου πορευσόμεθα. Εστώτες ήσαν οι πόδες ημών εν ταις αυλαίς σου, Ιερουσαλήμ..

Απάντηση

Επιστροφή στο “Αρχείο Ερωτημάτων προς π. Αντώνιο”