Λαχεία και Τζόκερ... Επιτρέπεται να συμμετέχουμε;

Εδώ τίθενται Πνευματικά Ερωτήματα.

Συντονιστής: Συντονιστές

MHDEN
Νέο Μέλος
Νέο Μέλος
Δημοσιεύσεις: 6
Εγγραφή: Δευ Απρ 16, 2007 5:00 am

Λαχεία και Τζόκερ... Επιτρέπεται να συμμετέχουμε;

Δημοσίευση από MHDEN »

Εάν και κατά πόσο είναι συμβατό με τον χριστιανισμό η συμμετοχή μας σε κληρώσεις λαχείων, τζόκερ κλπ. Να θυμίσω ότι παλαιότερα είχα αγοράσει λαχνούς για μια κλήρωση που θα γινόταν από τον τάδε εκκλησιαστικό ναό προκειμένου να ενισχύσει τα έσοδά του. Μ΄ αρέσει να ελπίζω ότι θα κερδίσω χρήματα, άλλωστε εάν ποτέ κερδίσω σκοπεύω να βοηθήσω και συνανθρώπους μου
Ierodiakonos
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 369
Εγγραφή: Σάβ Δεκ 15, 2007 6:00 am

Δημοσίευση από Ierodiakonos »

Ο τζόγος αδελφέ είναι πάθος που οδηγεί στον όλεθρο! Η Εκκλησία καταδικάζει τέτοιου είδους παίγχνια διότι οδηγούν στην απώλεια της ψυχικής γαλήνης και ηρεμίας! Κάθε τί που μόνον υλικό όφελος έχει είναι ζημιά διότι σκοπός του ορθόδοξου χριστιανού είναι το πνευματικόν όφελος και όχι το υλικόν. Οι λαχνοί που αγοράζονται σε εκδηλώσεις Ιερών Ναών δεν έχουν στόχο το πλουτισμό αλλά την σωστή αξιοποίηση των χρημάτων προς όφελος τρίτων (πτωχούς, γέροντες, αγορά βιβλίων, εξοπλισμοί Πνευματικών Κέντρων κτλπ). Κάποιος κακοπροαίρετα μπορεί να πεί ότι και αυτό είναι τζόγος όμως τούτο είναι λάθος διότι στον τζόγο καρπώνεσαι χρήματα για ίδιον όφελος ενώ στην Εκκλησία τα χρήματα αξιοποιούνται προς το συμφέρον των πιστών.
lazarr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 330
Εγγραφή: Κυρ Ιαν 13, 2008 6:00 am
Τοποθεσία: Λάζαρος @ Περιστέρι

Δημοσίευση από lazarr »

Eν αρχή ην ο τζόγος.. και ο τζόγος ην προς τον μαμμωνάν , και μαμμωνάς ήν ο τζόγος..θα λέγαμε παραφράζοντας τον Ιωάννη τον ευαγγελιστή.
Είναι τα νέα είδωλα, το νέο δωδεκάθεο(λαχεία, προπό,λόττο, τζόκερ κλπ)και για τους συμμετέχοντες τρόπος ζωής με θρησκευτικά χαρακτηριστικά.(ναός το καζίνο, παρεκκλήσια τα πρακτορεία και λατρεία η συμμετοχή των τζογαδόρων από τους περιστασιακούς,μέχρι τους μόνιμους θαμώνες , που επενδύουν τις ελπίδες της ζωής τους στο θεό του χρήματος)Και τα αποτελέσματα γνωστά σε όλους.. όταν γίνεται πάθος και αρρώστια είναι ικανός να διαλύσει οικογένεις και να καταστρέψει ζωές.
Γενικά πιστεύω, ότι η καταφυγή στα τυχερά παίγνια , λαχεία κλπ δεν συνάδει με την εμπιστοσύνη που καλείται να έχει ο χριστιανός στην πρόνοια του θεού και Πατέρα του.΄Επειτα είναι και λίγο εγωϊστικό και φανερώνει και κάποια ιδιοτέλεια μια τέτοια επιθυμία:Να μούρθουν εμένα τα λεφτά για να τα διαχειριστώ εγώ σωστά.Ξέρετε πόση απόσταση υπάρχει από τη θεωρία στην πράξη;τόοοοοση.Ύστερα αν όπως έλεγε ο Απ. Παύλος μας αρκούν τα σκεπάσματα και το φαγητό και με δεδομένο πια ότι όλοι(;) έχουμε αυτά τα βασικά, τί τα θέλουμε τα παραπάνω, για να έχουμε την ευθύνη της διαχείρησης;Ρωτάω : αν κέρδιζε κάποιος από μας 100000ευρω θα έδινε έστω τη δεκάτη (10%)όπως έκαναν οι φαρισαίοι και ένωθαν και δικαιωμένοι;δύσκολο.Κάτι ξέρουν κάποιοι και απαλλάσσονται από όλα και μονάζουν ...είναι μεγάλη ευθύνη η διαχείρηση του πλούτου και ο πειρασμός μεγαλύτερος. Σύμφωνοι ο ανθρωπος έχει επιθυμίες, λογικό είναι αυτό.Αλλά νομίζω πως πρέπει να εμπιστεύεται κανεις το Θεό για το τι του χρειάζεται και τον ωφελεί και πότε.
Χριστός γαρ εγήγερται, ευφροσύνη αιώνιος...
alithis
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 454
Εγγραφή: Πέμ Νοέμ 15, 2007 6:00 am

Δημοσίευση από alithis »

καλον ειναι να μην ασχολειται ο χριστιανος καθολου με τα λαχεια,τα τζοκερ κτο!!σε καμμια δε περιπτωση δεν πρεπει ολα αυτα να του γινονται παθος!!αμα θελει ο θεος να σε κανει πλουσιο,θα σου τα φερει μπροστα σου τα χρηματα!δεν εχει αναγκη τα τυχερα παιχνιδια!
pr28
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 357
Εγγραφή: Σάβ Σεπ 29, 2007 5:00 am

δυστυχώς δεν γνωρίζω επακριβώς αλλά..

Δημοσίευση από pr28 »

δυστυχώς δεν γνωρίζω επακριβώς αλλά..
θα γράψω αυτό που νιώθω.

Οτι το παιχνίδι , το κάθε παιχνίδι έχει σκοπό το κέρδος του παροχέα/ιδιοκτήτη του.
Αν αναλύσει κανείς τα παιχνίδια θα διαπιστώσει οτι πρέπει να ειναι 4 τουλάχιστον φορέσ πιο τυχερός απο το μέσο άνθρωπο για να ισοφαρίσει τα ποσά που παίζει . Και όλα αυτά με ισοπίθανα ενδεχόμενα .
αυτη είναι η μία όψη του παιχνιδιού
Εμείς ως χριστιανοί , θα κυνηγήσουμε (και εμείς ;;;) το χρήμα;
Ως πότε αυτή η εφεύρεση θα κυνηγά τον άνθρωπο ;
Τι μας λείπει περισσότερο; λεφτά ή ανθρωπιά ;
Προσωπικά φροντίζω να ζώ με λίγα παρότι θα μπορούσα να ζώ καλύτερα ,
για να μην πέσω στην διαρκή ενασχόληση με το χρήμα που διακατέχει
ορισμένους και τους κανει να χάνουν την ηρεμία και τον πνευματικό τους δρόμο.Αμα θέλει ο Θεός ας μου τα δώσει με ενα λιγότερο παράδοξο τρόπο και προς το συμφέρον της ψυχής μου .Τα πολλά χρήματα είναι πρόκληση
και το ξέρουμε όλοι
Ακόμη και η λανθασμένη διαχείριση είναι κατ`εμε αδικία ίσως και αμαρτία.Στερούμε από την φύση τόσα πράγματα (πχ μέταλλα για να φτιαχτεί ενα κινητό) και μετά απο την καταναλωτική μας μανία το πετάμε πρίν χαλάσει ,γιατί το βαρεθήκαμε να πάρουμεένα αλλο.Δηλητηριάζουμε και το περιβάλλον .Ο Θεός αυτή την διαχείριση θα ήθελε να κάνουμε στην πλάση Του;
WHEEL
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος
Δημοσιεύσεις: 57
Εγγραφή: Δευ Σεπ 03, 2007 5:00 am
Τοποθεσία: Μεσσηνία

περί τυχερών παιχνιδιών

Δημοσίευση από WHEEL »

Προσωπική μου άποψη, χρήματα βγαλμένα δίχως κόπο και ιδρώτα, δεν "στεριώνουν," όπως έλεγαν και οι παλιοί. Στην ουσία αν το καλοσκεφτούμε ο τζόγος είναι αδικία και πρόξενος κακών συναισθημάτων, ιδίως όταν κερδίζουν άνθρωποι που έχουν ήδη καλή οικονομική κατάσταστη αλλά λόγω απληστίας τζογάρουν για να αποκτήσουν περισσότερα και οι υπόλοιποι που έχουν πραγματική ανάγκη αγανακτούν!
Γι'αυτό καλύτερα μακριά και να'χεις το κεφάλι σου ήσυχο!!!
lovethink
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 5014
Εγγραφή: Πέμ Μαρ 09, 2006 6:00 am

Δημοσίευση από lovethink »

Το να πάρεις ένα λαχείο τις γιορτές από κάποιο πλανώδιο πωλητή που έχει ανάγκη να ζήσει και πουλάει λαχεία δεν νομίζω ότι είναι και κακό
Από τη στιγμή που δεν υπάρχει μήτε κήρυγμα που να απαγορεύει την αγορά λαχείου , μήτε γραπτή εντολή , δεν βρίσκω το λόγο να μην παίξω ένα λόττο
Δεν λέμε να σου γίνει εμμονή , άλλωστε αν είναι να κερδίσεις κερδίζεις και με μία συμμετοχή
Και στη τελική αν κερδίσεις μπορείς να βοηθήσεις και τους άλλους

Το χρήμα είναι σαν το νερό
Οταν είναι ελάχιστο διψάς
Οταν είναι πολύ τα παρασέρνει όλα και τα διαλύει σαν φράγμα που σπάει
Αν είναι όσο πρέπει τότε όλα πάνε νορμάλ

Αυτά είχα να πω και να συνεχίσω τη μέρα μου :wink:
Καλή Σαρακοστή
lazarr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 330
Εγγραφή: Κυρ Ιαν 13, 2008 6:00 am
Τοποθεσία: Λάζαρος @ Περιστέρι

Δημοσίευση από lazarr »

lovethink έγραψε:Από τη στιγμή που δεν υπάρχει μήτε κήρυγμα που να απαγορεύει την αγορά λαχείου , μήτε γραπτή εντολή , δεν βρίσκω το λόγο να μην παίξω ένα λόττο
Και όμως αδελφέ υπάρχει.. Ο Χριστός είπε ότι δεν μπορούμε να δουλεύουμε σε δυο κυρίους, στο Θεό και τον μαμμωνά(θεός του πλούτου)
και να μην θησαυρίζουμε επίγειους θησαυρούς.Τί δηλαδη , έπρεπε να πει ου τζογάρεις για να καταλάβουμε ότι η επιδίωξη του πλούτου είναι μάταιη και φανερώνη λειψή εμπιστοσύνη στην πρόνοια του Θεού;
Ζητάτε πρώτα τη Βασιλεία του Θεού και όλα τα άλλα θα σας προστεθούν.. :)
Χριστός γαρ εγήγερται, ευφροσύνη αιώνιος...
Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 4117
Εγγραφή: Σάβ Αύγ 11, 2007 5:00 am
Τοποθεσία: Νίκος@Κοζάνη
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filotas »

Τα λαχεία είναι, όπως και πολλά άλλα πράγματα, πνευματικά αδιάφορα. Δηλαδή, από μόνα τους δεν είναι ούτε καλά ούτε κακά κι εξαρτάται από το περιεχόμενο, που τους δίνουμε, αν αποτελούν αμαρτία ή όχι. Κακή είναι η υπερβολική αγάπη στο χρήμα και η πίστη στην τύχη, επειδή το πρώτο μας απομακρύνει απ΄το Θεό και το δεύτερο είναι δεισιδαιμονία ασυμβίβαστη με την Ορθόδοξη πίστη.

Αν, λοιπόν, συμβεί καμιά φορά ν΄αγοράσει κάποιος λαχεία, χωρίς όμως να τους δώσει και πολύ σημασία, τότε δε νομίζω ότι διαπράττει αμαρτία.

Ο τζόγος απ΄την άλλη πλευρά, δηλαδή τα τυχερά παιχνίδια, πέρα απ΄το ότι είναι ουσιαστική αποδοχή της ύπαρξης της τύχης, που όπως είπαμε είναι ασυμβίβαστη με την Ορθόδοξη διδασκαλία, ενέχει σημαντικό κίνδυνο να γίνει πάθος. Είναι επίσης σπατάλη πολύτιμου χρόνου και ενεργητικότητας, που θα μπορούσε ν΄αφιερωθεί σε καλύτερες δραστηριότητες.

Η Ορθοδοξία δεν είναι σύνολο κανόνων αλλά τρόπος ζωής. Ο Χριστιανός αφιερώνει κάθε στιγμή της ζωής του στο Θεό και κάθε πράξη κρίνεται απ΄το θέλημα του Θεού. Ο τζόγος είναι μια δραστηριότητα που είναι αδύνατον ν΄αφιερωθεί στη δόξα του Θεού, άρα είναι αποφευκτέα για κάθε Χρσιτιανό.

Εξ ίσου αποφευκτέα όμως είναι και η συμμετοχή μας στις καρναβαλικές εκδηλώσεις. Αυτό να μην το ξεχνάμε εν όψει των ημερών.
sunday
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος
Δημοσιεύσεις: 31
Εγγραφή: Παρ Φεβ 01, 2008 6:00 am

Δημοσίευση από sunday »

τα τυχερα παιχνιδια[τζοκερ,λοττο κτλ]φτιαχτηκαν απο καποιους για να δεινουν την ψευδεσθηση στον απλο λαο οτι μπορει να γινει πλουσιος και κατι ακομη ριξτε μια ματια οταν περνατε απο ενα πρακτορειο ποσοι συνανθρωποι μας ειναι μεσα και κοιτανε τις τηλεορασεις που δειχνουν το κινο [καινουργιο παιχνιδι] .συνχωρεστεμε αδελφοι.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά Ερωτήματα”