Nikrom και όσοι έχουν site~ Tutorial για τις τελείες των url

Ερωτήσεις για προβλήματα και προτάσεις σχετικές με την σελίδα του www.agiooros.net.

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Evi_J
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1086
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 17, 2006 6:00 am

Nikrom και όσοι έχουν site~ Tutorial για τις τελείες των url

Δημοσίευση από Evi_J »

Λοιπόν αυτό είναι ένα ένα χριστιανικό site και δεν έχουν σχέση τα κομπιουτερίστικα εδώ, και ακόμα χειρότερα το παρακάτω ποστ δεν αναφέρεται στην υποστήριξη του συγκεκριμένου site, όπως δηλ ονομάζεται αυτή η ενότητα του φόρουμ, αλλά επιτρέψτε μου να βγω για λίγο εκτός θέματος και να γράψω μια φιλική συμβουλή στον Nikrom και στον κάθε Nikrom (αν και στην αρχή σκέφτηκα να του γράψω απλά ένα π.μ) επειδή βλέπω αυτό το λάθος όλο και ποιο συχνά. ΚΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΣΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ SITES που είναι σκέτος θησαυρός.

Θα ήθελα λοιπόν να το δούνε αρκετοί γιατί είναι κρίμα (με πιθανότητες 50%-50%) να ΧΑΘΟΥΝ όλα αυτά τα υπέροχα χριστιανικά γραπτά που τόσο κόπο κάνατε να γράψετε σε περίπτωση καταστροφής των windows, από ένα απλό λάθος που θα μπορούσαμε να το αποφύγουμε.

Το λάθος αυτό είναι η "τελεία". Τώρα τελευταια βλέπω τελείες παντού ενώ δεν έπρεπε! Σε κάθε όνομα, σε κάθε folder σε κάθε url.... Οι τελείες είναι για ορισμένο λόγο και δεν έχουν σχέση με τα σημεία στίξης που χρησιμοποιούμε εμείς οι άνθρωποι γι' αυτό μην τις μπερδεύετε μεταξύ τους.

Όπως ξέρετε οι τελείες αντιπροσωπεύουν:

1) Την ΥΠΑΡΞΗ ενός αρχείου. Χωρίς την τελεία δεν υπαρχει αρχείο.
2) Μιας ΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ρύθμιση (πέρα από το όνομα του αρχείου που μπορεί να είναι οτιδήποτε) που δημιούργησαν οι κατασκευαστές των κομπιούτερ (από πολύ παλιά... από τα πρώτα κομπιουτερίστικα χρόνια) ανάλογα με το τι σοϊ αρχείο είναι τα τάδε.

Η "ρύθμιση" είναι γνωστή ως extension. Προφέρεται "εξτένσιον" και (πολύ σωστά) έχει μεταφραστεί ως "κατάληξη". Μερικοί το λένε και "επέκταση" επειδή θεωρείται η επέκταση του αρχείου μετά το όνομα.

Μερικά extentions είναι τα: jpg, gif, mp3, dll, avi κ.τ.λ

Ξεχωρίζουμε το extention από το όνομα (από το όνομα που θέλουμε να δώσουμε στο αρχείο) μέσω της τελείας. Και ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο ΔΕΝ ονομάζουμε τα folders βάζοντας τελείες. Το όνομα "tade.onoma" σαν όνομα κάποιου folder (π.χ το "ag.grafi" που έβαλε ο Nikrom) είναι λάθος γιατί πολύ απλά το λειτουργικό σύστημα το μοναδικό πράγμα που ξέρει είναι ότι τελεία =extention αλλά δεν υπάρχει extention "onoma"!! Έτσι σε περίπτωση καταστροφής του δίσκου ή του λειτουργικού συστήματος χάνουμε την δυνατότητα να σώσουμε τα αρχεία μας μέσω των διαφόρων προγραμμάτων που κάνουν αυτήν την δουλειά!! AΝ μάλιστα είμαστε και αρκετά τυχεροί και η καταστροφή δεν είναι μεγάλη κρίμα δεν είναι να χάσουμε αυτήν την δυνατότητα;

Θα μου πείτε τώρα ότι σε μερικές περιπτώσεις το ίδιο το λειτουργικό σύστημα βάζει τελείες. Λοιπόν τα συγκεκριμένα αρχεία (τα λεγόμενα "hidden files" ["κρυφά αρχεία"]) δεν είναι φανερά στον χρήστη συνήθως (από τον χρήστη εξαρτάται και παλι όχι σε όλα) και έτσι δεν μπορεί να ξέρει τι έχουν στο μυαλό τους τα windows και για ποιον λόγο τις βάζουν. Αλλά πέρα τούτου, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ξέρουμε στην σωστή δομή του λειτουργικού μας συστήματος...

Επίσης μπορείτε να μου πείτε ότι σε Linux -από ότι έχω ακούσει γιατί δεν ξέρω Linux- βάζουμε τελείες και ότι σε Linux servers δεν υπάρχει πρόβλημα. Όμως εγώ δεν μπορώ να ξέρω αν το τάδε -χριστιανικό ή όχι- site είναι σε Linux server!! Υπάρχουν και οι windows servers! Και τότε;

Και έπειτα έχουμε έναν άλλο λόγο που δεν βάζουμε τελείες. Το DOS! Η εποχή του DOS είναι σχετικά ξεπερασμένη και ίσως να μην χρειάζεται να ασχοληθούμε με αυτήν. Όμως σε περιπτωση που χαλάσουν ξαφνικά τα windows μας χωρίς καμιά προειδοποιήση (κάτι που έχουν συνήθεια να κάνουν) το DOS είναι το μοναδικό μέρος -έστω και αν δεν έχει γραφικό περιβάλλον- που μπορεί να μας βοηθήσει. Μπορούμε κάλλιστα να πάμε μέσω DOS και να του πούμε να κάνει copy τα αρχεία μας σε δισκέττα έτσι να τα σώσουμε!

Τώρα θα μου πείτε τι είναι η δισκέττα μόλις 1.44MB ( εκτός αν βγήκαν άλλες δισκέττες και εγώ δεν το ξέρω... πολύ πιθανόν γιατί δεν ασχολούμαι... αλλά δεν βγήκαν τα τελευταία 15 χρόνια, θα βγουν τώρα που πεθαινουν; ) αλλά δεν είναι προτιμότερο να κάνουμε τον κόπο με μερικές δισκέττες από το να χαθούν ολα μας τα αρχεία; Που κάναμε τόσο κόπο να τα γράψουμε;

Μονάχα που υπάρχει ένα πρόβλημα. Το DOS ξεχωρίζει τα αρχεία με βάση την τελεία και το extention. Που σημαίνει ότι άμα βάζουμε τελείες στα ονόματα μας δεν ξέρει ποια είναι τα extentions και ποια τα αρχεία και δεν μπορεί να τα σώσει. Κανείς δεν μας υποχρεώνει να βάζουμε τελείες στα folders μας, δεν ειναι απαραίτητο, αντιθέτως είναι πρόβλημα για τα σημερινά δεδόμενα και πρόβλημα για το DOS. Γιατί λοιπόν να βάλουμε;

Αυτό το tutorial έγινε επειδή είδα τον Nikrom να βάζει ένα τέτoιου τύπου url: http://www.oodegr.com/neopaganismos/ag. ... _petra.htm
Το όνομα ag.grafi είναι λάθος και καλό θα είναι να το αλλάξεις ΟΜΩΣ μην ξεχνάς ότι από την στιγμή που θα αλλάξεις το όνομα σε κάτι άλλο (σε οτιδήποτε) όλα τα ήδη υπάρχοντα url's που οδηγούν εκεί (ΟΛΑ τα url's) αυτομάτως ΑΚΥΡΟΝΟΝΤΑΙ (δηλ broken link). Επειδή υποθέτω δεν το θες αυτό, γι' αυτό κοίτα να κοιτάξεις να σώσεις τα αρχεία αυτά (backup σε κάποιο cd τώρα που μπορείς και που είναι ποιο εύκολο από οτι μια δισκέττα) γιατί μέσω DOS δεν θα μπορέσεις να τα σώσεις εξ' αιτίας της τελείας.

Πριν κλείσω το tutorial να πω ότι η ιδέα του DOS είναι όντως ξεπερασμένη. Δεν αμφιβάλλω ότι έχουν βγει νέοι τρόποι και μάλιστα πάρα πολλοί και ότι εγώ δεν τους ξέρω. Απλά είμαι από τους παλιούς χρήστες του internet από τότε που δεν υπήρχαν όλα αυτά τα καινούργια και έτσι μόνο αυτό θα μπορούσα να συμβουλέψω σαν τελευταία -έστω και κουραστική- ελπίδα σωτήρίας των αρχείων.

Nikrom: κοίτα πόσο με έβαλες να γράψω. Τρέχα γρήγορα να σώσεις τα αρχεία!! ;)
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Evi_J την Τετ Φεβ 14, 2007 11:21 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
g_aggelos
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1474
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 24, 2005 6:00 am
Τοποθεσία: Άγγελος @ Αθήνα
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από g_aggelos »

Είναι κάτι που εγώ τουλάχιστον δεν το είχα σκεφθεί ποτέ μου...

Σε ευχαριστώ για την πληροφόρηση Evi_J. Μου φαίνεται θα χρησιμοποιώ πάντα το "_" .... :)
Άβαταρ μέλους
Evi_J
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1086
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 17, 2006 6:00 am

Δημοσίευση από Evi_J »

Τουλάχιστον το έμαθε κάποιος!! ;;)

Και να προσθέσω.... Τα σημάδια που δέχονται τα windows είναι τα εξής:

1) κάτω παύλα (_)
2) Κανονική παύλα ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ (-)

Τέλος για κανένα λόγο και για καμιά αιτία ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΚΕΝΑ μεταξύ των λέξεων ενός αρχείου. Στην ανάγκη έστω και παύλα (είπαμε ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ) αλλά είναι καλύτερη από το τίποτα.
Nikrom
Νέο Μέλος
Νέο Μέλος
Δημοσιεύσεις: 2
Εγγραφή: Παρ Φεβ 09, 2007 6:00 am
Τοποθεσία: Σαλαμίνα
Επικοινωνία:

Ελήφθη!

Δημοσίευση από Nikrom »

Ευχαριστώ για τις συμβουλές. ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ θα το εφαρμόσω. Μόνο που αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει με τα παλιά αρχεία, γιατί ήδη έχουν δεθεί σε ένα τεράστιο δίκτυο με πολλές διευθύνσεις, που δεν μπορεί να βρεθεί και να διορθωθεί. Αλλά στα καινούργια θα εφαρμοσθεί.

Περί δε του σωσίματος, μην ανησυχείς. Αντίγραφα ασφαλείας δημιουργώ διαρκώς. Εδώ και πάνω από 10 χρόνια που χειρίζομαι τον υπολογιστή, παρά τις αναπόφευκτες βλάβες που έχω υποστεί, τα μόνα αρχεία που έχω χάσει είναι λίγων ημερών μέηλ, επειδή κατά λάθος έσβησα κάποιο λειτουργικό αρχείο. Όλα τα άλλα, υπάρχουν σε πολλαπλά αρχεία και σκληρούς δίσκους, και φυσικά σε αμέτρητα Σι Ντι και Ντι Βι Ντι.
Άβαταρ μέλους
Evi_J
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1086
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 17, 2006 6:00 am

Δημοσίευση από Evi_J »

Ευτυχώς απάντησες γιατί πάνε 3-4 μέρες που έγραψα το παραπάνω κείμενο. Φοβήθηκα ότι δεν θα το έβλεπες!! Εντάξει ηρέμησα τώρα!

ΥΓ: Και κάτι ακόμα τώρα που το θυμήθηκα. Αν μπορείς βάλε ελληνική κωδικοποίηση στο index της Οοδέ. (δηλ κατευθείαν στο http://www.oodegr.com). Το λέω γιατί με mozilla βλέπω αλαμπουρνέζικα εκτός αν εγώ η ίδια πατήσω την ελληνική κωδικοποίηση στον browser μου κάτι ολίγον τι σπαστικό, κάθε φορά....
gkdgr
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 174
Εγγραφή: Σάβ Ιουν 25, 2005 5:00 am
Τοποθεσία: ΚΑΒΑΛΑ

Δημοσίευση από gkdgr »

Eπειδή πολύς λόγος έγινε για χαμένα αρχεία κτλ εγώ σαν αρκετά παλιός (από το 1984) και με κάποια εμπειρία από λειτουργικά (Unix, Linux, Windows κα), και με αρκετές εμπειρίες λόγω δουλειάς απο κατεστραμένους δίσκους , χαμένα αρχεία κτλ έχω να σας δώσω μια απλή συμβουλή.

BACKUP

Σήμερα όλοι σχεδόν έχετε ενα αντιγραφικό. Χρησιμοποιήστε το.

Ολα τα υπόλοιπα σώνονται με την ειδικών εργαλείων.
Σπάνια έχουμε οριστική απώλεια δεδομένων.

Οσο για τα extensions παλιά ιστορία απο την εποχή του CPM. Γενικότερα καλύτερα να αποφεύγονται τα σημεία στίξης, όπως και τα ελληνικά ονόματα αρχείων , και τα πολύ μεγάλα.
Καλύτερα να γράψετε agiagraf1 παρά AΓΙΑ_ΓΡΑΦΗ_ΚΕΦΑΛΑΙΟ_1
Kαι αυτό γιατί τα περισσότερα επαγγελματικά utility αποκατάστασης αρχείων , σβησμένων data, recovery κτλ δέν βλέπουν ελληνικούς χαρακτήρες.
Αυτά σαν απλή συμβουλή.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Εισηγήσεις για το Φόρουμ”