Δείξτε μου τα 7 Μυστήρια

Πνευματικά θέματα

Συντονιστές: pAntonios, Συντονιστές

Απάντηση
Markos
Νέο Μέλος
Νέο Μέλος
Δημοσιεύσεις: 4
Εγγραφή: Τρί Σεπ 12, 2006 5:00 am

Δείξτε μου τα 7 Μυστήρια

Δημοσίευση από Markos »

Λέγομαι Καπίρης Μεν. Μάρκος και έχω το θάρρος να θέσω επωνύμως το εξής θέμα:

Εχω διαβάσει την Καινή Διαθήκη του Τρεμπέλα. Θα ήθελα κάποιος που να έχει διαβάσει αυτήν την Καινή Διαθήκη να μου πεί σε ποιά σημεία (εκτός βέβαια από τους πρόσθετους Bold τίτλους του συγγραφέα της ερμηνείας Τρεμπέλα) ο Χριστός ή οι Απόστολοι αυτού όρισαν ως Μυστήρια, τα ονόμασαν έτσι και παρέδωσαν αυτά στους πιστούς ως "Μυστήρια" καθώς και πώς είναι δυνατόν και αναγκαίον για τον Θεόν να απαιτούνται υλικά διάμεσα για την επέλευση της ενέργειας του Αγίου Πνεύματος (Αρτος , οίνος, έλαιον, Πετραχήλι, Υδωρ κλπ).


Διότι έγώ δεν βρήκα πουθενά να "βαπτίζει", να ορίζει και να παραδίδει ώς "Μυστήρια" τα γνωστά 7 τοιαύτα. Η δε λέξη "Μυστήριο" χρησιμοποιείται τουλάχιστον 27 φορές αλλά για όντως μυστηριακές περιπτώσεις. (Μυστήριο της βασιλείας των ουρανών, του Θεού, της Πίστεως, του Χριστού, της σοφίας του Θεού, του θελήματος του Θεού, του περί Χριστού και Εκκλησίας, το μυστήριον του Ευαγγελίου, το από αιώνων και από γενεών κεκκρυμμένο που τώρα εφανερώθη, το μυστήριο της ανομίας, της ευσέβειας, των 7 αστέρων, της γυναικός και του θηρίου) και γενικά η λέξη "μυστήριο" εννοείται διαφορετικά όπου χρησιμοποιείται (π.χ. το μυστήριο του "δεν θα κοιμηθούμε όλοι αλλά θα μεταμορφωθούμε όλοι" και πουθενά δεν σχετίζεται με τα 7 Μυστήρια της εκκλησίας μας.

Αν ο ασθενής εις την πίστη άνθρωπος έχει ανάγκη από τελετουργικά και υλικά διάμεσα για να αισθανθεί την παρουσία και την επενέργεια του Αγίου Πνεύματος, φρονώ οτι είναι τουλάχιστον αδιάφορη στον Θεό η χρήση των υλικών διαμέσων και των τελετουργικών διαδικασιών.
pAntonios
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 545
Εγγραφή: Δευ Μαρ 27, 2006 6:00 am
Τοποθεσία: p.Antonios @otenet.gr
Επικοινωνία:

ΜΥΣΤΗΡΙΑ

Δημοσίευση από pAntonios »

Συγχαρητήρια για το θάρρος σας να ρωτάτε επώνυμα αγαπητέ μου, όμως καλό θα κάμετε να ξαναδιαβάσετε την Καινή Διαθήκη και μάλιστα τα Ευαγγέλια.
Εκεί θα δείτε ο Χριστός στέλνει τους Αποστόλους λέγοντας "πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη βαπτίζοντες αυτούς εις τό όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος..." (Ματθ. 28,19) Επίσης θα δείτε ότι ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος λέει στον κόσμο, ότι εγώ σας βαπτίζω με νερό Εκείνος όμως θα σας βαπτίσει με Πνεύμα Άγιο. Και αλλού ο Χριστός λέει στον Νικόδημο "εάν μη τις γεννηθεί εξ ύδατος και πνεύματος" κλπ όπου φαίνεται η αναγκαιότητα εκτός από το αόρατο και του ορατού στοιχείου που είναι το νερό. Αυτά τα γνωρίζουν ακόμη και οι Προτεστάντες που δεν παραδέχονται την Παράδοση της Εκκλησίας διότι εμείς οι Ορθόδοξοι έχουμε την Ιερά Παράδοση (αρχικά προφορική και κατόπιν και γραπτή) ισόκυρη με την ΚΔ αφού απετέλεσε ζωή και πρακτική της πρώτης Εκκλησίας αδιάκοπα μέχρι σήμερα. Παραλάβαμε λοιπόν τα μυστήρια από τους Αποστόλους μέχρι σήμερα με μικρές παραλλαγές ανάλογα με τις συνθήκες και τις ανάγκες της Εκκλησίας. Ας πούμε η Θεία Κοινωνία δίνονταν ξεχωριστά το Σώμα και Αίμα ενώ σήμερα για πρακτικούς λόγους χορηγούνται στους πιστούς μαζί και μόνον οι ιερείς κοινωνούν κατά την αρχαία τάξη ξεχωριστά το Σώμα και το Αίμα του Χριστού.

Έπειτα η λογική ότι ο Θεός δεν χρειάζεται υλικά μέσα, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με ολόκληρη την Αγία Γραφή! Καταρρίπτει ακόμη και αυτή την ενανθρώπιση του Θεού διότι εν τοιαύτη περιπτώσει δεν θα είχε ανάγκη ο Θεός να γίνει άνθρωπος, αλλά θα μας έστελνε τη χάρη του από εκεί που ήταν με το Άγιο Πνεύμα. Όμως δεν είναι έτσι διότι είχε ανάγκη ο άνθρωπος να ανακαινιστεί και να έχει και μια ορατή και υλική αποδείξη όλων αυτών των μυστηρίων του Θεού. Ο Θεός "επί γης ώφθη και τοις ανθρώποις συνανεστράφη".
Μέσα στο Ευαγγέλιο θα δείτε για το γάμο ότι λέει "το ΜΥΣΤΗΡΙΟ τουτο μέγα εστί" (Εφεσ.5,35) κλπ κλπ.
Αυτά όλα έτσι απροετοίμαστα αυτή τη στιγμή, για να σας δώσω την ευκαιρία να τα ψάξετε λεπτομερέστερα. Άλλωστε τα Μυστήρια υπάρχουν πιστεύω και στα σχολικά εγχειρίδια θρησκευτικών όπου μπορείτε να τα βρείτε.
ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ
ΠΑΝΤΩΝ ΕΝΕΚΕΝ!
Markos
Νέο Μέλος
Νέο Μέλος
Δημοσιεύσεις: 4
Εγγραφή: Τρί Σεπ 12, 2006 5:00 am

Περί επώνυμου ερωτήματος...

Δημοσίευση από Markos »

Λέγοντας οτι έχω το θάρρος να ερωτήσω επώνυμα περί των 7 Μυστηρίων, δεν επιζητούσα επιβράβευση ή συγχαρητήρια από κανένα, και δεν γνωρίζω τι είδους ευλογία έχει άνθρωπος να μοιράζει ή να (απο)λαμβάνει τέτοιες "τιμές" (Ιωάννη ε΄ 44).

Απλώς ήθελα ο τελικός Αποδέκτης του ερωτήματος να μην μου πει "αδάμ, διατί κρύβεσαι;".
Και βεβαίως, εάν με το ερώτημά μου αυτό έδωσα την εντύπωση του "κακού" και του "αντίθεου" εντός αυτού του ιστοχώρου, πάλι δε θέλω να κρύβομαι. Προτιμώ να με κατατάξει στους ψυχρούς, παρά στους χλιαρούς.

Ευχαριστώ για τις παραπομπές στα σημεία του Ευαγγελίου. Ηταν ικανοποιητική. Ευπρόσδεκτη κάθε άλλη απάντηση.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά θέματα”