Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και οι γυναίκες

Εδώ τίθενται Πνευματικά Ερωτήματα.

Συντονιστής: Συντονιστές

Άβαταρ μέλους
LOCKHEART
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 764
Εγγραφή: Σάβ Δεκ 20, 2008 12:00 pm
Τοποθεσία: Aπο Αθήνα αλλα τώρα Ζάκυνθο
Επικοινωνία:

Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και οι γυναίκες

Δημοσίευση από LOCKHEART »

Καλημέρα σας ,
Θα ήθελα να σας πω το εξής με πρόφαση την ανάρτηση που διάβασα και θα ήθελα να την κουβεντιάσουμε, θεωρω οτι στις δύσκολες μέρες των αμφισβητήσεων που ζούμε του σκότους και του ψεύδους ειναι καλό κάποια κείμενα , ρήσεις, γραφές κλπ που αναφέρονται να τις αναλύουμε ακόμα και αν δεν μας αρέσουν να δημοσιεύονται η να λέγονται απο κάποιους.
Ειμαστε Χριστιανοι Ορθοδοξοι γνωρίζουμε την αλήθεια και δεν φοβόμαστε ούτε ντρεπόμαστε να την υπερασπιστούμε αλλα και να διαφωτίσουμε όλες τις ανακρίβειες που λέγοντε κατακαιρούς να μην κρυβόμαστε αλλα να λέμε με στοιχεία οτι ειναι πραγματικό και αληθινο.
Το παρακάτω κείμενο το διάβασα σε ενα ιστολογιο με καποια video που επεσα με την κα.Τζάννη και τον κ. Καλόπουλο, είναι καλο να δουμε τι συμβαίνει διοτι κάποιοι πέρνουν και ράβουν στα μέτρα τους καποια στοιχεία οι γράφες και πρέπει πλέον να ρίξουμε φως για να μην πλανάται ο κόσμος.
Πριν προλάβουν κάποιοι να κατηγορήσουν την πράξη η το κείμενο αυτό , να γνωρίζεται οτι το κάνω για λόγους αγάπης και μόνο. Ωραια ειναι να λέμε λογάκια αγάπης συνέχεια αλλά πρέπει επιτέλους να έχουμε ενεργό ρόλο και διαφωτίστικο έστω με την μικρή φωνούλα που έχουμε μεσα απο αυτο το μεσο. Εδω μπαινουν αθεοι , αλλοθρησκοι, καλο ειναι να λεμε ολα και να βγαλουμε το καπνο που υπαρχει χωρις να μιλαει κανεις. Οποιες γνωσεις εχει ο καθενας να τις παραθετει ωστε να μπορει η αληθεια να λαμπει. Ειναι κριμα να υπαρχουν ανακριβειες και εμεις να σφυριζουμε αδιαφορα ενω ο κοσμο διψα για Χριστο αλλα και πολλοι σκανδαλιζονται με ψεμματα ....

Θα ήθελα το κείμενο οποιοι εχουν γνωση να μας το διαφωτισουν ευχαριστω πολυ...



Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και οι γυναίκες απο το ιστολόγιο Δόκος δ' επί πάσι τέτυκται



Κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, τότε που η πλειοψηφία των πιστών ήταν άτομα, κατά το πλείστον, εβραϊκής καταγωγής και κουλτούρας, ακολουθούσαν, όπως είναι φυσικό, την ηθική και τα προστάγματα της Παλαιάς Διαθήκης. Η Καινή δεν είχε συγκροτηθεί ακόμη σε ενιαίο βιβλίο τα δε χριστιανικά δόγματα δεν είχαν πλήρως διατυπωθεί. Η κάθε χριστιανική ομάδα πίστευε ότι ήθελε, ενώ συγχρόνως διατηρούσε τα δικά της ήθη και έθιμα. Επικρατούσε ένα πραγματικό κομφούζιο μεταξύ των πιστών εκείνη την εποχή.

Όταν ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος το 398 μ. Χ. χειροτονήθηκε του αρχιεπισκόπος Κων/πόλεως, αποφάσισε να βάλει κάποια τάξη στο χάος που επικρατούσε. Τότε ένα από τα μεγαλύτερα εκκλησιαστικά σκάνδαλα ήταν η αδελφοποίηση καλόγερων με γυναίκες. Μετονομάζανε τις φιλενάδες τους σε αδελφές παρθένους ή συνείσακτες παρθένες και τις είχανε μαζί τους στα μοναστήρια. Ο καθένας τώρα μπορεί να σκεφτεί ότι παρθένες κατά φαντασία ήταν, διότι τα σεξουαλικά όργια είχαν γίνει καθεστώς στα μοναστηριακά κοινόβια. Σε όσους ιερομόναχους, καλόγερους, επισκόπους άρεσε το σεξ με άνδρες, υπήρχε η αδελφοποίηση μεταξύ ανδρών. Κάνανε τους γκόμενους αδέλφια. Υπάρχει μάλιστα και ειδική ακολουθία της αδελφοποίησης. Δηλαδή το διασκέδαζαν οι καλόγεροι με τις «παρθένες» και τους «αδελφούς» και καλά έκαναν οι άνθρωποι. Πήγαιναν σύμφωνα με το θέλημα αυτού που τους έφτιαξε έτσι, δηλαδή του θεού που λάτρευαν.

Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, μισογύνης ο ίδιος, στην προσπάθειά του να τους βάλει στον «ίσιο» δρόμο, το δρόμο της αποστροφής στη γυναικεία συντροφιά και της χωρίς έρωτα ζωής, εξέδωσε εγκύκλιο με τίτλο «Ομιλία προς έχοντας παρθένους συνεισάκτους» όπου σ'; αυτό το κείμενο στην προσπάθειά του να περιγράψει το πόσο κακό είναι η συγκατοίκηση με γυναίκα, γράφει μεταξύ άλλων «κανένας άντρας με τα σωστά του δεν θα ήθελε να μοιράζεται το σπίτι του με μια γυναίκα», ενώ συγχρόνως στολίζει τη γυναίκα με αρκετά «κοσμητικά» επίθετα που οι σημερινοί θεολόγοι, αν δεν ήταν και αυτοί μισογύνηδες, θα έπρεπε να τα είχαν αποκηρύξει.

Τμήμα της ομιλίας «προς έχοντας παρθένους συνεισάκτους»:

«Γενικά όμως είναι ένα σκουλήκι(η γυναίκα) που σέρνεται, η κόρη του ψεύδους, ο εχθρός της ειρήνης. Ο κατάλογος των αμαρτημάτων και των αδυναμιών της είναι ατελείωτος. Είναι ελαφρόμυαλη, φλύαρη και ακόλαστη. Πάνω απ'; όλα είναι παθιασμένη με την πολυτέλεια και τις δαπάνες. Φορτώνεται με κοσμήματα, πουδράρει το πρόσωπό της, βάφει τα μάγουλά της με κοκκινάδια, βάζει μυρωδικά στα ρούχα της, και έτσι γίνεται θανάσιμη παγίδα για τον εκμαυλισμό των νέων μέσω όλων των αισθήσεων. Όσος και αν είναι ο πλούτος, δεν επαρκεί για να ικανοποιήσει την γυναικεία επιθυμία. Μέρα και νύχτα η γυναίκα δεν σκέφτεται τίποτε άλλο παρά το χρυσάφι και τα πολύτιμα πετράδια, τα υφάσματα και τα κεντήματα, τις κρέμες και τα αρώματα.

Αν δεν υπήρχε η σεξουαλική επιθυμία, κανένας άντρας με τα σωστά του δεν θα ήθελε να μοιράζεται το σπίτι του με μια γυναίκα και να υφίσταται τις επακόλουθες ζημιές, παρά τις οικιακές εργασίες που εκτελεί. Γι'; αυτό το λόγο ο Θεός, γνωρίζοντας την ελεεινή της φύση, την προίκισε με το όπλο της σεξουαλικότητας.»

Εδώ ο Ιωάννης βγάζει τα εσώψυχά του μαζί με το μανδύα του χρυσόστομου και αποδεικνύεται βρομόστομος. Μη νομίσει όμως κανένας ότι αυτές τις βρομιές τις έλεγε δημόσια. Όχι! Τα χρόνια που η βάρβαρη και απολυταρχική εξουσία του χριστιανισμού δεν είχε επιβληθεί ακόμη, η διπλοπροσωπία, η ψευτιά και ο δόλος κυριαρχούσαν μεταξύ των προπαγανδιστών αυτής της νέο-εβραϊκής αίρεσης. Όμως τα τρία πιο πάνω «προτερήματα» έμειναν ανά τους αιώνες, και είναι μόνιμη και παντοτινή «αρετή» των λειτουργών του «υψίστου».
I prefer nothing than something bad
Μακάριοι οι καθαροί τη καρδία, ότι αυτοί τον Θεόν όψονται
toula
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 36635
Εγγραφή: Παρ Δεκ 11, 2009 7:29 am
Τοποθεσία: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ (ΤΟΥΛΑ) - ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ - ΑΘΗΝΑ

Re: Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και οι γυναίκες

Δημοσίευση από toula »

Πολλές φορές διαβάζοντας "τέτοια" κείμενα από "τέτοιους" ανθρώπους με πιάνει μια τεράστια κακία και λέω από μέσα μου : "Δεν ρίχνεις Θεέ μου, καμμιά φωτιά ;".

Ένα πράγμα μόνο θα πω : ΑΙΣΧΟΣ !!!
Άβαταρ μέλους
panagiotisspy
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 7181
Εγγραφή: Πέμ Ιουν 04, 2009 4:57 am
Τοποθεσία: ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Re: Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και οι γυναίκες

Δημοσίευση από panagiotisspy »

LOCKHEART έγραψε:Τα χρόνια που η βάρβαρη και απολυταρχική εξουσία του χριστιανισμού δεν είχε επιβληθεί ακόμη, η διπλοπροσωπία, η ψευτιά και ο δόλος κυριαρχούσαν μεταξύ των προπαγανδιστών αυτής της νέο-εβραϊκής αίρεσης. Όμως τα τρία πιο πάνω «προτερήματα» έμειναν ανά τους αιώνες, και είναι μόνιμη και παντοτινή «αρετή» των λειτουργών του «υψίστου».
Ο συγγράψας το κείμενο, δεν κρατήθηκε στο τέλος και έβγαλε όλο το δηλητήριο και την εμπάθειά του.
Τοποθετήσεις εμπαθών ανθρώπων, από όποια μεριά και αν βρίσκονται αυτοί, δεν έχουν απολύτως καμμιά σημασία και αξία, είναι σκουπίδια και εμετικά δημιουργήματα και καταλαμβάνουν την θέση που τους πρέπει:
Στον κάδο των απορριμάτων και στον "καιάδα" της καρδιάς μας.

Το ότι η Πίστη μας βάλλεται και θα βάλλεται, δεν είναι κάτι περίεργο, ούτε καινοφανές.
Συνέβαινε, συμβαίνει και θα συμβαίνει πάντοτε.

Οπως γενικά συμβαίνει με καθετί το αληθινό.
Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων,Αγάπην δε μη έχω,γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον. Και εάν έχω προφητείαν και ειδώ τα μυστήρια πάντα και πάσαν την γνώσιν και έχω πάσαν την πίστιν,ώστε όρη μεθιστάνειν,Αγάπην δε μη έχω, ουδέν ειμί.
dora gian
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 463
Εγγραφή: Κυρ Νοέμ 23, 2008 1:56 pm

Re: Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και οι γυναίκες

Δημοσίευση από dora gian »

προσπαθω να γραψω κατι και με πεταει εξω οταν το υποβαλω ποιος μπορςει να βοηθησει αυτο ειναι τεστ
Άβαταρ μέλους
ψυχουλα
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 2324
Εγγραφή: Σάβ Δεκ 06, 2008 11:36 am
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και οι γυναίκες

Δημοσίευση από ψυχουλα »

φανταζομαι ο Ιωαννης ο Χρυσοστομος θα εγραψε και αλλα πριν αυτο το αποσπασμα που εξηγουν τους χαρακτηρισμους αυτους που δινει στις γυναικες και φυσικα θα εχουν αποσιωπηθει. Οταν διαβαζεις κατι αποσπασματικα ειναι μεγαλο λαθος και ειναι και παγια τακτικη καποιων πονηρων να στεκονται σε ενα κομματι λογου που αποκομμενο αποκτα τελειως διαφορετικο νοημα.
Αυτο το μενος εναντιον του Χριστιανισμου πως εξηγειται αραγε; γιατι καποιοι εθελοτυφλουν τοσο χοντρα και αγνοουν την αληθεια που λαμπει;
«Όπου έρως θείος ήψατο καρδίας, εκεί φόβος ρημάτων ουκ ίσχυσε».
Άβαταρ μέλους
LOCKHEART
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 764
Εγγραφή: Σάβ Δεκ 20, 2008 12:00 pm
Τοποθεσία: Aπο Αθήνα αλλα τώρα Ζάκυνθο
Επικοινωνία:

Re: Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και οι γυναίκες

Δημοσίευση από LOCKHEART »

dora gian έγραψε:προσπαθω να γραψω κατι και με πεταει εξω οταν το υποβαλω ποιος μπορςει να βοηθησει αυτο ειναι τεστ

Να κάνεις προεπισκόπηση ΠΑΝΤΑ πριν υποβάλεις το κείμενο ώστε να δεις αν όλα πανε καλά αλλιώς κανε αντιγραφή και ξαναπάτα απάντηση και βαλτο παλι εκ νεου.
I prefer nothing than something bad
Μακάριοι οι καθαροί τη καρδία, ότι αυτοί τον Θεόν όψονται
Άβαταρ μέλους
dionysisgr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 4278
Εγγραφή: Τρί Φεβ 12, 2008 6:00 am
Τοποθεσία: Νικαια

Re: Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και οι γυναίκες

Δημοσίευση από dionysisgr »

Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι...

Ωραιο ιστολογιο, βρηκες να ασχοληθεις βρε ευλογημενε, LOCKHEART!

Ειπα και εγω..

Ποιος φυσιολογικος, θα τα εγραφε αυτα, για να ασχοληθουμε και να κανουμε και.. απολογητικη στον Ιερο Χρυσοστομο;

Εμεις; λες και εχει αναγκη ο μεγας αγιος της Εκκλησιας μας, απο εμας. Δεν το εχει αναγκη σε διαβεβαιωνω.

Mιλαμε για υπολειμματα παλαι ποτε, ανθρωπων, που η διανοια τους θυμιζει παιδικη τροφη χτυπημενη στο μιξερ.

Νια, νια, δηλαδη.

Και για να σοβαρευτουμε. Ο Αγιος Χρυσορρημων της Εκκλησιας μας, ενας απο τους στυλους πραγματικα της Πιστεως, ειναι εδω και αιωνες εκ δεξιων του Κυριου, και θα λαμψει με καθε δοξα, την εσχατη ημερα προς καταισχυνη ολων αυτων των ταλαιπωρων και βλασφημων υπαρξεων, που ο Θεος απλα τους αφηνει να υπαρχουν, αφου τους εχει παραδωσει πρωτα εις την τελειαν εγκαταλειψη, και εις νουν αδοκιμον, να συμφυρονται μεσα στην λασπη της πλανης και του βουρκωδους νοος τους.

Και εφοσον δεν μεταβαλουν νουν, και δεν καθαρθουν, για να φτασουν σε φωτισμο και μετανοια οντολογικη,
τοτε μαλλον θα φτασουν να ακουσουν το φοβερο λογο του Κυριου: "Πορεύεσθαι απ' εμού οι κατηραμένοι εις το πυρ το αιώνιον το ητοιμασμένον τω διαβόλω και τοις αγγέλοις αυτού".

Ειναι κυριολεκτικα για λυπηση, αυτα τα δυσκολεμενα οντα, και μαλλον αξιζουν την προσευχη μας, πολυ περισσοτερο, απο οτι την δικαια κριση μας.

Μην ασχολειστε παραπερα. Ειναι πορωμενοι, μεχρι μυελου οστεων. Και ξυλινα παιγνια στα ανομα χερια του δαιμονα.

Ας τους ελεησει ο Κυριος.
"ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν."
dora gian
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 463
Εγγραφή: Κυρ Νοέμ 23, 2008 1:56 pm

Re: Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και οι γυναίκες

Δημοσίευση από dora gian »

Πρεπει να καταλαβετε οτι απο τα παναρχαια χρονια οι ανδρες ετρεφαν ΦΟΒΟ για τις γυναικες εξ αιτιας της ικανοτητας της εγγυμοσυνης και γεννας. Αυτο η το θεοποιουσαν η το δαιμονοποιουσαν . θα συνεχισω αν εχω επυτιχια υποβολης
nikolaos-9

Re: Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και οι γυναίκες

Δημοσίευση από nikolaos-9 »

"Θεραπευτικές διδαχές σε παθολογικές συμπεριφορές - Αγ. Ιωάννη του Χρισοστόμου"

Εσύ σύζυγε, δείχνε έμπρακτα το ενδιαφέρον και τη φροντίδα για τη γυναίκα σου, όπως δείχνει ο Χριστός για την Εκκλησία. Δες την υπερβολική του αγάπη γι Αυτήν, ώστε να χύσει και το αίμα Του.
Έτσι κι εσύ, αν χρειαστεί να θυσιάσεις τη ζωή σου για τη γυναίκα σου, να γίνεις χίλιες φορές κομμάτια, να υπομένεις και να πάθεις τα πάντα, μην αρνηθείς να το κάνεις. Ακόμη κι αυτά να πράξεις, μη νομίζεις ότι θα έχεις κάνει κάτι ισάξιο μ' εκείνο που έκανε ο Χριστός για την Εκκλησία.

Αν λοιπόν δε σε προσέχει, αν σε αντιμετωπίζει με υπεροπτικό ύφος, αν σε περιφρονεί, θα μπορέσεις να τη συνετίσεις με την πολλή φροντίδα σου, με την αγάπη και την καλοσύνη σου, όχι όμως με οργή, θυμό και φοβέρα.
Μόνο έναν δουλευτή σου μπορείς να συνετίσεις έτσι, ή μάλλον ούτε κι αυτόν, γιατί γρήγορα θα οργιστεί και θα φύγει από τη δούλεψή σου. Στη σύντροφο της ζωής σου, τη μάνα των παιδιών σου, τη βάση κάθε χαράς και ηδονής μέσα στην οικογένειά σου, δεν πρέπει με αγριάδα κι απειλές να επιβάλεσαι, αλλά με την αγάπη, την ανοχή και τον υπομονετικό τρόπο.

Και τώρα θα μου πείτε: Τι συζυγική ζωή είναι αυτή, όταν η γυναίκα τρέμει τον άντρα της; Και ποιά οικογενειακή θαλπωρή και ποιά σαρκική ευχαρίστηση θα απολαύσει ο άντρας, όταν ζεί με τη γυναίκα που τη μεταχειρίζεται σα δούλα; Κι αν πάθει κάτι για χάρη της, ή συμβεί και θυσιάσει γι αυτήν οτιδήποτε, δε χρειάζεται κάθε λίγο και λιγάκι να της το χτυπάει.
Ο Χριστός δε συμπεριφέρθηκε έτσι στην Εκκλησία Του. Αλλά τι έκανε; "Και τη ζωή Του" λέει, "πρόσφερε γι Αυτήν, θέλοντας έτσι να Την αγιάσει, να Τη δοξάσει και να Τη λαμπρύνει χωρίς ψεγάδι ή ελάττωμα η κάτι παρόμοιο".


"Λόγος περί συζυγίας του ιερού Χρισοστόμου"
Ελεύθερη Απόδοση: Πρεσβύτερος Ηλίας Διακουμάκος (εκδόσεις "Παρρησία)


ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ. ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ Η ΘΕΟΠΝΕΥΣΤΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ.

ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ (ΠΕΡΙ ΜΙΣΟΓΥΝΙΑΣ) ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΑ ΚΟΥΦΙΑ ΚΑΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ!
Άβαταρ μέλους
LOCKHEART
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 764
Εγγραφή: Σάβ Δεκ 20, 2008 12:00 pm
Τοποθεσία: Aπο Αθήνα αλλα τώρα Ζάκυνθο
Επικοινωνία:

Re: Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και οι γυναίκες

Δημοσίευση από LOCKHEART »

Μπράβο Νικολαε και Διονυση πρεπει να απαντιουνται τετοια πραγματα ωστε να ξερουμε και οσοι δεν γνωριζουν τι συμβαινει διοτι και εγω πολλες φορες βρισκομαι στο κεντρο τετοιων συζητησεων αλλα επηδει δεν γνωριζω και δεν ασχολειται κανεις να πει με επιχειρηματα τι συμβαινει σε καποιες ερινες σταχτες βλασφημιας ο καθενας λεει οτι θελει.

Ωραιες τοποθετησεις για να γνωριζουμε τι συμβαινει ...


Διονυση δεν ασχοληθηκα , απλα για να σου πω τι ακριβως εγινε επεσα τυχαια σε ενα video του καλοπουλου που το ανεφερε και εψαξα και να δω που υπαρχει κατι τετοιο και ειδα το εν λογω ιστολογιο.
I prefer nothing than something bad
Μακάριοι οι καθαροί τη καρδία, ότι αυτοί τον Θεόν όψονται
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά Ερωτήματα”