2ος γάμος , αμαρτίες γονέων

Πνευματικά θέματα

Συντονιστές: pAntonios, Συντονιστές

Κλειδωμένο
vfilip
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 695
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 21, 2006 5:00 am

2ος γάμος , αμαρτίες γονέων

Δημοσίευση από vfilip »

1) Το να παντρευτείς μια γυναίκα που είναι εν-διαστάσει με τον πρώην σύζυγο της και μετά προχωρεί σε οριστικό διαζύγιο είναι αμαρτία ? Και ποια η διαβάθμιση αυτής της αμαρτίας ? Είναι θανάσιμος αμαρτία ? Αλλάζει το πράγμα αν έχει παιδιά με το πρών σύζυγο ?


2) To "Αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα" είναι αληθές ή ψευδές κατά την εκκλησία ?
pAntonios
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 545
Εγγραφή: Δευ Μαρ 27, 2006 6:00 am
Τοποθεσία: p.Antonios @otenet.gr
Επικοινωνία:

Μοιχεία!

Δημοσίευση από pAntonios »

Το λέει καθαρά ο Χριστός στο Ευαγγέλιο (Ματθ.5,32), ότι εκείνος που παίρνει γυναίκα χωρισμένη γίνεται μοιχός (όπως αντίστοιχα και η γυναίκα κάποιον άντρα χωρισμένο).
Σήμερα φυσικά ζούμε σε πονηρές εποχές όπου δεν περιμένουμε ο άλλος να χωρίσει αλλά τον χωρίζουμε εμείς πρόωρα για λογαριασμό μας! Το διαζύγιο έχει γίνει "σούπα"...
Και βέβαια είναι σοβαρή αμαρτία. Δεν θα μιλήσω τώρα για θανάσιμο αμάρτημα (που σίγουρα είναι) αλλά θα πω ότι είναι παράλογο να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να στηρίξει την ευτυχία του πάνω στη δυστυχία του άλλου. Σίγουρα στερείται την ευλογία του Θεού και είναι βέβαιο ότι παραβιάζει τους πνευματικούς νόμους και παρακάτω θα τα βρει "σκούρα"!!!
Όταν πάλι υπάρχουν και παιδιά αδικείς και εκείνα διότι χωρίζεις οριστικά τους γονείς τους και αυτό είναι ένα ισχυρό πλήγμα για τα παιδιά. Ποτέ δεν μπορεί κανείς να προεξοφλήσει οριστικά το χωρισμό. Βλέπω καθημερινά περιπτώσεις όπου ξανασμίγουν όταν κάποιος ειδικός (η πνευματικός) τους συμβουλέψει και λογικευτούν και οι δύο...

To "Αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα" είναι λόγια της Αγίας Γραφής και είναι πέρα για πέρα αληθινά.
Όπως ισχύει και το αντίστροφο ότι ευλογίες γονέων "στηρίζουσι θεμέλια οίκων" των τέκνων.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος pAntonios την Τρί Σεπ 19, 2006 9:37 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ
ΠΑΝΤΩΝ ΕΝΕΚΕΝ!
ix8ys
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 370
Εγγραφή: Τρί Μάιος 30, 2006 5:00 am

Re: Μοιχεία!

Δημοσίευση από ix8ys »

pAntonios έγραψε:Το λέει καθαρά ο Χριστός στο Ευαγγέλιο, ότι εκείνος που παίρνει γυναίκα χωρισμένη γίνεται μοιχός (όπως αντίστοιχα και η γυναίκα κάποιον άντρα χωρισμένο).
Πάτερ Αντώνιε αυτά που λέτε για το διαζύγιο τα γνωρίζω και τα έχω διαβάσει. Ωστόσο δεν μπορώ να καταλάβω το γιατί. π.χ. Αν ένα ζευγάρι χωρίσει επειδή ο ένας απατούσε τον άλλον, τότε γιατί αν ο απατημένος ξαναφτιάξει την ζωή του να θεωρείτε μοιχός;
pAntonios
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 545
Εγγραφή: Δευ Μαρ 27, 2006 6:00 am
Τοποθεσία: p.Antonios @otenet.gr
Επικοινωνία:

Εξαιρείται η περίπτωση της πορνείας

Δημοσίευση από pAntonios »

Αυτά που είπαμε αναφέρονται σε περιπτώσεις όπου υπάρχει διαζύγιο χωρίς απιστία.
Εξαιρείται φυσικά η περίπτωση της πορνείας (μοιχείας) όπως αναφέρεται ρητά από τον ίδιο το Χριστό στο ευαγγελικό χωρίο Ματθ.19,9.
Στην περίπτωση αυτή είναι ελεύθερος ό άλλος (απατημένος) να ξανακάνει τη ζωή του. Δεν είναι όμως υποχρεωμένος. Ο Θεός θα τον ευλογήσει σίγουρα περισσότερο αν υπομείνει με αγάπη και δεχτεί την μετάνοια και την επιστροφή του ασώτου (η της άσωτης)!

Και πόσες τέτοιες περιπτώσεις δεν βλέπουμε καθημερινά! ΑΝ όλοι χωρίζανε με την απιστία... φοβάμαι ότι πολύ λίγα ζευγάρια θα μένανε παντρεμένα εφ όρου ζωής!
ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ
ΠΑΝΤΩΝ ΕΝΕΚΕΝ!
123
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1768
Εγγραφή: Κυρ Αύγ 27, 2006 5:00 am

Δημοσίευση από 123 »

Π. Αντώνιε την ευλογία σας

1.Συγνώμη που επανέρχομαι στο θέμα, αλλά επειδή είναι τεράστιο και με πολλά παρακλάδια, δημιουργεί πολλά ερωτήματα. Θα προσπαθήσω να τα θέσω συνοπτικά, αν και πιστεύω πως δεν καλουπώνονται εύκολα. Είναι τόσες πολλές οι περιπτώσεις ! Είμαι χωρισμένη, αλλά δεν προτίθεμαι να ξαναπαντρευτώ. Δεν ρωτώ λοιπόν για μένα αλλά θέλω να έχω απαντήσεις ως ενσυνείδητη Πιστή και γιατί πολύς κόσμος ρωτάει.

Οι απορίες μου αφορούν μόνο όταν υπάρχει διαζύγιο.

1. Δε ξέρω αν κατάλαβα καλά, αλλά ο 2ος γάμος επιτρέπεται μόνο στον/στην απατημένη σύζυγο. Έτσι όμως δεν καταδικάζονται κι οι νέοι (διαζύγιο κάτω των 30 ή και 25 ετών) να μείνουν χωρίς οικογένεια επειδή έκαναν λάθος επιλογή συντρόφου κι απεφάσισαν να χωρίσουν;

2. Αν δεν είμαι μοιχός (στον 1ο γάμο) είμαι ελεύθερος να προχωρήσω στον 2ο. Αν όμως είμαι και έχω εξομολογηθεί κι έχω μετανιώσει ;

3. Πως είναι δυνατόν, σε μια γνωριμία, να γίνονται αδιάκριτες ερωτήσεις που αφορούν προηγούμενο γάμο ; Αυτό θα γίνει λίγο αργότερα, που όμως το συναίσθημα θα έχει προχωρήσει. Και τότε ; Μας καλύπτει η εξομολόγηση ; Κι αν ο άλλος δεν θέλει να εξομολογηθεί πόσο αμαρτωλή είμαι τότε εγώ που δέχομαι έναν άντρα μοιχό κι ανεξομολόγητο;

4. Στην περίπτωση που το διαζύγιο εκδόθηκε για «ασυμφωνία χαρακτήρων» (αλκοολισμός, ξυλοδαρμός, κλπ.) είναι αμαρτία λέτε ο 2ος γάμος. Θεωρείτε τη μοιχεία δικαιολογία και όλες τις άλλες βάναυσες συμπεριφορές (με σοβαρές επιπτώσεις στα παιδιά) ως αναίτιες για διαζύγιο;

5. Λένε πως, κατά την Πίστη μας, σύζυγος είναι μόνο ο 1ος. Αληθεύει κι αν ναι, δεν είναι άδικο για τον σύντροφο μιας ζωής και πατέρα των παιδιών μας απέναντι σε έναν πρώτο σύντομο γάμο;

Όπως βλέπετε είναι πάρα πολλά τα ερωτήματά μου (το ένα φέρνει το άλλο) γι αυτό σταματώ εδώ.

Σας ευχαριστώ για τις πολύτιμες συμβουλές σας.
pAntonios
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 545
Εγγραφή: Δευ Μαρ 27, 2006 6:00 am
Τοποθεσία: p.Antonios @otenet.gr
Επικοινωνία:

ΔΙΑΖΥΓΙΟ

Δημοσίευση από pAntonios »

1. Είπαμε τι λέει ο Χριστός στο Ευαγγέλιο.
Από εκεί και μετά η Εκκλησία από λόγους αγάπης έκανε "οικονομία" για όλους όσους χώρισαν για σοβαρό λόγο και τους ξαναπαντρεύει ακόμη και για τρίτη φορά!!!
Αλλά μιλάμε για σοβαρό λόγο όχι για "ασυμφωνία χαρακτήρων" που βαρέθηκα να ακούω σήμερα... Ας πρόσεχαν λοιπόν!

2. Το να έχει μετανιώσει κανείς αν έγινε μοιχός, σημαίνει ότι ζητάει συγνώμη από το σύντροφό του και επιστρέφει στην οικογένειά του. Διαφορετικά δεν έχει νόημα η μετάνοια...

3. Αυτό δεν μπορεί να απαντηθεί αγαπητή μου... Ο καθένας έχει ευθύνη απέναντι στο Θεό να εξαντλήσει τα περιθώρια εξέτασης πριν προχωρήσει σε μια τόσο σοβαρή απόφαση. Βοηθάει και ο Θεός εκείνους που έχουν αγαθή διάθεση να μη μπλέξουν. Αρκεί να βάζουμε λίγο και το μυαλουδάκι μας να δουλέψει και όχι μόνον το συναίσθημα. Ας μην θεωρούμε όμως το Θεό μπακάλη (συγνώμη σας ζητάω...) γιατί εκείνος ξέρει πολύ καλύτερα από μας τι δυνατότητες είχαμε και αν κάναμε αυτό που έπρεπε.

4. Είπαμε ότι η Εκκλησία ευλογεί "κατ οικονομίαν" τέτοιους γάμους που σημαίνει γιαόσους δεν μπορούν να αντέξουν!
Όσοι όμως αντέχουν είναι σίγουρο ότι θα πάρουν μεγάλο επουράνιο μισθό και όταν το μάθουμε αυτό μια μέρα θα λέμε γιατί να μην προσπαθούσα κι εγώ περισσότερο να αντέξω στη ζωή μου!!! "Στερνή μου γνώση..." λέει ο λαός.

5. Δεν την κατάλαβα δυστυχώς αυτή την ερώτηση!

καλές υπομονές εύχομαι!
ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ
ΠΑΝΤΩΝ ΕΝΕΚΕΝ!
123
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 1768
Εγγραφή: Κυρ Αύγ 27, 2006 5:00 am

Δημοσίευση από 123 »

Π. Αντώνιε, τις ευλογίες σας

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις και συγνώμη αν σας κούρασα

Μια που ξενιχτάτε απόψε μαζί μας να σας εξηγήσω την ερώτησή μου.

Κάποια νέα παντρεύεται και χωρίζει σε σύντομο χρονικό διάστημα χωρίς παιδιά. Ξαναπαντρεύεται και περνάει μια ζωή ολόκληρη με τον 2ο σύζυγο, αποκτώντας και παιδιά. Έχω ακούσει να λένε ότι η εκκλησία ως σύζυγο αναγνωρίζει μόνο τον 1ο. Είναι έτσι;

Ευχαριστώ και δύναμη Κυρίου
pAntonios
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 545
Εγγραφή: Δευ Μαρ 27, 2006 6:00 am
Τοποθεσία: p.Antonios @otenet.gr
Επικοινωνία:

ΤΙ ΟΥΝ ΕΝ ΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΕΙ;

Δημοσίευση από pAntonios »

Νομίζω πως κατάλβα!

Εφόσον η Εκκλησία την ξαναπαντρεύει σημαίνει ότι της αναγνωρίζει τον δεύτερο άντρα ως κανονικό σύζυγο. (Ο πρώτος δεσμός υποτίθεται ότι λύεται διότι δε υπάρχει πολυγαμία στο Χριστιανισμό!) Αυτός είναι και ο μοναδικός σύζυγος λοιπόν!

Τώρα αν μιλάμε για την άλλη ζωή, πόσους άντρες θα έχει...
Αυτό το έχει απαντήσει ο Χριστός (Λκ.20,27-40) !!!

(Δεν πρόκειται φυσικά να ξενυχτήσω διότι αύριο είναι Κυριακή και ήδη αμαρτάνουμε τέτοια ώρα... αφού αύριο θα πρέπει να είμαστε συνεπείς και έγκαιρα στη συνάντησή μας με τον Κύριο, στη Θεία Λειτουργία...)
ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ
ΠΑΝΤΩΝ ΕΝΕΚΕΝ!
ix8ys
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 370
Εγγραφή: Τρί Μάιος 30, 2006 5:00 am

Re: Εξαιρείται η περίπτωση της πορνείας

Δημοσίευση από ix8ys »

pAntonios έγραψε:Και πόσες τέτοιες περιπτώσεις δεν βλέπουμε καθημερινά! ΑΝ όλοι χωρίζανε με την απιστία... φοβάμαι ότι πολύ λίγα ζευγάρια θα μένανε παντρεμένα εφ όρου ζωής!
Κατʼ αρχήν, ευχαριστώ Πάτερ που ξεκλειδώσατε το θέμα ώστε να μπορέσω να γράψω το σχόλιο μου.

Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις απιστίας (και είναι και ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα της σύγχρονης κοινωνίας μας). Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν ξέρετε τι κάνει η εκκλησία μας (αν κάνει) για να προλάβει τέτοια φαινόμενα όπως αυτό της απιστίας.

Τέλος, Πάτερ, αν ένας από τους δύο δεν είναι πιστός, καλύτερα το ζευγάρι να χωρίζει διότι, δυστυχώς, ειλικρινή μετάνοια στις μέρες μας δεν υπάρχει. Ο σύγχρονος άνθρωπος έχει απομακρυνθεί τόσο πολύ από τον Θεό, που έννοιες όπως ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ μετάνοια, αγάπη, ήθος, συμπόνια, ταπείνωση του είναι παντελώς ξένες ή τελείως γραφικές.
Κλειδωμένο

Επιστροφή στο “Πνευματικά θέματα”