Γυναίκα που έμεινε φυτό «διατηρεί τη συνείδησή της

Προβληματισμοί και ανταλλαγή ιδεών από την Επικαιρότητα.

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση

Ποτε νομιζετε ότι πεθαίνει το ανθρώπινο σώμα;

Όταν νεκρωθεί ο εγκέφαλος
0
Δεν υπάρχουν ψήφοι
Όταν παύσει η καρδιακή λειτουργία
8
89%
Οταν αρχίσει η διαδικασία της σήψης
1
11%
 
Σύνολο ψήφων: 9

Misha
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 3872
Εγγραφή: Δευ Δεκ 26, 2005 6:00 am
Τοποθεσία: http://clubs.pathfinder.gr/seraphim
Επικοινωνία:

Γυναίκα που έμεινε φυτό «διατηρεί τη συνείδησή της

Δημοσίευση από Misha »

Ζωντανή χωρίς φωνή


Ουάσινγκτον: Προηγμένες τεχνικές απεικόνισης του εγκεφάλου αποκαλύπτουν για πρώτη φορά ότι ορισμένοι ασθενείς σε μόνιμη νευροφυτική κατάσταση ίσως διατηρούν τη συνείδησή τους. Μια 23χρονη που παραμένει «φυτό» εδώ και ένα χρόνο μπορούσε να ανταποκρίνεται νοητικά στις εντολές των γιατρών, ακόμα και να φαντάζεται ότι παίζει τένις.

Η βρετανική έρευνα, που δημοσιεύεται την Παρασκευή στο περιοδικό Science, περιπλέκει από ιατρική και ηθική άποψη την αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών. Οι ερευνητές τονίζουν, ωστόσο, ότι τα ευρήματα δεν πρέπει να γενικευθούν, ενώ άλλοι ειδικοί αμφισβητούν το συμπέρασμα ότι η ασθενής είχε πραγματική συνείδηση του εαυτού της.

Όταν οι ερευνητές μιλούσαν στην ασθενή, ο εγκέφαλός της έδειχνε την ίδια ενεργοποίηση που θα καταγραφόταν και σε έναν υγιή άνθρωπο. Όταν της ζητούσαν να φανταστεί μια κατάσταση, η ασθενής υπάκουε νοητικά στις εντολές τους.

Η 23χρονη που εξετάστηκε στην έρευνα τραυματίστηκε σε τροχαίο. Όταν εξετάστηκε πέντε μήνες αργότερα από τον Δρ Αντριαν Όουεν του βρετανικού Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας, βρισκόταν σε νευροφυτική κατάσταση -δεν αντιδρούσε σε μια σειρά από ειδικά τεστ- παρόλο που οι εγκεφαλικές βλάβες δεν ήταν εκτεταμένες.

Ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν βελτίωση αφού περάσουν ένα σύντομο χρονικό διάστημα σε αυτή την κατάσταση. Για όσους δεν βελτιωθούν, η διάγνωση είναι «μόνιμη νευροφυτική κατάσταση» (PVS), όπως στην περίπτωση της Αμερικανίδας Τέρι Σκιάβο, η οποία αποσυνδέθηκε από τα μηχανήματα υποστήριξης πέρυσι, έπειτα από μαραθώνια δικαστική διαμάχη.

Οι δομικές βλάβες στον εγκέφαλο αυτών ασθενών αυτών εξετάζεται συνήθως με αξονική και μαγνητική τομογραφία. Ο Δρ Όουεν προτίμησε να χρησιμοποιήσει λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (fMRI), μια παραλλαγή της μαγνητικής τομογραφίας που δείχνει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου.

Αρχικά οι ερευνητές εξέτασαν πώς η κοπέλα επεξεργαζόταν το λόγο. Όταν της έλεγαν «υπήρχε γάλα και ζάχαρη στον καφέ» ενεργοποιούνταν στον εγκέφαλό της οι ίδιες περιοχές που ενεργοποιούνται στους υγιείς εγκεφάλους.

Έπειτα προχώρησαν σε ένα σημαντικότερο τεστ: Ο Όουεν της ζήτησε να εκτελέσει μια νοητική εντολή -να φανταστεί ότι παίζει τένις ή ότι περπατά μέσα στο σπίτι της. Στην τομογραφία φωτίστηκαν οι περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν τις κινήσεις του σώματος.

«Τα αποτελέσματα αυτά [...] επιβεβαιώνουν ότι η ασθενής διατηρούσε την ικανότητα να κατανοεί προφορικές εντολές και να αποκρίνεται σε αυτές μέσω της εγκεφαλικής της δραστηριότητας, αντί μέσω της ομιλίας ή της κίνησης» υποστηρίζουν οι ερευνητές στη δημοσίευσή τους.

Η πρόθεση της ασθενούς να συνεργαστεί «αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι είχε συνειδητά επίγνωση του εαυτού της και του περιβάλλοντος».

Πολλοί ειδικοί δεν φαίνεται να πείθονται. Σε συνοδευτικό άρθρο στο ίδιο τεύχος του Science, o Λιονέλ Νακασέ του γαλλικού ινστιτούτου INSERM εκφράζει αμφιβολίες, με το επιχείρημα ότι η αντίδραση σε εξωτερικά ερεθίσματα δεν υποδηλώνει αναγκαστικά ενεργή συνείδηση.

Παραδέχεται πάντως ότι, παρά την έλλειψη συνείδησης, η 23χρονη «έχει πλούσια νοητική ζωή».


pathfinder.gr
<div><img width="158" height="171" border="0" src="whiteangelap0.jpg" /></div><br />
vfilip
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 695
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 21, 2006 5:00 am

Re: Γυναίκα που έμεινε φυτό «διατηρεί τη συνείδησή της

Δημοσίευση από vfilip »

Ολα συνηγορούν στο είμαστε επιφυλακτικοί στη δωρεά οργάνων . Το κορίτσι αυτό θα είχε χαρακτηριστεί κλινικά νεκρό και αν ήταν και δωρήτρια οργάνων θα την είχαν σκοτώσει προ πολλού.
Ευτυχώς ο Θεός είναι πολύ πιο φιλάνθρωπος από εμάς .
Ακούστε και την άποψη ενός σεβαστού γέροντα του Αγίου Ορους .
Misha
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 3872
Εγγραφή: Δευ Δεκ 26, 2005 6:00 am
Τοποθεσία: http://clubs.pathfinder.gr/seraphim
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Misha »

Το κορίτσι αυτό θα είχε χαρακτηριστεί κλινικά νεκρό και αν ήταν και δωρήτρια οργάνων θα την είχαν σκοτώσει προ πολλού.
αλλο κωμα ,αλλο εγκεφαλικός θανατος.

εάν ήταν δωρητρια οργάνων πιστεύω κι εγώ πως θα κινδύνευε ,οχι να της πάρουν αμεσως τα οργανα αλλά να την αφησουν ώστε να περιπεσει στην κατασταση που θα θεωρειτο εγκεφαλικά νεκρή.

αλλά ο χαρακτηρισμός ενός ασθενούς ως κλινικά νεκρού προυποθέτει την εκπληρωση μιας σειράς κριτηρίων μεσω δοκιμασιών απο διαφορετικές ομάδες γιατρών και δεν γίνεται ελαφρά τη καρδία.
<div><img width="158" height="171" border="0" src="whiteangelap0.jpg" /></div><br />
dalitis
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 83
Εγγραφή: Παρ Σεπ 08, 2006 5:00 am
Τοποθεσία: Λεμεσός

Δημοσίευση από dalitis »

Παιδιά, καλό είναι σε θέματα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή έρευνας (ύψιστης γνώσης και συνάμα και άγνοιας!) της Επιστήμης, καλό είναι οι όσοι άσχετοι να μη μιλάμε καθόλου.
Εγώ προσωπικά απλά χαρακτηρίζω το ρεπορτάζ του Pathfinder απλοϊκό μέχρι βλακώδες.
Θα ήθελα κάποιος γιατρός να μιλήσει υπεύθυνα.
Αν ο εγκέφαλος δε λειτουργούσε, πώς λάμβανε μηνύματα-εντολές και πώς ενεργοποιούσε περιοχές (κινήσεων κλπ) και ανταποκρινόταν;
Misha
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 3872
Εγγραφή: Δευ Δεκ 26, 2005 6:00 am
Τοποθεσία: http://clubs.pathfinder.gr/seraphim
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Misha »

Το αρθρο δε μιλα για εγκεφαλικα νεκρη ,αλλα για ασθενη σε αγρυπνο κωμα(κατασταση φυτου).

Αλλο το ενα ,αλλο το αλλο.

Εχεις δικιο,στην περιπτωση εγκεφαλικα νεκρού ασθενούς δεν παρατηρειται (η δεν πρεπει να παρατηρειται) καμμια εγκεφαλικη δραστηριοτητα.
yparxei
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 714
Εγγραφή: Τρί Ιούλ 11, 2006 5:00 am

Δημοσίευση από yparxei »

ωστοσο και ανεξαρτητα απο το Thread σου misha η ιδια η συνειδηση ειναι ενα εξαιρετικα ενδιαφερον και μυστηριωδες πεδιο επιστημονικου ενδιαφεροντος.Παρολες τις "θρησκευτικες"τοποθετησεις καποιων φιλοδοξων νευροεπιστημονων παραμενει ανεξιχνιαστη και συμφωνα με τον καθηγητη γραμματικακη θα παραμεινει ανεξιχνιαστη εσαει λογω της φυσης της.

http://www.uth.tmc.edu/clinicalneuro/symposium/


υς:εδω βεβαια θα με πεις γιατι το φεγγαρι φαινεται μεγαλυτερο στον οριζοντα δεν βρηκαμε ακομα και παλευουμε(με καλες προσπαθειες σε ορισμενες περιπτωσεις)αλλα οχι ολοκληρωτικα να εξηγησουμε το πως και το γιατι,για την συνειδηση θα μιλησουμε?
αμα μαθω και τι ειναι αυτο το σκοτεινο πραγμα που βλεπω(Σκοτεινη υλη την λενε πιο σικ)καθε βραδυ και απλωνεται παντου θα χαρω ουυυ,ποσο θα με βοηθησει ομως την ωρα της κρισης ?? :? καθολου.

καληνυχτα με αυτες τις μπερδεμενες και ψιλοπεριεργες βραδυνες ανοησιουλες μου.τετοια ωρα τετοια λογια :lol:
Απάντηση

Επιστροφή στο “Επικαιρότητα”