Η Σημασία κάποιων ονείρων

Εδώ τίθενται Πνευματικά Ερωτήματα.

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
MHDEN
Νέο Μέλος
Νέο Μέλος
Δημοσιεύσεις: 6
Εγγραφή: Δευ Απρ 16, 2007 5:00 am

Η Σημασία κάποιων ονείρων

Δημοσίευση από MHDEN »

Μου ανέφερε η 80χρονη μητέρα μου ότι είδε στο όνειρό της τον εδώ και 28 χρόνια πεθαμένο πατέρα μου μαζί με την Αγία Μαρίνα. Συλλογίζομαι εάν πρόκειται για κάποιο μήνυμα εξ΄ ουρανού, π.χ. εάν πεθάνει και η μητέρα μου ανήμερα της εορτής της Αγίας Μαρίνας. Υπάρχει κάποια εξήγηση; Ευχαριστώ
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 25165
Εγγραφή: Παρ Απρ 13, 2007 5:00 am
Τοποθεσία: Απόστολος @ Άγιος Δημήτριος (Μπραχάμι)

Δημοσίευση από aposal »

Αποσπάσματα από το βιβλίο «Τα όνειρα (πως εξηγούνται)» († Αρχιμανδρίτου Χαράλαμπου Βασιλόπουλου)
Τα όνειρα προέρχονται από φυσικές αιτίες (εξωτερικά ερεθίσματα, εικόνες και εντυπώσεις του παρελθόντος), από τον Θεό και από τον Σατανά.
Τα όνειρα εκ Θεού που αναφέρονται στην Αγία Γραφή αφορούν κυρίως την Παλαιά Διαθήκη. Η Επικοινωνία του Θεού με τους ανθρώπους, μέσω των ονείρων στην αρχαιότητα, γινόταν γιατί εκείνα τα χρόνια επικρατούσε η αντίληψη ότι τα όνειρα ήταν το μέσον επικοινωνίας των ανθρώπων με του Θεούς (πχ το όνειρο του Φαραώ με τις παχιές και ισχνές αγελάδες που ερμήνευσε ο Πάγκαλος Ιωσήφ). Με την ίδια λογική, επειδή οι θυσίες ήταν ευρύτατα διαδεδομένες εκείνα τα χρόνια, τις επέβαλε και ο Θεός στον περιούσιο λαό Του, μέχρι τη στιγμή που τις κατήργησε με την Μία Θυσία, τη Θυσία του Χριστού.
Και στην Καινή Διαθήκη, υπάρχουν μερικά όνειρα εκ Θεού, όπως τα όνειρα του Ιωσήφ, μνηστήρα της Παναγίας (να μην την διώξει, όταν κατάλαβε ότι είναι έγκυος, να φύγει στην Αίγυπτο για να γλιτώσει ο μικρός Ιησούς από τον σφαγιασμό των νηπίων που διέταξε ο Ηρώδης κλπ). Κατά το διάστημα των δύο χιλιάδων χρόνων μετά Χριστού, έχουμε και άλλες μαρτυρίες αγίων, για όνειρα που είδαν και προέρχονταν πράγματι εκ Θεού.
Τα εκ του Σατανά όνειρα είναι αναρίθμητα. Σκοπός του είναι να εξαπατήσει και να βλάψει τον άνθρωπο. Και έχει καταφέρει να πλανήσει με όνειρα και Αγίους ακόμη, χάρη στην ικανότητά του να εμφανίζέι τα όνειρά του ως Θεόσταλτα. Γι’ αυτό οι ασκητές, οι πατέρες της ερήμου, μπροστά στην αδυναμία να διακρίνουν την πηγή των ονείρων (φυσική, Θεία, ή δαιμονική), μας συνιστούν να τα αντιπαρερχόμαστε, χωρίς να τα δίνουμε σημασία, αλλά να τα απορρίπτουμε τελείως.
Άλλωστε τα εκ θεού όνειρα είναι ελαχιστότατα. Σε διάστημα τεσσάρων χιλιάδων ετών, τα όνειρα που αναφέρει η Αγία Γραφή μετρούνται στα δάχτυλα των δύο χεριών. Ακόμη και τα όνειρα που βλέπουν οι Άγιοι είναι περιορισμένα. Μπροστά στα δισεκατομμύρια όνειρα που όλοι οι άνθρωποι βλέπουμε ΚΑΘΕ ΝΥΧΤΑ, αποτελούν απειροελάχιστη ποσότητα. Ακόμη και αν επαληθευτούν τα όνειρα, αυτό δεν σημαίνει ότι προέρχονται εκ Θεού, γιατί αυτό ακριβώς προσπαθεί να πετύχει ο διάβολος. Να μας σφηνώσει την ιδέα ότι είμαστε άγιοι και φανερώνει σ’ εμάς όνειρα ο Θεός, ώστε να υπερηφανευόμαστε και να απομακρυνόμαστε έτσι από κοντά Του. Ακόμη, τα Θεόσταλτα όνειρα των Αγίων, είναι ψυχωφελή και μόνο για πολύ σοβαρά ζητήματα.
Τα όνειρα λοιπόν, προκαλούνται από τρεις αίτίες : την φυσική, την Θεϊκή και τη δαιμονική. Τα πρώτα είναι αδιάφορα. Είναι ένα είδος νυχτερινού κινηματογράφου.
Τα εκ Θεού όνειρα είναι σπανιότατα και παρουσιάζονται μόνο σε ευσεβείς και αγίους, για σοβαρά και ψυχωφελή ζητήματα. Είναι δε τόσο σπάνια αυτά τα όνειρα, ώστε είναι απίθανο να δει κανείς έστω και ένα στη ζωή του. Θα είναι δε ασφαλής και σίγουρος ο άνθρωπος, εάν ουδέποτε τα προσέχει.
Με τα όνειρά του ο Σατανάς έχει σκοπό να μας παραπλανήσει, να μας κλονίσει την πίστη, να μας ρεζιλέψει, να καλλιεργήσει μίση και έχθρες, να μας κάνει να περνούμε δυστυχισμένα τις μέρες μας και να μας παραπλανήσει να πιστεύουμε ότι επικοινωνούμε με το Χριστό και την Παναγία, ενώ εμφανίζεται ο ίδιος.
Και στις τρεις περιπτώσεις θα είμαστε ασφαλείς αν δεν δώσουμε καμιά σημασία στα όνειρα.


Απόσπασμα από το βιβλίο «Πίστη και λογική», όπου ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Κοστώφ απαντά στις ερωτήσεις του Μανώλη Μελινού.
ΜΜ : Για τα όνειρα τι έχετε να πείτε;
ΙΚ : Δεν πρέπει να δίνουμε σημασία στα όνειρα, γιατί τις περισσότερες φορές μας πλανά ο Διάβολος.


Απόσπασμα από το βιβλίο «ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ, ΛΟΓΟΙ Γ΄ : ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ»

(σελ. 215)
-Γέροντα, με ταλαιπωρούν κάτι άσχημα όνειρα…
-Όταν βλέπεις άσχημο όνειρο, ποτέ να μην εξετάζεις τι είδες, πώς το είδες, αν είσαι ένοχη, πόσο φταις. Ο πονηρός, επειδή δεν μπόρεσε να σε πειράξει τη μέρα, έρχεται τη νύχτα. Επιτρέπει καμιά φορά και ο Θεός να μας πειράξει στον ύπνο, για να δούμε ότι δεν πέθανε ακόμη ο παλαιός άνθρωπος. Άλλες φορές πάλι, ο εχθρός πλησιάζει τον άνθρωπο στον ύπνο του και του παρουσιάζει διάφορα όνειρα για να στενοχωρηθεί όταν ξυπνήσει. Γι’ αυτό, μη δίνεις καθόλου σημασία. Να κάνεις τον σταυρό σου, να σταυρώνεις το μαξιλάρι, να βάζεις τον σταυρό και κάνα – δυο εικόνες επάνω στο μαξιλάρι και να λες την ευχή μέχρι να σε πάρει ο ύπνος. Όσο δίνεις σημασία, άλλο τόσο θα έρχεται ο εχθρός να σε πειράζει. Αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο στους μεγάλους, αλλά και στους μικρούς. Και στα μικρά παιδιά ακόμη, παρ’ όλο που είναι αγγελούδια, ο εχθρός πηγαίνει και τα φοβερίζει όταν κοιμούνται, και τινάζονται με αγωνία, τρέχουν φοβισμένα και με κλάματα στην αγκαλιά της μητέρας. Άλλοτε πάλι, τα πλησιάζουν οι άγγελοι και γελούν μέσα στον ύπνο τους από χαρά, ή ξυπνάνε από τη μεγάλη τους χαρά.
-Γέροντα, από τα όνειρα μπορεί κανείς να προβλέψει κάτι που θα του συμβεί;
-Όχι, μην δίνετε σημασία στα όνειρα. Είτε ευχάριστα είναι, είτε δυσάρεστα, δεν πρέπει να τα πιστεύει κανείς, γιατί υπάρχει κίνδυνος πλάνης. Τα ενενήντα πέντε τοις εκατό (95%) από τα όνειρα είναι απατηλά. Γι’ αυτό οι άγιοι Πατέρες λένε να μην τα δίνουμε σημασία. Πολύ λίγα είναι τα όνειρα από τον Θεό, αλλά και αυτά, για να τα ερμηνεύσει κανείς, πρέπει να έχει καθαρότητα και άλλες προϋποθέσεις, όπως ο Ιωσήφ και ο Δανιήλ, που είχαν χάρισμα από τον Θεό.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
Dimitris1
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος
Δημοσιεύσεις: 28
Εγγραφή: Κυρ Απρ 09, 2006 5:00 am
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ

ΠΕΡΙ ΟΝΕΙΡΩΝ

Δημοσίευση από Dimitris1 »

Αγαπητοί Αδελφοί,

Σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να δίνουμε σημασία στα όνειρα. Καί αν ακόμα σηκωθούμε το πρωϊ έχοντας στο μυαλό μας ότι προφητικό ονειρο είδαμε το βράδυ να προσπαθήσουμε να το ξεχάσουμε. Ο διάβολος και οι δαίμονές του επειδή ξέρουν τις τάσεις από το τι έχουμε ζήσει και πράξει στο παρελθόν ή το τι λέμε (δεν μπορούν να διαβάσουν την σκέψη μας), μας υποβάλλουν διάφορα πράγματα (σκέψεις, όνειρα,λογισμούς κλπ) με σκοπό να μας παραπλανήσουν από τον δρόμο του Θεού. Ολοι μα όλοι οι πνευματικοί, οι άγιοι, οι όσιοι μας προτρέπουν και μας διδάσκουν να μην πιστεύουμε στα όνειρα.Ο Θεός αν θέλει να μας δείξει το θελημά του ή κάτι προφητικό έχει πολλούς τρόπους να μας το δείξει αρκεί να είμαστε καθαροί στην καρδιά.
Και δώρησαι ημίν ο Θεός , γρήγορον νούν, σώφρονα λογισμό, καρδίαν νήφουσαν και Χριστιανά τα τέλη της ζωής μας.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
panagiotis2008
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 480
Εγγραφή: Δευ Απρ 28, 2008 5:00 am
Τοποθεσία: Αθήνα
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από panagiotis2008 »

MHDEN Καμμία σημασία.Κι αν ο διάβολος πήρε στο όνειρο την μορφή του πατέρα σου και εκμεταλλευόμενος την αγάπη που του έχετε (για να επηρρεασθείτε)σας είπε να κάνετε κάτι που θα αποβεί εις βάρος σας?Θέλει προσοχή.Κάθε βράδυ πριν τον ύπνο το Μικρό Απόδειπνο κι έτσι θα 'χετε ευλογημένο ύπνο.
Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Δημοσιεύσεις: 4117
Εγγραφή: Σάβ Αύγ 11, 2007 5:00 am
Τοποθεσία: Νίκος@Κοζάνη
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filotas »

Ποτέ μην είστε απόλυτοι στις απόψεις σας. Είναι γνωστές πολλές περιπτώσεις από την Αγία Γραφή, τους Πατέρες και τους βίους των Αγίων, που ο Θεός και οι Άγιοι επικοινώνησαν με τους ανθρώπους μέσω των ονείρων τους.

Χρειάζεται μεγάλη διάκριση. Άλλα (ελάχιστα) όνειρα προέρχονται από το Θεό κι άλλα από τον εχθρό του ανθρώπου. Το ξεχώρισμα γίνεται με τη βοήθεια του Πνευματικού μας.

Μια γενική κατεύθυνση είναι να μη δεχόμαστε τα όνειρα και τα οράματα ως προερχόμενα από το Θεό ή ως προβλέποντα το μέλλον, αν πρώτα δεν τα συζητήσουμε με τον Πνευματικό μας.
eufrosini
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος
Δημοσιεύσεις: 73
Εγγραφή: Δευ Απρ 14, 2008 5:00 am
Τοποθεσία: αλιμος αττικη

Δημοσίευση από eufrosini »

και εγω καποτε εδινα σημασια τωρα πια οχι
χτες πχ που ειδα να μου φευγει ενα δοντι και να τρεχει αιμα ,τρομαξα αλλα σηκωθηκα προσευυχηθηκα και το ξεχασα
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά Ερωτήματα”