Σελίδα 44 από 46

Re: Νηστίσιμες συνταγές χωρίς λάδι

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Μαρ 18, 2021 1:01 pm
από Domna
Κέικ πορτοκάλι χωρίς λάδι

Το νηστίσιμο κέικ πορτοκάλι με το που θα βγει από το φούρνο θα φαγωθεί σε χρόνο μηδέν. Είναι γευστικό και εύκολο στην παρασκευή του ενώ είναι ιδανικό τόσο για το πρωινό της οικογένειας όσο και ως σνακ των παιδιών στο σχολείο. Θα το λατρέψετε και θα το φτιάχνετε συχνά καθώς θα το αγαπήσουν όλα τα μέλη της οικογένειάς σας.

Για να φτιάξετε το κέικ πορτοκάλι προθερμάνετε τον φούρνο στους 150 βαθμούς

Τα υλικά που θα χρειαστείτε για το κέικ πορτοκάλι
1 ποτήρι νερού χυμό από φρέσκα πορτοκάλια
Ζάχαρη 2 ποτήρια νερού
Καρύδα 2 ποτήρια νερού
Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 3 ποτήρια
Πορτοκάλι ξύσμα ( μια χούφτα)
Βανίλια 1
Μπέικιν Πάουντερ 2 κουταλάκια του γλυκού


Εκτέλεση
Βάζουμε στο μπολ το χυμό,το νερό και την ζάχαρη.
Τα χτυπάμε με το σύρμα τουλάχιστον 15 λεπτά ώσπου να λιώσει η ζάχαρη καλά.
Ρίχνουμε το ξύσμα,την καρύδα, την βανίλια και ανακατεύουμε για 2 λεπτά.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και το μπέικιν και ανακατεύουμε να γίνει πηχτός χυλός οπότε ίσως χρειαστεί καμιά κουταλιά αλεύρι αν το μείγμα είναι νερουλό.
Τοποθετούμε λαδόκολλα στο ταψί μας 28 νούμερο και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στην μεσαία σχάρα για 60 λεπτά αναμμένο και 10 λεπτά σβησμένο τον φούρνο.
Όταν κρυώσει το πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Re: Νηστίσιμες συνταγές χωρίς λάδι

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Μαρ 18, 2021 1:04 pm
από Domna
Κριθαράκι αλάδωτο

Υλικά
500 γρ. πάστα κριθαράκι
1 κιλό ώριμες ντομάτες
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκ. σκόρδο
3 πράσινες πιπεριές
αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση
Αφαιρούμε φλούδες και σπόρους από τις ντομάτες και τις πολτοποιούμε.
Τρίβουμε το κρεμμύδι, λιώνουμε το σκόρδο και κόβουμε τις πιπεριές σε μικρά κομμάτια.
Βάζουμε όλα τα παραπάνω υλικά στην κατσαρόλα, να πάρουν μια βράση.
Κατόπιν προσθέτουμε ζεστό νερό, το κριθαράκι, αλάτι και πιπέρι.
Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει, ώσπου να μαλακώσει το κριθαράκι.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε ζεστό νερό.

Re: Νηστίσιμες συνταγές χωρίς λάδι

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Μαρ 18, 2021 1:04 pm
από Domna
ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΑΛΑΔΩΤΟ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ

ΥΛΙΚΑ
500 γρ σπαγγέτι ν.10
8 ντοματίνια
2 σκελίδες σκόρδο(προαιρετικά)
1/2 κούπα ελιές σε κομματάκια
θυμάρι, βασιλικό
4 κουταλιές ξύδι βαλσάμικο
2 κουταλ.σουπ μέλι
1 κουτ. σουπ. μουστάρδα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε τα μακαρόνια, τα στραγγίζουμε καλά και τα ξεπλένουμε με λίγο κρύο νερό.Τα βάζουμε σε μια βαθιά πιατέλα και προσθέτουμε τις ελιές, τα ντοματίνια, το σκόρδο(αν χρησιμοποιήσουμε), το θυμάρι και τον βασιλικό.Χτυπάμε στο μπλέντερ το βαλσάμικο, το μέλι και την μουστάρδα και αφού ενωθούν τα ρίχνουμε επάνω στα μακαρόνια και αφού ανακατέψουμε, είναι έτοιμα για σερβίρισμα..

Re: Νηστίσιμες συνταγές χωρίς λάδι

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Μαρ 18, 2021 1:07 pm
από Domna
Νηστίσιμη αλάδωτη τάρτα σοκολάτας

Υλικά για 10 κομμάτια

Για την βάση:
1 και ⅓ κούπα καβουρδισμένα αμύγδαλα
1/2 κούπα ινδοκάρυδο
2/3 της κούπας χουρμάδες μουλιασμένους για 10 λεπτά σε βραστό νερό
3 κ.σ. χυμό πορτοκάλι ή νερό
Ξύσμα από μισό πορτοκάλι (προαιρετικά)

Για την μους σοκολάτας:
3 μεγάλα αβοκάντο ώριμα
1/3 της κούπας γάλα αμυγδάλου
1/3 της κούπας (και λίγο παραπάνω) κακάο
2/3 της κούπας χουρμάδες μουλιασμένους για 10 λεπτά σε βραστό νερό
1 μπανάνα ώριμη
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
3 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού ή 2 κ.σ. λικέρ
75 γρ. κουβερτούρα
Λίγα καρύδια

Για το ντεκόρ:
75 γρ. κουβερτούρα
5-6 κ.σ. νερό
2 κ.σ. ινδοκάρυδο
Φύλλα δυόσμου
Λίγο ξύσμα από πορτοκάλι


Εκτέλεση
Ξεκινάμε χτυπώντας τους χουρμάδες στο μπλέντερ με λίγο νερό (περίπου 4 κ.σ.).
Όταν γίνουν σαν μους, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά της βάσης και χτυπάμε μέχρι να αναμειχθούν καλά και να μπορούμε αν απλώσουμε την βάση μας σε φόρμα για τάρτες 20 cm.
Στη συνέχεια την βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει λίγο.
Νηστίσιμη αλάδωτη τάρτα σοκολάτας (vegan) φωτογραφία βήματος 3
Συνεχίζουμε με την μους σοκολάτας. Χτυπάμε στο μπλέντερ με λίγο νεράκι τους χουρμάδες μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά της μους, εκτός απ' την κουβερτούρα και τα καρύδια, και συνεχίζουμε να χτυπάμε. (Αν θέλουμε την κρέμα μας πιο γλυκιά, βάζουμε κι άλλους χουρμάδες).
Με ενα μαχαίρι σπάμε σε πολύ μικρά κομμάτια την κουβερτούρα και τα καρύδια και τα ρίχνουμε μέσα στην μους. Ανακατεύουμε ελαφρώς με μια κουτάλα ώστε να πάνε παντού.
Ρίχνουμε την μους μέσα στην βάση της τάρτας και αφήνουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες μέχρι να σφίξει.
Νηστίσιμη αλάδωτη τάρτα σοκολάτας (vegan) φωτογραφία βήματος 6
Σε μπεν μαρι λιώνουμε 75 γρ. κουβερτούρα με 5 κ.σ. νερό.
Αποσύρουμε από το μπεν μαρι, και όταν το μείγμα φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου το χτυπάμε για 10-15 λεπτά με το μίξερ μέχρι να γίνει μια πολύ σφιχτή μους.
Αφήνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο και στη συνέχεια πλάθουμε μπαλάκια διαφόρων μεγεθών, με τα οποία διακοσμούμε την τάρτα μας.
Για καλύτερη υφή, βάζουμε την τάρτα μισή ώρα στην κατάψυξη προτού σερβίρουμε.

Re: Νηστίσιμες συνταγές χωρίς λάδι

Δημοσιεύτηκε: Τρί Μαρ 23, 2021 1:48 pm
από Domna
Σοκολατούχο ρόφημα με ταχίνι

Για μία κούπα

Συστατικά
2 κ.γ ταχίνι
1,5 κ.γ ζάχαρη καστανή
1,5 κ.γ κακάο σκόνη άγλυκο
1 κούπα βραστό νερό

Μέθοδος Εκτέλεσης
Βάζουμε το νερό μας να βράσει.
Σε μία κούπα βάζουμε όλα τα υλικά και 2 κ.σ περίπου από το βραστό νερό.
Χτυπάμε με το κουταλάκι μας όλα τα υλικά μέσα στην κούπα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.. και στη συνέχεια προσθέτουμε το βραστό νερό μας σιγά-σιγά και ανακατεύοντας συγχρόνως.
Το ρόφημα είναι έτοιμο να το απολαύσουμε!

ΕΝΑΛΑΚΤΙΚΑ… Θα μπορούσατε να βράσετε το κακάο σας σκέτο και να χτυπήσετε στην κούπα σας το ταχίνι με τη ζάχαρη και να προσθέσετε μετά το κακάο…Αλλά είναι πολύ καλύτερο για τον οργανισμό το κακάο να καταναλώνετε ωμό..
ΕΠΙΣΗΣ το ρόφημα μπορεί να γίνει και με καφέ (φίλτρου, νές, ή ακόμη και με ελληνικό..) Και η ζάχαρη μπορεί να αυξηθεί ανάλογα τα προσωπικά σας γούστα αλλά καλό είναι να μην το παρακάνετε!
ΕΙΝΑΙ ένα πολύ θρεπτικό και δυναμωτικό ρόφημα, για μικρούς και μεγάλους για περιόδους νηστείας και όχι μόνο! Ιδίως αν το συνδυάσετε και με ένα φρούτο έχετε ένα πολύ καλό και γρήγορο πρωινό! Μιας και εμείς οι Έλληνες δε συνηθίζουμε να καθόμαστε και να τρώμε πρωινό!!!

Re: Νηστίσιμες συνταγές χωρίς λάδι

Δημοσιεύτηκε: Δευ Απρ 05, 2021 7:16 am
από Domna
Αγκινάρες αλάδωτες με ταχίνι

Υλικά :

10 αγκινάρες
6-8 μικρά ξηρά κρεμμύδια
1 μάτσο άνηθος
3-4 καρότα
6-8 μικρές πατάτες
2-3 λεμόνια
2-3 κουταλιές της σούπας ταχίνι
Αλάτι

Εκτέλεση :

Βράζουμε τις αγκινάρες αλλά δεν ρίχνουμε αλάτι. Όταν βράσουν χτυπούμε το ταχίνι με το λεμόνι. Ρίχνουμε στα δοχείο λίγο- λίγο ζωμό από τις αγκινάρες. Όταν το ταχίνι αραιώσει το ρίχνουμε σιγά σιγά στην κατσαρόλα. Αφού πάρει μερικές βράσεις το κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Re: Νηστίσιμες συνταγές χωρίς λάδι

Δημοσιεύτηκε: Τρί Απρ 06, 2021 5:08 am
από Domna
Πατάτες φούρνου νηστίσιμες αλαδωτες

https://www.youtube.com/watch?v=WkrrNDBCHME

Re: Νηστίσιμες συνταγές χωρίς λάδι

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Απρ 08, 2021 8:02 am
από Domna
Σπανακόπιτα αλάδωτη με ταχίνι και καρύδι!

Υλικά:
½ κιλό φύλλο κρούστας για πίτα
200-250 γρ. καρυδόψιχα τριμμένη
1 κιλό σπανάκι ψιλοκομμένο
3-4 κουταλιές της σούπας ταχίνι αραιωμένο σε χλιαρό νερό
3 πράσα μέτρια ψιλοκομμένα (το λευκό στέλεχος)
1 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 μάτσο άνηθο ψιλοκομμένο
5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
2 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι ψιλό
Αλάτι, πιπέρι, δυόσμο

(Μπορούμε να λιγοστέψουμε το σπανάκι και να προσθέσουμε σέσκουλα, λάπαθο, καυκαλήθρες ή άλλα χόρτα, κατάλληλα για πίτες. Επίσης, η πίτα γίνεται ωραιότατη και με σφολιάτα.)


Εκτέλεση:

Για τη γέμιση: σε ένα τηγάνι, αχνίζουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια με τα πράσα. Μόλις μαραθούν αυτά, προσθέτουμε το σπανάκι, το άνηθο, το μαϊντανό να αχνιστούν όλα μαζί. Εκεί προσθέτουμε και το αλάτι με το πιπέρι και το δυόσμο, τα ανακατεύουμε και αφήνουμε να τραβήξουν τα πολλά υγρά τους.

Για την πίτα: «Λαδώνουμε» το ταψί μας με ταχίνι και πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι. Το υπόλοιπο το ρίχνουμε στη γέμιση για να πάρει τα υγρά.

Παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα, το τοποθετούμε στο ταψί και τα «λαδώνουμε» με ταχίνι, σκορπώντας και λίγη καρυδόψιχα. Μετά τα τρία φύλλα στρώνουμε τη γέμιση σε τρεις στρώσεις όπως και στις άλλες πίτες. Συνεχίζουμε αλείφοντας με ταχίνι και σκορπώντας καρυδόψιχα.

Στα δύο τελευταία φύλλα, ραντίζουμε με λίγο νερό και αλείφουμε με περισσότερο ταχίνι για να μην «αρπάξουν».

Χαράσσουμε με κοφτερό μαχαίρι και ψήνουμε στους 200 ° C για μια ώρα περίπου.

Re: Νηστίσιμες συνταγές χωρίς λάδι

Δημοσιεύτηκε: Παρ Απρ 09, 2021 4:33 am
από Domna
Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας χωρίς λάδι

Υλικά συνταγής
250 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
250 γρ. χυμό πορτοκαλιού
300 γρ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
250 γρ. ταχίνι
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
1 κ.γ. κανέλα
3 κ.σ. κακάο
25 γρ. μπέικιν πάουντερ


Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα. Λιώνετε τα κομματάκια κουβερτούρας σε μπεν μαρί ή σε αντικολλητικό κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία.
Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετείτε το ταχίνι, το χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη άχνη και τα ανακατεύετε καλά με ένα σύρμα. Προσθέτετε διαδοχικά τη λιωμένη σοκολάτα, το αλεύρι, τη κανέλα, το κακάο, το μπέικιν και ανακατεύετε πολύ καλά με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Ρίχνετε το μείγμα σε μια στρογγυλή φόρμα σιλικόνης με τρύπα στη μέση και ψήνετε το κέικ (στο κατώτερο 1/3 του φούρνου) για 50-60 λ ή μέχρι που να βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο του.
Βγάζετε το κέικ από το φούρνο, το αφήνετε μέσα στη φόρμα λίγη ώρα να μισο-κρυώσει και το αναποδογυρίζετε σε πιατέλα. Το κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.

Re: Νηστίσιμες συνταγές χωρίς λάδι

Δημοσιεύτηκε: Παρ Απρ 09, 2021 4:00 pm
από Domna
Νηστίσιμο τζατζίκι

Υλικά συνταγής
– 3 κουταλιές της σούπας ταχίνι
– 1 κουταλιές της σούπας ξύδι
– 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
– 2 σκελίδες σκόρδο
– 1 αγγούρι
– Λίγο άνηθο
– Λίγο αλάτι


Εκτέλεση συνταγής
– Χτυπάμε στο μπλέντερ το ταχίνι, το ξίδι, το χυμό του λεμονιού, τον άνηθο, το σκόρδο, το αλάτι και 2 με 3 κουταλιές της σούπας νερό. Όμως, προσέχουμε να μη γίνει ο χυλός πολύ αραιός. Αυτό, διότι επιθυμούμε να είναι παχύρευστος. Το κόλπο για να αποφύγουμε το λάθος είναι πως σε περίπτωση που μας ξεφύγει λίγο νερό, να προσθέσουμε ταχίνι.
– Τρίβουμε στο ρεντέ το αγγούρι με τη φλούδα του.
– Ανακατεύουμε πολύ καλά σε ένα μπολ, το χυλό, με το αγγούρι.
– Αυτό ήταν! Το τζατζίκι είναι έτοιμο για σερβίρισμα.