Η εγκυκλοπαίδεια Wikipedia

Διάφορες σελίδες που ανακαλύψαμε εμείς, ή εσείς, και πιστεύουμε ότι ενδιαφέρουν και κάποιους άλλους.

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
agiooros
Διαχειριστής
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 2729
Εγγραφή: Τρί Φεβ 08, 2005 6:00 am
Τοποθεσία: Νίκος@Εύβοια
Επικοινωνία:

Η εγκυκλοπαίδεια Wikipedia

Δημοσίευση από agiooros »

ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ: http://el.wikipedia.org
ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ: http://en.wikipedia.org


Η εγκυκλοπαίδεια Wikipedia «σχεδόν εξίσου αξιόπιστη με τη Britannica»

Η ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια Wikipedia, στην οποία οποιοσδήποτε χρήστης μπορεί να συνεισφέρει υλικό, πλησιάζει σε ακρίβεια την έγκριτη Εγκυκλοπαίδεια Britannica, σύμφωνα με δειγματοληπτική σύγκριση που δημοσιεύεται την Πέμπτη στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Το βρετανικό περιοδικό ζήτησε από ανεξάρτητους ειδικούς να συγκρίνουν 42 ζευγάρια αντίστοιχων άρθρων από τις δύο εγκυκλοπάιδειες, καλύπτοντας ένα μεγάλο εύρος θεμάτων, από τον Αρχιμήδη έως το πρόβατο Ντόλι και την τεχνολογία των τρανζίστορ. Οι αξιολογητές δεν γνώριζαν την προέλευση των άρθρων που εξέτασαν.

«Μόνο οκτώ σοβαρά λάθη, όπως παρερμηνείες σημαντικών ιδεών, αναγνωρίστηκαν στα ζεύγη λημμάτων που εξετάστηκαν, τέσσερα στην κάθε εγκυκλοπαίδεια» γράφει το Nature. «Ωστόσο βρέθηκαν πολλά λάθη που αφορούν γεγονότα, καθώς και παραλείψεις και παραπλανητικές δηλώσεις: 162 και 123 στη Wikipedia και τη Britannica αντίστοιχα».

«Το πλεονέκτημα της Britannica ίσως δεν είναι μεγάλο» στα θέματα επιστήμης, σχολιάζει ο αρθρογράφος. Παραδέχεται ωστόσο ότι τα συμπεράσματα του προκαλούν έκπληξη, δεδομένου του τρόπου με τον οποίο η Wikipedia συγκεντρώνει υλικό.

Η Wikipedia, που λειτουργεί από το 2001, ζητά από τους ίδιους τους χρήστες να προσφέρουν τις εξειδικευμένες γνώσεις τους και βασίζεται σε μια ομάδα περίπου 600 εθελοντών, ειδικών σε κάποιο τομέα, για να διορθώνονται τυχόν λάθη.

Η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια δέχθηκε πρόσφατα αυστηρές επικρίσεις για τα ψευδή στοιχεία που καταχωρήθηκαν στη βιογραφία δημοσιογράφου Τζον Σίγκεντάλερ. Ο Σίγκεντάλερ συνδεόταν στο άρθρο με τη δολοφονία του Τζον Κένεντι. Όπως αποκαλύφθηκε λίγο αργότερα, το στοιχείο αυτό είχε καταχωρηθεί από φαρσέρ που είχε βάλει στοίχημα με φίλο του.

Η Wikipedia διαθέτει σήμερα δύο εκατομμύρια άρθρα, από τα οποία τα 850.000 στα αγγλικά και τα υπόλοιπα σε 200 ακόμα γλώσσες.

Τα βασικότερα αρνητικά στοιχεία που εντόπισε το Nature στη Wikipedia ήταν η δομή των άρθρων, που συχνά προκαλεί σύγχυση, καθώς και το γεγονός ότι συχνά δίνει βάρος σε αφιλεγόμενες ή αναπόδεικτες απόψεις.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Σελίδες που ανακαλύψαμε και ίσως σας ενδιαφέρουν”