Παρέλαση μαθητών ή επέλαση μηδενιστών;

Προβληματισμοί και ανταλλαγή ιδεών από την Επικαιρότητα.

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
nousgr
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος
Δημοσιεύσεις: 67
Εγγραφή: Τετ Ιουν 01, 2005 8:00 am
Τοποθεσία: Πάτρα
Επικοινωνία:

Παρέλαση μαθητών ή επέλαση μηδενιστών;

Δημοσίευση από nousgr »

Παρέλαση μαθητών ή επέλαση μηδενιστών;

Τον τελευταίο καιρό η κοινωνία μας , οι θεσμοί μας, η Ιστορία μας, οι παραδόσεις μας δέχονται μία επέλαση μηδενιστών, οι οποίοι θέλουν να τα καταργήσουν όλα χωρίς να μας εξηγήσουν με τι θα τα αντικαταστήσουν. Στην προσπάθεια κατακρημνίσεως των πάντων έχουν τεθεί στο στόχαστρο και οι μαθητικές παρελάσεις. Προσωπικά είμαι ριζικά αντίθετος στην κατάργηση των μαθητικών παρελάσεων. Και θα εξηγήσω γιατί:

1. Ισχυρίζονται οι αρνητές ότι τις μαθητικές παρελάσεις καθιέρωσε το καθεστώς του Ιωάννου Μεταξά το 1936. Άρα είναι μέτρο μιλιταριστικό και αντιδημοκρατικό. Και αν ήταν έτσι τα πράγματα - που δεν είναι- έχω μία απλή επισήμανση: Και το ΙΚΑ ιδρύθηκε από τον Μεταξά. Κανείς, όμως, από τους φωνασκούντες δεν αρνείται την σύνταξη και την περίθαλψη.

2. Παρελάσεις μαθητικές, πάντως, υπήρχαν και πριν από τον Μεταξά. (α) Στην τουρκοκρατούμενη Σμύρνη οι μαθητές παρήλαυναν μπροστά στον Μητροπολίτη Χρυσόστομο, τον μετέπειτα εθνοϊερομάρτυρα. Μία τέτοια παρέλαση που έλαβε χώρα το 1911 περιγράφει ο Σμυρναίος ιστορικός και πολιτικός Χρήστος Σολομωνίδης στο βιβλίο του «Χρυσόστομος Σμύρνης». Συγκεκριμένα αναφέρεται σε παρέλαση μαθητών κατά τα εγκαίνια του νέου σταδίου του Πανιωνίου. Ένα έθιμο, λοιπόν, που το ανέχθηκαν οι Τούρκοι, θα το καταργήσουμε σήμερα στο όνομα του δήθεν προοδευτισμού; (β) Επίσης ο Κρητικός Μακεδονομάχος Γεώργιος Δικώνυμος- Μακρής, ο οποίος μετείχε ως εθελοντής στους Βαλκανικούς Πολέμους, περιγράφει στα Απομνημονεύματά του ότι κατά την απελευθέρωση της Σιάτιστας το 1912 παρήλασαν οι μαθητές με σημαίες και λάβαρα.

3. Πέραν τούτου οι μαθητικές παρελάσεις πρέπει να διατηρηθούν διότι αποτελούν έκφραση τιμής στην ίδια τη νεολαία μας. Αποτελούν υπόμνηση των αγώνων των νέων μας κατά τη διαχρονική πάλη του Ελληνισμού για την Ελευθερία του. (α) Τιμούμε έτσι τους αρχαίους Αθηναίους Εφήβους, οι οποίοι ορκιζόντουσαν να φυλάττουν τα όσια και τα ιερά και την πατρίδα να την παραδώσουν μεγαλύτερη και όχι μικρότερη απ’ όση την παρέλαβαν. (β) Θυμόμαστε τους «παίδες Δημητρίου», δηλαδή τα κατηχητόπουλα της ενορίας του Αγίου Δημητρίου, που αμύνθηκαν κατά των Νορμανδών στα τείχη της Θεσσαλονίκης τον 12ο αιώνα μ.Χ. υπό την καθοδήγηση του Αγίου Ευσταθίου. (γ) Στρέφουμε το νου μας στον Ιερό Λόχο των φοιτητών, οι οποίοι προσέτρεξαν στο κάλεσμα της Εθνεγερσίας και θυσιάσθηκαν τον Ιούνιο του 1821 στο Δραγατσάνι της Μολδοβλαχίας. (δ) Υπογραμμίζουμε την ηρωική συμμετοχή των εφήβων και των κοριτσιών στο Μακεδονικό Αγώνα - τα γράφει άλλωστε και η Πηνελόπη Δέλτα- και στην Εθνική Αντίσταση. (ε) Με τις μαθητικές παρελάσεις φέρνουμε στην σκέψη μας την 17χρονη Παναγιώτα Σταθοπούλου, που εκτελέσθηκε εν ψυχρώ από γερμανικό άρμα τον Ιούλιο του 1943 στην Αθήνα, επειδή διαδήλωνε με την ελληνική σημαία στα χέρια της. (στ) Και φυσικά τονίζουμε ότι δεν ξεχνούμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο των μαθητών και μαθητριών στον Κυπριακό Αγώνα του 1955- 59 με αποκορύφωμα τον απαγχονισμό του 18χρονου μαθητή Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Αυτούς όλους τους αγώνες τιμούν οι νέοι μας όταν παρελαύνουν. Και είναι σαν να καταθέτουν αιώνιο στεφάνι στους συνομηλίκους τους των παλαιοτέρων εποχών και των συνεχών αγώνων.
Ισχυρίζονται οι μηδενιστές ότι μόνο στην Ελλάδα και στην Κύπρο γίνονται μαθητικές παρελάσεις, άρα είμαστε «παρωχημένοι». Τους θυμίζω ότι παιδιά σχολικής ηλικίας παρελαύνουν και στο πλαίσιο της διεθνούς οργανώσεως του Προσκοπισμού και μάλιστα σε δημοκρατικές χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία κ.α. Αλλά και αν δεχθούμε ότι πρόκειται για ελληνική ιδιαιτερότητα, δεν βλέπω γιατί είναι οπωσδήποτε κακό. Άλλες χώρες δεν έχουν γείτονες που διεκδικούν εδάφη, κατασκευάζουν μειονότητες, πλαστογραφούν ιστορικά γεγονότα και ονόματα. Εμείς βρισκόμαστε ακόμη και σήμερα στην ανάγκη να ενισχύουμε την εθνική μνήμη, γι’ αυτό χρειαζόμαστε τις παρελάσεις.

4. Σε τελευταία ανάλυση οι αμφισβητίες και αρνητές θεσμών και αξιών δεν αρκούνται μόνο στις μαθητικές παρελάσεις. Όσοι εξ αυτών είναι πιο ειλικρινείς ζητούν την κατάργηση και των στρατιωτικών παρελάσεων. Ας εκφράσουμε εγκαίρως την διαφωνία μας.

Κατά την διάρκεια του Κυπριακού Αγώνος Άγγλοι στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Πετράκη Γιάλλουρο, σημαιοφόρο του Λυκείου Αμμοχώστου, επειδή παρήλαυνε ζητώντας την Αυτοδιάθεση. Σήμερα οι μηδενιστές τον ξανασκοτώνουν κάθε μέρα με τα πυρά τους κατά των μαθητικών παρελάσεων. Είμαι βέβαιος ότι η πλειοψηφία του λαού μας δεν θα ακολουθήσει τις θορυβώδεις μειοψηφίες.

Κωνσταντίνος Χολέβας
Πολιτικός Επιστήμων

Τύπος της Κυριακής 6/11/2005 και Αντίβαρο, Νοέμβριος 2005
Η ταπείνωση της αμαρτίας είναι προτιμότερη από την αλλαζονεία της αρετής... :)

Άβαταρ μέλους
ginodim
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος
Δημοσιεύσεις: 31
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 13, 2005 8:00 am
Τοποθεσία: athina

..

Δημοσίευση από ginodim »

Αγαπητέ nousgr δεν μπορω να δεχτώ την έκφραση επέλαση μηδενιστών. Αυτοί που υποστηρίζουν τισ απόψεις περι καταργήσεως των παρελάσεων δεν είναι καν μηδενιστές. Είναι απλά ηλίθιοι , απάτριδες , άθεοι και κομουνιστες. Άν μου επιτρέπεις σε ΄΄διορθώνω ΄΄ λοιπόν. Επέλαση ηλιθίων!!

Άβαταρ μέλους
gkdgr
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 174
Εγγραφή: Σάβ Ιουν 25, 2005 8:00 am
Τοποθεσία: ΚΑΒΑΛΑ

Re: ..

Δημοσίευση από gkdgr »

Φοβερές απόψεις..ηλίθιοι, απάτριδες, άθεοι κομουνιστές...
Κατα τη δική μου ταπεινή άποψη , η πατρίδα μας και η θρησκεία μας δεν κινδυνεύει απο τους κάθε λογής τηλεοπτικούς αστέρες που λένε ότι τους κατέβει ...αλλά απο τα κέντρα της παγκόσμιας εξουσίας (Ουάσιγκτον) και τους υποτακτικούς τους (ΕΟΚ). Κανένας απο αυτούς που κατηγορείτε δεν μπόρεσε να επιβάλει τις απόψεις τους. Αντίθετα η ΕΟΚ μας πέρασε όμορφα και ωραία τις νεες ταυτότητες και σε λίγο και τα νέα διαβατήρια στο όνομα της παγκόσμιας σταυροφορίας ενάντια στη "τρομοκρατία" . Αύριο που θα ονομάσουν και εμάς τρομοκράτες, που δεν θα μας αφήνουν να φοράμε σταυρό γιατί προσυλιτίζουμε, που δεν θα υπάρχουν στα σχολεία εικόνες , που θα καταργηθούν οι προσευχές, οι εκκλησιασμοί και τα θρησκευτικά, που όλα αυτά θα τα επιβάλει μια καθ' όλα "δημοκρατική κυβέρνηση" που θα αποτελείται απο ανθρώπους που σήμερα κόπτονται για την Ελλάδα να δώ τι θα λέτε

Επισκέπτης

Re: ..

Δημοσίευση από Επισκέπτης »

gkdgr έγραψε:Φοβερές απόψεις

..ηλίθιοι, απάτριδες, άθεοι κομουνιστές...
ERNEST SAVES CHRISTMAS [ή σε μετάφραση: ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΙ ΜΠΕΛΑΔΕΣ], ήταν ο τίτλος μιας αμερικανικής κωμωδίας του 1988, που είδα στην τηλεόραση. Και κοιτάξτε πώς το κανάλι το ίδιο περιέγραφε [σε «τρέηλερ»] την υπόθεση:
«Σκληρή δουλειά. Ατελείωτο ταξίδι σε άγριες ώρες και γλίστρημα απ’ την καμινάδα. Κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια. “Βρώμικη δουλειά κι όμως, κάποιος πρέπει μα την κάνει”! Αυτήν την χρονιά, ο καλός γέροντας, ο Άι Βασίλης, μετά από πολύχρονη εθελοντική υπηρεσία, είναι έτοιμος να αποσυρθεί. Ψάχνοντας τον αντικαταστάτη του, ζητά την βοήθεια του κοσμαγάπητου Έρνεστ Γουόρελ. Έτσι, το μέλλον των Χριστουγέννων και των όμορφων παραδόσεών τους, βρίσκεται στα χέρια του… πιο γκαφατζή κινηματογραφικού ήρωα!.....».

Από την «περιγραφή» αυτή, φαίνεται ότι, [ή πιο σωστά από την «μετάφραση» της περιγραφής αυτής], φαίνεται ότι άλλη είναι η «βρώμικη δουλεία». Η δουλειά των ανθρώπων (και δεν μιλάμε για το Αμέρικα αλλά για το πιθηκίζον Γιουνανιστάν) που θέλουν να [γελοιοποιήσουν το νόημα των Χριστουγέννων - και τον χριστιανισμό] «παίζοντας» με το όνομα του Μ. Βασιλείου, «κοτσάροντάς» του ασεβέστατα το «Άι Βασίλης» και ταυτίζοντάς τον προκλητικότατα, με το παραμυθένιο αυτό δημιούργημα, τον κύριο Χο – Χο – Χο!..

…Αλά οι ξένοι, δεν μας φταίνε σε τίποτα [από όσους δεν είναι Ορθόδοξοι, τι να περιμένουμε;], αφού τέτοια η πίστη τους, τέτοιοι και οι «άγιοί» τους [το Σάντα, σημαίνει Αγία;]. Κατασκεύασαν λοιπόν αυτοί οι άσχετοι με την πίστη μας [σαν ορθόδοξος μιλάω, και… με την άδειά σας], κατασκεύασαν που λέτε, ένα χαζοχαρούμενο «φούσκα», που η φαντασία των παιδιών τους θα τα κάνει να ζητούν από αυτόν τα δώρα των Χριστουγέννων [όταν μεγαλώσουν λίγο και καταλάβουν την κοροϊδία, γιατί να μη γίνουν και γκανστεράκια;]. Αφού λοιπόν [«Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι», που λέει και ο Χατζιαβατης], δεν τον ονόμασαν Άι Βασίλη [«Άι…!» …να τους πει κανείς, στους δικούς μας…], τότε η ασέβεια αυτή είναι καθαρά δική μας, ημών των ελληναράδων δηλαδή…

…Εκείνοι οι άνθρωποι, οι ξένοι, [στην πραγματικότητα προτεστάντες οι πιο πολλοί], δεν έχουν άγιους, ούτε επομένως σέβονται και παραδέχονται άγιους της Εκκλησίας μας. Και δικαίωμά τους! …Οι δικές τους χριστουγεννιάτικες παραδόσεις και το μέλλον τους, βρίσκεται [σύμφωνα με τα σενάρια όλων των σχετικών με τις γιορτές αυτές ταινιών τους], στα χέρια ενός κάτοικου του Βόρειου Πόλου. Και που μάλλον γι αυτούς δεν θα είναι και τόσο «φανατικός» άντρας, αφού τον ονόμασαν… SANTA (δηλαδή ΑΓΙΑ) CLAUS!.. Τον βάλανε λοιπόν και σε ένα έλκηθρο που το τραβάνε λέει τάρανδοι, και έχει και κάτι ξωτικά [για χριστιανισμό μιλάμε, και όχι σατανισμό, ε;] και έχει λοιπόν, και κάτι ξωτικά, λέει, ο «SANTA» τώρα, για βοηθούς…

Όλα αυτά εμένα, πέρα από το κωμικό του πράγματος, [κατά το σενάριο], μου φαίνονται περισσότερο δαιμονικά παρά χριστουγεννιάτικα και χριστιανικά…
…Και «καλά» οι ξένοι. Κάνουν την πλάκα τους με τον μίστερ «βαρέλα» αυτό κύριο. Γελούν με τα γλιστρήματά του απ’ την καμινάδα [είδατε προχτές και τον μίστερ Μπους πλακίτσες που έκανε με τον SANTA και λογοπαίγνια για τις καμινάδες του «Λευκού» οίκου, του αιματοβαμμένου από το αίμα ιρακινών, και όχι μόνο, που με εντολή του Θεού, όπως είπε ο «πλανητάρχης», χύνει;]…
…Γελούν λοιπόν οι μεγάλοι στο Αμέρικα και αλλού, με τον απίθανο καρτουνίστικο άγιο, γελούν και με την χαζομάρα των παιδιών τους που τα κατάφεραν να πιστέψουν σε αυτόν, αλλά…
…Αλλά, με την «μετονομασία» του χοντροφασουλή αυτού χολιγουντιανού κόμικς [και κωμικού] ήρωα, σε… Άι Βασίλη, με την μετονομασία αυτή από εμάς τους Ορθόδοξους Χριστιανούς και Έλληνες, τι δείχνουμε; Δείχνουμε δυστυχώς ότι έχουμε ξεπουλήσει (πολύ πιο πριν από την υπόθεση με τις «ταυτότητες Σημίτη»), έχουμε ξεπουλήσει την ταυτότητά μας, «για τα καλά», στην ξενομανία…

…Εγώ λοιπόν πιστεύω [αν μου επιτρέπετε], ότι είναι προδοσία, ακόμα και το να ανεχόμαστε τη βλασφημία αυτή [πόσο θα μείνει «ανέπαφο» το γράμμα μου αυτό, δεν ξέρω!), διότι ο «Άι Βασίλης» δεν είναι καρτούν, δεν είναι γελοιογραφία, δεν είναι διαφημιστής, δεν είναι «μάπετ σόου»…

Διαβάζω στο βιβλίο των θρησκευτικών των παιδιών μου, τα σχετικά για τον Μέγα Βασίλειο:
«Ωραίος στη μορφή, ασκητικός στη ζωή του, ο ιεράρχης άγιος Βασίλειος. Γεννήθηκε στην Καισάρεια της Καππαδοκίας τον 4ο αιώνα μ.Χ…. Η Εκκλησία, τιμά την μνήμη του τη 1η Ιανουαρίου».
Το βιβλίο λέει ακόμα ότι και κάτι άλλο που εξηγεί ίσως και τη σημερινή στάση κάποιων προς το πρόσωπο του Αγίου Βασιλείου. Λέει ότι « ο αυτοκράτορας Ιουλιανός ο Παραβάτης προσπαθούσε να ξαναφέρει την ειδωλολατρία, αλλά βρήκε αντιμέτωπο τον Μέγα Βασίλειο»!..

…Φοβάμαι δε, ότι τέτοιες μέρες αποστασίας ξαναζούμε και πάλι σήμερα.

Ή μήπως βρισκόμαστε στις μέρες του διάδοχου του Ιουλιανού [και αυτό είναι αιχμή και για τους πολιτικούς μας] του Ουάλη, που άσκησε όλη του την εξουσία για να σβήσει την Ορθόδοξη πίστη;

Απάντηση

Επιστροφή στο “Επικαιρότητα”