Αντρέι Ρουμπλιώφ - Εκπρόσώπος της Ρώσικης εικονογραφίας

Οτι έχει σχέση με την Αγιογραφία και τους Αγιογράφους.

Συντονιστές: konstantinoupolitis, Συντονιστές

Απάντηση
crux
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος
Δημοσιεύσεις: 53
Εγγραφή: Δευ Σεπ 12, 2005 5:00 am

Αντρέι Ρουμπλιώφ - Εκπρόσώπος της Ρώσικης εικονογραφίας

Δημοσίευση από crux »

Ο Αντρέι Ρουμπλιώφ πιθανολογείται ότι γεννήθηκε περί το 1360. Λέγεται ότι ήταν ένας πολύ ντροπαλός και σιωπηλός άνθρωπος, εξαιρετικά ταπεινόφρων. Την πρώτη επίσημη αναφορά του ονόματός του συναντάμε σ’ένα έγγραφο του 1405, στο οποίο δηλώνεται ότι την εικονογράφηση του Καθεδρικού ναού της Μόσχας στο Κρεμλίνο ανέλαβε ο Θεοφάνης ο Έλληνας μαζί με τον μαίστορα Πρόχορο και τον μοναχό Αντρέι Ρουμπλιώφ.
Το ταλέντο του Ρουμπλιώφ έγινε γρήγορα γνωστό και προσελήφθη στην αυλή του Ηγεμόνα της Μόσχας ή το πιθανώτερο δεν προσελήφθη επ' αμοιβή αλλά του ανετέθησαν έργα. Στα τέλη του 14ου αι. αγιογράφησε μέρος από τον Καθεδρικό του Ζβενιγκόροντ, κοντά στη Μόσχα, και το 1400 φαίνεται πως ανέλαβε να εικονογραφήσει τον Καθεδρικό του Ευαγγελισμού στο Κρεμλίνο. Το 1408, μαζί με τον συνεργάτη του Δανιήλ, λέγεται ότι εικονογράφησε το ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Βλαδιμήρ.
O Αντρέι Ρουμπλιώφ δεν φαίνεται να απεχώρησε ποτέ ή να εγκατέλειψε τη μονή της μετανοίας του, δηλαδή τη μονή του Αγίου Σεργίου. Εκεί αγιογράφησε το Καθολικό. Σύμφωνα με την παράδοση, αγιογράφησε την Αγία Τριάδα προς τιμήν του γέροντά του οσίου Σεργίου, μεταξύ 1411 και 1422.
Φαίνεται ότι ενώ ακόμη εικονογραφούσε τη μονή Ανδρόνικωφ, το 1430, ο Ρουμπλιώφ απέθανε σε ηλικία 70 περίπου ετών. Η σορός του εναποτέθηκε σε κρύπτη στο μοναστήρι. Η ρωσική Εκκλησία τον ανεκήρυξε άγιο το 1989 και η μνήμη του τιμάται στις 17 Ιουλίου (με το παλαιό ημερολόγιο).
Κατά τη διάρκεια της Οκτωβριανής Επανάστασης οι τοιχογραφίες στη μονή Ανδρόνικωφ και σε άλλα μοναστήρια καταστράφηκαν, με το επιχείρημα ότι το νέο κράτος δεν θέλει Εκκλησία. Οι καταστροφές αυτές πρέπει να θεωρούνται από τις μεγαλύτερες συμφορές του πολιτισμού.
Η ίδια η Λαύρα της Αγίας Τριάδος έγινε με διάταγμα του Λένιν Μουσείο του Λαού, και πολλά έργα καταστράφηκαν, πολλά όμως γλύτωσαν χάρις στην κουλτούρα του πρώτου Σοβιετικού Διευθυντή του ...Μουσείου. Η μονή Ανδρόνικωφ είχε χειρότερη μοίρα: έγινε στρατόπεδο συγκέντρωσης, κι όταν αυτά άρχισαν να περιορίζονται, έγινε κατοικίες των εργατών κοντινού εργοστασίου. Μόλις το 1960 η μονή αποκαταστάθηκε κάπως και λειτουργεί έκτοτε ως Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης.

Εικόνα[/img][/b]
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος crux την Δευ Σεπ 11, 2006 8:25 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Εικόνα
ix8ys
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 370
Εγγραφή: Τρί Μάιος 30, 2006 5:00 am

Re: Αντρέι Ρουμπλιώφ - Εκπρόσώπος της Ρώσικης εικονογραφίας

Δημοσίευση από ix8ys »

Ένα αφιέρωμα μπορείτε να βρείτε στο: http://www.eikastikon.gr/afieromata/rublev.html


Υ.Γ. Πριν λίγο καιρό στο forum έγινε ντόρος για το αν πρέπει να αγιογραφείτε η Αγία Τριάδα ή όχι! Εγώ απλά παραθέτω μια εικόνα του Ρουμπλιώφ που βρήκα στο site Εικαστικόν....

Εικόνα

και αν θέλετε να την δείτε σε μαγαλύτερη ανάλυση κάντε κλικ εδώ: http://www.eikastikon.gr/afieromata/rublev/1.jpg
crux
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος
Δημοσιεύσεις: 53
Εγγραφή: Δευ Σεπ 12, 2005 5:00 am

Δημοσίευση από crux »

Η Αγία Τριάδα είναι απ' τα πιο γνωστά έργα του Ρουμπλιώφ...
crux
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος
Δημοσιεύσεις: 53
Εγγραφή: Δευ Σεπ 12, 2005 5:00 am

Δημοσίευση από crux »

Με αφορμή την εικόνα της Αγίας Τριάδας που μας έδειξε ο-η ix8ys, θα ήθελα να κανω μια αναφορά στην εικόνα αυτή (ελπίζω να μην σας κουράζω).

Ο ηγέτης Σεργκέι Ραντονιέζκυ στάθηκε συμπαραστάτης και βοηθός του Ρουμπλιώφ και του παρήγγηλε αυτήν την εικόνα.
την εποχή εκείνη του 14ου αιώνα στην Ρωσία υπήρχαν πολλοί ηγεμόνες και κάθε πόλη σχεδόν ήταν σαν αυτόνομο βασίλειο.
Η εικόνα αυτή της Αγίας Τριάδος, που δείχνει την αγάπη και την ενότητα των τριών υποστάσεων της Θεότητας, ήταν το ανώτατο υπόδειγμα σύμπνοιας και ομόνοιας μεταξύ των ηγεμόνων της Ρωσίας και γι' αυτό η εικόνα αυτή έπαιζε πρωταρχικό ρόλο στον εικονογραφικό κύκλο.
Ο Ρουμπλιώφ θέλησε να οργανώσει έτσι τα στοιχεία της εικόνας, ώστε να ερμηνεύεται σε βάθος το πλέγμα των θεολογικών στοιχείων της Αγίας Τριάδος. Με την ιδιαίτερη στάση του κάθε Αγγέλου, τη διεύθυνση και την κλίση τησ κεφαλής και την εναλλακτική αλλαγή των αποχρώσεων των ενδυμάτων, θέλησε να αποδώσει την περιχώρηση των τριών υποστάσεων και τα ιδιαίτερα θεολογικά ιδιώματα που χαρακτηρίζουν το κάθε πρόσωπο της υπεραρχίου Τριάδος.
Ο Ρουμπλιώφ για να συνθέσει την εικόνα αυτή στηρίχτηκε σε βυζαντινά πρότυπα. Η πρωτοτυπία του κυρίως έγκειται στις υπέροχες αποχρώσεις των ενδυμάτων των Αγγέλων. Η διαφάνεια που χαρακτηρίζει τα ενδύματα αυτά, συμβάλλει αποφασιστικά στο να δημιουργηθεί η αίσθηση της υπερ-υλικής, της πνευματικής Οντότητας των εικονιζομένων προσώπων.
chrisden
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 87
Εγγραφή: Παρ Φεβ 11, 2005 6:00 am
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από chrisden »

Ίσως να σας ενδιαφέρει το παρακάτω σχετικό με το θέμα άρθρο:

Δημιουργικότης και μοναχική αγιότης στην σκέψι και το έργο του Αντρέι Ταρκόφσκι (Edwin Carels, μετάφραση από τα Γαλλικά)

http://www.alopsis.gr/modules.php?name= ... le&sid=257

Χρήστος
Απάντηση

Επιστροφή στο “Αγιογραφία”